Оптометрия - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121029)
 Любов и изневяра (29665)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6463)
 Здраве (9587)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7293)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Оптометрия
преди: 3 години, 6 месеца, прочетена 1855 пъти
Здравейте!
Студентка съм в СУ специалност Оптометрия. Втори курс съм. Имах колебания дали да не прекъсна и да уча нещо друго, но понеже нищо не ме заинтригува достатъчно за сега съм мирясала. Харесват ми и са ми интересни нещата, които уча, но ме притеснява бъдещето след завършването. Въпросът ми е дали мога да се реализирам извън оптика. Чувала съм, че по частните офталмологични клиники се наемат и оптометристи. За там нужна ли ми е изкарана магистратура и какво е търсенето? В сайтовете за обяви за работа намирам само обяви за оптики. Как стоят нещата в частните оптики? Навсякъде виждам такива магазини и не ми е ясно как се справят хората с конкуренцията.
Ще се радвам от отговори на хора работещи или имащи връзки в сферата!
Благодаря!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 6 месеца
hash: 831447fc07
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Рядка специалност е и ще си намериш работа. Една бивша съученичка работи в оптика и назначават хора, изкарали само курс за това (а не цяло висше), няма кадри.
Относно конкуренцията м/у оптиките, това е проблем на собствениците. Аз като обикалях да си търся модел рамка за нови очила, обиколих сума оптики, защото предлаганите модели са малко. Където има по-богат избор, логично тази оптика ще е "напред" в конкуренцията.

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: f85c427f19
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   От авторката: твоята съученичка има ли някакво друго висше или само е с изкаран курс по оптометрия. Знам че такива курсове изкарват офталмолози. И прави ли прегледи или е назначена като продавач консултант? В България още не е добре обособена оптометрията като професия. Надявам се в бъдеще да има развитие. А колкото до разнообразието съм съгласна. Не нося очила и не ми се е налагало да си избирам рамка и не знам какво гледат хората, защото ако търсят качество и се позовават на марката в частните оптики е доста по-малко разнообразието отколкото в оптики от големи компании, просто защото не могат да си го позволят

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 0e8f939f2d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Зависи дали искаш да изработваш очила и да даваш консултации за избор на рамка, стъкла и т. н. (по принцип това е работа на оптика), или искаш и да можеш да коригираш рефракция и да разпознаваш очни патологии и после да насочваш пациенти към съответния специалист (което всъщност е работата на оптометриста). Ако е второто то с курс просто няма как да стане. Иначе в големите вериги оптики има магистри оптометристи и офталмолози, които преглеждат по график.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 месеца
hash: f85c427f19
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Знам каква е работата на двата специалиста. Въпросът ми беше насочен към работата в офталмологичен кабинет. За оптики се търсят оптометристи постоянно

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 0e8f939f2d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Няма нужда от толкова рязка реакция, авторке.
,,В сайтовете за обяви за работа намирам само обяви за оптики. Как стоят нещата в частните оптики? Навсякъде виждам такива магазини и не ми е ясно как се справят хората с конкуренцията.
Ще се радвам от отговори на хора работещи или имащи връзки в сферата!" Това ти е въпросът, затова е и такъв коментарът ми - че в оптиките (всички са частни) преглеждат и оптометристи. А относно офталмологичните клиники - магистратурата ще е предимство, отделен е въпросът дали ще ти разрешат да преглеждаш и да правиш изследвания, или ще си просто медицински секретар, въпрос на договорка с работодателя, и дали ще се довери на твоята компетенция.
От номер 3

 
  ...


...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 7fea4f4788
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   От номер 1
Не съм видяла въпроса след коментара си, затова отговарям на авторката сега:
Само курс е изкарала. Не е офталмолог, завършила е някаква икономика. Не прави прегледи. За прегледите - във всички оптики, в които съм ходила, все лекар бил нает за това.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 месеца
hash: f85c427f19
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   От авторката
може би се изразих неправилно с определението "частни" оптики, но имах предвид всички извън големите вериги като Opticlasa, Joyoptics и т. н. До номер 3 ами твоята съученичка сигурно е изкарала курс за оптик.
Никога не съм ходила на очен преглед при офталмолог и ми беше интересно някой който е ходил да сподели дали лекарят е сам в кабинета си или има и други специалисти, които работят с техниката. В страни като Германия, Дания, Англия масова практика е лекарите да се занимават със състояния изискващи медикаментозно или оперативно лечение, а оптометристите да коригират зрението и при съмнение за патологии да изпращат пациента при офталмолог. Тук обаче всичко се прави от очния лекар или поне на повечето места, та би било хубаво ако някой може да сподели впечатления :)

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 2ca7e70f68
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   От номер 1/6:
Да, курс е изкарала и е като продавач-консултант. То в оптиките други освен консултанти и лекар, няма. Все пак стъклата не се произвеждат в оптиките. Къде се произвеждат вече не знам... А курса предполагам е за да могат да правят евентуални корекции/ремонти на рамки, стъкла...
Повечето оптики имат нает лекар, който преглежда, за да напише актуална рецепта за очилата, в случай, че клиента няма такава (от друг лекар).

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 228ee5623b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Да, авторке, тоно така е, както казваш под номер 7!

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker