Как се подготвяхте за матурата по Български?? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121033)
 Любов и изневяра (29668)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7293)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Как се подготвяхте за матурата по Български??
преди: 3 години, 7 месеца, прочетена 1795 пъти
Въпросът е ясен. Как се подготвяхте за матурата по БЕЛ?
Аз никога не съм бил добър по български. Предвид това, се надявам на петица, по-малко от това няма как да ме устрои.

Как се научихте да пишете ЛИС? Тестовата част трудна ли е?
Също така ме тормози въпроса, как да уча за матурата по български без да ми пречи да се подготвям за кандидатстването. Аз сега съм 12 клас.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 7 месеца
hash: a5d41a5021
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Аз си купих абонамен за уча се! И повярвай ми изкарах 5, 30 при условие че нищо не знаех! Значи вземи си абонамент 100 кинта е за 3 месеца май, има и категория за матурата, аз гледах всички уроци по няколко пъти те са към 170 и след всеки видео урок има тест. Има уроци и по Бел и по Лит има и примерни матури! По добре дай 100лв и си гледай колкото искаш, отколто часни уроци за по 30лв на урок да пълниш гушата на някой даскал! В дск нищо не пишех! Изкарах тази оценка само с подготоката на уча се.
Пс. Това не е реклама , докато приятелите ми се набутваха с частни уроци и нищо не разбираха. Аз си пусках уча се на тв-то и така 2 месеца и накрая осъзнах, че само с гледане и малко писане знам много неща... не съм купувал и помагала!

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 4fc2f17da2
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Има книжки с тестове, които са за матурите по български.
Според мен мен ще ти е в помощ да си припомниш граматиката, защото по спомени имаше много граматични и правописни въпроси в тестовата част. (Доста време е минало от както съм давала матура, но си мисля, че не се е променила много) Даже можеш да намериш сайта на МОН и да прегледаш всички предишни матури. Като ги решиш и прегледаш кое ти е правилно и кое грешно ще можеш да имаш преценка на кое да наблегнеш.
Има и книжки с анализи на произведенията- може да ти помогнат да се изразяваш по-добре. Аз лично писах есе, като дори и в есето трябва да споменеш произведението по някакъв начин с изразено мнение по въпроса.
Не е въпрос колко ще похарчиш по уроци. Моите книжки бяха дори втора ръка. Критериите не са високи. Бях изкарала 5 и 72, а исках 5.

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 46c02e935b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   През годината четох всяко произведение, както и анализи към него. Когато изпитът наближи, започнах да решавам тестове, които са съставени по подобие на матурата. Взех я с 5,60.
Със сигурност са ви преподавали за структурата на интерпретативното съчинение. Ако не са, потърси информация онлайн. Не е сложно. Дори да не го напишеш много добре, пак ще получиш някакви точки и така ще повишиш оценката. Важно е поне да опиташ да напишеш нещо. На място дават откъс от произведението. В случай, че ти е непознато, ще добиеш достатъчна представа да напишеш теза. Пишеш няколко изречения увод, после теза, доказателствена част (най-често се подкрепя с цитати от текста и със самия текст) и заключение.
Тестовата част не е трудна. Направена е по такъв начин, че само с нея можеш да хванеш 3-ка. Влез в сайта на МОН и погледни матурите от миналите години, започни да ги решаваш към средата на втория срок, така ще можеш сам да оцениш знанията си.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 7 месеца
hash: b1c3370722
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Аз търсих в Гугъл сайтове с анализите на всички произведения, които са за матурата (доколкото си спомням от 10-ти, 11-ти и 12-ти клас), заедно с информация за всички автори, които изучавате, отделно трябва да знаеш самото съдържание на произведенията, а някои от тях ги има на запис в Ютуб. Аз половината ги изслушах на запис и се запомнят по-добре. За произведението Тютюн- гледах филма два пъти.
Успех!

The Little Donut

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 7e87e05898
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Аз тази година се явявах и изкарах 5.68 без да се подготвям усилено. Но пък учителката в училище беше много взискателна и даваше много трудни тестове, за които естествено съм учил малко или много, изкарнах предимно 5, някои пъти 6 , но и 4 съм имал, защото за да и отговориш на въпросчетата трябваше да знаеш произведенията наизуст, което няма как да стане, особено ако българският език и литературата не са ти приоритет. Това ми беше подготовката общо взето. Няколко дни преди матурата реших всички предишни матури и на първия модул, където са граматични и пунктуационни въпроси, както и литературни и въпроси към текст( всички са със избираем отговор), нямах нито една грешка. На втория модул имах само няколко грешки, обаче на третия, където писах есе 3 страници и половина, ме орязаха и затова имам 5.68. Не че съм недоволен, но можеше и повече. Като искаш да изкараш 5 подготви се добре за 1 и 2 модул( като решиш предишни матури ще видиш, че упражненията са еднотипни, само тяхното решаване на мен ми стигна, набързо си преговорих също и жанровете и авторите на произведенията няколко дни преди матурата.) Това беше моята подготовка беше - учене през годината за гадните тестове на класната и решаване на стари матури и бърз преговор на произведенията няколко дни преди матурата.

 
  ...


...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 0bef935fce
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Автора

Аз имам още от началото на 11 клас сборник Веди с около 50 теста и книжка с анализи на произведенията. Нима това е достатъчно? И нима толкова лесно се изкарва петица?
Нямам никакво намерение да ходя по уроци, просто защото не смятам, че има полза от тях. Според мен всичко е до САМОобучение. Проблема е, че има и по други предмети да се учи и то доста повече. Имам чувството, че тези матури са ги направили само да ни баламосват с тях. Цял живот живея в България, логично е да го знам българският.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 7 месеца
hash: a5d41a5021
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   В УЧА СЕ има анализ за всяко произведение ,много е хубаво, като приказка го разказват ! Аз също като номер 1 така се подготвих , както за матурите така и за изпита ми по история в СУ ! Взимай абонамент и започвай от сега да гледаш няма да сбъркаш ;) .

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: a5d41a5021
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   До 4 и 5 ние тази година заради covid 19 бяхме много улеснени, последните трима автора ги нямаше ! А те са едни от най-трудните... на всичко отгоре ни се падна Елин Пелин , общо взето матурата ни беше елементарна. За 02 дупе да им яко , дано вашата матура да е лесна , започвай да се подготвяш от сега , аз учех абсолютно сам , в дск нищо не правехме даже не влизахме в часовете то 12-клас са така ! Иначе изкарах 5,86 !

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 1b31e61a50
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Четеш творбите и анализите към тях. Дали от учебника, дали от допълнителни сборници. Аз имах два сборника, забравих издателствата. Писах различни теми за всяко прозведение. За самият език попълвах примерните тестове, преглеждах граматиката, всичко подобно.

Тъй като доста от творбите са на Вазов, имах един горе-долу универсален увод за неговите произведения, пишейки съчиненията.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker