Науката "Математика" , може ли човек да я научи в по-късна възраст? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121166)
 Любов и изневяра (29701)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6471)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Науката "Математика" , може ли човек да я научи в по-късна възраст?
преди: 3 години, 9 месеца, прочетена 1255 пъти
Здравейте, на 16 години съм, досега в училище успехът ми е бил винаги на някакво прилично ниво, в границите на 5. 50-5. 75, единствения предмет, който никога не съм разбирал е математиката. Имам няколко роднини, които са инженери и по мое наблюдение забелязвам че едни от най-заплатените професии са тези в които присъства математика. Професии като различните видове инженери, програмист, архитект и др. Тези професии по мое впечатление са най-заплатените, както тук, така и в другите страни. Този факт ме навежда на мисълта да започна да се интересувам от математика с цел след време да запиша специалност в математически факултет. Въпросът ми е: Може ли човек да овладее тази наука, макар и доста закъснял и още толкова изостанал в нейната същност?
Казват, че математиката е дарба, но наистина ли е така, наистина ли е невъзможно да я научиш, ако вече си изпуснал времето?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 9 месеца
hash: a8befba61f
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ако си наистина мотивиран и полагаш усилия, ще наваксаш. Съвсем не е невъзможно, и го казвам като човек, който се е сривал само при мисълта за математика, а сега му е интересна и няма особен проблем с нея. Да, изискваше ми доста постоянство, но стана. Успех!

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 8daf6f9750
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   В училище не учиш ли математика? Наблегни на уроците, задачите, формулите. Запиши се на частни уроци, ако трябва. Не ти е чак толкова късно да станеш добър по математика, според мен.

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 0cdf0bd2ec
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Ако искаш ми вярвай, но аз започнах да разбирам математиката едва на 15-16 години. Дотогава ми се струваше невъзможно, все нещо не ми беше ясно, все задавах въпроси, все се ядосвах със задачите. Направо не е за приказване. Всъщност, просто нова учителка започна да ни преподава предмета. Тази жена беше като манна небесна за мен, защото обясняваше дори по-стар материал, когато виждаше пропуски в знанията ни. Така за сравнително кратко време запълних пропуските си и започнах да усвоявам новия материал.
В последствие записах инженерна специалност, защото ми харесваше и не ме притесняваха сметките.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 9 месеца
hash: c06adb9279
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Всичко всякога може да се научи.

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 98bd815cc7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Ако наистина искаш да учиш за професия с математика тогава я учи. Ако искаш тази професия от сърцето си, а не заради парите. На мен пък ми е много лесна, защото в математиката трябва да се мисли, а не да се зубри.

 
  ...


...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: f02de3d5a3
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Математика се учи с помощта на МНОГО ДОБЪР преподавател. Трябва да бъдеш търпелив/а, да четеш и да решаваш много задачи. По принцип е възможно да изградиш силно ниво по математика, но трябва се организираш и да работиш здраво.

В днешно време най-добрата специалност свързана с математика е програмирането. Търсенето на програмисти е голямо и заплащането е много високо. Можеш да кандидастваш в СУ ФМИ. В ФМИ има различни компютърни специалности, но обучението не е лесно. Друг вариант е Софт уни. Не е лош Софт уни, защото обучението в Софт уни е по-практично от СУ ФМИ и се учи малко математика.

Други възможности свързани с математика са инженерните специалности. Освен математика ще ти трябва да знаеш и физика и химия. Инженерните специалности са приложна физика и химия. Можеш да кандидастваш в ТУ, там можеш а изучаваш електротехника, електроника, компютърни системи и тн. Друг вариант е УАСГ. В УАСГ можеш да изучаваш строителни специалности: строително инженерство, хидроинженерство и т.н. Има специалности като Геодезия, Урбанизация и Архитектура. В тези три специалности също се използва математика.

Друг вариант свързан с математика е да учиш физика. Можеш да кандидастваш в СУ Физически факултет. Доста математика се изучава по време на обучението. Ще изучаваш механика, електричество, оптика, квантова физика и др. Ще имаш избираеми курсове от трети курс. Възможностите за работа са преподаване и научна работа. За съжаление физиката е много по-трудна от математиката.

Друга възможност е химията. Химията също е свързана с математиката. Пак ще изучаваш математика, но по-малко от физиката. Можеш да станеш преподавател или научен работник.

И за накрая(може още неща да се кажат), да станеш преподавател по математика. В днешно време има голямо търсене на учители по математика за училищата.

По принцип математиката и свързаните с нея специалности не са за всеки. Изисква се много търпение, железни нерви и труд за да се занимаваш с тях. Ако не ти се отдава математиката просто не пускай в това, което ти изброих. Ще изгубиш време, нерви и пари за всичко това.

Съветвам те да се насочиш към това, което наистина ти се отдава да учиш и най-вече да го вършиш с желание.

Желая ти успех и първо помисли внимателно какво да правиш и след това действай!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 9 месеца
hash: e7e39e562b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   По-късна възраст викаш? Мислех си че говориш за 60 годишен и се бях нагласил да те мотивирам и да ти кажа "разбира се". Сам си прави изводи.
Ти си на 16 бе! Каква по-късна възраст бе? !

Математиката е като стена, която градиш ти от тухли, трябва ти всеки ред не просто да го минеш като материал, а да мислиш така и всеки от тези редове да става все по здрав! Едно върху друго, едно върху друго! Постоянно развитие, това е математиката.
Повечето хора, които знаят математика, я знаят, защото им е интересна. Като ти е интересно, правиш нещо всеки ден, дори си мислиш математически начини, не е нужно задача, но то се трупа както знание така и разбиране, и започваш да мислиш като математик. И математик не означава някакъв професор.

Математиката не е трудна, мисли го така: Правиш нещо, защото ти харесва, ако не ти харесва не го правиш. Всяко нещо, което не ти харесва е трудно да го научиш, защото нямаш интерес и не искаш да го правиш!

Ако имаш интерес, ако останеш с математиката, не само е възможно да я научиш, а е невъзможно да не я научиш.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker