Къде да запиша да уча програмиране след 12 клас? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120678)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9550)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Къде да запиша да уча програмиране след 12 клас?
преди: 3 години, 3 месеца, прочетена 1058 пъти
Здравейте, предстои ми завършване и съм се ориентирал към програмирането. Определено ме влече и имам интерес към тази сфера, това е нещото с което искам да се занимавам. Въпроса обаче е в кой университет да се запиша да уча. От Варна съм и опциите ми са ТУ и ВИНСА, свободния не го броя, понеже там таксите са колкото 2-3 заплати на семестър а май няма съществена разлика... Кой е по-добрия избор ТУ или ВИНСА? Като цяло съм готов да уча и в друг град, но искам да разбера кой университет в България е най-добрия за учене на програмиране. Другото искам да попитам е как стоят нещата със една частна академия Софтуни? Мен ме притеснява това че не давали държавно призната диплома а аз задължително искам да имам, как после ще ме вземат на сериозно без диплома? Имам познати които са учили и завършили там и в момента са доста добри програмисти и доста го хвалят ама нещо не съм напълно сигурен къде да запиша?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 3 месеца
hash: c60a5ca3be
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Трябват ти реални знания а не пржсто диплома. Търси там, където наистина ще научиш нещо. В София школата по програмиране вече май станаха университет. Не се сещам как си казваше, виж в Нов Български и въобще реални знания а не просто гола диплома от университет, където нивото е от преди поне 20 г.

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 56a94ef659
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Казваш, че те влече, имаш интерес и това е нещото, с което искаш да се занимаваш. Добре, а правил ли си някоя програма, която да е по-сложна от принтиране "Hello, world!" на конзолата? Говоря извън информатиката в училище, a ей така за собствен кеф. Ако си, евала. Питам просто защото се навъдиха пишман програмисти, които още преди да са започнали, си казват, че "това е тяхното призвание", и после гледаш 50% се отказват след първи курс (или защото им е трудно, или защото преценяват, че си губят времето, и е по-добре сами да се учат).

За университет мога да препоръчам ФМИ на СУ. Приятелите ми, които са били и тези, които в момента учат там, са горе-долу доволни. За НБУ също съм чувал добри неща, но "х" по-голямата такса едва ли е равносилна на "х" пъти по-добро образование, както най-вероятно е и случаят с ВСУ. Познатите, които учат в университетите, са ми споделяли, че са там само за контактите и запознанствата, и по-голямата част от ученето им те сами си го намират. Така че който и университет да избереш, дали ще успееш зависи само и единствено от теб.

Относно това как са щели да не те вземат на сериозно без диплома : Много лесно. Имаш изкривени представи, най-вероятно от родителите ти, както и аз имах. Дипломата не е нищо повече от сертификат за завършен 4-годишен курс. Да, дава доста добър фундамент, който е задължителен, но не те подготвя за ежедневната работа в индустрията. Да, отваря доста врати. Да, за някои HR-ки диплома е задължителна (макар в сферата на програмирането да е все по-рядко срещано изискване, ДОРИ и да го пише на обявата). Но сама по себе си дипломата няма да седна на интервюто и да ти реши задачите, колкото и да я развяваш гордо. Дипломата сама по себе си няма да ти направи проекти, които са задължителни в CV-то на всеки програмист. Това как използваш средата и информацията в университета, как се развиваш като личност, кои умения развиваш по време на следването, какви контакти създаваш - тези неща ще ти помогнат да си намериш работа, а не диплома, ако ще и с 6.00, но без нито едно от изброените неща. Като цяло е по-добре с диплома от колкото без, но недей да й придаваш такава значимост сякаш е кулминацията на живота, и че няма да те вземат на сериозно ако нямаш. Познавам толкова добри програмисти както с, така и без диплома, или с диплома, която е далеч от компютърните науки.

OSSU (потърси в GitHub), СофтУни, Telerik са все добри алтернативи, но пак трябва да учиш, четеш и правиш много "извънкласно", за да успееш.

Успех!

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 3b716f1123
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   По принцип много трудно ще се научиш на програмиране само в държавен университет. Там обучението е на много ниско ниво и се преподават пълни глупости. Да не говорим, че на 3/4 от програмистите не им искат диплома за висше и това можеш да го провериш като отидеш на обявите в jobs.bg. За СофтУни и аз съм чувал доста хубави неща, но ми се вижда скъпичко, а и реално можеш да гледаш лекциите безплатно т.с не е нужно да се записваш и да хвърляш пари на вятъра. На твое място бих записал в някой лесен университет в града, в който живея (колкото да имам някаква диплома за всеки случай) и през свободното си време бих се самообучавал от интернет. Между ВИНС-а и ТУ Варна бих избрал ВИНС-а, защото в техническите съм чувал, че ги тормозят с много излишни дисциплини, протоколи и т.н

 
  ... горе^
преди: 3 години, 3 месеца
hash: b453773fc8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   ТУ СОФИЯ или Софийския там ще научиш тва , което ти трябва :3

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 4a1a3dac3b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Софтуни НЕ е университет, не е акредитиран от държавата, не издава дипломи или издадените такива са нелегитимни.

 
  ...


...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: f2edb17252
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   АВТОРА: Занимавам съм се с програмиране от около 5-6 месеца, макар и все още на доста ниско ниво. Почнах да уча сам внезапно, защото ми се стори интересно и съм горе-долу на ниво масиви и списъци. Правил съм си и някои по-прости неща с WPF като мой калкулатор и други подобни лесни проектчета.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 22c355169f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   До Автора

Какви са ти плановете? Какво искаш да правиш и къде се виждаш след като завършиш и още 5 години след това?

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: a4fd199a94
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   АВТОРА: Много голямо желание имам да се развивам в посока Game Development, ама за там май се иска по-сериозна математика, което ми е проблем за жалост, освен ако не седна и не запълня пропуските си в бъдеще. Иначе съм се насочил към Web за момента.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker