Защо повечето преподаватели в университет са с чувство за превъзходство? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Защо повечето преподаватели в университет са с чувство за превъзходство?
преди: 3 години, 7 месеца, прочетена 2085 пъти
Искам да попитам всички студенти, които учат или са завършили. Сблъсквали ли сте се с агресивни преподаватели от университета?
Забелязала съм една тенденция в университета в който уча, че преподавателите (повечето, не всички разбира се), се държат изключително неуважително и нападателно към студентите.
Специално моя курс и не само и с хора от други курсове си говорехме, защо има такава нападателност от страна на тези учени - доценти, професори и т. н. Разбираемо е, че повечето от тях си разбират от материала, който преподават. Но, това ли е най-важното за един доцент и професор, само да знае материала добре? Къде отиде етиката, морала, уважението към студентите?

С тази тема не искам да обидя никого, защото не всички преподаватели са арогантни и с чувство за превъзходство.

Просто наистина съм разочарована от отношението на тези хора, които вместо да ме карат да ги уважавам заради това, което са постигнали, те ме настройват негативно към хората, които практикуват тази професия.

Това написаното е за държавен университет, който не е в София.
Има ли университет в България, в който преподавателите да са по широкоскроени, да общуват свободно със своите студенти и да се държат с тях, като с равни?
Чувала съм, че в НБУ отношението на администрацията и преподавателите са прилични. Но, колко е вярно е друг въпрос.
Може би наистина в частните университети е една идея по добре?

Вие какво мислите?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 7 месеца
hash: 7daded23c4
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Това за ЮЗУ-то ли става въпрос? Защото там са доста арогантни

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 29c1516268
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Сигурна съм, че говориш за ЮЗУ "Неофит Рилски". Права ли съм? Ако е така, ще споделя лични впечатления. Аз съм редовен докторант там последна година. Преди това имам още две дипломи от в пъти по-престижни университети в чужбина. Просто реших, че ми трябва българска тапия за по-високо образователно ниво, за да мога един ден, ако се стигне дотам, да преподавам и тук.
Причината да избера този университет беше, че имам доста познати сред преподавателите там и ги впечатленията ми бяха за приятни и позитивни хора. Още в самото начало обаче, се натъкнах на едни отношения, каквито никъде не бях виждала. Такова гнездо на оси, такива интриги и удари под кръста мислех, че съществуват само във вицовете. Втората ми изненада беше нивото на образование. Като се явявах на първите изпити, мислех, че ми се подиграват - толкова елементарни бяха. За мен това е гимназиално равнище няма нищо общо с научните стандарти, на които съм свикнала. Така че - ако това може да се нарече късмет - през всичките три години не ми се наложи да отворя учебник, а дотук нямам изпит, взет с по-малко от отличен.
Ще попиташ, авторке, това какво касае студентите? Много! Твоите преподаватели са наизустили преди години един пакет от небходими им за преподаването знания, това, което ти наричаш "материал", и оттам нататък са като коне с капаци. А и, честно казано, след като по цял ден се занимават с интриги, административни безумия и всякаква бумащина, не виждам кога биха имали време да се поинтересуват от текущи по света научни съобщения и конференции. Те просто са се окопали до пенсия в един бастион и най-големият им страх е да не би по някакъв начин някой да ги измести. Нищо чудно да виждат в кадърните студенти и заплаха за местенцата си.
Покрай дисертацията ми се налага да посещавам конференции и в други градове. За огромно мое разочарование - нивото е същото. Същото подливане на вода, същият кариеризъм и същата омраза към "натрапниците". Мой приятел записа свободна докторантура и го направиха сам да си говори, а е човек с десетки научни книги зад гърба си. Аз съм повече практик и затова не съм им трън в очите и общо взето се разбираме.
Мой съвет, авторке, е да не си слагаш на сърцето чуждите комплекси и жалки амбиции, а да си гледаш твоята цел. Тя е да получиш димплома от този университет. Ходи им по гайдата на твоите преподаватели, защото в тях са ножът и хлябът, но не си мисли, че са по-умни от теб, само защото от 30 години повтарят едно и също на студентите. Помни, че човекът срещу теб е един много уплашен човек, който знае, че ако загуби работата си тук, ще умре от глад, защото няма никакви практически умения. Така следването ти ще мине по-леко.
Иначе, на мен са ми преподавали такива колоси, че само това, че съм седяла в една аудитория с тях, ме прави горда. Тези хора никога не са си позволили обидно или дори снисходително отношение към който и да е колега. Но това са наистина научни светила - големи и като ерудити, големи и като хора!

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: b3249c72b7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Повечето преподавали имат прекалено високо самочувствие и искат да са нещо повече от останалите.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 7daded23c4
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Много добре знам, колко са злобни преподавателите. И как висят в университета до 90 години, че и повече дори и не пускат кокала. Заплатите до небето, самочувствие до небето.. Абе, така е в държавните университети. Който има възможност да учи в частен ще му е по добре. Аз също съм завършила в държавен университет и знам, какво е. Доколкото и аз съм чувала наистина в НБУ се държали по добре, обаче и там пак ще има някой, който все ще се заяде без причина. Я, защо си погледнал на криво, я защото не му е ден.

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 7daded23c4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Ама вие, какво си мислите, че само университетските преподаватели се държат арогантно и агресивно ли??? И учителите са все с вирнат нос

 
  ...


...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: aa17ed0709
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Аз съм завършила Икономически университет - Варна и тук отношението към студентите е напълно нормално, повечето преподаватели даже се държаха с нас като с познати и никога е нямало "чувство за превъзходство". Зависи къде ще попаднеш....

 
  ... горе^
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 1464ed569a
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Докато професорите си въобразяват, че университетите са едва ли не светилище и прочистват душата, така ще е. Реално са много далеч от истината и само те си живеят в техния измислен свят.

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: abb144a2f0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Половината не са в ред със главата и мисленето и най-вече им е много високо самочувствието. Трябва да се радват ,че все още имат хора които искат да учат и да им слушат глупостите. Някой от тях имат още 20-25 години до песния а демографията казва друго. Като останат полу-празни университетите и тия хубавци обеднеят ще ги видя тогава. Ето един личен пример за написаното от мен. До 7 клас се обучавах в средно образователно училище. Това училище със всяка изминала година когато бях там пропадаше. От началото беше добре имаше доста хора и всичко вървеше добре. Даскалите се хвалеха, бяха от голямото добро утро , особено директорките.Гордост им беше ,че имат над 2200 ученика и нивото им е много високо. Позволяваха си надменно-поведение, посягане и обиждане на ученици и тн. Минах 5 клас и тия като цяло започнаха да губят хора. Доста деца се изнесоха по чужбина защото тогава беше и криза, а и като цяло записалите се бяха малко. Започнаха да докарват още повече роми за да може да продължат да работят. Още тогава разбрах ,че това училище няма да го бъде. Ето ни днес тия са толко пропаднали вече ,че ми се реве за тях. 70 процента от учениците са роми. От 2200 са останали има няма 600 човека . Да удариш един падат двама. А даскалите и директорките вече са слезли на земята и и се молят да не затворят училището или пък да не дойде проверка за да види колко ученици има във клас. Високомерието го няма. Не смеят да писнат вече. Ха-ха еми ,какво да кажа заслужават си го тъпкано но донякъде ми е тъжно защото все пак детските ми години минаха там и имам и много хубави спомени. Това ще се случи и със вишшето ни образование. Като започннат да им влизат по 5 човека а не по 30 ще започнат да ни уважават но ще бъде твърде късно.

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: dc47ba21f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   "Ходи им по гайдата на твоите преподаватели, защото в тях са ножът и хлябът"

Много робско мислене. А вазелин препоръчвашли или без него да с нагъзим?

 
  ... горе^
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 1300a4e55d
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   ащото са стари и комплексирани. Почти всеки позастарял завижда на младият, свеж, енергичен, амбициозен човек с потенциал, който има шанс за по-добро бъдеще. Тези бабички и дядовци ги е страх да не живеем по-хубаво от тях. Типично бай Ганьовци и лели Ганки. Затова се мъчат да ни смачкат още в началото. При мен такова отношение имаше в училище, но в университета почти не се забелязваше. Преподавателите бяха приятелски настроени, става дума за НВУ в Долна Митрополия.

Иначе старци с комплекси, които ги маскират като чувство за превъзходство, има навсякъде - буквално. Особено на работа. Там злобата и интригата са на космическо ниво.

 
  ...

...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 7daded23c4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   До коментар 2

Напълно изчерпателен отговор за висшето образование в България, за съжаление.
И да, за ЮЗУ в Благоевград става дума.

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 7daded23c4
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Таксите в университетите се вдигат постоянно и за какво? Вижте таксите в Югозападен какви са. Магистратурите са им платени, а цените са по скъпи, отколкото в частен уни. Разбирам да имаше високо ниво, но няма! Ето за това ще има повече кандидати за Чужбина!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 382f43a031
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Преподавател съм от ПУ. Разбира се, че трябва да има уважение между студенти и преподаватели. Нали затова се наричаме "колеги" - защото сме равни. Никой не е научен на всичко и никой не знае всичко.
Прехвърлете се в ПУ или в СУ.

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: c9b6c46c60
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Ами, номер 9, какво препоръчваш? Да си зареже момичето следването и да разнася пици, само защото някой си професор е решил да си чеше егото на неин гръб? Това не е "робско", а стратегическо мислене: "Загуби битката, но спечели войната!"
Ако си забелязал, лекарите в държавните болници също са много арогантни към пациентите. Но когато човек има проблем, някак приема да му говорят на "ти" и да го третират като идиот, защото здравето му зависи от това.
Хич не ме интересува как ще ме гледат академичните чиновници (защото те са това)! Аз искам да си получа тапията от келявия им университет, понеже се признава по света и ми отваря куп врати.

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 7daded23c4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Това, че те ни наричат "колеги", изобщо не ги спира да се държат по този просташки бих казала начин. Разбира се, не всички преподаватели са такива. За смяна на университет, за жалост нямам възможност. Благоевград ми е най-близкия град. Ако не беше така, до сега да съм се махнала от Юзу-то. Дори му е смешно името. Както някой беше споменал таксите са най-скъпите от всички университети в България. А и след, като повечето коментари се досетиха, че говоря за този университет значи има наистина сериозен проблем университета. Със сигурност не само Юзу-то е така. А всички държавни университети. Ако имах възможност бих избрала, можи би НБУ, БСУ или ВСУ.

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 7daded23c4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Университетите в БГ имат много голям проблем с тези доценти и професори, които се имат за недосегаеми и несменяеми. И за голямата работа. С много голяма погнуса се чувствам, когато трябва да кажа на някой доцент еди кой си и името му. Леле ако му сбъркаш титлата и ако е професор, а пък ти се объркаш и му кажеш доцент, леле така ще те нарочи. Просто не уважавам такива хора. Вместо да ме карат да изпитвам уважение към тях, те проворикат в мен - точно обратното! Уважавай за да те уважават, трябва да е двустранен процес. Долна и гадна измет са си и това е. Тези дни също бях до ЮЗУ и чух декана няма значение на кой факултет да си говори със секретарките, че ги притискали някой си, защото нямали студенти. Ами как да имат с това отношение??

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 7daded23c4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   С тези заплати, може би са забравили кои са. Много бих искала да видите тази статия - https://www.24chasa.bg/novini/article/8926562

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: b6f4724ca4
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   Уважението е взаимен процес, не е едностранно. Каквото и да си говорим, малко от младите хора имат каквото и да било уважение към връстниците си, себе си, какво да говорим за проява на уважение към някой скучен доцент? По-студеното отношение на преподавателите може да се обясни с това, че е обикновена защитна реакция от лошото отношение на масата. Естествено голяма роля има характерът и това какъв човек е самият преподавател, винаги има и гнили ябълки.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 2a7d175b40
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   Една позната учеше Маркетинг през 90-те в ЮЗУ. Има ли са преподавател,който пишел 2-ки поголовно, без да чете какво са писали и по някоя 3-ка за цвят. Едно момче преписал няколко статии от спортен вестник и се оказал от късметлиите с 3-ка.
Друг след събеседването по темата за изпита задавал въпроса: „Колко сълби има в ЮЗУ от първия до последния етаж?“
„Колко магарета могат да се напасат от 2 декара ливада?“
От отговора решавал кой да пусне и кой не.
Представете си на каква гавра са подлагали тогава студентите.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker