Работите ли по специалността си? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121185)
 Любов и изневяра (29708)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18520)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Работите ли по специалността си?
преди: 3 години, 8 месеца, прочетена 3041 пъти
Оказва се, че изключително много вишисти в действителност не работят това за което са следвали. Може би изключение правят тези от медицинските ВУЗове.

Аз откъде може да съм сигурен, че няма да се озова в същата ситуация? ! Имали начин? Може би е по-добре да запиша нещо лесно, просто за да не ме е яд после, че съм изгубил сумати време и нерви за нещо в което просто няма реализация.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 8 месеца
hash: b9aa1c2cb3
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Да, работя мед. сестра съм. Просто нещо, което да ти харесва. Практическите специалности имат реализация.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 6121fd3f86
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Да. Магистър съм и благодарение на дипломата съм на добре платена и лека държавна работа.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 0979519c23
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Имаше една друга тема питаща 'защо учите бизнес миниджмънт'. Някакви олигофрени отговаряха че намало риализация. Нама как да има, защото нама бизнеси и / или пазар който да предоставя платформата. Всеки трети учи за юрист. Колко работа да има че и то отгоре във една от най-корумпираните страни във Европа? Квалифицираните позиции се адаптират във крас със времето. ВУЗ-овете не винаги предлагат образование във крак със изискванията на пазара. Те предлагат и измислени специалности от обща култура. Бизнес мениджмънт се учи за да се стимулира креативността, предприемачеството. Да се мъчат хората да правят свой бизнес и да предлагат продукти и / или услуги. Да правят търговия някаква. Да се върти всичко това купуване-продаване. Да има производство-доставка-продажба-клиент.

Във нащо село няма как да стане. Как да има професии като нама бизнеси? Още хората не са научени на бизнес. Ивростат ни искара със най-неразвития стоков пазар във ЕС.


В момента вид гарантирана реализация има както обикновено медицина и IT
Това е..

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: fd153f46e0
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Ако си мъж и учиш вишу... да загубил си си времето. Ще има после да завиждаш и да се оплакваш как "образованието" не се цени. Аз лично работя нещо сходно с висшето си, но използвам едно 10-15%.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 1de3b37d75
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   " Може би е по-добре да запиша нещо лесно, просто за да не ме е яд после, че съм изгубил сумати време и нерви за нещо в което просто няма реализация." - ТОЧНО такива хора, които записват лесни неща и всичкологии, не си намират работа. Икономики, бизнес администрации, философии - звучи престижно, но замислят ли се хората до колко тези специалности са нужни на пазара на труда?

Запиши нещо ТРУДНО, за да си СТРУВА, като Софтуерно инженерство, Медицина...Нещо от STEM (потърси в гугъл ако не знаеш какво е)

 
  ...


...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 8ebe4d6730
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   И аз се щудя същото. Ми кот стане. Не мога да предвидя бъдещето)))

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: a3a8aca2ed
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Лесно, трудно, няма смисъл, ако не си работиш по специалността по-нататък. Обмисли добре какво обичаш и с какво искаш да се занимаваш преди да записваш, за да не съжаляваш после. Да запишеш "лесна" специалност не е решение. Помисли го добре! Успех!

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 96683cb1f5
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

8.   Може би е по-добре изобщо да не записваш с това мислене. Няма как да си сигурен, че ще си намериш работа като завършиш. Висшето има смисъл ако те влече това което учиш, за да вложиш всичките си усилия в реализацията. Трябва учене, практика и връзки. Ти трябва да си специалист в областта си и да имаш някакви връзки или късмет. Другия вариант е да си останеш със средно образование и да започнеш някаква работа. Не подценявай среднистите, има много умни и успели хора от тях. Всяка професия е важна. Една сервитѝорка може да изкарва повече пари от офис служител с висше. Нещата са относителни, но запишеш нещо лесно просто няма смисъл. Ще изгубиш четири години за нищо и то в мизерия ако няма кой да те издържа. По-добре си намери работа, създавай връзки, изучи занаят и ще си добре.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: a3a8aca2ed
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

9.   Добре де, какъв е смисълът да записваш "лесно" висше, като след това няма да работиш по тази специалност? По тая логика направо почвай сега да работиш. Много си неориентиран/а. Запиши нещо, в което виждаш смисъл и реализация, не само колкото да имаш диплома. Иначе ще се прецакаш жестоко.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 8ebe4d6730
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   На запад вместо да затрупват учениците лятото с книги (не че има нещо лошо да се чете), ги пращат да ходят на практикуми, да си избират професия. Тук в България те закопават с матури, вместо да ти помогнат да се насочиш в живота. После защо сме били най-тъжната държава в ЕС.
Тук просто те баламосват до 12 клас и след това върви се чуди защо не знаеш какво да правиш с живота си.
Това е по цял свят, но само в България не прави нищо по въпроса.

 
  ...

...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: d482f046e8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   така беше и по татово време - помагаха в селското стопанство и имаха много готини спомени. не е вярно за баламосването - вие сами се прецаквате - излезте от талафона и ще видите света с истински очи - само трябва да излезете.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: a3a8aca2ed
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Ейй, трябва ли във всяка тема да се намесва този Запад....

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 0ce601c7d9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Завършил съм машинно инженерство и работя по специалността си, както и малкото колеги, които успяха да завършат.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 883541a84c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   До номер 10! У нас е така, защото системата ни е такава! Ако се смени системата, учениците ще могат да ходят на тези практикуми, които ще ги насочат към работата им! И бездруго образователната ни система куца, защото не работи в полза на никого! Всеизвестно е, че ако не следваш, големите търговски вериги те очакват! Трябва да си едновременно касиер, разносвач и чистач! Защото като си завършил едно кирливо средно, никой няма да ти даде мечтаната за теб работа! То не че и с висше е гаранция, но поне имаш варианти и шансове, които не се изчерпват само с работа на смени в магазина, чието заплащане не е кой знае колко голямо! Виж, адвокатите и нотариусите са друга работа! Те взимат страшно много пари по дела, сделки и др.! За тях следването е една инвестиция, която после им се отплаща щедро цял живот! Не са като т. нар. "бачкатори" по строителните обекти! Носенето на материали не е лесна работа, преди всичко трябва да си физически и психически здрав! Същото важи и за шофьорите! Никоя професия не е лесна! А през социализма техникумите произвеждаха кадри за предприятията, работа имаше за всеки! В наши дни положението не е никак розово, всеки търси работа, макар и да не е добре платена, защото невинаги има избор! И аз чакам да ми се обадят от ЖП-то, тъй като съм завършил две специалности в областта на комуникациите и охраната на обекти!

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 38e86b69a7
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   Никой не може да ти помогне да си избереш професия. Оттам трябва да тръгнеш, от професията. Тя определя каква степен на образование ти трябва. Избирай съобразно предпочитанията си, способностите и възможностите за реализация и доход. Никъде по света учителките не са високо платени, но е приятна работа ако обичаш деца.
Аз съм филолог, завършила съм немска гимназия с немски, английски и руски, после арабистика с арабски, фарси и урду. Писмено и говоримо владея 11 езика и превеждам непрекъснато ме търсят. Когато кандидатствах в СУ баща ми каза, ще бъдеш сиромашка учителка. Бях упорита, работих над себе си, квалифицирах се и печеля отлично за Европа. Гледам си детето у дома и същевременно превеждам. Имам помощничка за домакинството.
За какво ти е диплома по нещо си, ако не искаш да работиш по специалността? За да си студент и да те издържат родителите още? Не си струва, научи занаят, ще работиш и печелиш.

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: fe4253ae82
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   Освен специалността, много зависи и от университета и в града в който учиш. За жалост съм завършила в ЮЗУ. Този университет не го пожелавам и на най-големия си враг. От там най-много 5 % да се реализират по специалността си - причината е слабата подготовка, малък град с малко възможности... Абе не е хубаво място, ако искаш да получиш знания и практика, освен само лист хартия.
Насочи се към София или в Чужбина, там ще имаш по голям шанс да се реализираш по специалността, която завършиш.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 5b4a387e2a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   Ами ако искаш да работиш по специалността си не записвай право, икономика, психология, счетоводство или бизнес мениджмънт!! Просто държавата се напълни с такива особено всички искат да станат адвокати и после работят в общината като секретари и носят кафе, познавам един такъв! Запиши инженерна специалност по-света и най вече в Българя има глад за инженери! Аз съм завършил инженерна специалност свързана с собиване горива (нефт) и съм доста доволен :)

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: de7d40668a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   Дръшки!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 9ed581f6fc
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

19.   И мен до 12 клас ме баламосваха преподавателите - "Учи специалност "Икономика", за да броиш пари... А то се оказа, че останах дълго без работа след завършване, че сега и работя, ама не по специалността...
Мразя учителите си... Мразя ги, че не ни учиха за реалността, а ни баламосваха с разни поети и как всичко е само шестици в този живот!!!
Мразя ви, учители... Мразя ви!!!

Мъж на 31, мразещ работата си и неизживяните години...

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: e45f3467d7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   И да, и не. Завърших архитектура във ВИАС и се занимавам с визуализации. Това е нещо спомагателно за работата на архитекта, но реално не се учи в университета. Не, че всеки може да се занимава с това, но на практика програмите, с които работя, може да ги овладее човек със средно образование, дори и несвързано с архитектура. Така, че при мен, шест години в университета и няколко месеца подготовка за кандидатстване се оказаха почти напразни.

Нямах голямо желание да завърша тази специалност, но нямах "по-добри" варианти и всички край мен ми казваха, че като завърша ще съм "добре". Колко съм добре е относително. Повечето хора като чуят "архитект" и си мислят, че съм едва ли не милионер, а това съвсем не е така. Оказва се, че съм просто един чертожник, който не взема дори и два бона. Мисля, че моята фризьорка прави повече пари от мен. Въобще архитектурата в днешно време е силно надценена специалност. Няколко университета бълват архитекти или по-скоро да кажа хора с дипломи, за които няма място на пазара на труда.

 
  ...

...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 3b5f27797e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   Запиши наистина нещо, което смяташ, че ще ти е интересно, но гледай да има реализация. Мога да ти кажа че завърших за учител, но не го работя, защото и не съм в България. Честно казано и да бях, не знам дали щях да го работя, толкова много нерви, а накрая получаваш неблагодарност. Мисли добре, ще оставаш ли в България, няма ли, какво ще учиш, нещо с развитие и работа.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: fbfd316bf5
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

22.   Аз завърших нещо, което на пръв поглед няма никакво пазарно прилажение, а именно Световна литература в Москва. Преди това в България завърших Художествената гимназия за изящни изкуство. В момента съм последна година - отново в България - докторантура по руска литература.
Ами, авторе, цял живот си работя по специалността. Превеждам книги, редактирам книги, пиша за изобразително изкуство, бях главен редактор на литературен вестник, сега съм редактор в две издателства за съвременна художествена литература, към друго съм консултант по преводите от руски език, посреднича и на руски писатели в контактите им с тукашните издателства. Не мога да се оплача от липса на работа. Вече дори стигнах нивото, в което не вися в офис, а си движа нещата по отделни проекти и то такива, каквито аз си инициирам. Издателят само одобрява идеята, договаряме заплащането и сроковете и аз си започвам. С мой колега правим и едно научно-популярно списание. Сътруднича на печатните медии с рецензии за книги и изложби. Не е лесно да се самоорганизира човек, вършейки десетина отделни задачи за различни хора, но се свиква. Работя си в кабинета у дома, нямам шеф да ми виси на главата и колеги да ме разсейват.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 33e7a6904b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

23.   Номер 22, не съм автора, но наистина и аз бих искала да превеждам нещо някъде? Би ли разказал/а повече? Примерно, ако искам да съм преводач в някое издателство?

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker