Не може всички да учат за IT специалисти! Как така всичко останало вече е старомодно и билет за глад? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121184)
 Любов и изневяра (29706)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18522)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Не може всички да учат за IT специалисти! Как така всичко останало вече е старомодно и билет за глад?
преди: 3 години, 8 месеца, прочетена 3132 пъти
Здравейте! Отдавна ми прави впечатление, че за която и специалност да се пусне тема тук, коментарите винаги са отрицателни, депресиращи и плашещи с призив за отказване и "ще умреш гладен, само IT и медицина, или нищо". Излиза, че и от юристи е пренаситено и няма работа без връзки, и с психология няма никаква работа и бъдеще, съгласна съм за тези специалности, но чета, че дори за стоматология няма бъдеще ако нямаш готови куп пари за кабинет и познати клиенти, че ако идеш в Натфиз пък ще умреш гладен в театъра за жълти стотинки, че дори в МВР да учиш пак е пълна гавра и ниски заплати. Да не говорим като стане въпрос за учене на педагогика, филология, рисуване, дизайн, пиар и т. н. Всеки смята, че единствено бъдеще има в софтуерното инженерство и компютърните технологии, роботизациите и машините. Да, това е с най-високо търсене сега, но може ли всички да ни бива за инженери? И ще взимаме ли високите заплати, ако не ни е способност и силна страна? Аз например имам големи успехи в езиците, историята, литературата, философията и т. н. в училище, но признавам, че съм гола вода по математика, физика, химия и информатика. Не мога да реша елементарно уравнение, просто нямам математическа логика, нямам чувство за геометрия и т. н.
Е, мога ли да уча компютри, става ли от всеки инженер и ще взима ли всеки така мечтаните 4-5 бона начална заплата?
Няма ли светът да е супер сив без артисти, актьори, философи, писатели, композитори, психолози, архитекти? Дори за архитектурата чета отчайващи коментари, както за стоматологията и правото.
Заплатите в България по обявите всеки ден гледам, че са относително еднакви и кардиолог, учител, мениджър, интериорен дизайнер или сервитьорка все едни и същи пари взимат от порядъка на 800 до 1500лв. Единствено IT сектора се различава с примамливите много по-високи и явно затова е на пиедестал.
Другият проблем, който виждам е, че за всяка професия хората нямат доверие в младите кадри, не отивали при млади лекари, юристи, зъболекари и учители без опит. Работодателите не ги взимали на сериозно. Има доста обяви, но наистина за всичко искат възраст и опит. Добре де, ама нали трябва да се започне от някъде, от нулата, за да си след 20-30-40г. уважаван специалист, спечелил доверието и изкачил се честно по стълбицата... Направо губя вяра при тези статискити и масово негативни мнения. Според мен всеки има силни и слаби страни, таланти и ахилесови пети и не от всеки може да стане програмист или лекар, ако има само две професии то светът ще загине.
Аз лично съм се насочила към журналистика- редактор на списание или в телевизия, писател, продуцент, новинар след години, а ако не стане нищо план Б ми е преподавател в частно училище или гимназия, защото вмомента уча филология, а за магистър искам медии и продуценство или редакторска дейност. Но и за журналистиката виждам само мненията от типа "ще умреш гладен", както за всяка друга специалност. Може би наивно вярвам, че ако имаш хъс, амбиция, постоянство и се буташ, то ще успееш, и най-вече ако е това, в което те бива по рождение и ти е хоби и удоволствие. Останалото е до характера и хората се делят на жертви и лидери на деня си. Вие какво мислите, има ли още надежда за всеки сектор или наистина няма?
ПС, извинявам се за грешките в бързината и благодаря за евентуалното мнение!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 8 месеца
hash: 8ec9d45750
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Това и на мен ми е болна тема. То даже и в медицината няма пари. Общо взето ако не си ИТ, тираджия или телефонист, живееш, колкото да оцелееш. Единици са тези, които изкарват достатъчно, за да живеят наистина добре.

Разбира се, че не можем всички да сме компютърджии и телефонисти. В никоя нормална държава учител и лекар не взимат колкото продавачка и сервитьорка. И определено не взимат 4 пъти по-малко от шофьор. Нито пък мед. сестра взима 6 пъти по-малко от шофьор, 3 пъти по-малко от телефонист и 2 пъти по-малко от продавачка. Не знам, но нещо е сбъркано в цялата работа тук.

Между другото и ИТ-тата мисля, че скоро няма да взимат чак толкова. Имам двама приятели в сферата в Германия и казват, че вече там буквално половината програмисти са индийци и са съгласни да работят за наполовината на другите програмисти, а и са добри. Общо взето всички индийци се ориентират към това, защото това е най-лесния начин да се измъкнат от мизерията в Индия. А нали се сещаш, че те са млрд и половина. Смятай, че те само за няколко години могат да наводнят световния пазар на ИТ-та и заплатите им да паднат драстично. А българските ИТ ги наемат предимно чуждестранни компании, които аутсорсват. Още повече че това е бизнес, който много лесно можеш да го практикуваш от разстояние. Така че още след 2-3 г. всичките тези компании могат да решат да аутсорсват в Индия, никакъв проблем. Даже в Индия ще са съгласни на още по-ниско заплащане, защото там животът е много евтин. Отделно и англисйкият там е официален, така че и тази бариера отпада.

Тия, дето аутсорсват както са дошли и са вдигнали заплатите, така и могат да си заминат за отрицателно време и да сринат пазара.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 67d7d7a825
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Мен пък ме дразни постоянно да чета и да слушам да се говори за хората в офиса, като че ли всички работим в офис и няма друга професия. Уважавам всеки труд, включително и физическата работа, всеки професионалист заслужава уважение. Всеки различно го влече и е силен в различна дейност.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: b58be707f3
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Нееее, не, не, не ...
Ти си се объркал с нещо. Винаги, в България, повечето професи са били "билет за глад". Айде - глад е пресилено, защото само този, който не е знае, какво е извън Европа и Западния свят, като цяло, може да говори за глад.
Това е, че тея IT професии, позволиха на много хора, да се свържат с бизнеса отвън, прескачайки, макар рядко изцяло, меснтите бизнесмени. Това, доведе до по-високи доходи. Не, че самата работа е много по-вълшебна или специална. Майка ми е начална учителка, аз съм софтуерне инженер, бивш готвач и нека ти кажа, че учителката професия, на моменти ми изглежда много по-трудна, от програмирането.. Да организирам меню в ресторант, да съм сигурен, че всичко е наред, да готвя максимално бързо, без да скапвам храната, да се сработя с екипи - ами по-трудно е, от това да мисля архтектурата, да организирам тестовете, да гадая неясни спесификации и пак оппира до това да се опитвам да организирам едни хора, да правят едно нещо.

А за малдите професионалисти - ами преди време вярвах, че едновремешните истории - учене, чиракуване и прочие, са били пълан глупост. Все пак, аз започнах да вадя доста добри, пари, като можех да пиша някакви съвременни за времето си уеб апликации, като си мислех, че съм много добър, а всъщност много добрите правиха далеч по-различни неща, имаше глад за кадри и аз не бях изобщо разочарован. Тогава вярвах, че е важно, да се натискаш яко и ще стане лесно. Ама с времето разбрах, че не е точно така. Освен това, в последните години, подлагаме мног на съмнение нашето образование. Просто доверието в него падна. Преди 20 години, да имаш диплома от СУ, беше престижно и добро нещо. Днес, да имаш диплома от СУ, показва, че си ходил на частни уроци, където са ти дали темите и са те приели, а след няколко изцепки, никой няма съмнение, че са малко връзки и пари, може всеки да завърши. Сертификатът, сиреч дипломата, за много не е гаранцията, която беше преди. За да станеш адвокат, пак се изисква, да те приеме колегията, ама като знам, че същите тея колегии, имаха за уважавани членове хора, които после станаха корумпирани политици, някак си и на колегията не вярвам. Какво остава? Опитът! Колкото и да ми се иска, да дам шанс на младият адвокат, до адвокати прибягвам, само ако е нещо много сериозно. Разбирай - бракоразводни дела, ако ме съдят за тежко престъпление или някой ме е ограбил и то сериозно. Не мога да доверя, на млад и неизвестен адвокат нещо толкова важно. Ако бях, както са някой от познатите ми, дето са малко по-нависоко в корпоративната стълбица, щях ползвам услугите някое адвокатче, прясно от университета, да свирява документи и законови изисквания, па ако стане проблем, да довтаса "адвокат" за 10 минути. Да, за такива работи по-може, но хората с такива възможности са доста по-малко от адвокатите. Остава им дългият път. И тук проблемът, не е че IT-тата взимат много, а че другите взимат малко. Ако възнагражденията бяха адекватни, ако съществуваше социална сигурност, нямаше да има и толкова намусени и ядосани хора. Просто казвам, че другите професии, са леко прецакани, зщаото не може да си изнасят труда навън, не и толкова лесно, колкото IT-та и лекари. Ама и това време идва. Все повече млади говорят английски, немски и прочие, на високо ниво, все повече учат в чужбина, работя и се развиват там и в случай, че се върнат, изисканията и вярванията им са различни, а и стават все повече. От нас, каот общество, зависи да променим това. Как - ами трудно, но не е невъзможно.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: b58be707f3
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   "Така че още след 2-3 г. всичките тези компании могат да решат да аутсорсват в Индия, никакъв проблем. "

Като някой, работил с аусорсващи в Индия компании, ще ти кажа, че номера не ставаa и проблемите са много. Ето някой от тях:
- Accenture и няколко големи, обраха масово добрите специалист.
- Тези, които не са там, след време напускат страната и отиват в Европа, САЩ, Канада и Австралия. Карат по няколко месеца, до година, на ниската заплата и много бързо се ориентират, как да започат по-добре платена такава.
- Английският им е ужасен. Пробелмът е, че силно вярват в това, колко правилен е тоя им английски, как акцентът им е едва ли не лесно разбиераем и не правят особено усилие, да го подобрят.
- Хоум офиси и дистанционна работа, имам от както прокараха нет. Вече от 25 години чакаме индийската инвазия. Вместо това, Индия взе да се стяга, поне в това отношение и да таксува повече.

Единственият вариант за спад в цените на програмистите е, да има криза - дали ще е война, болест, природно бедствие, нова голяма депресия... нещо подобно. Имаш спад в периода от началото на Covid-19, до преди месец, ама вече отминава.

Повярвай ми, аз, с моята позиция, само си мечтая за свръхдобри и свръхевтини разработчици, защото тогава, ще представя, че съм спестил няколко по 5-6 милиона на година, ще ме качат на високия етаж и ще получавам не само двойно по-висоика заплата, а и много хубави бонуси, поне 3-4 години след това. Ама няма. Компаниите, които изнасят бизнеса си тук, го правят, защото тая индустрия е едно от малко неща, което по-чудо не беше разрушена, с което показваме, че и в България можем, стига да не си пречим самички.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 8439427902
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Лелее, не мога да бъда по-съгласна! Чела съм десетки теми за специалности тук, и единствените коментари са от типа на "Ти добре ли си, няма хляб в това, ще правиш еди-какво си за 500 лв.". Е, освен за програмистите....
Много ме дразни този факт. Защото всички тръгват да стават IT-специалисти, само защото са чули, че се печели много. А въпросните всички нито харесват това, нито им се отдава. Професията е нещо като любовта. Трябва да запишеш нещо, което ти се отдава и харесваш. Защото, как ще станеш добър програмист, ако нищо не можеш да разбереш, и правиш всичко с отвращение?
Знаеш ли, и аз мислех да ставам IT-специалист (все още не съм завършила гимназия), защото парите са много... Но просто не мога. Моята страст са биологията и химията. Искам да уча медицина, фармация и т.п. И вече не ме интересува кой какво казва.
Браво, авторке, добре си се насочила.

 
  ...


...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 2e75dcf716
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   ИТ специалист тук. Хората казват, че другите специалности като психология не са толкова успешни, просто защото студентският наплив за там е огромен, а търсенето от страна на бизнеса е ограничено. Може да потърсиш в Интернет новини за това как психология и право години наред са най-желаните специалности. Същевременно, може да потърсиш информация за това как бизнесът най-вече търси строители, инженери и софтуерни специалисти, защото са кът. Като има по-голямо търсене на ИТ специалисти, отколкото на психолози, е нормално заплатите да са по-големи. Това не значи, че не можеш да се реализираш с психология доста успешно (по-успешно отколкото програмист), но ще е доста по-трудно. Например, от 100 завършили нещо с ИТ, 50 успяват да се реализират по специалността и 20 да вземат много добри пари, то при психологията от 100 завършили 10 ще си работят по специалността и 5 ще вземат много добри пари.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 8853b41862
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Невъобразими глупости са, че пари има само в IT сферата.

Аз работя в нея, и да... определно има пари, особено за кадърните такива. Това изобщо не означава обаче, че понеже една сфера е доходоносна - то няма други такива.

По-важното е ти какъв човек си. Колко пробивен, колко амбициозен, с какъв капацитет. Аз не смятам, че може да имаш набор от качества и да не се развиеш... просто не става.
Не се развиват разни залумпеняци, които са наистина умни, но до там.

Брус Лий казва в онова известно "изгубено итервю"... "Become water, my friend"... ей там е разковничето. Трябва да се слееш с това, което искаш и туй то.

Брат ми е завършил туризъм и е COO на компания. Като е минал през конвенционален Маркетинг, дигитален такъв, Мениджмънт - проджект, акаунт, Връзки с клиенти, директор в последния отдел, та след това COO.

Други познати имам, които в училище имаха тройки, но имат зверски предприемачески дух и строшиха всичко с амбиция и БАЧКАНЕ. И двамата в момента имат собствени бизнеси, като имат по няколко апартамента, джипове и прочие.

Имам и друг познат, който е химик в частна лабораторя. Ама е химик та дрънка. Взима над 3к заплата и прави това, което обожава.


Та, за заключение... в IT средата има повече пари, защото нормално... всичко се дигитализира по един или друг начин, та е многообширна сфера с много възможности. Но IT сферата дори не е само програмистчета, сещате ли се. Тея компании имат HR, имат Account, имат финанси и счетоводство. Имат МЕНИДЖМЪНТ. Та работа има за ВСЕКИ, който е кадърен и му се бачка. Другото са бош лаф историйки.

Прави каквото искаш, но го прави по-добре от всички около теб. Това е правилният път.



Братан.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 8ec9d45750
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Братане, много Брус Лий си гледал, но в реалния живот е малко по-различно, защото има някаква пазарна логика, а и не е лесно с магическа пръчка да станеш специалист в дадена област, веднага щом сферата стане добре платена. А и не всеки го бива да е всякакъв. Хората не сме всестранно развити за съжаление.

Никой не е казал, че не може в други сфери да се печели. Но както е казал горния, ако при ИТ печелят добре 50% от хората, то при психолозите ще са 5%, а 80% изобщо няма да работят по специалността. Разбира се, че да си в топ 5% на дадена професия е много по-трудно, отколкото да си в топ 50%. Кадърността си е кадърност, но и пазарната конюнктура е много определяща.

Ако утре в България всички ИТ компания си тръгнат и на тяхно място дойдат такива в областта на психологията, много бързо програмистите и психолозите ще си разменят местата от към проценти на добре заплатени. Но нали се сещаш, че нито психолозите ще са станали много по-добри, нито програмистите много по-лоши специалисти. Просто пазар.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: ed26fd6a33
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Знаеш ли, аз учих усилено няколко години, за да завърша специалността, която ме влечеше. И за какво? За сега дипломата ми е само за "престиж". Предпочитам да бях излезнала от зоната си на комфорт, но да завърша нещо, за което знам, че има търсене и ще си намеря работа по специалността после (нямаше да е точно в сферата на ИТ). Макар че никога не е късно да започне отначало човек. И все пак мислете, проучвайте къде има търсене на кадри и работа и тогава записвайте специалност. Само с амбиции не става. Или ако няма търсене тук, по-добре в чужбина учете.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 64b68ddb3b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Авторе, проблемът е, че повече изброени от теб специалности са някакво "вишу", просто да го има. Не, IT-тата изобщо не са най-добре платени. Ела да видиш как се кокорят като водопроводчик им даде сметка за банята и почват да викат "ама аз съм IT, пък не взимам толкова". Равносметката е, че който не иска да работи, няма как да изкарва пари без връзки. Човек, който "учи" журналистика, очевидно не иска да работи. От една будка за мекици ще си докарваш заплата на IT, ама няма да си в офис на климатик.

 
  ...

...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 7afc767265
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

12.   Промени начина си на мислене и си изведи(за себе си) информационни канали, за да имаш достъп до информация и идеи. Използвай youtube, филми, книги - търси идеи. Виж пример.

Имаш ИТ специалист и видеомонтажист. ИТ нещата и спецификите са по-трудни за научаване, заплатата е по-висока, но както казваш, не на всеки му харесва, пък щом нещо не ти харесва, се учи по-трудно. Трябва да се насилваш или животът да ти го е вкарал и да няма накъде да вървиш, и затова да се натискаш да го учиш, защото парите не стигат. И пак...дори и тогава не знаеш, дали ще успееш да научиш професията, което ще ти коства няколко години, докато стигнеш някакво прилично средно ниво.

От друга страна имаш видеомонтажиста. Спецификите са по-лесни за научаване, заплатата не е голяма и за да го работиш това, да стигнеш някакво прилично средно ниво(калфа, не баш майстор, но не и чирак), ще отиде като време, примерно, 2 години.

Кое ще избереш?
Хората мислят по тоя начин, търсят професията, която ще им донесе повече пари, щото то така и така ти е отзад, поне пари да се вземат (изключваме артистичните натури, които са свободолюбиви и се радват и на малкото, стига да правят това, което обичат - да свириш на китара за малко пари, отколкото да си в офис за много пари).

Обаче, ако имаш достъп до информация, ще знаеш за хора изградили успешни компании и то с умения във видеомонтажа на средно ниво. Създали са видеопродукт, който привнася стойност в живота на другите и то не от рода на празни влогове, инфлуенсърства и т.н., оттам този тип създадени видеопродукти се забелязва, човекът отваря фирма за правене на рекламни видеа и нещата потръгват.


Или да кажем, имаш мечта да правиш игри, обаче не знаеш да пишеш код и почваш, "О,то няма да стане, о, ако бях се научил да програмирам..." - това правят повечето хора. Обаче по-дейните почват да търсят дали може да се направи игра, без да е нужно да се пише код, може ли да се сглоби нещо, използвайки готова програма... тука също имам пример - млад мъж припечелва 100к$, след успешно пусната на пазара лека игра за конзоли.

Повечето не знаят потенциалните възможности в дадена сфера, защото въпреки, че всеки ден са заливани от информация, не знаят къде да гледат или гледат неща свързани с развлечения в интернет - консумират съдържание, което им дърпа от вниманието.

Ако живееш в страна от третия свят, направил си сайт, с който искаш да мамиш другите, обаче ти трябва социална валидация(клиентите да видят, че сайта ти е легитимен и ти си точен човек), ще се чудиш какво да направиш, обаче, ако имаше достъпа до информация, щеше да знаеш за Камео - поръчваш на някоя голяма риба, както е сега Грант Кардон да запише видео с определен поздрав за Сюнай, "Ей, Сюнай, Грант е, прави това, което правиш най-добре и продължавай напред. Браво! " и тоя си го пуска в сайта и хората гледат, а ,виж, щом човек, на когото вярваме и който е световноизвестен в бизнес средите (Грант Кардон), поздравява Сюнай Махмуд Алхафир-Раза, значи сайтът е легитимен и ще си купя. Но те не знаят за Камео, понеже нямат ДОСТЪП ДО ИНФОРМАЦИЯ.

В момента се сещам, поне за двама, които не изглеждат читави и които да ползват тоя модел.

Имаш интерес във философията и литературата, напиши "dostoevsky" в youtube и виж първото, което ще ти излезе. Защо? Защото някой, който се е интересувал от литература като теб го е направил, а друг някой, който също се интересува от философия и литература, сега работи за 500лв. Всички могат да правят видеа, но този го е направил по различен начин, а възможностите за креативност са практически неограничени.

Ти положението в страната, относно заплатите няма да го оправиш - не зависи само от теб. Може да хвърляш вината на правителството, на хората, че са такива и такива, на подредбата на звездите, на планът Ран-Ът и американците, но това няма да ти оправи живота.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: e6fa58c0d2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Или си ИТ или "можеш да пееш и почваш чалгата. Това в рамките на шегата. Има много добри начини да изкарваш пари, но с тези разсъждения няма да стигнеш до никъде. Ясно е с връзките как са нещата, но можеш и без такива, просто упоритост и се бори. Завърших заедно с мой познат, той само мрънкаше връзки, кой, какво и т.н. Остана си шофьор с висше образование цял живот.
Просто вложи енергията си с знания и действай, аз започнах от една малка фирма, не внасяше осигуровки, бави заплати, после работех за международна компания, после в чужбина от нищото и с малки стъпки нагоре. Казваш връзки, да работят, но ако и ти трябва да положиш усилия. Има разлика дали имаш гръб или си по обява, но такъв е живота какво да направим.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: ab0be5773c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Технологиите напредват и е нормално ИТ специалистите да взимат високи заплати, но мисля, че този проблем със заплатите го има само в България. От тази държава нищо няма да стане.. нито образованието е на ниво, нито здравеопазването, НИЩО... мързи ме да изброявам

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: f97fd43bbb
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Аз съм завършил специалност свързана с добива на нефт, и да ви кажа за 3 месеца взимам 3-пъти повече от ИТ, но както написа един от коментиращите не си в офиса на климатик, трябва си бачкане!!

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 48bdceec43
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   13, какво си зъвършил/a?

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 8fc11e9d37
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

17.   Авторе, няколко пъти съм писала теми тук за избора на специалност и съм останала със същото впечатление. Всички специалности са измислени, няма реализация, заплатите били ниски, ама видиш ли само в медицината и IT-специалностите имало реализация и заплащане. Според мен масово от хората коментиращи тук нямат кой знае какви наблюдения, а познават 2-3 човека, които завършили еди какво си, а не взимат голяма заплата или пък не могат да си намерят работа. Съветът ми към теб е, също и към всички млади хора четящи този сайт, не слушайте подобен вид коментари. Това, че според тях нищо няма реализация с няколко изключения си е тяхна истина, а не ваша! Нека всеки да следва сърцето си и да не се влияе от другите, защото всички ще ти повтарят, че е невъзможно, докато не го направиш! ;)

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 8ec9d45750
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

18.   17, за съжаление в повечето професии в България наистина заплащането е ниско. Неслучайно го казват хората. Човек като е млад, не мисли и записва само заради "вишото", ама като почнеш да го работиш на 1000 лв стартово и особено като почнеш да гледаш деца, да изплащаш жилища и т.н. започваш да вдяваш какво са ти говорили хората. Няма какво да се лъжем, в България се живее зле. Не си е работа цял живот да изплащаш панелка и все да си броиш стотинките преди заплата. В един момент наистина дотежава.

Всеки казва, ако си кадърен това, ако си кадърен онова. Да, ама не е лесно да си в топ 5%, на която и да е професия, а и тези 5% не са показател. Останалите 95% какво да правят? Да си сложат въжето ли? А и тези 5% често взимат добре, не защото са кадърни, а защото целуват правилните задници. В провинцията има и много кадърни хора, които няма кой да ги оцени, но не им се в живее и в София или чужбина.

В нормалните държави почти всички живеят добре, а не само 5%. Не е необходимо да си Илън Мъск, за да си плащаш парното спокойно. Дори и миячите на чинии изкарват достатъчно да си платят наема, сметките и храната, без да правят компромис с ремонта на колата примерно. Дори и те ходят на почивка в чужбина всяка година. В България повечето не могат да си позволят почивка в чужбина всяка година дори да са висшисти. В чужбина за дете взимаш 400 евро детски и дори да си с ниски доходи не е проблем да го гледаш. В България с 35-те лв, които ти дават и с 1000 лв заплата, си герой ако успееш да отгледаш и едно без лишения.

Затова и всеки втори казва "стани ИТ". Това и тираджийството са единствените професии, които ти дават някакъв реален стандарт, колкото и тъжно да звучи. Дори медицината не бих казал, че си заслужава, защото учиш до 30, после продължаваш периодично да държиш изпити и да работиш на 3 места едновременно, а започваш да взимаш повече от 1500 лв едва на 40-50. Еми мерси. На 50 ли да правя деца и да си купувам жилище?

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: bbf6b505b3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   Живеем в свободно общество, в което всеки може да учи каквато специалност иска. Не злобейте, че другите са успешни! ;) Кой колкото си може и както се уреди - такъв е животът (и тук, и в чужбина).

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: a07a02b05e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   И аз се дразня като някой пише, че е ИТ и взима по 5000 лв. заплата!!!
Според мен едно 90 %, които влизат тук и се пишат за такива са всъщност дечиня, дето по цял ден си играят на Кънтър Страйк и гледат порно...
Да знаеш как се инсталира игра и мама и тате да ти плащат нета не те прави ИТ специалист!!! ...

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 58fd733b32
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

21.   Чувал/ ли си за думата 'feedback'? Това се отнася до опитахна някого със нещо. След като хората казват че не печелят от това, или че има твърде много кадри от това, значи не се чувстват удовлетворени. IT е бъдещето. Изкуственият интелект ще заличи много от професиите за които дори говорим. Човек иска стабилност и финанси, това е.

 
  ...

...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: b945618634
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

22.   Честно казано, на мен ми е доста мъчно, че хора, които обичат нещо наистина много, и им е мечта да го работят, го зарязват, за да стават ИТ-та и да печелят много. И ме е страх. Защото мога да стана един от тези хора :(.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 672c0a07c8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

23.   22, нарича се пазар на труда. Човек преценява качествата и уменията си, които да продаде възможно най-добре, за да живее. Всичко в живота е резултат от някакъв компромис, рядко получаваш всичко, което искаш и то, на цена, каквато искаш.
Нормално е хората да се насочват към професии, към които има търсене и са добре платени. Аз може да харесвам археологията и египтологията например, но с това трудно ще се издържам.
Все пак е добре да се прави разлика между професия и хоби. Професията е това, с което се издържаш, и в което си добър, а хобито е това, което правиш в свободното си време. Някои неща са подходящи за хобита, други и за двете, но все пак не са много на брой.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: c9cdf03238
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

24.   23, нали се сещаш, че ако всеки разсъждаваше като теб, нямаше светът и техноогиите да бъдат толкова развити, защото много от професиите, които са допринесли за развитието на човечеството, нямаше просто да ги има,
само защото се смята, че могат да си останат като хоби, а не да бъдат реализирани като ЦЕЛ и ПРОФЕСИЯ. За съжаление болшинството е на същото мнение като теб и не ви виня... все пак на такъв манталитет сме възпитавани тук... да работим "СЕРИОЗНИ ПРОФЕСИИ".

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 064c81efd4
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

25.   Аз па ся, щи напиша темата по-друг начин.
"Не може всички, да взимат хубави заплати. Трябва да има и такива, де метът улиците, готвята храната и чистят къщите"

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 55ed1b39d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

26.   До 24

Повечето от хората, допринасяли за развититео, са имали цели и са били професионалисти. Това, което 23 казва е, че не винаги хобитео ти е доходоносно, а понякога е и тотално непотребно и освен, ако нямаш кой да те издържа,не става номера.

 
  ...

...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 1215a12887
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

27.   25, като ти гледам правописа, май ти си един от тия, които метЪт улиците.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 48bdceec43
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

28.   Все някой трябва на нас "АйТи-тата" да ни маркира стоката в магазина, да поддържа чисто и да ни сервира храната в заведенията, така че е добре, че хора като теб учат каквото учат :)

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 55ed1b39d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

31.   До 27

Сори, след повече 12 години свикнах на емет, линтинг и аутокерект, дори се опитах, да си импортирам този от компа на етлефона. Сега започнах да го спирам, че последния път, като писах съобщения на чужда машина, писах на майка и исках да кажа:

"Ще ти пиша по-късно, защото съм зает в момента с мнгоо задачи. Пратил съм човек с доставка за вкъщи, затова гледай, да си у нас след 17:30."

А то излезе:

"Ше тиу оусйб зшт см зат в мнмнт с мнг здчс. Пртл см чвк с двтс за вкщ, зтв глд да си у на сл 1730."

Работата е, че на моя машина излиза точно ивярн.

:/

Сори за офтопика, ама някой се е справил с подобен проблем, да каже как. Особено това, че от 10 години не живея в България и не чета книги на български, също много проваля нещата.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 75b3b208ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

32.   Ако всички бяха ИТ специалисти, нямаше да има нито телевизия, нито радио, нито интернет! Кой мислите, прави новините? Журналистите, естествено! Пуснеш си телевизора, радиото-от двете места се чува говор, музика! А как се разпространяват? Чрез наземна ефирна, кабелна или сателитна мрежа! Зад поддръжката на тези съоръжения също стоят хора и то немалко! А електричеството? То също достига до домовете ни чрез съоръжения, които също се поддържат от хора! В елцентралите има оператори, които следят всичко-напрежение, изправност на мрежата, премахване на възникнали аварии! Ако всички стояха пред компютрите, едва ли щяхме да имаме тези неща, затова има хора, които учат за всичко, което да ни улесни живота!

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 423c7f72b3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

33.   За мен това е специалността на бъдещето и си заслужава. Другото което си заслужава човек да учи е фармацията.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker