Какво е да си студент в чужбина? Наистина ли е така безнадеждно?! - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121166)
 Любов и изневяра (29701)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6471)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Какво е да си студент в чужбина? Наистина ли е така безнадеждно?!
преди: 3 години, 8 месеца, прочетена 1617 пъти
Аз имам планове да следвам в чужбина или по-точно в Германия. Сега разбирам, че ако ида, трябва да се откажа от студентският си живот. Всички ми казват, че подобно нещо там несъществува. Наистина ли има само учене, учене и още учене?
Не ме разбирайте погрешно, не искам да се напивам всяка втора нощ или да бягам от лекции.

Та и навсичкото отгоре няма да успея навреме да изкарам нужният сертификат и ще карам подготовителна година (или семестър)... какво да правя? ! Няма да се отказвам, но и не искам да зарежа всичко посредата на следването си. Да се насоча ли към Виена? Казват, че там е по-добре.

Надявам се да има някой с личен опит в коментарите.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 8 месеца
hash: bf7a7abd34
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Аз завърших във чужбина но не в Германия.

Проблема няма да ти е това как е там. Проблема е да си промениш българското мислене да си клатиш краката и да ходиш в кафето, да избягаш от лекцията да си от компания със други 'готини' с които ще споделяш неуспехи в бъдеще за сметка на яху-иху. Хартията няма да ти даде работа. Това трябва да го разбереш. Тя ще е инструмент че си минал подготовка теоретична, но не е достатъчна.

Не си бой, много неща на куп, амбиция и обстоятелдтва променят начина на мислене.

Това което беше при мен беше следното:

- Работа за наем и храна почасово, социализиране с колеги, четене в къщи, проекти, четене в библиотека, проекти.

След първата година през лятната ваканция беше:

Работа за издръжка, изграждане на контакти, л свързване със бизнеси да доброволствам по специалността, после доброволстване.

Работа, проекти, работа, учене, учине, работа, учене.

Това е приятел.. нищо не разбра от написаното, но не ти и трябва. Само който иска да успее ще успее. Ще си и чуди кога ще му дойде времето да се реализира до де не осъзнае че един ден вече има работа по срециалността защото може да погледне назад и да види портфолиото си.

Това е

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 4512a3ab26
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Целият концепт на "ученето" в България е много, много изкривен. Но навън хората гледат на си завършат унито и да започнат да работят за стабилни пари от 8 до 5. То у нас щото положението е много "надеждно", хората влачат университитите си с години и с по 4-5 невзети изпита. Но ако трябва да говорим наистина реалистично, в Англия ( големи купонджии са и обичат живота ) купоните наистина са купони. Еб*нето наистина си е еб*не. В БГ к'во има? Бедни студентчета се събират в общежитието на някого, едвам събират 50 лева от 10 човека (в което няма лошо, но те го правят от нямане на пари. Влизаш в някое софийско диско - 1 бутилка с 2 води 100 лева. Що не се... таковат в таковата. Тук взимам 100 мл. уиски за 1 паунд. Отивам с 20-30 паунда и като платя входа се правя на животно ( рядко се случва ).

А ако става дума и за самото учене. Аз, лично, уча от дъжд на вятър. Просто, защото бях свикнал на БГ минаването между капките. Е, първата година мина и усещам, че няма да стане така. А за живеенето, всички знаем, че на емигрантите ни е много зле. Живеем с по 40 човека в къща. А в БГ общижитията колко са готинки. С хлебарчици, студена вода и 3-ма душ и минимум в стая. Допреди години гледах репортажи, че се къпят с кофите и бързовара още. За квартири, колко семейства могат да си позволят 500 кинта квартира в София... с тия мизерни заплати и цени на стоки/услуги.


Абе, не знам, ти си знаеш.



ДС, 21

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 7bd5c01a84
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Ако ти се ебе, кърка и не ти се полагат усилия, забрави за Германия, браток! По-добре запиши в ЮЗУ. Тук, в Германия, се учи. Така, както би следвало да се учи всяко едно висше образование, впрочем. Така е и с работата в последствие.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 99e0ff7cef
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   В пропадналите страни като България и други от източна Европа студентския живот представлява редовно пиене и купони. На запад има купони, но не всеки ден. Има петък и събота. Пък тези дето всеки ден са решили да копунясват общо взето приключват със студентството още първия семестър или година. Да си студент, не значи постоянно да копунясваш. Много е погрешно схващането на понятието студентски живот. Но, ако ще учиш по чужбина, поне гледай там да се реализираш. Не да дадеш хиляди евро за семестриални такси, учебници, квартири, издръжка, да завършиш и да се върнеш в България и да се оплакваш, че ти е ниска заплатата, въпреки дипломата от европейски университет и че другите ти колеги са полуграмотни, завършили УНСС или друго ВУЗ.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 4c742e5d65
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Ами така общо не може да се каже - зависи какво учиш и къде го учиш. По принцип като ниво на трудност може да се каже че техническите и медициските науки са по трудни за завършване от хуманитарните и социалните. А за студентски живот, ако родителите ти имат достатъчно пари няколко години да те издържат в чужбина тогава няма от какво да се притесняваш, иначе си стой в България, защото като останеш без пари насред Германия - студентския ти живот ще ти е последната грижа.

 
  ...


...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: d12a133f3a
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   Абе човеченца, това се правеше през комунизъма и през 90те и му казвахме студентски живот.
Така беше, защото през комунизъма на всеки му се гарантираше място и заплата, а през 90те бяхме една объркана държава която не се знаеше утре ще я има ли или няма. Не се занимавайте със закъснялото си детство и загуба на години, защото така ще ви стегне живота, че сами ще почнете да си приказвате.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 531098b512
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Студентският ти живот ще е какъвто ти си го направиш. В зависимост от специалността ти може да попаднеш на по-затворени хора и поне в малките градове ходенето по клубове не толкова разпространено, но това не означава, че ще трябва само да учиш. Изпитите не са лесни, но лично при мен всеки изпит, който съм взела досега е бил съставен така, че да изисква именно усвояване на материала, който е важен и ще ти трябва занапред.

Основната разлика според мен е тази: "изборът" от българи тук е много по-малък, съответно ако ограничаваш кръга си от познати само до българи, както болшинстовто правят, вероятно ще ти е по-трудно да намериш хора, чиято компания наистина ти харесва, отколкото в България. Затова моят съвет е да се опиташ още в началото да завържеш контакти с германците и хора от други държави. Да, по-трудно е, но иначе сам си поставяш едно огромно ограничение и си обезсмисляш престоя тук.

За Виена нямам информация, но се съмнявам да има особена разлика с Мюнхен и Берлин, например. Най-добре виж кои са най-подходящите университети за специалността, която те интересува, вместо да се влияеш от разни слухове. И като цяло си изясни приоритетите. Защо искаш да учиш в Германия? Ако дойдеш с нагласата, че ще е безнадеждно, вероятно така и ще бъде. Във всеки случай ще бъде по-трудно, отколкото в България, затова ти трябва мотивация и ясна цел.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 24b0cf8939
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Да знаеш, че много българи станали студентчета в Германия се връщат след няколко месеца. Дори и такива, които наистина са отишли да учат. Така, че ако ти се купонясва УНСС е за тебе. Не се безпокой. Много ще съжаляваш ако си дадеш куп пари за нищо в Германия и след няколко месеца си дойдеш при мама и тате. Тва купонясване го има само тука.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: bf7a7abd34
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Прочети какво е написал коментар 5

Това е общо взето мисленето на българина, написано лично от него. Не е да запишеш нещо за да учиш и да го работиш а просто да запишеш и да го завършиш. Като завършиш после край. От там на къде? Ако човек записва нещо е хубаво да анализира пазара и дали има реализация по него, както и как да добие опит / полтфолио по него за да си завиши възможностите за работа по това което е учил. Иначе файда.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 304a0975bc
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

10.   Учила съм и в България и във Великобритания. Е Бг си изкарвах оценките без никакви усилия понеже бях от групата на красивите и нахалните и оценките и изпитите ми се подаряваха.. Имах си самочувствие и си карах лекциите по кафетата. В чужбина трябва да положиш доста усилия и външния ти вид и връзките не помагат, а даже напротив, самочувствието ти ще доста по-ниско в понеже си една от всички и най - вече не си на своя територия. Но там е мястото, където можеш да се научиш как да полагаш труд и да постигаш всичко сама. Живота ти ще е лекции, вкъщи и на работа, но според мен там е правилният избор и ако сега заминеш след години ще ти е много по-лесно от на тези, които са си изкарали младините по купони и лекьиите по кафетат. Да не говорим, че в бг образованието никой не го признава, а в чужбина можеш да го използваш и извън в бг, а и ще имаш и практика, с която после можеш да се уредиш на хубава работа. Според мен в днешно време не си заслужава да учиш в България, да не говорим, че като завършиш е супер трудно да се реализираш и ако успееш да се издигнеш, то ще стане с много търпение и лишения или най-вече с връзки, понеже там честния труд на хората не се оценява... Прави си парите в чужбина и след това ела и ги харчи в България, но България за работа и реализация определено не става

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker