Не съм приета в нито една специалност, а съм отличничка - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120684)
 Любов и изневяра (29590)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9553)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7286)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1731)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Не съм приета в нито една специалност, а съм отличничка
преди: 3 години, 9 месеца, прочетена 5392 пъти
Здравейте. Пиша за да ви споделя моето огорчение. Кандидатствах в Софийски университет и не съм приета, при положение, че съм изброилa цели 9 желания. Завършила съм миналата година, дипломата ми е с отличен успех, някои оценки за балообразуването са ми 5, 41 ; 5, 50 и пак не съм приета. За капак - пред мен има много хора в Позиция на опашката и положението е почти безнадеждно за другите класирания, заради малкото места. Не съм кандидатствала в други университети, защото бях сигурна, че все ще ме приемат поне нещичко, дори да е последната специалност... Сега не знам какво да правя, толкова исках да уча в СУ... Зад гърба си вече имам 1 пропусната година. Нашите са много разочаровани и искат да ставам студентка вече... Да пропускам ли и тази година или да чакам допълнителни приеми в други университети и да записвам каквото и да е? Въпреки, че си имам цели и смятах да следвам и интересите си... Надявах да докажа знанията си и на кандидатстудентски изпити, но тази година ги отмениха и всички кандидатствахме с
матури. Ами ако заради коронавируса и догодина няма изпити? Струва ли си да пропусна още 1 година? Достатъчно се срамувам и плача, че поне за момента не мога да сбъдвам мечтите си и трябва да тръгна по друг път... Съвети?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 9 месеца
hash: 436cbafe34
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Не знам за какви специалности си кандидатствала, но едва ли са само в СУ. Да губиш още 1 година е безсмислено, подай документи и в други университети, а после евентуално можеш да се прехвърлиш. Защо подаваш само за СУ? Само да ти кажа, че там само фирмата е голяма, иначе е ужасна бюрокрация и нивото не е кой знае колко високо в сравнение с другите университети. Да не кажа, че има доста формални занятия... Но повечето хора се привличат от името. Аз съм го завършила преди години, та имам идея.
Не губи повече време, действай.

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: ffbaaf533f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Аз бях точно като теб с две пропуснати години и не бях приета от първо класиране. Добрата новина е, че след второ или най- късно трето класиране има прием по документи само с дипломата заради свободни места които винаги остават. Мен ме приеха така, разбира се не най-елитните специалности, но поне ще избираш между две три специалности. Малко съм изненадана че не си приета- нали все повтарят че нямало хора, били им празни паралелките... :/ ако направиш компромис със специалността със сигурност ще си студентка тази година:)

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 99008ee749
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   Тази година се наложиха някои изменения — понеже СУ отново развалиха (нека да не използвам друга дума) пейзажа чрез улеснения прием без допълнителен кандидат-студентски изпит по някои специалности, трябваше да измислят друго, което да „компенсира“ за това: прием на по-малко хора.

Изтеглила си късата клечка, няма нужда да се самообвиняваш, намери друга алтернатива в друг университет. Това, че името на СУ е славно, не означава, че той е съвсем толкова елитен, за колкото бива смятан. За нас, софиянци, не е нищо особено. Говоря съвсем честно като човек, който отказа да следва Психология в СУ миналата година, въпреки че имаше над минималния бал на първо класиране. Тук „тайните“ се знаят и реномето на Софийския е доста по-ниско.

Аз лично избрах НБУ — Психология на английски език; иключително доволна съм и от преподаването, и от извършваната дейност. Практическа работа нонстоп; през семестъра здраво се учи, за да се освободиш от сесия чрез текущо оценяване. Пишат се курсови работи непрекъснато, защитават се проекти пред колеги и т. н. От приети 70 души след първия семестър останахме 50. В момента тенденцията е да намалява бройката на учащите съвсем, тъй като масово хората не се справят и не могат да си вземат изпитите. За другите специалности в НБУ не мога да коментирам, но Психология и Информатика са най-силно застъпените и се държи доста на тях. Ако имаш финансовата възможност, действай. Мисля, че още можеш да се явиш на ТОП тест за кандидатстване. Ако не, много университети те очакват, сигурна съм!

Успех!

Ж20

 
  ... горе^
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 75a9225fba
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Според мен кандидатствай и в други университети. Може да изкараш магистратура в СУ. Не си пропускай годините.за учене. Догодина може да стане нещо друго... може и да кандидатстваш задочно в СУ, а после да се прехвърлиш редовно...

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: acdb1afa7c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Момиче, в живота всички от малки ни възпитават как трябва да вървим по схема: на 4 години детска градина, на 7 училище, после гимназия и сшед това университет. И ако някой се отклони от схемата, значи е нещо сбъркан, неудачник и т. н. А всъщност пътят към щастието и РЕАЛНИЯ успех в живота изобщо не е този. Какво са оценките? Имат някакво условно значение за определен период от време, после много повече значение ще имат уменията, а оценките ще минат на втори план. Специалността, която ще учиш, е нещо прекалено важно за да го оставиш на произвола на съдбата. Недей да се примиряваш с каквото и да е, само и само за да угодиш на обществото и родителите си. Знаеш ли какво искаш да следваш? Какво бъдеще те очаква с тази специалност? Има ли работа? Как е заплащането? Би ли учила с удоволствие? Би ли работила по нея мотивирана и с желание? Помисли за всичко това преди да записваш каквото и да било. Ако се заемеш със следване на специалност, която нито те интересува нито те мотивира, ще направиш голяма грешка и ще пропилееш не една, а 4-5 години. Заслужава ли си? Не. Ако тази година не се запишеш, нищо особено лошо няма да стане. Ще ти се накарат родителите. Е и? Ти вече си голяма, вземи кормилото на живота си в твои ръце. Примерно, може да се хванеш на работа някъде. Ще изкараш малко парички докато се подготвяш за изпитите. Може да запишеш курс: по език или за шофьорска книжка. Абе има много възможности да оползотвориш годината със знания, които да са ти от полза по-късно. А СУ няма да избяга. Не е важно дали ще го започнеш на 18, на 20 или на 22. Важно как ще се учиш и какво ще учиш. Успех.

 
  ...


...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: eff7b467a1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Според мен трябва да учиш това, което искаш. Не трябва да те интересува какво ще мислят хората за теб. Това е твоето образование. Това че някакси е прието всеки да запише висше образование след завършването, не е фактор да те е срам, че пропускаш година, две. Следвай мечтите си!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 8c735c83d4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Има три класирания, щом не си приета на първо класиране, може да бъдеш класирана в следващите две класирания. Аз бях приет в СУ в специалността, която завърших на второ класиране!

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: b4aaf6b5f5
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

12.   О, това го знаем че ти винаги си отличничка, но не спомена че си и много красива, поне да те приемат за красотата ти, че да радваш очите на всички преподаватели. Защо не отидеш да следваш в чужбина щом родителите ти толкова много настояват. Там ще получиш много по-добро образование, а може да останеш и на работа там, да не говорим че ще бъдеш и много по-добре платена.

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: a48144544d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Авторката: При повечето университети минаха сроковете за кандидатстване (те бяха по едно и също време със СУ). Търся в кои университети все още мога и засега си подадох документите само за УниБИТ. Въпреки, че не ми хареса нито славата на университета, нито специалностите. Нямам избор, колкото и да не искам, трябва. Вие какво бихте направили, ако майка ви ви каже "Ми добре, недей да ходиш никъде тогава. Стой си тук и ходи всеки месец да се разписваш на Бюрото по труда." Как да пропускам една година като ми се говорят такива неща? Иска колежките ѝ като я питат за мене, най-после да им каже, че и аз съм студентка. Сърцето ми се къса, че трябва да правя тези неща и вероятно да проваля живота си едва ли не заради колежките ѝ. Не чувсвствам никаква подкрепя, никой не ме разбира. Имам чувството, че вече не ме иска в тази къща. Толкова исках да направя родителите си щастливи и горди, да им се от благодаря за всичко, което са правили за мен, уви сега ще си съсипя бъдещето за да са щастливи . И работа не мога да си намеря - все търсят хора с опит. Допълнителен прием в СУ също няма да има тази година заради големия наплив кандидат-студенти. Ситуацията е безнадеждна, вече просто се чудя как ще оцелея, а не как ще сбъдна мечтите си. Така или иначе ще си остана само с мечтите.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 9 месеца
hash: cb48bf9d6e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Желая ти успех на следващите класирания!
Защо не се замислиш за кандидатстване в друг ВУЗ? Кампаниите на повечето вке още течат, в някои има и късен прием.

 
  ...

...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 4f982aed8a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Като не става в СУ пробвай и в други университети ако залага шмсамо на едно място може и да не стане. Като пробваш на няколко места шансът да те приемат някъде винаги е по - голям.

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 4f982aed8a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Модератори, мога ли да ви попитам защо за пореден път нарушавате правилата си? Уж хейтърството не се толерира, а сте допуснали коментар номер 7, който обижда авторката, че е дрисла и, че за нищо не става. Момичето търси съвет тук, а вместо това получава нападки и обиди. Много ви моля почнете вече да си гледате работата като хората, защото ако продължавате в този дух хората ще спрат да посещават сайта ви! Не за пръв път ви правят забележка за това.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 2b30c1053a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   Сега се чудя защо коментар като номер 7 е одобрен. За какво е одобрен този коментар с какво е полезен?! Номер 7, мина периода когато жените бяха домакини и слуги на мъжете. Това време, мина, минаа колкото и да ви е яд.

Към авторката

Мила, КОЙ иска да си студентка, твоите родители или ТИ?
Ако това е ТВОЕ желание, кандидатствай за същите неща в други градове. Не се предавай, образованието е сила и подобрява живота. Бъди силна и образована, за да не си домакиня на някой мъж. Следвай своите си мечти, и не подражавай на никой...
отвратих се от номер 7..

Хелга

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 586b3cd491
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

19.   Кукло, много добре знаеш, че ВСИЧКИ сте отличници. Даскалите пишат на всички шестици, за да не дойдат родителите да ги заплашват. Сега виждаш, че това е тъпо.

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: e84b4860b8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

20.   Модератори, имам въпрос.

Коментар номер 7 по какъв начин отговаря на правилата?

Защо изобщо сте написали текста в червено под мненията на хората, щом вие самите грам не си давате труд да отсеете важното от плявата, а уж коментари се добавяли ръчно. Благодарни сме ви за труда, но на моменти, откровено казано, имам усещането, че добавяте коментари както дойде.

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: a48144544d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   От Авторката към 12 и 19: Тези оценки в училище никога не ги получих наготово както си мислите, даже напротив - всичко стана с много труд и желание. Ученолюбив човек съм и бях в "елитна" гимназия. Вярно, имаше и такива момичета, които не знаеха на кой свят се намират, а си получаваха 6тиците просто така, защото бяха харесвани. Но знайте, че когато не си от български произход, нещата никога не стават лесно. Поне аз съм останала с такова впечатление. Не разбирам защо се захванахте затова какво ми е било в училище, като грам не ме познавате.
А за номер 7 нямам думи.

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: c5e1399ed8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

22.   Ами пусни се на второ, трето класиране в Софийския. Дори Софийския има допълнителен прием в специалностите, където бала пада много. А и на второ трето класиране би трябвало въобще да те приемат в някоя специалност. Нз шашава работа какви специалности си кандидствала, то и това зависи. Ако е психология и право и някаква фиология - с високи балове много ясно, че няма да те приемат на първо класиране. Ако са много желани специалности конкуренцията е убийствена. А т. н. Можеш да си подадеш документите и в други университети където класирането е по-късно лятото. А Софийския въпреки, че всички казват, че е най-големия топ, не е. То в България няма такъв университет, така че и в друг университет да е няма да изпуснеш много, гарантирам ти го. Даже Софийския е по-зле. То на всякъде образованието е ало-бало. Но поне в други университети по-лесно се минава на изпити.
П. С Бивша студенка в Софийски университет.

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 7159e825c5
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

23.   Ами разписвай се в бюрото по труда, голяма работа. Аз записах висше на 23 и не съжалявам, ама изобщо. 4 години работих, имах си добри доходи и в свободното си време посещавах различни курсове. Като станеш на 40 изобщо няма да те интересува вече мнението на колежките на майка ти, а твоето собствено положение, което едва ли ще те удовлетворява ако правиш нещо което не ти доставя и грам удоволствие.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 2b1910525e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

24.   Във ВТУ, в момента приемат бакалаври. Педагогическите специалности си заслужават... има и някакъв безплатен прием: http://www. uni-vt. bg/bul/pages/? zid=1&page=4942
Аз имах същия проблем със СУ преди години и записах във ВТУ.
В частния сектор, често може да се реализира човек и без диплома за висше образование, ако има качества, а за държавния сектор дипломата е само средство за допускане до тест и интервю, от там нататък, трябва висок успех на двете.
Като завършиш бакалавър, може да запишеш магистратура в СУ.
УНИБИТ въобще не е за подценяване, има хубави специалности, които се изкарват лесно и с висок бал от бакалавърската си диплома може дори да отидеш да учиш магистратура в чужбина или в СУ. Предимството на УНИБИТ е че може да работиш, докато следваш и там може да си избереш доста практически насочена специалност, която да се търси на пазара на труда.
Друго предимство на УНИБИТ е, че е в София, град с неограничени възможности.
В УНИБИТ имат няколко вида бакалавърски специалности с информационни и компютърни науки, които са просто бъдещето. Не е задължително да ставаш програмист, но всяка фирма би предпочела човек с такова образование.
Познавам доста реализирали се хора, които са завършили неизвестни български университети, но докато са отбивали ученето са бачкали и са натрупали опит, към който като приложиш дипломата, и развитието в кариерата на живота ти е в кърпа вързано.
Най-добрият вариант пред теб е да кандидатстваш някъде другаде и да си платиш семестъра, а да продължиш с класиранията в СУ и накрая ако влезеш в специалност, която желаеш, да се запишеш в СУ, ще изгориш с една семестриална такса в другия университет, но ще си спокойна, че си записана студентка, докато продължиш с преследването на мечтата си на учиш в СУ. Но тук се нуждаеш от финансова подкрепа на родителите си! Навремето, моите не ме подкрепиха и се наложи да си остана във ВТУ, въпреки че на следващите класирания имах шанс за СУ!
Успех!

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: b4aaf6b5f5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

27.   От 12 до 21 авторката. О, това не знаех, че не си от български произход. Доколкото зная има студенти от чужбина които учат в България. Ти от коя държава си, какъв ти е произхода. Ако не си от български произход поне имаш ли българско гражданство. Ако нямаш и българско гражданство тогава на какви законни основания живееш в България. Много странно ми звучи.

 
  ...

...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: b4aaf6b5f5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

28.   Чакам коментарите 24 и 25, а и този 26 да бъдат публикувани. Нарочно бавите публикуването, а ги изтривате преди да решите дали да ги публикувате. Това стте го правили много пъти. Срамота.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: a48144544d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

29.   От авторката до 27 : от България съм, но туркиня. Мисълта ми беше, че в училище не получах хубавите оценки наготово, даже напротив- при мен винаги нещата бяха по-трудни и дискриминацията си я усещам винаги. Без да имам вина. Но това няма нищо общо с проблема ми в момента.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: ddda9a6528
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

31.   Видя ли другите класирания? Защо записа само един университет? И какво стана и какво ще правиш сега?

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 9dce3c61da
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

32.   Здравей и от мен. Не виждам къде ти е проблема. Потърси дистанционно обучение, вземи един тойфел и си избери университет. В повечето държавни университети обучението е безплатно. Не всичко се постига с пари и сълзи, за някои неща си трябва и глава ;)

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker