Обучение в САЩ - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121190)
 Любов и изневяра (29709)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3179)
 Образование (7302)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18521)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Обучение в САЩ
преди: 3 години, 4 месеца, прочетена 1540 пъти
Здравейте,

Аз съм момиче от 11. клас. Скоро ми предстои кандидатстване в университет. Искам да уча "Право". Първоначално мислех да кандидатствам в Пловдивския университет, защото съм от този град, но после реших, че искам да съм в някой престижен и световно признат такъв. Насочила съм се към шест университета в САЩ:

1. Станфорд
2. Харвард
3. Принстън
4. Йейл
5. Колумбийски
6. Университет на Чикаго

Сега сме януари месец, края на срока. Няма да завърша с пълно отличие (може би 5.60), но ше се старая втория срок да си поправя петиците и да изкарам 6.00 за годината. Същото ше се старая да направя и в 12. клас, но още от първия срок.

Знам, че ми трябват изпити TOEFL и SAT. За SAT се притеснявам, защото не съм добра по математика, а и тази година ние не изучаваме химия, физика, биология - класовете са разделени на групи и всеки си е избрал два предмета, които да изучава по-задълбочено (наред с основните учебни предмети). Аз съм си избрала история за профилиращ и български за разширена подготовка.

Моля ви, кажете ми какво да правя?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 4 месеца
hash: a8b6136a2d
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

1.   Бъзикаш се, нали?

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 0399ebb702
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   Ако родителите ти не са в положение да изплатят умопомрачителната такса на американските университети без да теглят кредит или да взимаш студентски заеми, моят съвет е да стоиш далеч от тях. Освен ако не ти е цел и си сигурна, че искаш да работиш в САЩ, тогава ти трябва американска диплома. Ако толкова искаш, защо не се запишеш в Американския в Благоевград - поне да си спестиш от разходите за живеене в Америка.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: ab31edb04d
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

3.   Хахахахахахахаха, ааааа хахахахахахаха, хахахахахахаха, ааахахахахахахахахахаха, хахахахахахахахах, господи, хахахахахахаха...

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: b7b0667c09
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

4.   Щях да напиша коментар, но номер 3 ме е изпреварил, пишейки същото, което си помислих аз, когато прочетох колко далеч от истината са някои деца в 11 клас /до 21 години все са си деца - били те тийнове или на по-малко от 10 години/. Лош номер 3!

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 822379638d
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

5.   Абе, хора, защо така се подигравате на младите, които имат мечти и искат да ги сбъднат? Това, че вие не сте успели в живота си, не ви дава право да се подигравате на другите, които искат да правят нещо различно от това да стоят пред телевизора вкъщи.

Момиче, сега съм теб. Първо, тези университети, които си изброила, приемат само от 5 до 6 % (максимум) от кандидатстващите всяка година. Второ, казваш, че не си добре по математика и природни науки, а те са изключително важни за SAT, така че се захващай много здраво, ако наистина искаш да учиш в тези университети. Трето, трябва да си от богато семейство, за да можеш да плащаш главозамайващите такси. Ако не си от богато семейство, трябва да се хванеш на работа, но пак няма да можеш да плащаш, затова ще ти трябва стипендия и то пълна. А тя се постига с много много здраво учене, 6.00 по всички предмети, на матурите и поне 2350 точки на SAT.
Висока цел си си поставила, но дерзай и дано успееш! Късмет!

 
  ...


...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 6f46548ba4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Ако искаш да учиш в Америка, би било добре да включиш в списъка си и много други университети, и такива които пак са на добро ниво, но не само Харвард и подобните, защото това са университети с огромен наплив отвсякъде. Малко хора приемат. Това се отнася и за най-престижните във всяка държава. И особено пък тези университети като Станфорд, помисли колко желаещи има, и колко и кои хора приемат. Трябва да се знаят как стоят нещата с кандидатстване, прием и записване, и други условия. Какви са изискванията и за прием, и за обучение. Това е важно навсякъде, включително и във България естествено. Би било до-добре да се знае как вървят нещата в дадено място, неща които в отдел студенти не биха казали, тоест мнения от студенти и запознати. За чуждестранни университети повече информация може да има в форуми и от съответните страни.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 574d2aa113
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

7.   Това е много сладко, но за момент прочете ли изписаното? Защото на мен ми се струва, че си въобразяваш от нищото, че си материал за Харвард. Изброила си университети в САЩ, които са т.нар. Ivy League. На базата на какво си предразположена, че да се целиш към тях? Допълнително, как минаваш от право в ПУ (българско право, може би европейско) към право в САЩ (американско, съвсем различно и невалидно в Европа)? Как го направи този скок?

Фантазиите си ги дръж за лично ползване.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 71d8be7705
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Все още ли не се усетихте, че това е бъзик или просто тества как ще реагират хората?

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 822379638d
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   От авторката:

Номер 8, не се бъзикам и не искам да тествам как ще реагират хората. Говоря напълно сериозно. От малка знам, че ще стана адвокат, защото родителите ми са такива. Мисля къде да кандидатствам още от 7. клас. Искам да уча в престижен университет, а не в нашите забутани селски хамбари.

Номер 7, кой ти е казал, че ще работя в България? Искам да работя в Америка, защото там е по-престижно и по-добро заплащане.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 71d8be7705
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Автор(к)е, щом темата не е бъзик, защо си пишеш сама коментари от името на друг?

В коментар номер 9 с хаш 822379638d си авторката и уж си мислиш, че в Харвард се влиза едва ли не дори с непълно отличие, без да ти се отдава дори математиката.

В коментар номер 5 със същия хаш си казваш от името на друг човек, че само 5% влизат.

И това не е бъзик, така ли?

 
  ...

...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: a2904ef55b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Силно се надявам това да е някаква шега!

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 612a03f0d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Уважаема авторке,

Като човек, завършил в САЩ, мисля че идеята ти да учиш в САЩ е все още на твърде повърхностно ниво.
За да запишеш Law School мисля първо трябва да си завършила колеж /бакалавърска степен (не е необходимо да е в специалност Право), след което кандидатстваш за law school, за придобиване на степен JD (Juris Doctor - това не е същото като PhD, разглеждай го повече като раздута магистратура - 6 семестъра редовно, след бакалавър). При американските семестриални такси, които могат да варират от 12 000 (в щатските обществени университети) до над 60 000 (в някои от по-тузарските частни университети) долара на семестър, помисли дали можеш да устискаш финансово.
Добър вариант е да се замислиш за Фулбрайтова стипендия след бакалавър (ще ти трябва успех от бакалавърската степен над 5. 00).
TOEFL ти е най-малкият проблем. Ще ти трябват поне 100 точки, но това е просто е за загрявка на фона на останалото.
Направи по-сериозно проучване на университетите - не се хвърлай само на няколкото известни имена които си чувала. Само в Чикаго например ще намериш още половин дузина прилични университети освен Юнивърсити ъф Чикаго. (Илинойския, Лойола, ДеПол, НортУестърн, Рузвелт и т. н) Проучи старателно, направи списък от поне 20-30 университета с които да се запознаеш по-задълбопено, и спед това започни да смалявал листа до няколко за които си абсолютно сигурна че ги искаш. Моят списък се промени коренно от първия път когато ми дойде идеята до момента когато реално постъпих в американски университет.
Моят съвет - завърши бакалавър в България (или магистратура право - там няма бакалавърска), направи 2-3 години стаж в някакво свързано направление (за да имаш от кого да получиш препоръки - всяко law school ще ти ги иска) и тогава се пробвай за САЩ. (И не забравяй за Фулбрайт - даже можеш да им се обадиш и да поразпиташ)
Успех!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 3caef55d94
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Дерзай, в Америка няма цигански махали, там има гета!

И тогава нашите селски хамбари ще ти се сторят дворци!
Престижно, .... как ще те опънат да носиш пейпъри и да набираш текстове, ...

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: c4b13ddd00
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   И аз исках миналата година да кандидатсвам в Харвард.
Запознах се с много хора от там. Дружелюбни и приятни са и ми помогнаха доста.
Проблемът е там че средностатистически ученици като нас трудно биват приети в Харвард.
Повечето хора там са със забележителни резултати на национални олимпиади, конкурси, състезания и тн. Имат изяви на много места, председатели и президенти на клубове са и взимат всички възможни AP класове.
За SAT не ти трябват природни науки задължително.
Първият изпит е т. нар. SAT I, включващ математика и английска граматика и критическо мислене(четене с разбиране му казваме ние). Техните задачи са по-лесни от нашите, макар и да се изучава почти същият материал.
Има помагала, аз си купих втора употреба. Всичко е обяснено много точно. Този изпит е задължителен за всички университети, а за по-престижните ти трябват още 2 допълнителни- SAT Subject test. Можеш да си избереш език, природни науки, литература, история на САЩ, световна история и др.
Аз избрах История на САЩ и литература, защото ми звучаха най-интересни, а и съм добра по БЕЛ и история така или иначе. Отдават ми се.
Американските ученици предпочитат биология и я смятат за най-лесна, но терминологията трябва да се запомни на английски.
Повечето студенти ги приемат с максимален брой точки от SAT II- 800т. За чужденец, който има 1-2 години да се подготви по тези предмети, които досега не е изучавал е доста трудно да изкара максималния брой точки. Аз имах 770 и на двата допълнителни, а на SAT I имах 1340 от 1600(по новата скала)
След изпитите ти предстои да пишеш есе за всеки от университети, в които искаш да кандидатстваш. Трябва да си изчислиш успеха по тяхната скала за оценяване. За да влезеш в престижен университет трябва да имаш 4. 0 GPA, което на практика значи да си била пълна отличничка през последните 3-4 години. Аз се притеснявах доста защото моят успех беше 3. 7. Нямах изяви почти никъде, за това се записах на всички възможни олимпиади и състезания докато бях 11ти клас.
Цялостната подготовка беше тежка, но накрая бях много горда от себе си.
Не кандидатствах, заради пандемията и тежкото положение в САЩ. Баща ми не искаше да ме пусне. Аз самата се страхувам да живея сама там, имайки предвид какво се случва напоследък.
Моята мечта също е да работя в САЩ и не смятам да се отказвам, просто ще завърша бакалавър в България и ще кандидатсвам по програми за стипендии за магистър в американски университети.
Не слушай какво са ти казали другите. Вярно е че там таксите са доста високи, от порядъка 40 000-80 000долара, но повечето престижни универиситети отпускат стипендии.
За пример давам Харвард, който отпуска стипендии на всеки студент, чийто родители получват годишен доход по-нисък от 75 000 долара. В сайта им можеш да намериш tool, с който да изчислиш вероятността да получиш стипендия. Тя покрива цялото ти обучение, учебници и общежитие. Знай, обаче, че дори и да се класираш за стипендия пак ще имаш такса от около 6 000 долара годишно. Моята излезе толкова, но ти дават възможност да работиш и да си я платиш сама.
По-вероятно е да ти отпуснат стипендия от Харвард, в другите университети е по-трудно.
Повечето от хората, които познавам от там изучават общи науки първата година и след това специализират, ако са сигурни какво искат да учат. В Harvard Law School се влиза доста трудно, така че имай едно наум.
Ако си достатъчно уверена в себе си и смяташ, че ще успееш, давай само напред.
В Пловдив преди имаше курсове за САТ, но сега мисля че са само в София. Потърси за всеки случай. Аз лично не съм ходила на такива курсове, защото ми се видяха скъпи, но се справих достатъчно добре и без тях.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker