Писането, като професия - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120675)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9550)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Писането, като професия
преди: 3 години, 4 месеца, прочетена 1156 пъти
Здравейте! В момента съм 11 клас и се чудя, както повечето ми въсници, в каква насока да продължа образованието си. От малка обичам да пиша, като първата ми "история" е записана от дядо ми, когато съм била на 3г. Та от тогава обичам да чета, обичам да пиша. В прогимназията писах преразкази, в гимназията - есета. И хората постоянно ми казват, че много ми се отдава, че съм много добра. Бях се насочила в съвсем друга посока, но се замислям дали да не продължа с нещо подобно. Понеже не съм много наясно каква професия бих могла да работя по-нататък, ще съм благодарна ако някой от вас е наясно и ми обясни. Освен видове професии, бих се радвала да ми кажете дали виждате реализация в тази насока и ако сте наясно за примерна заплата.
Бих била благодарна, ако имате и други предложения за професии и решите да ги споделите.
Благодаря предварително

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 4 месеца
hash: 555ffc8483
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Можеш да работиш като автор в някое списание, вестник... Може да пишеш книги, макар че трябва да се докажеш за да те издават. Но заплащането не е голямо, силно се съмнявам да можеш да се изхранваш само от това. Най-доходоносно би било да работиш като преводач, ако се осъваршенстваш в език, защото и там се изисква творчески опит.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: eaaa62fc32
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Можеш да запишеш, която и да е специалност в университета или да си избереш каквато и да е професия. За писатели няма училища, нито специалности, както е например за художници, певци и музиканти, например. Разбира се има някакви курсове, но те не вършат никаква работа. Подариха ми книга за курс по писателство. Не съм използвала нито един от описаните модели. И защо да го правя. Авторът - един от най-добрите преподаватели за писане, дава литературни примери. А аз съм чела стотици книги, така, че се обезмисля. Щом имаш вроден талант и четеш, значи можеш спокойно да използваш дарбата си. Няма заплата от писането. Никой не плаща на писатели и поети. Но можеш да пробваш и с публицистика и да завършиш журналистика и българска филология, ако толкова желаеш. Може и да ти е полезно. Заплата можеш да получиш, ако пишеш към даден сайт или списание, след това. Също така, ако желаеш, можеш да си създадеш литературен блог, в блогер, да речем. Пробвай да участваш в различни конкурси и разни там проекти, дето ги пускат. Такива има и в Министерството на културата. Следи Строител. Можеш да си направиш безплатна регистрация в сайта Откровения. Фейсбук страница, Туитър (там можеш да публикуваш и чужд език). Не се отчайвай, ако не печелиш конкурси. Пробвай и в литер. нет. Но се съмнявам редакторите да те одобрят за един от своите автори. Там са малко странни. Има два начина за издаване на книга. Първият е да си платиш сама - самиздат. Но разпространението така, е по-трудно. Не се знае и дали книжарниците ще приемат книгата. Тоест дали ще вземеш пари от продукта си. Втория начин, е да спечелиш важен конкурс или проект, за който да ти платят доста, за да се разпространяваш и да печелиш пари. Но у нас това става доста трудно. Тук хората на изкуството не се ценят. Знам, че има начини да се печели от блог (не говоря за това да си сложиш реклами в блога). Но не знам как става това. За друго не се сещам вмомента.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 874964852e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   От авторката:
Благодаря много за коментарите :)

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: d4783848ed
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Въпросът ми към авторката е защо, по дяволите, не иска да работи??? И не, писането не е работа.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: eaaa62fc32
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Номер 2 съм.

Номер 3, явно не си запознат как стоят нещата. Щом по конкурси и проекти се плаща, значи е почти работа! Знаеш ли, че в определени проекти, само авансът е от 4 000 лв. нагоре??? Освен това в други страни, на писателите и поетите се плаща! И когато някои от тях станат достатъчно известни, получават хиляди, хиляди евро или долари? И се препитават чрез писането. Поинтересувай се малко, преди да хвърляш празни думи ей така! Нямаш никакво право да обезсърчаваш едно младо и талантливо момиче! Творчеството е доста сложен процес, но ти няма да схванеш какво ти говоря! Не знам дали си наясно, но психиката на пишещия и т н., човек се изтощава до краен предел? Знаеш ли колко умствен труд се използва?

Колкото до четенето... доста хора си мислят, че четенето на художествена литература изморява ума. Една част от хората (на труда) или вишисти, смятат, че четенето на "книжки' е проста и лека работа. Я ми прочети поне три книги на Толстой (който се е занимавал само с писане, но както и да е) или на Джек Лондон (който е беден и самоук, но в последствие става известен именно чрез творчеството си? Няма ли да признаеш, че именно на тяхната '"безработица'" се дължат техните книги, за да можеш ти да ги четеш? И не, не само научните статии и книги са "свещена литература"!

В Русия, през осемдесетте години (знам го от достоверен източник), е направено проучване! Години наред се проследява интелектуалното развитие на деца, които четат книги от рано - да речем първи-втори клас. Това са интелигентни, свръхинтелигентни деца. Но се оказва, че след двадесет и някоя годишна възраст започват да се държат "странно" и в тридесетте си години се инфантилизират. И не, не защото са пропилели "детските" и 'юношеските" години. Те са играели и учили като всички останали. Но ранното им интелектуално съзряване ги довежда до това състояние.

Ами какво остава за творците? Които чрез страдания и лишения създават изкуството си? Ако бяха "работили", както казваш, днес на чие изкуство щеше да се наслаждаваш?

И недей, моля ти се, да осъждаш творците, така както аз не осъждам труда на леля Пена, която чисти входовете, на миньорите и симпатичното момиче е бара, което ми носи бирата!

 
  ...


...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: eaaa62fc32
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   От номер 2 към номер 3

И, не... висенето по сайтовете от типа на Сподели. нет, има няколко причини. Няма да ги изброявам! Едно от правилата на сайта е, че хейтъри не се толерират.

Никъде в правилата на Сайта, не пише: "Говорете без да разбирате! ".

Пише: "Бъди полезен с коментара си! " Ти показа ли съчувствие - едно от другите правила - към писателката, която търси съвет и очаква адекватен отговор?

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 2562751f77
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Здравей! Поздравявам те за таланта ти. Само че, няма перспектива като професия. По-добре работи нещо, което може да те прехранва и има реализация. Това съвсем не значи, че ърябва да се отказваш от писането. Нека то ти остане хоби, да не е фикс идея. Със сигурност има повече приложения от това да го работиш. Можеш да използваш уменията си за да зарадваш приятел, например. Успех :)

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 874964852e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   От авторката:
Номер 4 не съм казала, че не искам да работя. Това, че идеята ми за работа се различава от бачкането като секретарка или в банка или като касиерка например (не казвам, че има нещо лошо), не означава че нямам намерение да работя. Всъщност, се бях насочила към фармация, защото е добре платена и имам различни възможности за реализация. Просто реших да питам тук, защото от питане глава не боли :).
Хубав ден

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 5bd5c9c814
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Copywriting.

Ако имаш перфектен английски с няколко години опит, парите които можеш да вадиш са безумни.

В България, тази професия не се цени и не се взимат добри пари. На свободна практика от вас можеш да бачкаш с клиенти от цял свят.

Има копирайтъри, които взимат по няколко долара на дума, но това са каймакът.

Не слушай какво ти говорят такива като 4ти. Ако искаш да се занимаваш с това, скъсаш гъза от работа и си упорита, можеш да се уредиш, така че да работиш за себе си, от вас и за страхотни пари.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 708bdd2fec
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Прескочих мненията, защото са писани от лаици. Цял живот си изкарвам хляба с писане, така че мога да дам съвет от първа ръка.
Авторке, това не се учи в университет, което обаче не означава, че изобщо не се учи. Преди да започнеш да пишеш професионално, трябва да започнеш да четеш като професионалист. Какъвто и да е талантът ти, даден от Бога, все пак трябва да му помогнеш ти самата, като четеш като учебник литературни образци. Прочиташ ги по няколко пъти, следиш как е развита фабулата, самата конструкция на текста, разнищваш до последната буква стилистиката, гледаш създадените образи, наблюдаваш как се изгражда персонаж - портретна, речева, действена, психологическа и социална характеристики (това е "великолепната петорка"). Прокъсваш до кориците книга, която те е впечатлила, за да анализираш как точно авторът е постигнал този ефект. Едва когато овладееш техниката, ще пристъпиш към създаването на свой собствен стил.
И оттук, мила, пътят е доста труден. Не искам да те обезкуражавам, но аз не познавам български писател, който да се издържа от книгите си. Не защото е некадърен, а защото пазарът е много малък. Книгите излизат в микроскопични тиражи, а авторът получава само отчисления от коричната цена на продадените бройки. Някои колеги работят като журналисти, други преподават в университетите, трети превеждат книги на хонорар. Това, към което си се насочила, е идеално занимание за жена, омъжена например за заможен мъж, който се гордее с постиженията й, но за момиче, което трябва да си изкарва хляба, просто си трябва занаят.
Съпътстващите занимания са - да, реклама, както те съветва номер 9, или журналистика, която зле се плаща, преводаческа работа, редакторска, но всичко това по-скоро ще те отдалечава от литературата. Нямаш представа колко писатели, чиито имена са ти познати, са работели съвсем друго нещо. Сега ще те смая като ти кажа кои са били лекари: Чехов, Булгаков, Рабле, Джойс, Брехт, Кронин, Шилер, Конан Дойл, както и нашите Димитър Димов и Валери Петров. Предполагам има и още. Това са само класиците с медицинско образование, защото има и с друг професионален профил, като биологът Набоков, например, или Алеко Константинов, който работи като съдия и прокурор, или Достоевски, който е инженер, или полицаят Джордж Оруел. Но специално за теб: Агата Кристи е била ФАРМАЦЕВТ!

 
  ...

...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: eaaa62fc32
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   От номер 2/5/6

Писането не е хоби, а необходимост за автора! По-скоро четенето е хоби. Произведенията на изкуството са част от твореца - нещо като пъзел от душата му. Без него (ако писателят е в застой), творецът не се чувства цялостен. И безнадежден, когато продуктът му не вижда бял свят. Как нещо, което е твое призвание и е неизменна част от теб - нещо, на което трябва да се подчиняваш, когато се роди идеята - може да се нарече хоби? Нещо, което е част от теб, твой плод?

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: a82c5dbfc8
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Журналистика, Филология, Драматургия, Лингвистика... - пример със специалности, които би мога да следваш.


Няма как да се говори за конкретна заплата. Зависи от много фактори.
Защо в момента не участваш в литературни конкурси?

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: eaaa62fc32
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   От номер 2/5/6/11

Номер 10 - нека още веднъж се произнеса като лаик. Зубренето на художествена литература не прави човекът писател. Можеш да се вдъхновиш, да използваш даден мотив, да заимствал определени думи. По-важно е какво усещане оставя у теб дадената книга.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker