КСТ, КН или СИ? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121155)
 Любов и изневяра (29696)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21892)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18513)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

КСТ, КН или СИ?
преди: 3 години, 3 месеца, прочетена 994 пъти
Добър ден, ученик в 12-ти клас съм и ми предстои да взема важно решение какво да следвам. Математиката ми е любимият предмет и поради тази причина се колебая между тези 3 специалности: КСТ (Компютърни системи и технологии), КН (Компютърни науки) и СИ (Софтуерно инженерство). Според вас коя от тези специалности е най-добра и дава най-обширна информация? Искам като завърша да се занимавам с изработка на софтуер. Паралелно с университета мисля да се запиша и в СофтУни.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 3 месеца
hash: 2fb6931e32
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Софтуерно инженерство е специалността свързана с разработката на софтуер.

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: ec7893f5de
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Най-добре ВГЗ.

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 14b3328017
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Която и да запишеш е загуба на време, пиши Софтуни

 
  ... горе^
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 511d466e2a
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Здравей!
Аз съм първи курс СИ и също като теб доста се чудих в коя специалност да вляза. Съветвала съм се и с доста хора и като човек, който вече си е в университета, ето какво мога да споделя:
Навярно знаеш, че особено през 1 курс учебният план е пълен с математики. Та ако желаеш да изучаваш математическите предмети малко по-задълбочено, най-добре влез в КН. Не само за математиките, но и през другите години от университета знам, че в КН има някои полезни предмети, които СИ и КСТ не карат. КН като цяло е най-базовата специалност, ако още не си сигурен, че искаш да се занимаваш конкретно с разработка на софтуер или пък със системи, КН е най-добрият вариант, защото ще те научи, да кажем, на всичко.
В СИ знам, че освен математика и алгоритми има лека насока към бизнес, тоест ако имаш например мерак за създаване на софтуерна фирма, СИ е добър вариант.
За това се сещам сега, дано съм била полезна!
П.С. - това не си го чул от мен, но доколкото знам СИ се завършва най- лесно :D
Хубав ден!

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 138d545064
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Не знам какво й е "най-базовото" на КН, защо точно КН, а не информатика? Ако критерият за базовост е най-много математика и най-много теоретични предмети, Информатика печели пред КН. Даже, ако искаме да задълбаем още повече, ако ти е за най-базовата специалност, направо пиши Математика. Все пак математиката е "базата" на информатиката( "компютърни науки" е странен буквален превод на английското computer science, което на български си се нарича информатика).
СИ наистина е с малко по бизнес насоченост, но това не означава, че учиш за шеф или за мениджър, както много хора го разбират. Една ИТ компания има много длъжности и не всички са програмисти. Все пак на програмистите задачите не им ги дава Господ, има си клиенти и хора от компаниите, които се занимават с комуникация с тях, анализ на изискванията за поръчания проект, дизайнът/видът на крайния продукт, тестване, управление на проекти и т. н. В СИ можеш да се запознаеш с всеки етап от създаването на софтуерен продукт, а програмирането е само един от етапите. Един вид в СИ можеш да избереш сам към кое от гореизброените да се насочиш и да запишеш подходящите избираеми предмети, за да дообогатиш знанията си. Програмиране, разбира се, също се учи доста и нищо не пречи да станеш програмист.
В КН и Информатика фокусът отначало е поставен върху програмирането и теорията зад него. Тоест са най-подходящи за научна кариера в тази област (спец. Математика също е подходяща). Учи се повече математика (въпреки че успях да преброя само 2 задължителни математики повече в КН спрямо СИ), затова и се смятат за по-тежки, защото на някои хора явно математиката им е много тежка.

За мен СИ е най-широката специалност и ако не си сигурен с какво искаш да се занимаваш тя е по-добрият избор. Също трябва да се отбележи, че всички задължителни предмети, които ги има в КН, но не и в СИ, ги има като избираеми(тоест можеш да ги караш, ако искаш), докато обратното не е вярно. От СИ също можеш да имаш научна кариера, ако запишеш подходящата магистратура. Така или иначе за научна кариера трябва много повече от бакалавър.

По тези причини за мен лично СИ е най-добрият избор.

Но като цяло която и специалност във ФМИ да избереш, няма да сбъркаш. Всяка позиция е достъпна за тях (може от СИ да станеш учен, а от КН да се занимаваш повече с бизнес нещата). Не съм привърженик една специалност да се хейти за сметка на друга.

Успех!!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker