Student Loans Company - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Student Loans Company
преди: 3 години, 4 месеца, прочетена 2524 пъти
Здравейте,

Преди да започна историята си, искам да ви помоля да се коментира само по същество ако някой има информация. Моля, да не ми се чете морал.

През 2016 година заминах за Англия, за да уча в университет. Както почти всички европейски студенти преди Брекзит, и аз се възползвах от студентския заем на SLC (The Student Loans Company). След два неуспешни опита да завърша университет там поради редица здравословни и социални причини, работене тук и там и с натрупани 18 000 паунда задължения към въпросната държавна компания, се наложи да напусна страната по средата на 2019. Оттогава живея в ЕС. Тази година (2020) се преместих във Франция. Към края на месец ноември отворих един мой имейл, който попринцип никога не проверявам. Там видях, че съм получил два имейла от SLC, в които ми съобщават, че нямат скорошна информация за финансовото и професионалното ми положение и ако скоро не им предоставя такава, ще ми бъде наложен по-висок процент лихва. В паниката си послушах съвета на майка си, която ме окуражи да им кажа къде съм и порсто да си спазвам задълженията. Така и направих и изненадващо нямаше проблем - разгледаха документите ми и, тъй като съм студент тук (да, отново), ми изпратиха потвърждение за това, че не очакват плащания от мен засега. Напълно игнорираха пропуските ми да им дам информация за състоянието си през тази една година между сега и местенето ми в ЕС.

Условията на заема, за тези, които не са наясно, гласят, че плащаш само тогава, когато изкарваш над определена сума годишно като остатъка от заема ти (за тези, които са с type 2 заем) се опрощава след 30 години.

Въпросите ми са по-конкретно към тези, които са учили в Англия и са се върнали в България или са заминали за друга страна:

1. Има ли такива, които са изчезнали от страната без да плащат?

2. А такива, които първоначално са дали актуална информация и после са изчезнали?

3. Освен заплашителни имейли и писма и високи наказателни такси и лихви, имало ли е други последици?

Четох в няколко образователни форума, че много англичани и ЕС студенти заминават за други страни след като завършат университета и никой не е имал нищо повече от заплахи и солени месечни глоби, налагани на баланса им. В UK също предават неплатените глоби и задължения на събирачи на дългове, но никъде не пишеше нищо за предаване на компании в чужбина и се чудя дали има начин да не плащам, когато започна да изкарвам над определената прагова сума. Никога не смятам повече да живея в Обединеното Кралство, нямам никакви пари, имоти или материални блага там, които биха могли евентуално да присвоят, нито пък съм британски гражданин. След няколко години ще мога да кандидатствам и за френско гражданство, което ще мога да изполвам за самоличност пред банки, работодатели и държавни институции, като мога да кандидатствам и за лека промяна в имената си. Ще съм на друг адрес, с друг телефонен номер и имейл и прочие. Разбира се всичко това ще фигурира в базата с данни на ЕС, но не знам дали могат да стигнат чак до там, имайки предвид, че неплащането на дългове не е криминално деяние.

Споделете опит - ваш или на ваши познати, учили в Обединеното Кралство.

Благодаря ви предварително!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 4 месеца
hash: 2346922b2b
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Здравей,

SLC опрощават заема след 30 години ако не се е изплатил - да. Това обаче което забравяш в случая е че инфлацията не спира. Заплатите също по принцип ги покачват със инфлацията. Това ще рече че рано или късно ако ще на минимална работна заплата да си, във даден момент шанса да стигнеш до този праг за връщане на заема ще се стигне. Догова ти няма да се промени спрямо инфлацията. Ако ти искат 24,000 да правиш на година, в даден момент стигне ли се до там ще искат да се плаща.

Другото нещо е че SLC се държи от правителството. Ти дължиш пари на правителството. SLC - 85% е притежание на Министерството на Образованието на Обединеното Кралство, 5% е притежание на делегираното под-правителство на Шотландия, 5% на това на Уелс и 5% на Северна Ирландия.

Кой мислиш иначе ще даде такъв вид заем? Частник не дава такова нещо.

Ако правителствата сключат спогодба някаква относно тези заеми да се търсят по-лесно сега след брекзит може и да може да те намерят. Може да сключат и договор не сега а по-нататък. Това иначе което говориш за хитруванки със договорностите където ти е гласувано доверие показва че си нечестен човек.

Другото нещо е че ти за да не плащаш заема трябва изобщо (дори ако не се включва инфлацията), да не правиш 24,000 на година до къде не стигнеш старини. Това ще рече че трябва съзнателно сам умишлено да си ограничаваш възможностите от печалба само й само за да не го връщаш заема???? Заема и да се връща, то не се връща кой-знае колко пари на месец. Не е ясно какъв е проблема да го връщаш ако правиш пари достатъчно??

Не забравяй че Лондон е вторият най-голям финансов окръг в света (поне все още, за сега). Банките споделят всякаква информация. Ти на всичко отгоре дължиш пари пък на баш правителството.

Този заем не ти се причислява към кредитната история. Поне за сега. Това ти е положителната новина. Всеки друг вид заем / кредит от банка / частна институция ти гради кредитна история. Ако сгафиш и това остава за дълги години досието ти (което се споделя между банките). Ако после искаш заем ще ти откажат на база че не си си връщал парите както е договорено. Това ще рече че ако искаш по-голям кредит за закупуване на жилище ще ти е още по-трудно например. Трябва да се научиш да си честен човек. Българщината не помага. Научи правилата. Тези около теб дето не ги следват или ги научи да са добри хора, или ги махни. Със тях, от тях по-добър няма да станеш. Ти си това което мислиш, както и мислиш това което четеш, което слушаш. Хората около теб те градят, както и ти тях.

Това че си се провалил 2 години подред не е за коментар. Ти си знаеш. Тук няма кой да те съди. Никой не ти сърба попарата освен ти сам самия. Хората на живо също освен от любопитство, не ги интересува реалната причина. Буквално. Те не могат й да ти помогнат. Единственото им участие би било с това да те обсъдя пред теб или зад гърба ти. Не дължиш обяснение на никого.

В допълнение, погледнал си какви пари (статистически) средно се изкарват от това което учиш в момента. Изчакай първо да завършиш обаче, та тогава погледни пак това ли е което си си мислил.

Не всеки прави цифрите които ги пишат в интернет. За някои професии отнема години за да се стигне до там. За други трудно се внедрява човек в тях. Трети пък дават достъп само до определени нива на развитие защото после се изисква или много опит, познание или контакти, или и трите. За други пък няма реализация и са само от общ характер квалификация.

Това да учиш пак ти е на късмет дали от Франция, дали от късмета да има човек семейна опора. Даденост е присъстваща за този момент и не е безкрайна тази даденост, нито пък е постижение.

Стягай си дупето. Работи здраво, жертвай време, енергия, средства за да се промениш към по-добро. С българското мислене не се стига никъде.

Погледни назад и се увери сам.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 3e20c1ec04
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

2.   Пич ти си от тия притеснителните. Каквото и да стане сън няма да спиш. Аз си купих апартамент и со нашравих лтд за да не плащам студ заема, то е елементарно. Никой не плаща само балъците, плащат. Недей спа сега. Дерзай

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 2346922b2b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   От коментар 1 до 2

Балъците плащат, апартамент си купува.. така е със всички закони.. иди живей в мафиотска среда. Ти прецакваш едни и те други тебе. Кармата идва винаги

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: d4fac2a565
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Здравейте хора,
аз завърших тази година в Англия и се прибрах. Все още нямам работа, но ми е интересно като се задмине този праг на заплатата, по колко удържат на месец? Чувала съм от приятели по горе-долу 30 паунда на месец, но малко ме съмнява.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 2346922b2b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Там някъде ти вземат.

 
  ...


...
преди: 11 месеца, 15 часа
hash: a32e978b19
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Темата е стара, но заема ти още ще е там със сигурност :D

Аз лично връщам моя и за добро или лошо в момента плащам малко.

Прага се вдига според инфлацията, потърси в гугъл "Overseas earnings thresholds for Plan 2 student loans" и ще видиш според страната колко е за периода, не вих казал, че е много съобразен за инфлацията ни, но пак е нещо.

Аз лично бях се забавил с отговора къде съм и освен глобите ми звъняха на личния телефон постоянно, понеже го имат. Щом им казах къде съм и какво правя, глобите се анулираха, но забавянето беше 1-2 месеца, не години, не знам дали ще ти ги опростят натрупаните глоби, да не говорим, че и лихвата когато не си отговорил е по-висока.

Честно казано, не мисля, че биха предприели някакви мерки да те търсят в чуждата държава, особено, ако заема ти е не много висок, не съм и чувал за такива случаи извън UK.

Ако имаш заплата малко над прага, по-добре ги плащай, с тези лихви, на които са сега и лихвата не можеш да покриеш с малката си вноска. Поне моя заем си расте доволно въпреки, че плащам нещо.

Ако някой ден имам мн висок доход, ще помисля за варианти сигурно, но да не им отговаряш съвсем не знам колко добра идея е.

Има много хора, които забравят за тоя заем, ако са сигурни, че никог няма да стъпят в UK, но лично мен ме заляха с писма и обаждания и реших, че е по-лесно да плащам малката сума, която изчислиха.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker