Психология ВТУ или ПУ - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120989)
 Любов и изневяра (29664)
 Секс и интимност (14341)
 Тинейджърски (21870)
 Семейство (6458)
 Здраве (9583)
 Спорт и красота (4693)
 На работното място (3165)
 Образование (7292)
 В чужбина (1649)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18470)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Психология ВТУ или ПУ
преди: 3 години, 4 месеца, прочетена 1144 пъти
Моля Ви, пред голяма дилема съм.Тъй като искам да изучавам специалността "Психология", но не знам къде...Забелязах че в ПУ , има специалности като (Психодиагностика ,Клинина психология, Невропсихология) докато във ВТУ са(Психология на лъжата, психология на творчеството,Юридическа психология)Моля дайте мнение, тъй като аз искал да се занимавам с клинична психология. Къде е по-добре да се учи?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 4 месеца
hash: 5739d2e2de
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Софийски.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 394bbfe6dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Ако става въпрос за избор само между тези два конкретни университета, препоръчвам ВТУ. Философският им факултет е изключително добре развит и с традиции в образованието по предложените специалности. Заедно с Английската филология, тази специалност е най-предпочитана във ВТУ. Има доста желаещи, но балът е по-нисък от този в СУ, разбира се.

Но аз друго искам да те питам - след като завършиш, къде или по-точно как мислиш да се реализираш? В България реализация за психолози почти няма. Всеки университет започна да предлага обучение по бакалавърски и магистърски програми "Психология" и се навъдиха бол психолози, които нямат къде да работят. Знаят се във всеки град определени имена и нуждаещите се се насочват само към тях. Не искам да те обезкуражавам, просто искам още веднъж да канализираш мислите си много внимателно. Докато на Запад тази специалност би имала широко разпространение, в България все още психологическата култура на средностатистическия българин е на доста примитивно ниво, макар че през последните години се наблюдава по-засилен интерес, може би породен от времената, в които живеем.

Най-добре според мен ще е, ако имаш възможности и желание, да кандидатстваш в СУ и да учиш там. Но все пак - ако искаш да е в провинцията, конкретно за тази специалност се насочи към ВТУ.

Тапася

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: a1c9088743
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Аз съм се насочила към НБУ, също клинична психология. Много хора говорят, че защото е платен и ти дават дипломата ей така, което може и така да е, но имат млади преподаватели и богата база данни, която ти е предоставена през учебното време. Ти избираш дали и колко да учиш. Но ако искаш - има от къде и какво. И постоянно се обогатява тази база данни, викат различни личности, примерно психолози, психотерапевти, психиатри, които изнасят лекции и прочее.

За ПУ съм чувала доста кофти отзиви, Софийски не е това, което е бил преди, а ВТУ по мои впечатления съвсем не държи добро ниво... всичко това си е мое мнение.

А относно реализацията - един терапевт взима минимум 30лв, като максимума, за който аз съм чувала до сега е 100лв на сеанс, но може да има и повече. Аз самата ходя на психотерапевт, като терапевтката ми е започнала на такса 60лв, малко след това я е вдигнала на 70лв и след около година още я вдигна направо на 100лв и графикът й е претъпкан все едно не си е вдигнала цената. Защо? Защото първо - е добра и не се наема с хора, с които няма да се справи, защото психотерапевтите са ориентирани в различни области за различни заболявания и ги препраща на колеги с подходящо образование. А методите на терапия са най-различни, над 20 са и не всеки е подходящ за всяко заболяване, както и не е възможно един терапевт да е осъвършенстван във всички.

Та аз я знам от моя доволна приятелка, която й е завела още 2 момичета, а друга моя приятелка ходи при нея от скоро, защото аз й я препоръчах. Разбирате ли? Ако хората са доволни - това се разчува. Ако не са - също.

Друго много важно - маркетинг и реклама. Трябва да имаш сайт, страница в социалните мрежи, да си активен, да ходиш на сбирки, събирания, обучения, не се знае кой от къде ще те открие и ще припознае в теб своя терапевт. Така, че реализация ИМА.

Просто доста от хората, особено поколението преди 85та г кажи-речи, не вярват на "тия терапевти дето какво ще ми кажат, дето аз не го знам" или "аз да не съм луд, че на психолог ще ти ходя" и т.н. но новото поколение, особено след 2000г насам са масово "дигитализирани", отгледани от екраните. Което следователно не може да им изгради дори нормални битови умения за оцеляване в невиртуалния свят. Комуникативни също. И като станат на по 16-18г и започнат да се сблъскват с проблемите, се започва - социална тревожност, тревожно разстройство, панически атаки, депресия (това е основата. Началото на всичко) и от там ако не се лекуват, тръгват агорафобия, ОКР и подобни... и много скоро ще започнат да се търсят много психолози, които да закрепят някак тези объркани съзнания... и много бързо хората ще осъзнаят колко опасни са тези невидими "болести". Масово самоубийствата се получават заради тях. Масово алкохолизма, зависимостите към наркотици, секс, хазарт, опиати, дори работохолизъм, са един вид или "компенсиране" или "бягане" от проблемите или пък ако хората са били в семейство с насилие, израстнали в постоянно напрежение, страх и адреналин - избива в хазарт, защото организма е свикнал на високи нива адреналин и си го търси. А работохолизмът примерно води до бърнаут. Бърнаутът води до избиване на нови алергии или автоимунни заболявания.

Да, в корена на всичко това е психическото здраве :) до 5-6 години ще се осъзнае това и ще има работа.

Давай смело напред, България има нужда от добри психолози и психотерапевти!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: dec02c9eb4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   ВТУ или най-добре СУ

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 13656b8e18
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Аз уча психология във ВТУ и мога да ти кажа, че нивото си е напълно стандартно, може би доста подобно на това в СУ. Преподавателите между двата университета се менкат, материалът в учебниците е един и същ. Може би колегите ти в Софийски ще бъдат една идея по-мотивирани и осъзнати, но това е заради по-големия град и реномето на университета. В България според мен няма голяма разлика в университетите конкретно за тази специалност. Иначе аз бях в същата дилема и мисля, че взех правилното решение. Почти всичко зависи от теб, когато става въпрос за начетеност. Успех.

 
  ...


...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: be801f2f0f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Включвам се към номер 3 - и аз бих препоръчал НБУ.
В момента съм на финала на обучението си в програма "Психология" и съм изключително доволен и от базата, и от преподавателите, и от курсовете, които са разнообразни и до голяма степен избираеми.
В 4-ти курс се избира конкретна специализаиця - "Психични нарушения" е аналогична на Клинична психология, подготвя те за магистърската програма по клинична психология.
Преподавателите са доказни имена в областта.
Поздравления, номер 3, чудесен избор и като Ви чета - от Вас ще излезе страхотен колега!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: dec02c9eb4
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Не и ПУ, там е зле, имам приятелка и тя не е доволна, а иначе е ученолюбиво и мотивирано момиче. Аз предлагам ВТУ, чувала съм хубави неща. Успех!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker