Как се става учител? Имам ли шанс да стана учител? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121057)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3168)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18486)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Как се става учител? Имам ли шанс да стана учител?
преди: 3 години, 4 месеца, прочетена 1638 пъти
Здравейте, читатели! Преди 1г. завърших специалност "КСТ" в ТУ-Варна. Още преди да го завърша, разбрах, че не ми се работи в тази сфера, не ми е интересно изобщо и просто не можах да вникна много в нещата, защото работя друго нещо. Но реших да го избутам докрай. По време на пандемията, понеже бях спряна от работа, се записах в един безплатен basic programming курс на Софтуни. За първи път изпитах някакво удоволствие да решавам задачи и си го изкарах целия. Дори следващият етап е януари, който вече се заплаща. Но не съм сигурна дали ще успея в този бранш изобщо. Тогава се замислих, че мога да изкарам друг курс за учител, който изисква инженерна бакалавърска специалност. Учи се 2 семестъра. Винаги съм си мечтала да бъда учител по БЕЛ, но така и не го записах. В средните училища се учат офис пакети, основни базисни неща по програмиране, различни бройни системи и т. н., съдейки по това, което съм учила преди 5г. Но как да кандидатствам, след като завърших с 3, 85. Дори и да ме приемат, с какви очи ще си давам тази диплома, като кандидатствам за работа. На 24г. съм и имам чувството, че си изгубих времето досега. Дори и да изкарам квалификация, ще имам ли някакъв шанс да работя на по-добро място и да стана учител. Ще работя държавна работа, ще почивам по официални празници, ще работя с млади хора и ще имам повече време за бъдещите си деца. Преди това в гимназията бях пълна отличничка и първенец на випуск от 150 души. След това не успях да подбера правилната специалност. Ако тегля чертата и нямам шанс да се развия в тази насока, и запиша примерно "Българска филология", прекалено много време ли ще мине? Винаги това ми е бил любимият предмет, постоянно ходих на състезания по литература. Ще бъда на около 30г., когато тепърва ще си търся работа в сферата на образованието. Ще си припомня и ще препрочета всичко, което се учеше в 11 и 12кл. И бих кандидатствала с това. Имам 5, 90 на матурата по БЕЛ от 2015г. Много съм отчаяна, не съм глупаво момиче, напротив. Просто направих грешен избор, 5г. отлетяха, а аз не дадох нищо от себе си, мързелът надделя. Също работя много отделно и нямам вариант да не работя. Ако ще записвам нещо, то най-вероятно ще е задочна форма на обучение. Моля за съвети от хора, които практикуват тази професия или са сменяли драстично професията си.
Благодаря Ви за отделеното време!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 4 месеца
hash: 59f6472fbc
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Трудно се става. Старите са захапали кокала и не го пускат, карат до след пенсия на по 70 г. Не допускат нови хора в системата, заплатите са примамливи, старите взимат по над 2000 лв. заплата, отделно бият рекет за частни уроци на децата и от там още толкова връзват на месец. Трябват ти много сериозни връзки. Има много кандидати а места няма. Това с липсата на учители е мит. казва ти го учител по математика на 32 г. в гимназиалните класове. Отделно и платения годишен отпуск, който е около 4 месеца. Успех.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: d669943515
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Номер 1 говори пълни глупости. В столицата може и да е г/д така, но в другите градове, особено по-малките много трудно можеш да видиш заплата над 1000лв., ако ще и 25 години стаж да имаш. Майка ми беше учителка, така че не говоря на изуст.

Работата ти като учител вече не е като едно време да си предадеш урока и да се приключва. Сега масово децата са невъзпитани, отговарят, не слушат, не пишат, пречат, особено ако става въпрос за обикновено училище. Освен това пишеш страшно много документация, държиш дежурства през лятото, от МОН ти идват на проверки и се заяждат за абсурдни неща и мога да изброявам до утре още хиляди недоразумения, които не трябва да са така.

Учителят трябва да има една работа - да учи. Вместо това обаче е нагърбен и с това да превъзпитава, да гони срокове от МОН, да дава отчети, да пише всичко и на хартия и на компютър, като неща от сорта на кой клас как се справя, колко процента от учениците са усвоили материала, какво им е трудно, какво им е лесно, това, което им е трудно защо им е трудно. И за деца, които нямат желание да учат и не можеш да ги накараш да учат, получаваш нападателни въпроси защо даденият ученик не се справя. И грешката се търси в теб, а не в родителите на детето, които са го оставили на произвола на съдбата и го възпитава смартфона.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 9b382fbf04
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Даскалката на щерката има 15 г. опит и взима точно 1000 лв нето в голям град.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 4b2d826807
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Авторката за пари не е споменала, но всички коментират парите, меркантилна ли е нацията ни?
Иначе по горе правилно са казали ако нямаш връзки трудно се влиза в училище в града, ако нямаш против може да се набуташ в някое по малко населено място но пък там учениците 50 и нагоре % циганчета. Иначе в града училищата учителската стая е гнездо с оси, гледат как да се оплюят да изгонят случайно влезлия учител в училището и да наместят свой човек на мястото.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 25b63b9fa5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Авторке, мисля, че моят опит ще ти е полезен или поне ще те окуражи. Магистърската ми степен е по руска литература от университет в Москва, който завърших през 1994 г. След два месеца ще навърша 50 години. Преди две години записах докторантура, която ще защитя пролетта. Днес подписах договор с една езикова школа като преподавател по руски език. Отделно преподавам уроци по български език и литература. Вече 20 години се занимавам с журналистика в ресор "култура". Последните 16 години бях редактор в съответния отдел в нациоланел всекидневник. Отделно водя рубрика за изобразително изкуство в Националното радио, сътруднича с преводи на книги художествена литература на четири издателства. Пет години паралелно преподавах българска литература в друга частна школа, подготвяща децата за кандидатстване в елитните гимназии. Преподавала съм есе и в Американския колеж. Чета лекции в ЮЗУ "Неофит Рилски" по литературата на руската емиграция от третата вълна. И не на последно място, пиша статии и за едно научно-популярно списание.
Т.е. какво се опитвам да ти кажа? Опитвам се да ти кажа да работиш по проекти, а не за заплата! Изобщо не ме интересува дали ще ме вземат в някое училище, а и, честно казано, само веднъж съм кандидатствала за учител по БЕЛ в Художествената гимназия и то само защото съм я завършила навремето и имам сантимент.
Аз, авторке, не искам "да ме вземат на работа", аз искам "да си свърша работата". За мен студентът или ученикът са проект. Т.е. ако той желае да научи руски език, аз съм си свършила работата, когато този човек наистина го научи. Ако иска да напише брилянтно есе, че да го приемат в Харвард, работата ми е приключила, когато го приемат. Ако му се иска да опознае световната литература, го хващам, образно казано, за ръка и го превеждам през нея и чак след края на това пътуване си казвам: да, свърших си работата.
Цифрите в дипломата ти са само цифри, макар в моята да са пълен отличен. Ключовият подход към тази професия е да осъзнаеш важността на мисията си. Естествено, че трудът ти ще бъде заплатен, но фокусът трябва да бъде върху резултатите от него в полза на ученика. Ти тръгваш от желанието си да работиш "държавна работа" и да "почиваш по празниците". Няма да стане преподавател от теб! Не ми се сърди, че ти го казвам. Моите ученици знаят, че могат и в два часа посред нощ да ми се обадят, ползват личната ми библиотека, някои занятия ги провеждаме на вилата ми, за да сме на чист въздух, търся им допълнителна литература, разговаряме извън регламентираното като часове време, но аз гоня крайния резултат. А ти искаш "държавна работа и почивки по празниците". Върнах се пак да прочета текста ти. Ами, не! Никъде няма и намек за това, че искаш да предадеш знанията си и на други хора, за да бъдат те по-успешни, умни и щастливи. Всичко е с цел да намерим топло местенце, където да устискаме до пенсия. Няма да стане, мила! Или, ако стане, то няма да си ефективна. Смени си гледната точка към отговорността на преподавателя спрямо неговите ученици. Осъзнай, че те ще те гледат в очите и ще вярват на всяка твоя дума; че разчитат на теб, за да разширят познанията си и подобрят живота си. И чак тогава, ако намериш в себе си смелостта да ги поведеш към целта, която вече си набелязала, аз ще съм първият човек, който ще те поздрави!

 
  ...


...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: ca0c300d66
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Важно е да работиш това, което ти харесва. Мисля, че можеш да запишеш задочно педагогика и ще станеш учител. Няма значение колко ти е дипломата и прочие подробности.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: d7f8bb717d
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   До номер 5. Госпожо, респект за това, че приемате учителството не просто като професия, а като призвание! И все пак личи ви, че не сте стъпвала в средно училище. Там нещата стоят другояче и не мога да се съглася с укорите ви към авторката. Да за БЕЛ може да сте права, но вземете някой друг предмет. Аз съм учителка по математика вече 20 години и от опит ви казвам, че всяко дете е различно и много от гимназистите след училище нямат вече никаква пресечна точка с моя предмет. На един лекар няма да му трябва да помни Хероновата формула, нито пък да прави задълбочени анализи на лириката на Дебелянов. В този смисъл функцията на учителя е да запази уважението към дадения предмет, без да бъде безкрайно взискателен към своите ученици. Естествено, за мен е радост, когато някой мой ученик прояви желание да се развива с математика и винаги съм готова да помогна като вас по всяко време, но за съжаление, такива деца намаляват в последно време. Всичко гледа да си вземе дипломата и не му се учи. Така за нас, даскалите, остава повтарящото се ежедневие на работната седмица и очакването на поредната ваканция.(Защото наистина документацията ни смазва.)Но смея да кажа, че обичам работата си и се чувствам удовлетворена дори когато свалям критериите. Общуването с учениците когато успееш да им въздействаш е най-голямата награда и това компенсира липсата на атмосферата на "старата школа". Така, че авторката, помисли дали това е каквото искаш да правиш и се замисли дали имаш и качествата и психиката, защото децата наистина не са това, което бяха. Но ако си сигурна в себе си, давай! Гладът за учители все повече се увеличава. Заплащането стимулира допълнително, а и приходи можеш да взимаш и частно, стига да ти се занимава и да имаш време. Работата е държавна и през ваканциите имаш достатъчно време за себе си и семейството, така че аз си живея животеца! :))
Късмет!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker