ВУЗовете в миналото - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121049)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18484)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

ВУЗовете в миналото
преди: 3 години, 6 месеца, прочетена 1338 пъти
Привет! Някой може ли да раскаже как ставало кандидатстването във ВУЗ преди 20, 30, 40, 50 години. Имало ли е ДЗИ тогава? Абсолютно всякаква информация ще ми е от полза. Благодаря Ви предварително!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 6 месеца
hash: b3f41fc3ee
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   За ДЗИ не знам, но е имало приемни изпити, за всяка специалност са били различни. Като цяло, по-трудно се е влизало преди 20-30 години, отколкото сега.

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 218e7e87a5
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Кандидатствах преди 16 години, нямаше матури, приеха ги след няколко години. Кандидатстването беше с кандидат студентски изпити, всеки университет си имаше собствен, съответно и с различно ниво. Балообразуването беше различно в различните ВУЗ ове като някъде се кандидатстваше само с оценката от изпита, някъде влизаше дипломата и определни оценки от дипломата.

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: b0699918b9
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Преди 20 години, когато кандидатствах аз, някой който пише "разкаже" със С, само можеше да мечтае за ВУЗ!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 1b942b16a7
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Приемането беше много по-трудно от сега. Матури имаше, но се влизаше с приемен изпит. Балът се образуваше от общата оценка в дипломата плюс оценката от изпита и съответния предмет от дипломата за ср. образование. Изпитът се провеждаше по конспект с въпроси, единен за цялата страна. Говоря за 70 години. Имаше и изпит по политическа подготовка- без оценка, само с да и не, но ако не го издържиш- отпадаш. После това го махнаха.

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 6343aef5a9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Първо нямаше 1000 вуза с дублиращи се специалности. Изключвам медицинските, които бяха няколко. Имаше райониране при кандидатстването в тях - не може някой от Варна да кандидатства в София. Ако си кандидатствал медицина, но не ти стига бал, автоматично ти се предлага стоматология, ако ти стига балът, която беше само в София по спомен. Повечето стоматолози над 40 г. са всъщност невлезли медицина. Право имаше само в СУ. Основният за учители беше в Шумен - Висш педагогически институт и беше на страхотно ниво, изкарваше препадаватели по абсолютно всички предмети плюс начален етап, без техническия цикъл и история. В другите можеш да придобиеш педагогическа правоспособност заедно с основната филология например. Университетитите бяха в Пловдив, София и Велико Търново. Кандидастването ставаше с кандидатстудентски изпит за всяка специалност, на който се явяваха по поне 300 кандидати за едно място и общ бал от дипломата. Конкуренцията беше жестока. Имаше си висши училища с определена насоченост - химия, агрономство, хранително-вкусва промишленост, няколко технически, един за архитектура и няколко по изкуствата. Имаше и т.нар. полувисши училища, там се получаваше образование с по-ниска степен от висшето и заплата съответно по-ниска. Всичко това преди "демокрацията" и до средата на 90-те, когато започна якия срив на образованието в България въобще - от училището до висшите нароили се училища.

 
  ...


...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 3f0ae116a3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   През 1983-85 матури имаше само по български и математика, но за ВУЗ имаше всевъзможни изпити по всевъзможни предмети, дори физическа подготовка за някои ВУЗ-ове. Трудно се влизаше и трудно се завършваше. Имаше голямо сито. Голямо четене, смятане и чертане падаше. Който го скъсат на сесиите трябваше да работи поне 8 месеца в строителството обикновенно.
Ако не може да вземе някой ликвидационен изпит трябваше да какдидатства от начало. След завършване всички подлежаха на разпределение на работа във цялата страна независимо, къде живееш между 5и 10 години. През работническите факултети/ Рабфак/ отделни предприятия след едногодишна предварителна подготовка и изпити пращаха студенти в определени ВУЗ за свойте нужди от кадри и след завършване тези хора си работеха за изпратилото ги предприятие. При тази система при соца във ВУЗ попадаха изключително умните, знаещите и гонещите по-добри позиции в обществото хора от всички социално-материални слоеве на населението. Имаше хора с две ризи и един панталон, но с много ум и амбиция ставаха лекари, инженери, икономисти и други. На студенско общежитие и купони за храна за 50 лева месечно, което беше 1/4 от заплатата на родител можеше да се учи без да се гладува. Имаше и подобни /50лв./ по размер стипендии за много добър и отличен успех. Транспорта в градовете и с БДЖ беше почти без пари за ученици и студенти. Лятото имаше младежки бригади на които се изкарваха добри пари, а се получаваше и много опит, Никога не на оставяха да бездействаме при соца. Имаше и факултети за обществени науки, където можеше да се завърши паралелно и полувише по педагогика и други специалности.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 599e03f48e
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Моят опит е от преди 25-30 години. Кандидатствала съм в няколко ВУЗ-а. София, Пловдив, Благоевград. Разликата със сега е доста огромна. Навсякъде се кандидатстваше с изпити. Чакаше се на огромни опашки за подаването на документи. Кандидатите, които се бореха за едно място бяха доста. Нямаше нищо онлайн. Държеше се на присъствие и учене по време на семестъра. Повечето обучения завършваха с полагането на държавен изпит.

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: b995e809eb
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Приеха ме в Софийския преди 20 години. Тогава нямаше матури (т. е. имаше някакви изпити, ако по основните ти предмети от гимназията имаш под 5, но те е важаха за университета). Та мисълта ми е, че се знаеше за коя специалност какъв изпит ти трябва, а за някои специалности дори два изпита. За право май беше литература и история. Аз съм държала само история и имах право с този изпит да кандидатствам в 20 и няколко специалности, вкл. и в педагогически такива (без педагогика с чужд език, там се искаше изпит по езика). Смея да твърдя, че това беше най-тежкия изпит в живота ми! Изпитът беше веднъж годишно (ако не те приемат чакаш цяла година за нов опит), беше писмен и продължаваше 4 часа. Избраха човек, който да изтегли темата и тя официално се съибщаваше по радиото и нямаше втора тема (няколко години по-късно теглеха 2 теми и ти си избираш по коя да пишеш, обаче 2000 г. темата си беше една.) Ако се изтеглеше трудна тема редовно имаше около 50% скъсани, но пък това увеличаваше шансовете на останалите. Чувала съм за хора приети в педагогика с 3.
Разбира се, за приема се формиране бал, оценката от изпита (май по 3) плюс оценките по някои предмети от дипломата (при мен май бяха литература и история). Не помня дали се взимаш и общата оценка от дипломата.
И като си знаеш бала гледаш дали ще ти стигне за желаната специалност. Разбира се имаше си първо и второ класиране, че ако има незаети места май и трето извънредно. И най-голямата глупост различен бал за момчетата и момичетата. Едно момче с моя бал щеше да влезе в най-желаната от мен специалност, а аз е успях и влязох в друга, защото за момичетата балът беше по-висок. Всичко идваше от там, че за 100 места (примерно) ги деляха 50 за момчета и 50 за момичета, обаче момичетата, които кандидатстват за тази специалност са повече. И за 1 място имаше 3 кандидати момчета или 4 кандидатки момичета. Е, разбира се зависеше си от специалността. В детска педагогика приемаха 50 момичета и само 5 момчета, но пък в други специалност съотношението е било обратното. Аз обаче съм завършила история и ние май си бяхме 50 на 50, равен брой момчета и момичета. Първото ми желание беше археология, но там приемаха малко момичета и балът не ми стигна.
Това е.

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: c066e9d0e8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   До номер 3
Благодаря Ви много,вече ще пиша "разкажЕ" и ще съм приета във ВУЗ,нали?!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 1bd06b11d4
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   До 6

Ебаааахти робството, бате ..

 
  ...

...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 4401ec44e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Споделям информация от преди 33г., по бай Тошово време. Тогава имаше матури по БЕЛ и математика, но при среден успех над 5.00 се освобождавахме. В моя случай обаче матурата по литература беше задължителна, независимо от успеха. Казвам литература, защото включваше развиването на тема по произведение от български автор. Теглеше се пликът, вътре се съдържаха теми за два автора, по избор. Обявяваше се националното радио и беше еднаква за всички. Тест по български език нямаше в изпитната тема, предполагаше се, че сме грамотни.
При завършване получавахме две характеристики за политическа благонадеждност, запечатани и подпечатани в плик. Пишеха се от класния ръководител, съдържаха информация за твои лични качества, за родителите ти и дали ще станеш съвестен социалистически гражданин. Нещо такова беше. Та с тези две характеристики можеше да се кандидатства само в едно висше учебно заведение, с кандидатстудентски изпити през юли и в едно полувисше- с изпити през август.
Кандидатствах в ТУ след техникума и имах приемен изпит по математика и политически изпит. Вторият беше с конспект, а материалът- от учебника по обществознание. Беше само с „да“ и „не“, но ако е „не“ ти сваляха една единица от общия бал. И не беше сигурно влизането.
Трудно беше да станеш студент, трудно беше и да завършиш, голямо сито беше и смятам това за нещо положително. И беше напълно безплатно. Някои, повечето, се препънаха още в началото, на изпитите по висша математика, други пък с математически гимназии се спънаха на техническите предмети. Това не ми харесваше, че всеки има право да е студент в ТУ без преди това е да е завършил съответния техникум. Като цяло много малко завършихме с випуска си, с нас завършиха и прекъсвали студенти от предходни години.
Дипломите за средно образование ни се пазеха в канцеларията на ВУЗ-а и ги получавахме обратно след завършването/за да не можем да кандидатстваме отново на друго място/. Випускът преди нас и предходните завършили имаха печати в тези дипломи- „непоследна“, което значи, че ако си висшист не може да работиш с дипломата от средното образование, трябва задължително да работиш по специалността от висшето.
Много по-различно от днес, нали?

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 6343aef5a9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   12, робството предстои, ама не си наясно.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 1ab2509c5e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   До 14

Ми и така да, хич, ама ХИЧ не променя факта, че е било суууупер задръстено.
И ако иска робство ... еммм, дано се озовем от правилната му страна. Робството е лошо, само заробите, нали ;)

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker