Къда да уча Програмиране? Университет или Академия? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121054)
 Любов и изневяра (29673)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21881)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3168)
 Образование (7296)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18485)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Къда да уча Програмиране? Университет или Академия?
преди: 3 години, 4 месеца, прочетена 1798 пъти
Здравейте. Предстои ми да направя сериозно решение относно това къде да уча програмиране. Чел съм всякакви мнения за академии, университети, самообучения и т. н. Бих искал по темата да коментират сериозни хора от сферата, които имат обективно мнение, реална представа и опит с всякакви кандидати за работа, които са учили на различни места. За момента съм се ориентирал към Уеб разработката, като имам интерес и към правенето на игри, но с математиката си имам известни проблеми. Имам няколко въпроса:

1: Мнение за държавните университети, мнение за софтуерните академии. Какви са плюсовете и минусите на всяко. Какво в повече може да ми даде едното място от другото.

2: Какви проблеми/пропуски/грешки виждате във новобранците и от двете места.

3: Дипломите, сертификатите и всякакъв такъв тип документи важни ли са и гледат ли се при кандидатстването за работа или се гледат знанията и това, което можеш? Ако за нормален програмист не се иска диплома, както съм чувал, то как стои въпроса за по-високите позиции или и там всичко се свежда до опит?

4: Математиката колко важна е в уеб програмирането и за правенето на игри. Ако е важна на какво ниво е тя? Ако седна и запълня пропуските си до 12 клас достатъчно ли е? Винаги оценките ми са се въртяли около 4, но не защото не знам а по-скоро защото ме е мързяло и не ми е било интересно.

5: Според вас кое е по-доброто място да се учи през 2020 година и къде бих научил повече, университет или академия?

6: За момента съм се ориентирал по-скоро към някоя академия, предвид и ситуацията в която се намираме. Доста хора ми казват, че в университетите материала е в голямата си част излишен или недостатъчен. Има ли смисъл ако завърша някоя академия след време да запиша и държавен университет за да си взема дипломата, понеже аз така искам? В същото време виждам и че доста се плюят академиите?

7: Чувал съм че в университетите наблягат повече на математика и като цяло предмети, развиващи мисленето и логиката от колкото реално програмиране. В академиите пък наблягали единствено на програмирането и не занимавали с други странични неща. Това означава ли, че е най-добре да запиша и академия и университет, тъй като двете май се допълват доста добре? Тоест там където са пропуските на едното място другото ги покрива и обратно.

Благодаря!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 4 месеца
hash: c0b0821fb8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

1.   Няма значение какво и къде ще учиш, а какво ще можеш. Никой няма да ти гледа тапиите. Всеки ще те тества, ще ти дава задачи и ще ти гледа проектите. Принципно ако учиш в университет, трябва да се подготвяш допълнително и сам, защото там образованието не е на ниво. Ако пък учиш в академия, на първо време можеш да си учиш само в академията, защото там се учи по-практически насочено. Но трябва да отделиш едни 2-3 г. в яко и ежедневно учене и да се разделиш с едни 2-3 бона поне. Макар че в софтуни, може и безплатно, ако гледаш стари архивни лекции, след като се регистрираш, просто няма да имаш сертификат и няма да ходиш по изпити, но в крайна сметка това не е важно.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 6cdb555fd2
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Ще отговарям по ред на въпростие.

1 - Чужбина. Таван на заплатите от 5500 лева е смешен в моемнта. И това е преди данъците.

2 - Мързел и липса на опит в реална работна среда, както и доста "пропуски" за неща, които са много важни за процеса на разработка. Това важи за всички. За университета зависи какво си учил. Но нека ти го кажа направо - Пропуски ще имаш и на двете места. Важното е да си наясно с тях и да ги коригираш с времето. Въпросът е прекално сложен, за съжаление. Аз лично предпочитам академията, защото винаги можеш да наваксашщ пропуснатото, но гледай да е академия, която ти дава и ECTS кредити, в случйа че решиш да се насочиш към академична дейнсот след това. Никога не сюзнаеш, какъв човек ще си след 5-10 години.

3 - Важни са в началото, докато след време, на никой не му пука от сертификатите ти. 3 сертификата на стената, ще отличат един студент без опит, от другите студенти. 3 години опит на позиции, изискващи знанията, които сертификатите казват че имаш, ще те отличи и от човек с купчина серитфикати, но без опит.
Удобни са минаватане през HR, защото често впечетляват Ако можеш, изкарвай ги от рано, а не късно.
А за това, да се развиваш - ами виж - диплома по Софтуерно инженерство/разработка, определено помага за пред HR, но ако си много добър и запознат с работата на фирмата, също имаш големи шансове. Просто трябва да се отличаваш.

4 - Има много хора, , които не разбират, че от последните 6-7 години, уеб програмирането се промени, спрямо това от преди 16-7 години.
Като казвам това, пак ще добавя - зависи какво ще правиш. Ако ще правиш основно UI компоненти, ще сврързваш едни елементи на фронтенда с други и с бекенда, то няма да имаш особено огляма нужда. Но ти гарантирам, че в един момент сам ще изпиташ нуждата, да научиш повече. И да, определено си попълни пропуските.
Същото е и за игрите. Сложната математика ще я правят по-малко хора, от колокото си мислиш, докато останлите ще се занимават с други неща.
Моят съвет - пробвай с дискретна математика и виж, дали ти харесвам

5 - Университет в чужбина, за предпочитане Станфорд, MIT или технические из Германия, скандинавските страни, Холандия, Белгия, Австрия и прочие. Ако те не са достъпни за теб - академии. Това е моето мнение. Не си длъен да се водиш по него.

6 - Малко ще ти е трудно с работата. Ако решиш да нямаш личен живот, то да! Мини си академията, започни работа и запиши в униврситет. Възможно е, ако си изкарал някаква диплома, да се пробваш и за магистратура. Но си изисква жертви.

7 - Ами трудно. Просот не мисля, че е физически възможно.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 6852bc8543
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   В университетите се учи информатика, от която програмирането е само една част. Ако не можеш да учиш в чужбина, запиши се тук във ФМИ към някой университет и изкарай частично някоя академия, като при академията нямаш за цел да я завършваш, а просто отвреме навреме да минаваш offline някой курс колкото да имаш повече занимавка с писане на код. За всяка дисциплина ползвай чуждестранни ресурси, като потърсиш ще ти излязат най-добрите материали, обикновено в топ университетите ги позлват също, достъпни са за всички.

Това е най-доброто което можеш да направиш, след години ще се убедиш, че съм прав. И чети мненията само на хора, които са завършили и университет, и познават и академиите, иначе ще попаднеш на заблуди.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 241a898c0e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   Това, което ти дава най-вече университетът са контакти и запознанства с голям кръг от хора. Ако отидеш на общежитие и живееш с други хора, различни от семейството ти, ще те научи как се живее самостоятелно, как да се справяш с хора и ситуации, които не ти допадат. Което е много важен урок!
Относно знанията, които ще придобиеш - недей да имаш високи очаквания.
Приготви се да придобиеш широка картина (поне в ТУ е така) - от това какво е програмиране, как е възникнало, до кода, до това как изобщо работи компютърът и не само компютърът, но различните системи, драйвъри, всяко едно резисторче и пр. и пр.
Но извън тази широка картина, ако ти сам не задълбаеш и не се запишеш в някоя академия, няма да получиш нужните знания, за да станеш програмист. И много хора съчетават университета с Телерик, СофтУни или някоя академия, а след това - с работа.

Дали дипломата от университета би ти помогнала в по-нататъчното ти развитие никой не може да каже, тъй като много зависи в коя фирма ще попаднеш и какви са нейните ценности. Лично според мен е хубаво човек да има диплома.

Бях ходила на интервю за стажантска позиция лятото след първи курс за уеб администратор или по-конкретно поддръжка на уебсайта на компанията. Тогава интервюиращия ми каза нещо, което ще помня до края на живота си: "Това, че учиш в голям държавен университет е много хубаво. Може сега да не ти харесва, но ако успееш да го завършиш предоставяш солидно доказателство на бъдещия си работодател, че ти си способен човек и нито едно извращение по пътя към успеха не може да те събори; че умееш да се справяш с ежеседмични срокове, да правиш курсови работи с информация изцяло от интернет и да работиш в екип. Аз не познавам човек, завършил този университет напълно сам - винаги са в екип от поне 3 души".

Но и само с дипломата от университета, както казах и по-горе, е невъзможно да намериш работа. Трябва си стабилно учене и правене на много проекти. Трябва да имаш знания и да умееш да докажеш, че ги имаш.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 276ecc434b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Както колегите по-горе пишат, няма значение къде ще учиш. Всичко опира до собственото ти желание, постоянство и много писане на код. Няма значение дали учиш в университет, академия или сам от интернет, документации, клипчета и книги. Университетите и академиите могат само да те насочат и да ти структурират това, което трябва да научиш, останалото вече е твоя задача и никой няма да те води за ръката и да ти казва "айде сега направи това, после това... ". Хората, които тепърва навлизат в тази сфера не трябва да се плашат от началото колко е трудно и бавно, но от теб се очаква че като чуеш само думичката Array, Dictinary, Reflection и т. н. вече ще си в интернет и ще търсиш как работи и какво означава.

1) И университетите и академиите си имат своите плюсове и минуси. Университетите функционират по един доста стар модел, който е по-вероятно да те откаже отколкото да те направи някакъв програмист. За начин на преподаване, провеждане на изпити и оценяване, структура на материята не ми се коментира.. Има и изключения, но рядко. Учат се доста полезни, но за жалост странични неща, които на средния уеб програмист какъвто искаш да станеш ти няма да му трябват никога. Ако искаш да учиш AI, ML, DS вече може да поспорим дали няма да ти трябват тези дисциплини. Хубавото на университетите е че ти разширяват хоризонта и ако изкарваш добри оценки един ден ще си доволен от наученото, въпреки че рядко ще ти трябва. Академиите като цяло са добра алтернатива на университета. Там всичко е по-практически насочено, което според мен е правилния подход. Не може на един човек, който тепърва започва с програмирането да му говориш за рекурсии, алгоритми, памет и неща за по-напреднали, които се преподават в първите седмици в университета. Отново, ефекта е че по-скоро ще го откажеш вместо да го научиш на нещо. Пример за това е все едно когато ти си бил дете и си учил буквичките А-Б-В.. аз да дойда при теб и да ти тръшна една книга за да се научиш да формираш изречения, да членуваш, да научиш какво означава синоним, антоним, подлог и т. н. Чак когато научиш основата и разбереш какво означава да пишеш код може да тръгнеш в посока алгоритми и всякакви по-сложни неща. Точно тук според мен университетите бъркат и се провалят. Отделно ще ме извиняват колегите, които са преподаватели ама е несериозно през 2020 да се водиш университет, който произвежда програмисти и да пишеш програми на лист. Аз лично ако бях на твоето място бих записал академия, бих си дал много зор да напредвам с няколко лекции пред останалите, бих задълбавал допълнително в интернет за всяко нещо, което са ми подметнали и към края на академията бих записал във ФМИ, който според мен е единствения читав университет за програмиране в БГ. Ако си завършиш академията с 6. 00 в университета няма на какво повече да те научат относно програмирането, тоест ще ти е по-спокойно и ще можеш да задълбаеш в алгоритми, математики и такива предмети, които ти разиват мисленето.

2) Пропуски винаги ще има, аз виждам пропуски при моите колеги, които се senior-и, какво остава за някой джуниър. Сферата е толкова огромна, че няма как да знаеш абсолютно всичко, приеми го. Това обаче не означава да не се развиваш всеки ден и да го приемаш като извинение да не учиш. За тези излизащи от академиите, които преди това не са учили сериозно математика (до 12 клас) виждам, че на ниво технологии и работа по проект са на достатъчно добро ниво за джуниър... тук не коментирам онези, които са изкарали 2 курса и са тръгнали да търсят работа защото имало много пари... обаче ако преди това не са се занимавали с математика и нямат математически мислене просто виждам как ги губя, когато тръгнем да си говорим за по-сложни алгоритми или как трябва да се структурира един проект и защо. За хората, които излизат от университетите точно обратното. Те имат едно доста добро алгоритмично и математическо мислене, ако са учили сериозно и не са били в университета заради дипломата, както са 80% от учащите в момента. Обаче те нямат почти никакъв досег с реалното програмиране. Имал съм случаи, в които някои момчета знаят дори повече от мен за конкретен алгоритъм или някаква нисша, но когато им кажа седни и имплементирай примерно рекурсивен алгоритъм или клас, който да може да работи с всякакви типове данни, той седи и не знае какво да направи.

3) Дипломи и сертификати са важни само в началото, колкото да минеш HR-ките. Започнеш ли да бачкаш някъде, направиш ли няколко по-сериозно проекта тези хартийки можеш спокойно да ги скъсаш и да ги изхвърлиш.

4) Ако под математика разбираш интеграли, логаритми и такива щуротии, няма да ти трябва почти никога да се занимаваш с такива неща в уеб програмирането. Бих казал, че ако до 12 клас си бил с оценки 5-6 ти е повече от достатъчно за уеб програмирането. За игрите и другите нисши си трябва повечко математика.

5) Погледни по-горе, няма да се повтарям. Ако тази ситуация с "пандемията" продължи, както си и мисля, записвай академия! Дори и не искам да знам по какъв начин се обучават студентите в университетите в момента..

6) Това "какво говорят хората" въобще да не ти пука. Мога да ти кажа 3 причини поради които 2те топ академии в момента се плюят.
1- Някои дървени философи започват да осъзнават, че са изгубили 4 години в университет вместо 2 в академия и в общия случай не могат и половината от това, което хората излизащи от академиите могат. Злоба.
2-Отново злоба. Държавните университети не са слепи и виждат, че масово всички се насочват към академиите. Тъй като за момента не могат да отговорят с по-адекватно обучение за сметка на това доста често говорят по всякакви форуми и сайтове колко лоши били академиите.
3-Академиите си печелят лоша слава и заради това, че има едни 30-40%, които след като са завършили 2-3 курса от 10те примерно, решават да започват работа и се тупат в гърдите аз съм учил там, там и така се гради лоша репутация.

7) Общо взето да, обаче не бих учил и на двете места по едно и също време. Ти трябва да си спреш социалния живот и да стоиш по 16 часа пред компютъра иначе. Към края на отговора ми по 1вия ти въпроса съм написал как бих процедирал аз в днешно време ако бях на твоите години. Иначе аз започнах в университет, учих сам като луд допълнително и стана работата. В последствие записах и академия 1во понеже исках да науча още една технология и 2ро защото исках да видя каква е и "алтернативата". Останах приятно изненадан и с известна доза тъга, че съм изгубил 4 години но както и да е.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker