Кое да избера? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120678)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9550)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Кое да избера?
преди: 3 години, 8 месеца, прочетена 899 пъти
Здравейте, ще съм 10ти клас тази година и вече започнах да се замислям кое е по-добре да уча след 12ти. Доста съм се замисляла дали да е медицина, но и да съм адвокат ме влече. Добра съм и в историята, български също не ми е слабост, но в биологията и химията също, повечето хора твърдят че не си струва да учиш медицина, и леко започнаха да ме разубеждават. Ще ми е от полза да чуя Вие какво мислите по въпроса? Благодаря за отделеното време!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 8 месеца
hash: b51c8ed462
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Случай сърцето си и избери това, което харесваш повече.

Виж, медицината е много хубава специалност, но не е за всеки.
Трябва да учиш страшно много, да ти е страст, а не примерно да го запишеш само с мисълта, че след еди-колко си години ще изкарваш еди- колко си лв. Помисли. А какво ти казват за медицината, между другото, та те разубеждават?

Така, за адвоката - също се учи страшно много, реализацията зависи от това колко си добър - виждам, че те влече, а това е ключът за професионализъм в професията.

Помисли много добре, а ако решиш, че ще е медицина, се запиши на уроци в 11-ти клас, за да вземеш изпитите. И двете са хубави, виж кое те влече повече и в кое си по-добра. Успех!!

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 314fca3148
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   "Има успешни личности. Има и неуспешни. Има от двата вида и в правото, и в медицината, и в техническите среди, и в спорта. Навсякъде. Един успешно реализиран човек ще ти каже, че е трудно, но си струва. Ще ти каже, че успехът е въпрос на много усилия, много практика и много, много труд. Ще ти каже, че пътят напред е вълнуващ, но не е лек и не е за всеки, и за високите постижения се заплаща по един или друг начин всеки ден, всяка секунда. Даваш в жертва мързела си, желанието да зарежеш всичко и да си почиваш, данъкът обществено мнение, голяма част от свободното си време... Това е неговата визия, неговият опит.

Друг, който не се чувства удовлетворен от работата си, ще те разубеди. Ще го чуеш да казва: "в тази ниша няма работа, ще си изгубиш времето", "не става нищо", "зарежи". Ще се опита да те убеди, че сега не е подходящият момент, че всички лъжат, че тук или там няма хляб и няма смисъл. Ще бъде циничен или смазан, тъжен или агресивен. След разговора с него ще се почувстваш без път. Защото така се чувства и той. Защото това е неговата визия, неговото постижение, неговият опит.

С каквото и да се захване, човек може да преуспее. И финансово, и като личност. В България или в чужбина, където поиска. Въпросът е колко си готова да платиш. Еднакви усилия са нужни, за да станеш изключителен адвокат или изключителен лекар, програмист, шампион по бокс и т. н. Да, това са коренно различни направления. Но, да, еднакво огромни усилия и воля ще трябва да влагаш ежедневно, независимо кое ще предпочетеш. Защото успехът не е разстояние от точка А до точка Б. Той си има начало, но няма край, няма стоп, няма "вече мога да си почина и да гледам отстрани". Той е като градинско цвете: ако не се грижиш за него, си отива. Независимо колко си вложил, спреш ли да се развиваш и да работиш, кулата много лесно може да се срине до основи.

Ето защо е добре да смениш посоката на мислене. Не мисли за гаранциите, защото такива не съществуват. По-добре помисли за това какво наистина обичаш; какво разтуптява сърцето ти, когато го правиш. Кое ти помага да се чувстваш повече теб, дава ти удовлетворение, смисъл, заряд. Кое често пъти те извисява, когато се чувстваш някак празна, и те кара да се усетиш горда, изпълнена, дори щастлива...

Не бързай, дай си достатъчно време да помислиш. Прочети много повече за това какво и как работят професионалистите от различните специалности, които си описала. Това е много важно, защото ще ти отговори на въпроса: "какво мога да правя с наученото, след като завърша". Дай си достатъчно време за проучване и четене, и не пренебрегвай една информация за сметка на друга, тоест, проучи добре. Това ще ти помогне в решението.

После, когато имаш отговора и ти се струва, че това е твоята посока засега (защото никое решение не е сега и завинаги, макар да ти се струва така в този момент), прегледай щателно специалността в различните университети. Сравни учебните планове, местоположението на ВУЗ-овете (кой ти е най-удобен по отношение на пътуването), проучи таксите и формите на обучение (щом ще работиш, може би ще търсиш опция за задочно обучение). Ако имаш възможност, иди на място преди приемните изпити, разгледай, усети въздуха и атмосферата.

После давай смело. :) Газ до дупка и право напред! Ако се трудиш здраво и непрекъснато актуализираш знанията и уменията си, успехът нито ще закъснее, нито ще те подмине. Желая ти попътен вятър и много светлина по пътя! "

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 2a42e99d72
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   От авторката: Благодаря за хубавите коментари, помогнахте ми много с тях! Мисля, че вече знам накъде ще се насоча за в бъдеще. ❤️

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker