Къде е най-добре да се учи право в България? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121185)
 Любов и изневяра (29708)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18520)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Къде е най-добре да се учи право в България?
преди: 3 години, 5 месеца, прочетена 2657 пъти
Здравейте, на всички! От последните 1-2 години, започнах доста да се интересувам от право, и реших да ви попитам, къде е най-добре да се изучава право в България. До колкото знам, че най-доброто място е СУ, и искам две важни уточнения да направя-за момента не искам да ставам адвокат, а по-скоро се клоня към прокуратурата и имам интереси към професията "прокурор", и нямам роднини, които да са юристи или служители на реда. Знам, че има кандидат-студентски изпити по български език и литература и история. В момента съм в 9. клас и съм в хуманитарна паралелка, и профилиращите ми предмети са български език и литература и история, и мисля че направих правилен избор, къде да кандидатствам. Имам засега 4 книги по право, това са-Наказателния кодекс, Наказателно-процесуалния кодекс, Граждански процесуален кодекс и един учебник по криминалистика. Тази информация, я избягвам да я съобщавам, защото моите съученици и приятели, ме мислят за малко странен. Надявам се да ми отговорите на въпросите, и ако може да си имаме уважението.
Благодаря Ви!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 5 месеца
hash: 70a5128a5e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   1/3 от населението учи Право. Липсва какъвто й да е анализ сред населението относно специалността и възможностите за работа. Всеки втори-трети учи Право. Това е феномен който е парадоксален за *най-корумпираната* страна във ЕС.

За съжаление в много от случаите хората не знаят къде да се насочат. Не се познават достатъчно. Не знаят интересите си, не знаят силните си страни. Не могат да направят анализ на пазара на труда защото не го познават.

Реализацията при правото е ниска до дъното. Много специалности предлагат някаква суха теория и след това реализация - няма.

Моят съвет е (желан или не, ти си знаеш), ако ще да записваш Право търси директно колегия / кантора където да можеш да караш практика. Подсигури си това нещо, защото иначе после излизаш като многото хиляди със диплома и после на никъде. Трябва ти практика. Стажантство някъде / някакво. Иначе няма смисъл само теория. Имай в предвид и че теорията се мени постоянно. Законите се ъпдейтват постоянно. Има много насоки сред правистите дали да специализират във сфера на 'насилие в семейството', 'застраховки', 'защита на престъпления' и прочие. Всъщност това са адвокати с които съм се срещал във Белгия. За България дори не знам как стоят нещата със сверите НО, това което знам е че адски много хора се записват да учат право. Познавам много хора записали се, чел съм и тук една карама теми все със поглед към Право.

За реализация ти трябват контакти за тая сфера за да можеш да пробиеш и разбереш отвътре как стоят нещата. Трябва ти колегия. Иначе адвокатите не са добре платени.

Извади си лист и на него напиши / направи си SWOT анализ на себе си - силни страни, слаби страни, възможности, предизвикателства.

Анализирай се, напиши си интересите, анализирай дисциплините които се предлагат, анализирай пазара. Надали Правото е нещо което наистина искаш, шанса да е това което е е много малък. Повечето хора отиват там поради уж звучащото на 'престиж' и в същото време поради непознаване и незнание на къде искат да идат. Това е едно от най-трудните неща за много хора, а именно да решат на къде искат да идат.

Помисли добре къде искаш да се ориентираш НО, ако ще да е към право следвай ми съвета - търси си кантора. Чрез познати или познати на познати ли ще търсиш стажантство, чрез звънене и ходене сам ли ще търсиш стажантство, доброволстване ли ще да е. Платено ли, неплатено ли ако ще да ти се отвори - каквото й да е. Трябва ти практика. Портфолио трябва да градиш. Ако можеш да дадеш и портфолио докато ще да търсиш стажантство още по-добре.

Запиши ако ще някакъв курс дето да е всеобхватен.

https://www. reed. co. uk/courses/gdpr-training

Такъв например ориентиран към GDPR - General Data Protection Act, или каквото й да е (имай в предвид сайта който давам е в случая английски, а курсовете за пример са ориентирани към горе споменатото кето е закон на Европейския Съюз и обхваща всички страни във ЕС (макар и Великобритания да го напусна). Но, това все пак е курс който е всеопхватен. Ако ще търсиш курс онлайн (кратък и ориентиран към нещо специфично за портфолио), хубаво е да е ориентиран или към българските закони, или към ЕС закони които засягат де факто всички страни, включително и България.

Право може да се учи и онлайн вече из цяла Европа. Въпроса е какво Право иска човек да запише. Но, трябва ти опит. Анализирай добре за да си изиграеш картите добре за себе си.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: f266fdeb0d
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Няма две мнения - Софийския. Ако има друго мнение, то е грешно и е на човек учещ/завършил в някой друг университет. Истината е, че се учи едно и също, разликата е във взимането на изпитите. Винаги ще предпочетат човек с диплома от СУ пред който и да е друг български университет. Не се притеснявай, от това, че имаш такива книги - не те прави странен, даже напротив. Хубаво е, че знаеш какво искаш да правиш. От сега да знаеш, че без връзки в тези среди ще ти е трудно да се докажеш, но не се предавай. Имаш време до кандидат-студентския, така че много неща могат да се променят. Смело напред и успех! :)

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 17f1fff6d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Ако съм на теб, ще намеря кои са прокурори в районна и ще им изпратя email, като опиша, че се интересувам от дейнсотта на прокуратурата и имам желанеи, да работят в нея след време, но искаш да знаеш повече за това. Има хора, които с радост биха ти отговорили, дори биха може и да те поканят, да отидеш на визитация. Бъди октровен. Кажи какво искаш, защо го искаш, какви са ти интересите и помни, че прокурорът е обществен служител, с дълг към държава и съграждан. Сигурен съм, ще се намерят хора, да ти помогнат.

" Тази информация, я избягвам да я съобщавам, защото моите съученици и приятели, ме мислят за малко странен. "

И с право. На тази възраст повечето сме "малко в облаците" и сме доста податливи на чуждтото мнение, така че не се "издавай", не още и не се оставяй на някой, да ти унищожи мотивацията!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 5618d243fa
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   От автора: Благодаря за съветите на 3, 4 и 5. Наистина доста ми помогнахте и още веднъж ви благодаря, за изчерпателните отговори, съвети и за уважението между вас и мен. Бъдете живи и здрави и успех!!! :)

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 586d1e87ed
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Който е написал СУ е най-големия балък.По-джбро място за учене на Право от Унсс и може би ПУ няма.Карарата от професори и асистенти в СУ са с най-ниското заплащане в страната провери го!!!!Съответно са супер немотивирани да преподават.Познавам 2 момичета от СУ учущи право мога да ти кажа, че край пандемията нямаха никаква система за онлайн обучение и съответно трябваше да го отработват материала лятото.Като както се досещаш претупаха материала.Ако искаш да си загубиш 5 години от живота и да си заобиколен/а от надути софийски гъзолизници СУ е твоето място.
Дори сега след 9 медеца от както почна това с корона вируса СУ не успя да се направи система за онлайн обучение за разлика от всеки друг университет в страната.Унсс и ПУ още от март имат система и си работят по нея.И бих казала че е доста успешна.Проблема на СУ е че докато не махнат старите гущери с връзки и не си направят ясен план за развитие на унивеситета ще продължат да изостават от всеки друг университет в страната.
За жалост това не е само в специалност право.И за Компютърни науки е така и за мед.сестри е същото.В МУ-Пловдив одавна учат лекарите и мед.сестрите онлайн.А практиката ще я карат предварително.Защо в СУ не могат да направят същото според теб???!Защото нямат ресурси!!!За мен не си заслужава да ходиш в университет който няма обикновенни ресурси да направи една онлайн платфорва в ms teams.
Заради тези тъпаци приятелката ми която учи за мед.сестра е учила само 1 месец от почването на семестъра.Ако това го намираш за нормално ходи в СУ.

 
  ...


...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 5618d243fa
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   От автора: Благодаря ти за мнението №11. Ще търся още мнения, за специалност право, и това къде може да се учи право в България. За мен онлайн обучението е имитация на реалното обучение, не се учи нищо, освен ако сам не си го научиш, не назубриш. Ако това, което твърдиш е вярно, че лекарите и медицинските сестри учат онлайн, то медицината и ние самите ще измираме, като кучета, както казах онлайн обучението е имитация на учебен процес. 90% от учениците и студентите, включително и аз, търсим и в повечето случаи намираме далавера, от която се печелят оценки. Може би ти си видяла това, не знам, аз за мое огромно съжаление все още не съм студент, и затова търся съвети и помощ от вас :)
Ps: Ако си прочела (по написаното, разбрах че си момиче) в първите изречения, аз не съм от всичките 90%, които искат да учат право, защото са с връзки, или майка им или баща им е адвокат или някакъв друг юрист. А аз, смея да твърдя, че знам доста неща по право, и за мен най-тъпото е, че не учим право в училище, а в някакъв университет, надяван се да си прочела по-горе и да си ме разбрала, от това което аз искам да кажа.
Още веднъж, благодаря за мнението, успех, бъди жива и здрава. :)

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 04e2f3761a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   №11 пише откровени глупости. Личи си, че е пристрастна възпитаничка на ПУ или на УНСС.

Истината е, че най-доброто място, на което може да се изучава "Право" е било, е и винаги ще бъде СУ (Софийски университет). Може университетът да се слави с проблемите си с администрацията, със сривовете в онлайн платформата, но това не променя факта, че университетът притежава най-добрите преподаватели, дългогодишни специалисти в съответната област. Неслучайно във ВТУ и в другите университети лекторите са пътуващи и са титуляри в СУ.

Това, че ПУ е по-добър университет от СУ - ами въобще няма да го коментирам. Кое му е по-доброто? Че в някои специалности се влиза с оценки от елементарни състезания за есета ли? Просто е смешно да се хвърлят едни твърдения в пространството, съдържащи нула процента истинност в себе си.

Аз уча в СУ, съвсем друга специалност и не съжалявам за избора си. Да, вярно е, учи се много, не е по силите на всеки, но поне после знаеш защо си учил. Все пак се отива в университета заради преподавателите и нивото на преподаване, а не заради администрацията или платформите, с които разполага.

УНСС пък е коренно различен университет, той е икономически, не хуманитарен. За специалността "Право" там знам, че се влиза доста по-лесно, отколкото в СУ и изпитите не представляват трудност, съответно може да се направи и заключение какво би било нивото.

С една дума - заложи на сигурното, не си прави експерименти и кандидатствай в СУ. Личи си, че имаш интерес, на момчетата балът е още по-нисък, така че при навременна подготовка, каквато имаш шанса да получиш, влизането ти ще е с лекота и несъмнено.

Дерзай!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker