Защо професията ,,учител” стана нарицателно за обида? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (97886)
 Избор на редактора (167)
 Любов и изневяра (23045)
 Секс и интимност (11355)
 Тинейджърски (20294)
 Семейство (4908)
 Здраве (7893)
 Спорт и красота (4118)
 На работното място (2207)
 Образование (6028)
 В чужбина (1305)
 Наркотици и алкохол (937)
 Измислени истории (736)
 Проза, литература (1512)
 Други (13373)
 
Зъбни импланти
Възстановете Вашата усмивка в рамките на седмица!

Зъбни импланти - цени

 

  

Споделена история от Образование

Защо професията ,,учител” стана нарицателно за обида?
преди: 1 месец, 2 дни, прочетена 875 пъти
Здравейте, пише ви бъдеща студентка по начална педагогика. Завърших тази година с успех 5. 80 в дипломата, а на двете матури имах над 5. 50. Далеч съм от мисълта, че оценките определят колко умен и кадърен си, затова не претендирам, че съм нещо особено, но имам богата обща култура, държа да съм грамотна и обичам да се образовам по много и различни теми. Днес случайно се срещнах с един познат, който като мен завърши тази година. Той едва ли не ми се изсмя в лицето и каза, че не е поглеждал учебник от 5-ти клас, но са го приели телекомуникации в ТУ, а аз голямата отличничка ще ставам една проста даскалка. Това последното не го каза гласно, но се подразбра, че имаше предвид точно това, защото слушам и от други познати и комшии същите реплики. , , Та как ще си пропиляваш акъла и възможностите, само слабите ученици стават даскали” тези реплики ги чувам много често и вече взе да ми омръзва. Даже по-слабите ученици от мен все едно ми се присмиват, че са ги приели в елитни университети с елитни специолности от сорта на телекомуникации и мениджмънт, а аз съм се изложила с тази педагогика. Защо думата, , учител” се превърна в нарицателно на нещо обидно и едва ли не това трябва да ти е последеният вариант при избор на професия? Защо преди тази професия е била една от най-уважаваните и най-престижните, а сега когато им кажеш, че искаш да ставаш учител ти се смеят в лицето? Защо, , само простите и слаби ученици” стават за учители, а за по-силните е обида да искат да станат учители? Нали точно това е професията благодарение, на която произхождат всички други? Нали точно тази професия дава основите на бъдещите поколония и на всички преди и след тях? Честно казано, доста се колебая дали не направих грешка в избора си. Преди да кандидатствам мислех да запиша бизнес мениджмънт, но в последния момент се отказах и записах начална педагогика и чужд език. Реших това защото искам да уча нещо с реализация и переспектива, а не като моите връстници да запиша мениджмънт или телекомуникации, а хал хабер да си нямам от математика. Ще съм благодарна да ми дадете съвет. Какво мислите за професията учител, толкова ли е трудно и неблагодарно да си учител и наистина ли сбърках в избора си като не записах всичко друго, но не и педагогика?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
 
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 месец, 2 дни
hash: 9ef949d859
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

1.   Щом избора ти те прави щастлива, не си сбъркала. Има много учители, но малка част от тях наистина стават за такива. Ако усещаш, че това е твоето призвание, не се отказвай от мечтите си. Може да станеш много по-добра от масата.
А сега към практичната част - парите. Да, като цяло учителите в държавни училища не могат да забогатеят. Но винаги можеш да си потърсиш частно училище или да даваш части уроци. Познавам една учителка по английски, която си докарва над 2000 лева само от частни нуроци. Друг плюс е, че ще имаш доста почивни дни, което се съчетава много добре с гледането на деца.

 
  ...
преди: 1 месец, 2 дни
hash: 44aaf8a9aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

2.   Не е въпроса колко е елитна специалността, а дали ще се реализираш. Знаеш ли колко хора, които завършиха право познавам. Пет години учиха и сега работят по магазини и т.н., защото нямат връзки и ако отидат в правото ще са на по-малки дори и от обикновени професии. Ако искаш да станеш учител не виждам нищо лошо в това. Защото може да дадеш нещо на бъдещите поколения, да спорно е до колко те ще го разберат, но все още има не малко ученици, които имат желание за развитие още от малки. Не всички са такива разглезени и нямащи никакви планове, както го представят. Естествено решението си е само твое и не трябва едно решение на някой си трябва да ти влияе. Няма лесно, но прави това, което искаш, а не това, което другите ти казват или каквото обществото иска от теб.

 
  ...
преди: 1 месец, 2 дни
hash: 3ba3fb17b6
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

3.   Като ученичка, имам огромно уважение към учителите. Това са хората, които ти дават старт и насоки в живота. Да си учител е призвание. За съжаление, много хора, като твоите познати не разбират това. Виж, точно обратното е - едни от най-интелигентните хора стават учители. И точно тази професия, поне по мои наблюдения, е много отговорна и важна. Ала някои ще кажат "И с какво са толкова важни тези учители, като на нищо не те учат в живота?". Ами аз се запалих по химията точно заради начина преподаването на учител, и с това ще се занимавам и в бъдеще. Ето, виждаш ли. А и вече е с добро заплащане.
Не прави грешката да се отказваш, само заради другите. Виждаш смисъл и реализация в това, което учиш, тогава защо да записваш бизнес и мениджмънт? Ок, твой избор е все пак - питай се какво наистина искаш и какво ще ти се отдава. НО изключи чуждото мнение като фактор. Повярвай ми, допуснах такава грешка, но при паралелка в гимназия.
Успех!!

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 2 дни
hash: 0e390451c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

4.   Да си учител е благородна и неблагодарна професия, особено в България. Българския е дух е много принизен до примитивното, материално просъществуване. Не очаквай от хората да те подкрепят. Същите тези хора си броят стотинките в портмонето и дават съвети на всички да се хванат с възможно най доходоносната професия и съответно образование.
Истината е, че няма никакво значение какво си завършил. Ако си добър в това което правиш парите сами ще дойдат..
Бях учител в Китай преди години. По английски. Бях много добър и директорката на училището щеше да ме позлати. Вземах около 2500-2700$ на месец, което е около три пъти повече от средно статистически ИТ копач, завършил ФМИ. Да, в Китай учителите вземат и винаги са вземали заплати колкото на лекар или инженер.

В България, както и на запад обаче всичко е разпърдяно и няма място за морал и ценности. Без да споменаваме парите, децата и образователната система ще са то огромен демотиватор. Ужасно е трудно тук. В България и за 3000лв не бих преподавал.

 
  ...
преди: 1 месец, 2 дни
hash: 77ea4aab50
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Преди да запиша в гимназията бях едно много добро момче. Добре възпитано и със самочувствие. В гимназията имаше няколко комплексирани даскалки и даскал който ми се качиха на главата. Бях ученик със среден успех и то в Езиковата, моят град. Имаше и много добри стари учители, но като цяло системата е сбъркана.

 
  ...


...
преди: 1 месец, 1 ден
hash: ae0911b1d2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Едно време на село-даскала, попа и кмета са били най-важните хора!

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 1 ден
hash: c42571740b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

7.   Майка ми беше записала педагогика в града преди около пет години, не знам защо.
Като цяло разказваше как 90 процента от всички бъдещи учители преписваха най-брутално. Имал съм млади учители. Те са с много ограничена обща култура и нямат опит в преподаването.

 
  ...
преди: 1 месец, 1 ден
hash: c2494f33a4
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   Обидно е да си учител в България! Заради мизерните заплати, сервитьорите получават повече пари. Заради отношението към учителите от родители и ученици, никой от тях не ги уважава. Заради бумащината и всичко останало. Да си учител в България за жалост не е престижно, нито доходоносно. Да не говорим, че учител в България е не само учител, той трябва да се занимава, освен с преподаване, ами и с административна работа, дежуриране като пазач по коридорите, преписване, правене на доклади и какви ли не други работи. И за какво? За неблагодарна заплата, за неблагодарни ученици, за неблагодарни родители, за безкрайни часове извънреден неплатен труд и т. н. Можете да кажете, че работата е за призвание, не за пари. Обаче не само с призвание се живее в България.

 
  ...
преди: 1 месец, 1 ден
hash: c11b3ed24a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   В никакъв случай не си сгрешила, но и хората са си прави за себе си.
Първо учителите сами си го направиха, като не си вършат работата. Вече от 30г няма ученик, който се е научил да пише или чете благодарение на учител в училище, налага се родителите да учат децата си или да ги пращат на часни уроци за да имат някакви знания въобще. Преди години когато учителите са били уважавани са учили реално децата в училище. Днешните учители в първи клас, казват на родителя "ами той сина ви не е дорасъл емоционално, не може да чете", очакват от родителя да научи сина си на четмо и писмо и на всичко от учебника. И ако децата нямат знания ги обвиняват че били прости.
Виж собствения си познат не отварял учебник от 5-ти клас, а завършил 12-ти, кой го е пускал през годините да минава класове без знания? Как да уважаваш тези, които са го прекарали през класовете, без да го научат и без да изискват от него да научи поне половината материал, без да го научат как да учи уроци.
Уважава се професионалист, които си върши работата. Примерно няма българин, който да каже лошо за учителя Тео, при него безплатно се трупат знания. Има още такива учители, но те са много малко. Аз познавам учителите в три училища и само една от тях е уважавана, преподава математика прогимазиално, но си дава зор жената, до толкова че през ден й идват да я видят различни нейни ученици, вече гимазисти от миналата или по миналата година, дори онези, които са завършили с четворка при нея. Макар, че жената преподава само 5-7 клас, учениците й я уважават с години, помнят името й с уважение, и имат желание 2-3 години след като са завършили класа й да отидат да си я видят. Да не си помислиш че не е строга, доста строга учителка е, не пропуска ученик да дойде без домашна, има си отделен тефтер където записва с плюс и минус, кой коя домашна е представил и не оформя срочна оценка без представени всички домашни през срока, оставя ученици на изпит, като е определила всеки ден след работа три часа дава безплатни уроци за всеки който иска да натрупа знания. И най-важно пише оценки честно, има свои правила, които се обясняват в началото на пети клас, и те важат за всички ученици, докато учат при нея.
Тъжното в разказа ми е че другите 100 учителя, които познавам са точно обратното.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 1 ден
hash: 4b058ba101
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

10.   Следвай себе си. Остави другите да се смеят.

 
  ...

...
преди: 1 месец, 1 ден
hash: e3c97372b2
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

11.   Ами малоумни са си. По света учителите са доста по-адекватни относно психиката на учениците, много по-точно и креативно предават важните неща, а не абсолютно излишни и безсмислени бръщолевеници. А наще даскале са си типичните соц лелки-комплексарки, с разсъжденията на 5-годишно. Даскалите също. За всичките 12 години срещнах един единствен господин, който си разбираше от работата и ни предаваше неща, които реално в момента в живота са ми от полза.

 
  ...
преди: 1 месец, 1 ден
hash: 9316e20512
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

12.   Какво ти пука кой какво казва. Учител въобще не е лошо особено за жена, сега им увеличиха заплатите на 1260 лв брутно за младши учител. Твоят приятел ще го унищожат в ТУ още първата година.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 1 ден
hash: c3bc957f48
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   Имам 4-5 приятели, които станаха учители. Аз самият се замислях дали да не стана също, а и ми предлагаха.
В крайна сметка отказах, в момента работя друго (но пак обучавам хора) но след време можеби ще се пренасоча към учителската дейност.
Ние сме млади, на по 27-28 години, и по приказките на моите приятели учители, децата и родителите им ги уважават.
Когато си по-близо до годините на учениците, прилагаш нови методики и не си измъчен от живота, учениците слушат в часовете ти.
Част от моите приятели ми споделят, че старото поколение просто е тотално абдикирало, а в същото време се чуди защо нещата не вървят.
Така че, проблема не е само в децата, но и в старите учители.
Най-лесно е да се обвинява младото поколение, което всъщност няма вина за нищо.
Ако моите ученици са неподготвени, няма да обвинявам тях, а себе си.

 
  ...
преди: 1 месец, 1 ден
hash: 8ecc90d6ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   Не съм съгласна с номер 9. Цялото образование е една политика... не е като едно време. Всяко училище се бори за ученици, за да има бюджет. Учителите нямат никакви права и е трудно да се изгради респект от учениците. От първи до четвърти клас вече не се пишат оценки, т. е. в пети идват някои, които дори не могат да пишат или даже не говорят правилен български и това вече няма наваксване. С новите наредби едва ли има учител, който ще остави 2 за годината, всеки запознат не би рискувал. Отсъствия е желателно да не се пишат, спират им детските. Отделно заплатите са ниски, отговорността е голяма.

 
  ...
преди: 1 месец, 1 ден
hash: 974836875d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   Първо, радвам се да науча, че и умни и кадърни хора се насочват към тази професия. Поздравления, авторке.
Иначе нагласата към специалността, за която говориш е налице, понеже през последните 20 години в педагогическите специалности като цяло биват приети кандидатстващи с доста нисък бал, които не са успели да се класират за място в някоя от по-предпочитаните специалности. Такива най-вероятно ще бъдат и колегите ти - добре е да нямаш нереалистични очаквания по въпроса. Работата е неблагодарна, нивото и квалификацията на преподаващите като цяло ниско - поради това и липсата на респект. Иначе в последните години поосъвремениха учителската заплата, което в комбинация с много ваканции и сравнително сигурното работно място, прави професията сравнително атрактивна. Като за млада жена, без особени амбиции за професионално развитие, всъщност работа като учителка никак не е лошо начало.

 
  ... горе^

...
преди: 1 месец, 1 ден
hash: f527c8a328
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

17.   Преди години учителят е бил авторитет и пример за подражание, а сега е просто - селският идиот. Ще се обоснова.
Петнадесет години бях гимназиален учител - започнах на 21, непосредствено след университета. Завърших Българска филология, с педагогическа правоспособност. Имах много хъс, желание за работа и високи идеали. И - греда. Нещата далече не бяха такива, каквито си ги представях. Първо те мачка системата, с абсурдните си изисквания, второ те мачка ръководството, защото обикновено се състои от стари и изхабени хора, които не искат да знаят, че света се променя и трябва да приемаме новото, а не - едно баба знае, едно си бае. Мачкат те родителите, защото отказват да си отворят очите и да проумеят, че децата им са невъзпитани, а винаги търсят вината в учителите.
Да не говорим, ако станеш класен ръководител. Дневник, ученически картони, бележници, сведения, доклади, анализи - често ми се е налагало да мъкна бумащината у дома през уикенда, за да мога да насмогна. Винаги съм смятала, че като стана учител ще чета много, за да мога да поднасям на учениците разнообразна информация, да ги запознавам с факти, които не са посочени в учебниците... е, да - ама кога да се случи това?! Имаш часове, имаш консултации, имаш приемен час, имаш занятия по проект, имаш да проверяваш писмени работи, имаш бумащина - а имаш и дом, и семейство - хора, които също имат очаквания от теб...
Заплатата - струва ли си изобщо да се коментира?! Сега набиват на хората в главите, че стартовата заплата за учител става хиляда двеста и нам си колко лева - е, хубаво, ама това е брутната заплата, от която ти се спират почти 400 лева данъци и осигуровки. Накрая си късметлия, ако получиш 800-850 лева, с които да се чудиш, как да си посрещнеш разходите. Има опция да защитиш ПКС, да станеш Старши учител, но за това трябват стаж и финансова инвестиция, която никак не е малка.
Не знам дали навсякъде е така, но нас, всяка година ни караха да подписваме декларации, че нямаме право да даваме частни уроци на ученици, на които преподаваме, за да няма конфликт на интереси.
Огромна отговорност, огромно натоварване без никаква компенсация - правят те на маймуна на общо основание - и система, и ръководство, и ученици, и родители - на никого не можеш копче да кажеш, мълчиш и си дъвчеш валидола...
Единствения плюс е по-големия платен годишен отпуск, но и това е относително, защото не можеш да вземеш дни, когато искаш или ти се налага, а - през ваканциите.
Решението за мен - второ висше в областта на услугите - сега си работя в Общинската администрация, получавам си прилична заплата, не се занимавам с хорските келеши и отивам с удоволствие на работа.
За да си добър учител, трябва да си пълноценен преди всичко за учениците - всички дават за пример Теодосий Теодосиев - Тео и постиженията на неговите ученици, да, ама Тео не се занимава с бумащина, а с науката и учениците си - това е главното за успеха.

 
  ...
преди: 1 месец, 1 ден
hash: 823cee661e
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

18.   Ми много просто. До преди няколко години учителите бяха едни от най-ниско платените хора в България (не че сега са много платени, но все пак малко поне им вдигнаха заплатите). Естествено интересът към педагогиката силно намаля и влизаха само тези, които никъде другаде не ги приемаха. Даже имам позната, която кандидатства 3 поредни години и никъде не я приеха, че на края стана дасклака от немай къде. Общо взето най-простите влизаха педагогика и ставаха даскали до съвсем скоро. Естествено това тотално срина имиджа на професията. А и в България нископлатените хора по начало не се приемат на сериозно. Един вид "тоз ахмак явно в нищо не го бива, та е опрял да става даскал за 800 лв".

Впоследствие и родителите, и децата се озлобиха срещу даскалите, защото с прост човек не може да се работи и децата да се учат добре. Има амбиоциозни родители, които искат децата им да са добре образовани и на тях никак не им харесва факта, че куцо и сакато става даскал. А и самите деца как да имат респект към някакъв мухльо, дето е станал даскал, без да си има хал-хабер. Всичко това си беше политика на държавата. Ако може ей така без пари да върви образованието - голям праз, че децата ще излизат прости и без това им трябват прости и неграмотни хора, които да ги манипулират по-лесно.

Отделно самото образование е калпаво и остаряло. Учи се наизуст, не се обяснява, не се поднася така, че да предизвика интерес и любопитство, не се учат наистина полезните неща, за сметка на това пък куп излишни глупости, даскалите са скучни и неуспели, не придизвикват респект у учениците.

Отделно и самите даскали си заслужиха до някъде такава репутация, защото до 90-те често си превишаваха правата. Дори един познат даскал си го призна това, а той е от малкото кадърни даскали и шапка му свалям. Той сам каза, че до преди 20-30 г. масово учители са се карали за глупости, дори са удряли деца, държали са се излишно строго. Не че има лошо да си строг, но си има място, време и причина да си строг, а не просто да си избиваш комплексите на децата. И тогава много хора намразиха даскалите. После системата от страх да не се повтаря, отиде в дугата крайност и сега даскала е натикан в ъгъла и е деветата дупка на кавала и няма право гък да каже. Ученикът може да го псува, да го прави на гъз, да го удря дори, но той няма право да го оставя в клас дори. Директорът ще застане на страната детето, защото трябва да има бройка, за да му отпускат бюджет (толкова маломно бюджетиране направиха), родителите също ще застанат на страната на детето, защото от време оно знаят, че даскалите са гадни копелета и бият без причина и дори подсъзнателно така си го връщат за тормоза.

Моят познат са го питали за чий чеп трябва да го уважават. Онзи казал, че има работилница (дърводелец е), изкарва пари, има клиенти и може да ги научи на нещо реално, да успеят, да са добре платени. Освен това като усети, че вниманието им се губи, ен им се кара, а гледа да разчупи урока и да им преподава по-интересно, да предизвика любопитно. При него интереса не се губи и времето минава неусетно. Той наистина го прави като призвание, пари си има, но така и той научавал много неща, запознавал се с нови технологии в дървообработването и т.н. Та този е от малкото даскали, който е заслужил респекта на учениците и родителите. Винаги гледа от гл. т. на всички и търси компромис по един много креативен начин, не влиза просто да си изпее песничката, да си вземе заплатката и да си тръгне, а търси реални решения.

На кратко:
1. Ниско заплащане и от там принизяване на професията от некадърници, които не са ги приели нищо друго.
2. Тормозът от преди години.
3. Лошата образователна система.
4. Политиката на натикването на даскала в ъгъла.

 
  ...
преди: 1 месец, 1 ден
hash: c9e5281f35
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   Ще изкажа и аз моята гледна точка, без да искам да оказвам влияние върху решението ти. Първо- за мен учителската професия е призвание, като лекарската. За да си добър учител и педагог трябва да си добър и всеотдаен човек, упорит и виждащ доброто в децата. Децата в днешно време обаче не са добри. Нещастният живот на вечно заетите им изнервени родители ги е направил лоши ( повечето).
Аз като номер 17 завърших две висшета и педагогическа правоспособност отделно в тази насока. Живеех си в свой свят, че ще обичам работата си, ще ходя с желание, ще се чувствам пълноценна от това, което правя. Да ама не. Реалността в България е друга. И никой не говори за ниските заплати ( които уж все се вдигат, а ние не ги усещаме, защото медиите лансират едни средни заплати, които са брутни и най-вече в София). За пари учител не се става. Богати учители няма в България. Няма и да има. Системата ни е такава. Обществото ни е такова. Уважение няма, нито от колеги, нито от ръководство. Родителите не осъзнават колко са неграмотни и невъзпитани децата им. Ние нямаме право да гоним от час, да пишем отсъствия, да пишем двойки ( че и тройки), да коментираме поведение, да се оплакваме, да изказваме гласно имена по родителски срещи. От нас се иска да сме безпристрастни. Дори когато ни се качват на главата. За принципни хора, професията не е! Аз излязох от системата, защото не можах да променя себе си, да се примиря, да премълчавам и да си затварям очите. Защото такива като мен са неудобни. Другите минуси са, че когато виждат, че си интелигентен и кадърен човек, те изтискват на макс. Аз бях за всякаква извънкласна дейност- сценарий на тържества, редакторство на училищния вестник, благодарствени писма, писане на стихчета и официални текстове за покани. Отделно цялата бумащина, дневници, проекти, проверки на тетрадки, класна, тестове, квестор по олимпиади и изпити, отделно ако си и класен. Нямаш време за нищо. За млад човек със семейство е абсурдно.
Единственият плюс е привилегиите на държавната работа, трудов договор, реални осигуровки, ползване на болничен, и едни пари за дрехи. Това е, дори през ваканциите си дежурихме в училището.
Преди да писнат четящите, ще кажа, че говоря за елитна гимназия в гр. Варна.
И не съм съгласна, че учители стават глупави хора, които едва ли не не стават за друго. Изисква се много четене, много висока обща култура, съобразителност, такт, хитринки, за да си добър учител.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 1 ден
hash: 7c7b377205
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   Слушай 17, минала е през системата...

"Има опция да защитиш ПКС, да станеш Старши учител, но за това трябват стаж и финансова инвестиция, която никак не е малка."

Само това не е разбрала, че "Старши учител" да ставаш е още по-прецакано. Хвърлят ти маааалко повече пари, за доста повече работа. Майка ми се чуди как да избяга...

Ще те разочаровам, но такова нещо като "педагогика" няма. Това което е днес, по-правилното му име е "забавачница". Всичко е проформа, за да не обикалят децата по улиците, да пият, друсат, рушат и т.н. То не че пак така не става, ама все пак има някакъв надзор. Живеем в мутренска държава, и всички знаят че с учене не се прокопсва. Тези които наистина се интересуват да научат нещо, им се подиграват, и дори учителите не се занимават с тях. Защо? Защото цялото ти време ще отиде да се занимаваш със случаите дето стигат до полицията... Да, полицията. Вместо да си вършиш работата, ще се занимаваш с най-големите идиоти на класа, и каква глупост са направили. Ще слушаш всевъзможни оплаквания от родители, и закани да съдят училището дори. С всяко следващо поколение, става по-зле и това е обективно мнение на хората които работят в системата от години. Повечето млади даскали в днешно време не издържат повече от година-две. Политиците от време на време изпадат в паника за близкото бъдеще когато даскалите се пенсионират, и няма кой да ги замести. Затова вдигат заплатите от време на време. Но за това което те очава, трябва да се добави още една нула...

Ако все пак държиш на сферата - насочи се към университетски преподавател, и задължително в друга държава.

 
  ...
преди: 1 месец, 1 ден
hash: b220cae5e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

21.   19, аз познавам богат учител. Или айде не чак богат, но да речем изкарваш в пъти над средното. Човекът има школа по английски и има мисля около 4 групи по 7-8 ученици по 8 часа седмично, смятай ги колко пари са. Предполагам взима по 10-тина лв на час. 10 х 8 х 8 х 4 = 2560 лв/седмица. Айде има разходи, ама сигурно едни 7-8 бона месечно си му остават чисти. И това без дори да е уплътнен на пълен работен ден. Говорим за провинциален град. Просто в момента масово се учат езици, защото всеки има намерение да учи в чужбина и да бяга след 12. клас. Дори в МГ-тата вече на никого не му пука за математика, а се набляга само на език. Знам го от мой съученик даскал. В момента вървят само език (английски и немски), програмиране и биология (заради медицина), за останалите предмети никой не го боли онази работа, дори да е в такава паралелка. Хората искат да стават само лекари, програмисти и студенти в чужбина, нищо друго. Това са единствените начини да избягат от мизерията. Или поне го виждат младите днес.

 
  ...

...
преди: 1 месец, 1 ден
hash: 867fc9f2b7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   От авторката: Честно казано, очаквах положителни и отрицателни коментари, макар че преобладават отрицателните, но за жалост такава е българската действителност. Пред мен има няколко възможности, като например да запиша паралелно второ висше, и ако не ме удовлетворява работата като учител да се насоча към друга сфера. Силно се надявам в близкото бъдеще позицията и авторитета на учителя да се промени, но за да стане това трябва да се промени цялата образователна система. Като бъдещ студент, току-що завършил гимназия, виждам как повечето ученици напускат училище неориентирани, без ясни цели и визия за бъдещето, в това число и аз. Масово младите не знаем по кой път да поемем, все слушаме от медиите, приятели и познати най-различни мнения. Сега уж най-голяма реализация има в IT-сектора и в медицината, но не може всички да станем компютърни специалисти и лекари, нали? Сега куцо и сакато завършва университет, в училищата е почти същото, щом си приет в учебно заведение е малка вероятността да не го завършиш.. Накрая 80% от завършилите висшисти получават диплома без покритие, което ме навежда на мисълта, че каквото и специалност да завършиш е без значение. Много от хората, които познавам не работят по специалността си, затова не знам дали има смисъл да записвам второ висше като мениджмънт например, като мога да работя нещо в тази сфера и без нужното икономическо образование. Наистина съм много объркана, не знам по кой път да поема. Благодаря ви за мненията и съветите, ще се опитам да попия полезната информация от тях и дано открия най-добрият вариант за мен.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 1 ден
hash: b220cae5e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

23.   Сред коментиращите не видях негативни мнения, просто обясяват защо повечето хора нямат уважение към тях, а не че те самите не ги уважават. А и вкрайна сметка зависи и от самия учител.

 
  ...
преди: 1 месец, 20 часа
hash: de713d4a01
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

24.   Радвам се да прочета, че все повече добри и грамотни ученици избират тази специалност.
Не съжалявай за избора си - можеш да станеш много добър учител след време - децата да те харесват и обичат и да си удовлетворена. А и погледнато от финансовата страна на нещата и несигурността на пазара на труда, професията и реализацията са добри - стартова заплата на учител от 2021 - 1260 лв. Има ваканции и дълга отпуска, събота и неделя почиваш.

 
  ...
преди: 1 месец, 19 часа
hash: f527c8a328
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

25.   №20, да не би да бъркате "Старши учител" с "Главен учител"?
Защото аз, №17, стигнах до втора ПКС, станах Старши учител и нищо не се промени, освен едни пари към заплатата, които почти биваха "изяждани" от данъците. Длъжностната характеристика на Старши учител, не е с нищо по-различна от тази на Младши учител, освен, че има една точка, според която старшият е длъжен да оказва съдействие на младшия. Ако Вашата майка са я юркали по други направления - не смесвайте нещата.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 19 часа
hash: 864b8e3fca
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

26.   Aко ти виждаш твоето място в училище, такива квалификации не трябва да те засягат. За всяка професия първо хората преценяват заплащането и възможността за развитие. Между другото, ще забележиш, че там където работят предимно жени, заплащането е по-ниско.
Отношението към учителите е кофти, защото учениците идват от семейства, които нямат никакъв респект към хората, които обучават техните деца. Просто, почти целият народ е една чалга. Дисциплината е отвратителна, повечето учители са влезнали с 3 в университета, защото интересът е към право, журналистика и подобни.
Когато аз бях ученичка, учехме 42 деца в клас, никой не шукваше, учителите си преподаваха спокойно, никой не се лигавеше. Нямаше тормозени деца. За 11 години съм чула само една единствена обида към дете и учителят веднага се намеси пред целия клас. Нямаше никакво делене между децата по какъвто и да е признак. Пак се знаеше кой е отличникът и калпазанинът, но не е било такъв дзверилник като сега. Не съм чула за родител да дойде и да държи някакъв тон на учител.

 
  ...

...
преди: 28 дни, 18 часа
hash: 12dc7fc580
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

27.   Завършила със 6 и гледала къде има реализация. Точно отличниците трябва да видят какво могат със сърцето си. Професията е нещо като любовта. Един път се намира коя професия става за 1 човек. А не като някой "Аа най-страхотната професия е ИТ дай да го запиша" Колкото и пари да дават ги дават на тези, които работят добре и си разбират от работата. А не на преписвачите, които едвам са завършили с 3. "Като се знам какъв Инженер съм ме е страх да отида на Доктор"

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker