Gap Year - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120678)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9550)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Gap Year
преди: 3 години, 4 месеца, прочетена 1379 пъти
Предполагам, че повечето разбирате за какво става дума от заглавието. Напоследък много се замислям за това как ми предстои да завърша и да навляза в истинския свят, както всички му викат. Намирам се на кръстопът. Чудя се какво бих могъл да направя с една дупка между гимназията и университета и дали би ми помогнала в някакво отношение или, напротив, би ме тласнала назад.

Идеята първоначално произтече от желанието ми да започна работа, да опозная някакъв друг вид среда освен академичната и чак след като съм натрупал някакъв опит в живеенето сам, плащайки сметки, създавайки контакти и заработвайки пари, да взема решението, което определя какви специализирани знания искам за себе си. Едва ли не първо да видя свят, за да мога да взема по-информирано решение относно кариерата, която искам за себе си.

Да сте правили нещо подобно? Да имате мнение по въпроса? За хора на моите години - какви са ви плановете?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 4 месеца
hash: d97c7ab966
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Не, не всички разбират за какво става въпрос. Другия път ползвай български.

Иначе - Къде по-назад може да те върне въпросната нулева година? В XI клас?

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 53ec5b3a3c
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Няма универсален отговор, ситуацията за всеки е много различна, следователно и отговорът е строго индивидуален. Все пак смятам,че да си вземеш gap year е най - доброто решение, което можеш да направиш. ОСОБЕНО ако все още не си сигурен каква кариера искаш. Аз не направих gap year и много съжалявам, но вече е късно, макар и да мога да прекъсна за 1 година университета.

Gap year не значи да се отпускаш обаче. Трябва да работиш и да се подготвяш за кандидат-студентските изпити след година, ако все още имаш такива планове. Казвам ако все още искаш, защото дотогава може да си намерил работа, която ти харесва, или пък да си си харесал такава кариера, за която не е нужно висше образование.

~Студент, 20г

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: a9e69ea3ad
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Ще ти стане комфортно и на дали ще минеш към университета след това. Ако мислиш за бакалавър. Ако мислиш и за магистър, то:

Записвай бакалавър директно и директно след това магистър.

Друго е, че това ще са ти 5 години, ти да си знаеш. Имам висше, от него тръгна всичко, че да се изхранвам днес, но винаги съм си мислел "абе 5 години за това си беше много".
Другото е, че нямаш време за губене, не се стресирай, не бързай и не се варкай, но не си и пилей времето. През тая една година какво ще правиш? Ще си играеш с приятели, които не искат да ходят на университет и ще приемаш тяхното мислене и възгледи за живот?

Тая една година, ако питаш мен, ще я съжаляваш, че си я чакал, и то не само за време, но и ще ти променя мисленето, по-скоро би те отпуснала отколкото да те мотивира. Като имаш цел па действай бе, знаш ли колко е гадно да нямаш цел и да се луташ да ти минават години.
Ако питаш мен направо си стегай багажа и действай. Стига го мисли, имаш ли нещо пред очите тръгвай, това е life advice. Живота е кратък, но го разбираш малко по-късно.

М/31

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 0a5afbe7aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   В България много много малко хора могат да си го позволят, затова е малко безсмислено да говорим за това, но ще говоря по принцип.

За мен е хубаво да се направи такова нещо, но не и веднага след средното. Защото в тази една година ще загубиш ценни навици, които ще ти необходими за университета. Ще отвикнеш да учиш, ще забравиш материал, ще ти е трудно да се адаптираш наново към такъв живот. На хубавото лесно се свиква. А и на тази възраст не мисля, че си достатъчно зрял, за да извлечеш пълната полза от такова нещо.

Според мен е най-добре това да стане след завършване на университета и след още 2-3 г. работа. Примерно на около 25-26, когато хем си по-зрял и ще извлечеш максимална полза, хем още нямаш семейство и хем си се възползвал от навиците си и натрупването на някактв стаж по специалността. Ако е веднага след университета, ще е тъпо да си завършил и цяла година да не си работил нищо. А и работодателите няма да погледнат с добро око. Хем ще разбереш, като сравниш, дали това ти се работи и в каква насока искаш да се развиваш. Но вече ще имаш и някакъв опит, някаква база за сравнение и ще си по-ориентиран. Ако щеш дори ще знаеш в коя държава ти се живее.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: a9e69ea3ad
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Аз съм 3. и допълвам. Явно не бях прочел втория ти абзац.

Ако не си сигурен, че ти се учи висше и не знаеш дали ще записваш изобщо, и знаеш, че сега можеш да си позволиш дирекно да живееш сам, да работиш, и после да решиш дали да учиш или не. Ако мислиш, че работата ще ти е добра, че да се изнесеш на квартира и т.н. Става.
Но да не би да се чудиш, защото вече знаеш, че имаш хубава работа? Иначе де да знам работа без висше, която да ти плаща всички лични сметки наем, не е лесно да намериш. А ти говориш за 1 година..

Извинявай ако звуча все едно те натискам да започнеш висше директно или да направиш нещо друго. Не го искам, казвам си мнението, как аз виждам/виждах нещата. Ти четеш и сам си взимаш решението. Не ми обръщай внимание ако усещаш натиск от думите ми.

Ще ти кажа, че когато започнеш тази работа каквато и да е може да си кажеш, абе за какво ми е висше. Ще ти трябва повече мотивация за да тръгнеш към висшето тогава. Защо? защото ще си се приспособил малко и онова, което казваш да се откъснеш от академичното, ще си свикнал без него и пак ще трябва да се адаптираш на ново. И ще трябва да гледаш себе си от страничен ъгъл или от бъдещето за да се накараш да се запишеш висше, като сега можеш просто да го направиш веднага. (ако знаеш каква специалност и т.н. и т.н. сметки т.н.)Представи си, че играеш супер Марио, ако скачаш високо и минаваш нивото, защо ти е да падаш на най-долните плочки, да видиш какво е, та после да се бориш пак да се качваш нагоре, като можеш просто да тичаш отгоре без да падаш надолу?
Освен, че още не си избрал специалност до колкото разбирам. Само това би могло да ти определи решението, ОТ МОЯ ГЛЕДНА ТОЧКА. Относно живеенето сам е добре, даже задължително ако ме питаш ако искаш да станеш човек и да имаш пълноценни връзки, да се опознаеш, да се изтупаш от наложено мислене на родители, което в повечето случаи може да не знаеш, че дори и имаш. Това не го пропускай, живеенето сам.

 
  ...


...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: e013d4803f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Гледам е от преди доста време въпросът, но все пак мисля да споделя опит. Направих gap year, починах няколко месеца, след това се озовах във ферма в англия, 2 седмици по-късно, замалко да остана бездомен в Лондон. След това бях 2 месеца безработен и последните 2 месеца след това ги изкарах в McDonalds в един от по-лошите квартали на Лондон. От всичко стигнах до няколко важни заключения. Тази година ще кандидатствам, математика или физика, и ще се целя към академична дейност след това. Много хора и на мен ми казваха "Записвай директно, че после няма да искаш, защото ще ти е комфортно със заплатата". Не им повярвах, и съм доволен. Приживях един доста труден период, и даже се върнах с финансова загуба (макар и не особено значителна). Но успях да стигна до важното осъзнаване за това с какво искам да се занимавам. Според мен, щом не можеш да решиш какво искаш да учиш или правиш, направи един gap year и си помисли добре.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker