Какво правя с живота си... - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120684)
 Любов и изневяра (29590)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9553)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7286)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1731)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Какво правя с живота си...
преди: 3 години, 3 месеца, прочетена 1002 пъти
Привет, студент съм във втори курс във ВТУ със специалност теология. Не знам за какъв ч. п ми трябваше да записвам тази специалност. Даже не знаех какво представлява, а просто исках някакво висше и видях, че семестриалните такси са сравнително ниски. Чак сега осъзнавам каква глупост съм направил и много съжалявам. Нормалните хора учат програмиране, право, фармация и т. н, а аз се забих в това нещо. Да не споменавам, че сме само 7 човека от тази специалност. Лошото е, че стигнах до средата на обучението и, ако сега прекъсна, ще излезе, че съм профукал 2 години от живота си. Не знам какво да правя... дайте ми някакъв съвет. Заради това мое решение се скарах и с родителите си, които отказаха да ми подпомагат плащането на семестрите... Наистина обмислям да се прехвърля в нещо нормално, но дали не е късно?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 3 месеца
hash: b565f64939
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

1.   Здравей! Според мен не е късно да се прехвърлиш. В крайна сметка това е животът ти, а висшето ти образование е с цел да си помогнеш в бъдеще. Важното е, че си осъзнал, че това не е за теб.... Давай смело, никога не е късно за промяна. Поне според мен няма да стане по-зле.

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 2693eab998
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Ами можеш да станеш свещеник. И да ти кажа, никак не им е зле. Доколкото знам, им осигуряват доста неща като квартира, служебен телефон, служебна кола и отделно заплата. Работата е спокойна, няма стрес няма да ти врънкат шефове и да ти поставят нереални цели. Така че не мисля, че си направил чак толкова голяма грешка. А и щом си стигнал до средата, какъв е смисълът да се отказваш заради 1-2 г.?

Казваш програмисти, адвокати и т.н. За адвокатите почти няма работа вече, защото пазара е пълен с такива. Програмистите взимат 2-3 бона, по-рядко и повече, но често при тях стреса е голям, работата на бюро ги скапва и повечето са или сдухани, или с някакви депресии и липса на социални умения и такива работи. Искам да ти кажа - не си мисли, че като завършиш някаква нормална специалност, е гаранция, че ще си намериш работа или че ще взимаш добри пари, или ако ги взимаш, няма да е на прекалено висока цена, или че изобщо ще ти харесва да го работиш и ще ти се отдава.

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 021c3d9897
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Не, не пиши пълни глупости! Стегни се!
Едно е да пропилееш две години, а съвсем друго да пропилееш 20 години и нагоре.
Не ме разбирай погрешно, няма абсолютно нищо лошо в това да завършиш теология, стига наистина специалността да ти е приятна и да искаш да се занимаваш в тази сфера. Във всеки друг случай можеш да загубиш още две години до завършването и никога да не го работиш, а може да загубиш и 20 години, занимавайки се с нещо, което те кара да се чувстваш зле.
По-добре се прехвърли в друга специалност. Ще се наложи да вземеш някакви изпити, ще ти отнеме време да учиш по тях, но поне няма да се окажеш с безполезна за живота ти диплома. Идеята не е просто да имаш диплома, идеята е да можеш да я приложиш и да се улесниш в бъдеще.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 3 месеца
hash: bb918b5660
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Номер 2, за програмисти също отдавна няма работа вече, защото пазарът е пълен с такива. Дори по-лошо, за начинаещи е буквално невъзможно да пробият, защото 99% от обявите изискват 2-3 години опит. Дипломата ти, въпреки че следването е едно от най-тежките, реално не се цени, защото те поставят наравно със стотици хиляди хора, завършили академии и курсове, и всички тепърва преминавате през процеси по подбор, състоящи се от куп изпити, тестове, домашни и интервюта, за да се класираш евентуално за (безплатен) стаж във фирма някъде. Да не говорим за допълнителната самоподготовка и купищата собствени проекти, които трябва да имаш, за да те включат изобщо в процеса по подбор, където и да е. Мисля, че в момента надали има по-наводнена професия, трудна за намиране на работа и неблагодарна по отношение на завършено висше образование. При това започваш, ако успееш изобщо да започнеш някъде, за без пари, защото като теб кандидати бол, подмамени от митовете за "големите пари"...
Така че, авторе, в момента, особено като си помисля колко труд съм вложил, ми иде да се гръмна доста повече, отколкото на теб, и ми се ще да бях следвал специалност, която са завършили само 7 човека, и най-вече да имах сигурността, че ще си намеря работа, при това спокойна, приятна и достойна. Така че както номер 2 каза, и аз те съветвам да помислиш пак доколко "нормалните" специалност са нещо по-добро.

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 410ecdaa83
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Добре, а не може ли да си работя като фрийлансър, като стана програмист? Просто не се досещам какво друго да запиша. Икономика, психология и т.н не искам, защото там излизат не само безработни, ами и без да са научили нищо. За мен това да можеш да програмираш е безценен занаят.

 
  ...


...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: a76d54dc09
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   "Да не говорим за допълнителната самоподготовка и купищата собствени проекти, които трябва да имаш, за да те включат изобщо в процеса по подбор, където и да е. "

Къде бре? Tech lead в Space X, ли? Направи някой керлив клонинг на Instagram с нещо като React и някакъв керлив бекенд (може и Firebase, честно), малко стайлинг с 2-3 анимации, 3-4 теста, качи го на Heroku и гледай, да ти е адекватен кода и Git-a, за пред хората.
До 2 семдици, ако CV-то ти не е тотално малоумно, ще имаш поне 5 интервюта за начални позиции. Най-много да те питат, да ревърснеш някой лист, да напишеш някаква тъпа сортинг функция и да им покажеш, как се пише елемент на React, за да се види, че не ментиш и си ти човеака. Това не изисква 5 години образование, това изисква 5 месеца, ако започнеш от нулата. Ако си имал 5 години образование, това са ти ДВЕ седмици подготовка.
И ако си такъв нещастник, че не ти се занимава с проекти, то каква работа изобщо дириш. Все едно да си готвач, който не готви.
И да, може и да има неплатен стаж ... на половин работен ден с включен обяд, както има и за почти всяка друга професия в днешно време.

" Мисля, че в момента надали има по-наводнена професия, трудна за намиране на работа и неблагодарна по отношение на завършено висше образование. "

Специалност "Право": Allow me to introduce myself!

А аз мисля, че след финансите, едва ли има друга специалност, която ще ти осигури сравнително лека и толково добре палтена работа, а бонусът е, че можеш да работиш НАВСЯКЪДЕ, без никакви ограничения, освен ако не са държавни или военни проекти.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 3 месеца
hash: bb918b5660
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   7, имам 25 проекта, от които най-простите са подобни на примера ти с React, плюс отлична диплома от ФМИ, съответно обръщам Linkedlist насън и знам повечето известни алго за сортиране и не само. Може би допреди Covid е можело да получа 5 оферти за entry позиции, като само щракна с пръсти. Проблемът е, че сега просто такива позиции на пазара НЯМА.

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: bb918b5660
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Но всъщност, авторе, ясно е какво искаш да чуеш. Ясно е и, че вече си решил, така че защо изобщо питаш за мнение тук? Щом така искаш, учи за програмист, направи каквото ти казва номер 7, който също е от друга специалност (юрист, доколкото разбрах). Явно всеки от нас смята, че е най-прецакан със своята. Всъщност надявам се 7 да е прав и все още да има хляб в програмирането и най-вече да се оправят нещата с entry level позициите на пазара. Ни най-малко не съм искал да те демотивирам. Дерзай и успех!

Номер 4

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker