Висше образование в чужбина (САЩ, Англия??) - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (97959)
 Избор на редактора (167)
 Любов и изневяра (23060)
 Секс и интимност (11362)
 Тинейджърски (20301)
 Семейство (4912)
 Здраве (7898)
 Спорт и красота (4122)
 На работното място (2211)
 Образование (6036)
 В чужбина (1306)
 Наркотици и алкохол (938)
 Измислени истории (736)
 Проза, литература (1512)
 Други (13391)
 
Зъбни импланти
Възстановете Вашата усмивка в рамките на седмица!

Зъбни импланти - цени

 

  

Споделена история от Образование

Висше образование в чужбина (САЩ, Англия??)
преди: 15 дни, 3 часа, прочетена 310 пъти
Здравейте, тази година почвам 11. клас. Тъй като знам само английски, а искам да уча в чужбина, съм се запътила главно към САЩ, Англия, Шотландия. Но САЩ най-много ме привлича. Знам, че там е изключително трудно да те приеман със стипендия, която ще ми трябва със сигурност. Имам постижения по тенис и по математика (намират ми се разни купи, медали, сертификати), но това не вярвам да ми е достатъчно... Някви съвети? Какво друго ще ми трябва за Америка или Англия освен съответните изпити по ае? Как е живота там? Трудно ли се свиква? Къде е най-добре да уча според вас? Сега тепърва навлизам в тази сфера и ми е доста притеснено... Моля без хейт от “патриотите”, спестете си го, всеки има право на избор. Благодаря :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
 
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 14 дни, 22 часа
hash: 09203b36d2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2102442 гласа)

1.   Здравей.

Аз завърших в Англия на работата сега и доста различна от преди. Обединеното Кралство (съставлявайки вид федерален съюз между четирите държави Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия) напусна всеобщият съюз на европейците (Европейският Съюз), като в момента преминава транзитен период който приключва тази година. От 1-ви Януари догодина всеки който иска да посети остров Великобритания или да иде във държавата Северна Ирландия намираща се на остров Ирландия, ще трябва най-вероятно да пътува със виза. Това ще важи и за гражданите на Обединеното Кралство пътуващи към другите страни из Европа (без Република Ирландия). До преди, европейските студенти можеха да идат да учат във Англия, Уелс или Северна Ирландия възползвайки се от студентски заем от тези държави, предоставен на добри условия. Също можеха да учат във Шотландия безплатно ако това им е било първо висше образование. Сега нещата са други и вече освен вероятно със виза, европейските студенти също ще биват зачитани на равно със другите студенти от цял свят. Това ще рече че няма да имат право на заеми както преди, както и че годишните такси ще станат двойни на това което са. Тоест ако преди годишната такса беше 9,000, то сега за студент от континентална Европа годишните такси ще са 18,000 както при студентите от другите страни. Преди таксите бяха ниски и предлагани по същият начин като за местните във UK защото законите на Европейският Съюз (European Union, EU) които са договорности подобно на федерално ниво че 'всеки гражданин на страна от ЕС е равен на гражданин на ЕС и следователно бидейки всички граждани на ЕС, държавите ще третират граждани на други страни от ЕС като свои'. Това ще рече че благата с които се възползват в много отношения местни на една страна са достъпни и за хора от граждани на друга. Да речем че във Германия годшщната такса за Университет е €500, товя ще рече ме всеки от други страни членки на ЕС ще плаща същото там. Испанец, българин, италянец, хърват ако иде да учи там - ще плаща и той €500. Подобни договорности страните от ЕС имат и за шепа страни които не са част от ЕС но са във обща икономическа зона наречена Европейска Икономическа Зона (EEA).Вариант за САЩ също е скъп. Проблема е отново финансите. Класиране за стипендия не е лесно. Все пак може да опиташ. Там обаче от към финанси би ти било още по-трудно без стипендия да учиш. Включително и да заминеш, разбира се.

Република Северна Ирландия ти остава опция. Там отново би учила на английски както дават и по същият начин и студентски заеми.

Дания има безплатно образование и можеш да се класираш и за образование на английски ако те приемат. Годишните такси из Европа като цяло не са скъпи за европейците. Единствено англо-езичните страни всеобхватно бравдираха образованието (бранд идва от brand, което значи марка - все едно марка дрехи). Та хората повярваха във това и за това много са склонни да дадах и доста пари за него. Възползвайки се именно от марката, англо-езичните университети и икономиките им печелят доста пари от това да обучават на английски език хора от цял свят. Имат вещо наречено и 'агент за потбор на студенти от вън', както и 'отдел маркетинг' за да популяризират учебните заведения. Най-голяма мишена са им студентите от Китай които плащат скъпо и пре-скъпо. Във UK ако до сега европеец плащаше 9,000 на година, то китаец плащаше 18,000. Не само това, тези от Китай които учат във Европа не са сульо и пульо. Те са от тези богати китайци чиите родители са част от комунистическата им партия.

Като цяло на английски език можеш да учиш навсякъде нещо. Ако задълже искаш да учиш във англо-езична страна, остава ти опцията за Република Ирландия със студентски заем от там. НО, за там трябва да провериш как се изплаща и изгоден ли ти идва.

Можеш да се свържеш със агенции занимаващи се със образование в чужбина. Integral и Orange са двете най-добри за тази работа. Аз лично препоръчвам Integral от опит. При всички положения и двете са ренюмирани за разлика от други.

Първо че биха ти дали безплатен съвет и отговорили на всякакви въпроси, второ че ако решиш да им използваш услугите (мисля 50 лв беше таксата при мен за Интеграл), те ще оформят всичко за кандидатстването и приема ти. Включително и евентуално ако имаш нужда от сертификат формално доказващ владеене на език. Те работят от дълги години със много учебни заведения и кооперират заедно. Със някои дори имат договорности да се минава директно вътрешен тест по езика предоставен от Университета. Следователно разни там TOEFL, IELTS, Cambridge курсове или маса пари за такъв сертификат не са ти нужни. (Това разбира се ако се чувстваш добре относно езиковите си умения, ако ли не би ти било плюс евентуално допълнителен курс може би). Където й да учиш евентуално можеш да ги питаш и за методите за издръжка / самоиздръжка и дали има субсидии, стипендии и прочие за което можеш да кандидатстваш за издръжка или подпомагане където й да идеш. Те вероятно биха знаели. Отделно имат и 'testimonial' (съвети от хора учили на определени места и техните впечатления) та биха ти дали и мнения на други за дадена локация / учебно заведение.

И Интеграл и Ориндж имат офиси по различни места из страната.

Линкове и за двете:

http://www.integral.bg/

https://orange.bg/


Ще се справиш

Успех

 
  ...
преди: 14 дни, 20 часа
hash: 35aa1038a5
гласове:
1 2 3 4 5
  (2102442 гласа)

2.   А какво искаш да учиш, за да ти дадем съвети къде? Харесал ли си си специфично някоя специалност в някой университет или просто искаш да учиш там, защото "е на Запад"? Не е хейт, просто ми звучиш неориентиран.

 
  ...
преди: 14 дни, 20 часа
hash: d4313dba1b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2102442 гласа)

3.   За стипендия нямаш абсолютно никакъв шанс. Ако татко не съвсем луд, че да ти даде няколкостотин хиляди долара, ще "учиш" в Англия. Там сравнително лесно се взима заем. За Шотландия почти същата работа, но бая по-тънко, защото все пак си на село и не искат самата такса.

 
  ... горе^
преди: 14 дни, 18 часа
hash: f21a675262
гласове:
1 2 3 4 5
  (2102442 гласа)

4.   Темата е необятна и лошо зададена. Питаш за информация относно живот, изисквания, изпити, свикване, стипендии, места и институции в две отделни държави, а дори не казваш каква специланост искаш да учиш, колко дълг си готова да поемеш, нищо.

Дали ще имаш стипендия в САЩ зависи от университета/колежа, който си избрала. Ако не си избрала още специалност, няма как да избереш щат, камо ли учебно заведение. Същото важи и за Обединеното кралство. За САЩ ти трябват TOEFL и SAT, за ОК ти стига TOEFL/IELTS/CAE. В САЩ се кандидатства за различни университети отделно, поне доколкото помня от кандидатствали там; за ОК май още я има системата UCAS, която изпраща попълнените ти документи към 5 избрани университета. За последното потърси някоя образователна агенция като Интеграл, те организират както събирания на университети, така и помощ с документи и консултация.

Относно живота, в ОК българите са синонм за цигани, ксенофобията си е винаги там. По-близко е, по-лесно ще се върнеш за празниците. Не знам покрай този Brexit как ще е положението за тукашни студенти, защото ако ви пишат международни, семестриалните такси ще са солени. Петима души знам лично, които завършиха там, нито един не остана там, нито един нямаше добро впечатление. За тях, англичаните са отвеяна и враждебна порода, която дори не знае, че в родния им град има пощенски офис.

В САЩ няма да те зяпат толкова зле, защото те не знаят дори България къде е. За тукашните аз съм "Руснака", защото да запомнят друго е сложно. Тук си част от три големи отбора: бели, черни, латиновци. Бяла си, в печелившия отбор си. Цинично е, но е така. Животът зависи от щата. Всеки щат си има свои закони, свои правила. Някои щати са скъпи, други не са: по бреговете (Калифорния, Вашингтон, Флорида и др.) са скъпарски, по средата по-малко (Мисури например). В САЩ ще е адски трудно за международен студент да не плаща високи семестриални такси (то сякаш американците плащат малки). Разглеждаш университетите, гледаш им цените, не хукваш задължително към най-престижните (не помага после, но струва повече), гледаш къде има перпектива за почасова работа (ще ти трябва), гледаш за стипендии и си даваш сметка.

За САЩ мога да кажа, че не е трудно да завършиш нещо. Трудно е после да изплатиш студентския дълг. А такъв ще има, почти гарантирано. Въпросът е колко си готова да поемеш и с каква кариера после ще го изплащаш. Американската мечта не е евтина. Пак, цинично е, но така е в Америка.

 
  ...
преди: 14 дни, 18 часа
hash: 0e53e126c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2102442 гласа)

5.   Не разбирам хората, дето са се засилили да учат в чужбина, но не знаят къде и какво. Недей да търсиш съвети от непознати, не се връзвай приказки от типа " на един мой..." . Първо си определи няколко места, където ще кандидатстваш, и ако е възможно се свържи с хора, които учат или живеят там( но тва е също някой път може и да не ти е полезно) . Взимай такива решения сама, но пък като те гледам колко си " ориентирана"... Също така ако родителите ти не са богати, трябва да се съобразяваш с финансовите възможности. Например в Шотландия ще е най- евтино.
П.С. Приет съм да уча в чужбина, не е " хейт от патриот".

 
  ...


...
преди: 14 дни, 18 часа
hash: d2fb7ac5c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2102442 гласа)

6.   Те хората от Щатите вече бягат ти сега ще ходиш. Англия освен това изобщо не е това, което най -вероятно си мислиш. Живея в Лондон и ти казвам, че все едно да учиш във Филиповци или Столепиново. Заповядай все пак, ще си обогатиш общата култура до това после като се прибереш да ти се иска се прегърнеш с "патриотите". 90% от българите тук не говорят английски, пазаруват от българските магазини, забавлението им е да жулят Пещерска за 20паунда два пъти в седмицата и нямат нито един приятел - бял "розов " англичанин. За черен, ново-кореняк пък да не говорим. В общи линии живеят един повърхностен живот, но като се приберат в БГ имат навика да създават илюзията, че запада е велик. Няма такъв който да се е прибрал и да е казал, че там не струва. Нали треба да обере точките в БГ, а често изобщо не са виждали друго. Почти всички даже на Витоша не са качвали, камо ли за Швеция или Камбоджа.

А, и освен това самото образование в Англия е пълен калъп и безсмислена загуба на време. Говорил съм с много хора, завършили тукашни университети. Всички ми казват, че по-добре да не са идвали.

Съвет : ориентирай се към Азия. Япония, Корея. Ако е Европа поне Холандия например а може и дори Германия или Франция, в някоя специалност с английски. Айде успех, все пак!

 
  ... горе^
преди: 14 дни, 16 часа
hash: 88c8fa9f29
гласове:
1 2 3 4 5
  (2102442 гласа)

7.   Уважаема авторке,
Аз бих казал, че най-практичният вариант е бакалавър в България (или накъде в Европа, където можеш да го получиш сравнително евтино), след което магистратура в САЩ (особено ако успееш да се пребориш за Фулбрайтова стипендия - ще минеш доста тънко). Аз така направих.
За САЩ ще ти трябват TOEFL - във всички случаи и SAT ако ще ходиш за бакалавър или GRE (или в някои случаи GMAT) ако ще ходиш за магистър.
Колкото до живота и свикването - нямах особени затруднения. Свикнах сравнително бързо, а и както се оказа - поне в моя случай - нямаше чак толкова много за свикване (освен шашавата им мерна система).
Желая успех!

 
  ...
преди: 13 дни, 19 часа
hash: a4ce51adb4
гласове:
1 2 3 4 5
  (2102442 гласа)

8.   В днешно време образованието пет пари не струва, както в България, така и в другите държави. Поколението е друго и изискванията са занижени.
До сега доста българи изучиха без пари в Англия, защото им отпускаха заем и този заем не се връща, ако годишния ти доход е по-малък от определена сума в паунди. Връщайки се в България, този доход го достигат много малко хора и де факто останалите не плащат нищо. Ходят 2 пъти в седмицата на лекции и през останалото време работят (поне тези в Лондон).
Това е причината доста деца да учат в Англия- не връщат заема,прибирайки се и работейки в България.
Защо преди 15-20 години не се учеше така масово в Англия?
Защото малко хора можеха да си позволят да плащат 9000 на година. Учеха децата на Божков, Софиянски и други политици и бизнесмени.
А тези,които живеят в Англия от години и са плащали осигуровки, на тях им отпускат и пари за живеене, освен таксата. Доста чистачки се записаха да учат, защото някои университерти записват и със средно ниво на аглийски.
От нова година келипира свършва и ако трябва да се плати 18 000 кеш, желаещите драстично ще намалеят.

 
  ...
преди: 12 дни, 17 часа
hash: 09203b36d2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2102442 гласа)

9.   От 1 до 8,

Образованието в UK стана достъпно за много хора само заради ЕС, защото не изискваха визи както преди, както и именно заради ЕС следваха правила да третират гражданите на ЕС като свои, следователно давайки им достъп до благата с които третираха своите граждани. Преди ЕС във Англия иначе са учели деца на заможни хора или политици от България.

Таксите студентските пък до 1998 са били 1, 000 за местните студенти. След това заради преструктуриране давайки повече самоуправление на останалите страни от UK от централното правителство е последвало с течение на времето и поредица от повишения на таксите. Шотландците са решили да е безплатно докато другите страни - Англия, Уелс и Северна Ирландия са го повишавали за своите си. Всички са ги повишавали и двайно и трайно за тези които не са били от UK. Това със брандирането е друго нещо, защото то самото позволява покачване и оскъпяване на марката. Който вярва в нея ще плаща и следователно купува.

Колкото до специалностите, и местни и европейски и чуждестранни студенти учат от измислени до по-измислени такива. Някои са имали перспектива преди но вече не, или пък е по-трудно човек да се внедри в тях. Някои имат развовидни насоки също. Някои пък са само от общ характер. Накои дават образование но човек трябва да е самоинициативен после да си изкарва парите чрез креативност (самонает, едноличен търговец) ако го въже потенциала му да е конкурентен и хората да плащат за това което прави, накои са и такива които са нови по линия на пазара и иновациите. Динамичните пазари се променят постоянно, следователно и перспективата за работа в дадени насоки. За това има преквалифициране.

Българина не вярва в образованието като цяло, не желае и цял живот да учи. Няма го манталитета на конкуренция защото няма бизнес среда голяма. Много хора искат да завършат нещо и край. Няма как обаче. Хартията не дава нищо. Тя е формалност.

Колкото за работа във Англия, пазара е по-динамичен и има повече врати за реализация като цяло. Не много хора достигат средства да го върнат заема защото има минимален праг на доходи който е договорен. Ако не правят парите не връщат заема. Причините да се върнат някои във България са строго лични.

В допълнение, Лондон не е Англия, не е и Шотландия, Уелс или Северна Ирландия. Лондон е голям град също брандиран както Париж или Ню Йорк. Е на, Париж брандира че е град на любовта. Хората повярваха в марката и има милиони туристи наливащи пари за да идат да гледат и да се снимат със малко желязо в столицата им. Урбанизираните градове, особено тези като големите мегаполиси са със различен пазар и индустрии от рядко населените места. Те са фокусирани предимно върху услугите

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker