Университет, струва ли си ? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121037)
 Любов и изневяра (29669)
 Секс и интимност (14348)
 Тинейджърски (21878)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7294)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Университет, струва ли си ?
преди: 3 години, 3 месеца, прочетена 1939 пъти
Като "велик" Висшист, смятам че по голяма част от времето прекарано в университета е загуба на време. Реално погледнато бакалавъра, трябва да е 2 години, а не 4год.

Всеки втори следва икономика, без да го влече и после се оплаква, защо не може да си намери работа в тази сфера. Е как да стане, като в България има над 50-университета и нереално голям бройки за икономика. Как може да се приема икономика с история или биология, примерно? Това не е ли шега. Целта е да се запълнят бройките и да ги доят 4 год. И аз и това записах, под натиска на родителите си. " Това е модерно сега", да ви е познато? Аз исках да бъда учител по История или Физкултура, но тези специалности били по низши от Икономиката. Това го наблюдавам и днес.
Но как примерно в Университета може да научиш Мениджмънт, като дори професорите, които ти го преподават не са били такива?
Работих корпоративна работа и моя Мениджър, нямаше висше, да точно така, но беше много начетен и добър в тази област. Защо ли, защото имаше опит. Затова вече не обвинявам работодателите, че искат хора с опит. Те много добре, знаят че знанията в университета не покриват нищо и не ти дават грам предимство. То неслучайно Ст. Джобс и Б. Гейтс, няма университетско образование, но са светила в своята област.

Разбира се ако си много добър по математика и имаш да желание да станеш архитект, трябва да следваш в университет.

И малко за медицината! В днешно време, е много лесно да станеш лекар. Но истинските лекари се броят на пръсти. 90% от тези, които завършват са едни заплатаджии, които не вършат никаква работа, НО има диплома все пак.
Как може да следваш медицина, като ти нямаш никакво желание да лекуваш и да се грижиш за хората? А то много модерно, ти като си лекар, значи си нещо повече от другия...

Как то споменах по горе, к'ви са тези университети за държава, като България ( ние сме около 3 млн. ).
Не съм живял в соца, но знам, че тогава е имало много малко на брой университети, което е много по добре.

Питам се не е ли по добре, да се научиш на някакъв занаят, отколкото да следваш нещо така "модерно"?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 3 месеца
hash: 9360cb3f31
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Всичко е много относително - зависи от теб, от случайни фактори, от качеството на университета, от уменията ти, от града и държавата. Има хора, които точно с образование са избягали от бедностията и дори са превърнали професията си в успешен бизнес. Има и такива, които са учили 4 г. и на края цял живот работят сервитьори. Така че няма еднозначен отговор. Разбира се, и без образование можеш да си успешен, но трябва да имаш други качества.

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: ac367cec10
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   За мен е важно, просто защото може да се добереш до стажове, които ще ти дадат нужния опит. Че самото образование е зле, така е, но без него ще ти е много трудно да се закачиш в някоя фирма, освен ако ти самия не си предприемач. Така виждам аз нещата, почваш някъде на стаж и си скъсваш задника от работа, опитваш се да дадеш стойност, да покажеш умения. Според теб дали по-късно, като завършиш, няма да те вземат в тази фирма?

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 269e35dd54
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Образованието е важно, но ще ти го кажа така. От всичките ми познати и приятели около 15-20% бачкат това, което са учили. Останалите са били на принципа "да взема дипломата" и така... :)

 
  ... горе^
преди: 3 години, 3 месеца
hash: a4d2150290
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Университетът е едно голямо стъпало, но си остава част от стълбата. Той трябва да ти помага да доизградиш и оформиш личните си качества - акъл, трудолюбие, досетливост, хъс, талант, отношение и прочее. Имаш ли всичко това, унито ще ти е от огромна полза. Ако отиваш с гол тумбак обаче, няма с какво особено да ти помогне. Говорим за специалности, които могат да се работят и само с опит, за други висшето е задължително, което не прави опитът по-маловажен разбира се. Аз съм пример за това как независимо от "вишуту" съм си тъп бачкатор и ще си умра такъв. Мои колеги от същата специалност се уредиха много добре, с доста интересни и/или доходоносни професии. Но те влязоха със съвсем друго ниво, с много над моите (интелектуални, социални и прочее) възможности. Успяха да използват тия 5 години и сега са далеч, далеч пред мен.

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: fb85e39423
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   В България университетите са боклук и не си заслужава. Но ако имаш възможност за навън, давай.

 
  ...


...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: b675e9ab0e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Има доза истина в това което казваш, но не е точно така. Цялата държава е една икономика, всички институции, болници, доста по-сложно е. Икономиката лесно се завършва, но не всеки разбира и умее това което е завършил, трябва да си положил повече усилия от това просто да минеш изпитите, трябва да имаш план и хъс, да се интересуваш и да четеш постоянно. (това важи и за другите специалности)
Има още доста неща да се кажат по темата, но това е друг въпрос.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 0170bc1e1b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   Не си струва, ако искаш хората да те имат за неграмотен, дори да не си такъв. За да успееш без висше трябва да си изключение. Висшето винаги е предимство, и ако можеш трябва да се опиташ да завършиш. Да си по-образован е по-добре. Но пък и за да учиш и завършиш ти трябват време, усилия, пари и подготовка. Не трябва да има странични пречки. Дипломата не ти пречи, може само да ти помогне. А хората като Гейтс и Джобс са големи изключения. Гейтс няма диплома, но пак е учил много, средното училище което е посещавал е имало компютър който го е нямало другаде тогава. И да не е завършил, е бил подготвен и с много знания. А Джобс са го взели на работа след като пробутва по време на кандидатсвтането си за работа, технология направена от приятеля му инженер. Маркетинга му е успешен. Висшето винаги носи предимство в кариерата и живота, това е факт. Комплекси и негативни мисли относно висшето и университетите са безсмислени. Ако можеш и искаш отиваш да учиш там. Ако не искаш или не можеш, не отиваш. Това дали да учиш занаят, вместо да учиш в университет, е въпрос на избор. Някои занаяти дават повече възможности за работа, а понякога и за заплащане. Може да бъде добра алтернатива. Има пък и много хора които работят в чужбина и изкарват хиляди евро на месец, без да са учили нещо, както и хора които са в страната и имат висше, и работят за мизерни заплати като 600-800 лв примерно. Но често в чужбина, емигрантите работят тежка или мръсна работа, докато тук с висше може и да си седиш на топло в офис. Зависи от възможностите и избора.

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 5f01c4dd0d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Много дълга тема си подхванал и трудно ще се даде кратък отговор. Първо - не всички университети са на едно ниво и разбира се, че ще бъде предпочетен кандидат от по-добър университет или този с връзките (: Второ, не всичко може да бъде научено като занаят. Как ще станеш адвокат, лекар, преподавател, архитект без диплома? В сферата на мениджмънта може, тъй като има предостатъчно информация в интернет, курсове и т. н. Без висше образование в днешно време няма да те вземат насериозно. А относно гладните икономисти - в България няма добър университет в тези сфери. Ние и икономика нямаме, че да имат работа тези хора. Висшето образование също не ти дава гаранция, че ще си успешен. Университетът на живота е най-добрият. Аз уча висше, за да съм сигурен, че няма да остана без работа някой ден, но за момента не смятам да се занимавам с това, което следвам, пък каквото сабя покаже.

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 5e88b0019a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Диплома или свидетелство за професионална квалификация са задължителни за т. нар. регулирани професии. За България те са всичко 82. Списъкът е достъпен, например, в Lex. bg.
За всички останали не е необходим документ. Истина е, обаче, че са необходими знания, умения и компетентности.
За да може да се изпълнява експертна или ръководна длъжност, трябва да се познават няколко закона и наредби и технологията на дейностите в съответната област. Не може, например, да работиш или да ръководиш автосервиз, без да знаеш устройството на автомобила.
Освен това трябват умения за презентиране на идеи пред ръководители или подчинени, за съставяне на инструкция, план, заявка, отчет или да написване на служебно писмо.
Трябват и компютърни умения, но не само за сърфиране, а и за работа с офис-програми или друг специален софтуер.
Добре е да се знае поне един чужд език.
Трябват умения за комуникация с колеги, клиенти и контролни органи.
Много са важни способностите за самостоятелно усвояване на нови знания и умения. Животът се променя толкова динамично, че това, което е било ново преди 10 години, вече остарява.
Всичко това може да се усвои самостоятелно. Университетът наистина не е задължителен етап, но всички успели хора са получили блестящо образование по някакъв алтернативен начин.
Бил Гейтс произхожда от много заможно семейство. Той е учил в най-доброто частно училище в Сиатъл и там е развил напълно вродените си способности. В Харвард сигурно просто му е било скучно, затова е напуснал след първата година. Той няма диплома за висше образование, но това не значи, че не е образован.
Така че без университет може, но без образование - не.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 3cb6f5f3c4
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   И аз мисля, че университетът в България е загуба на време и жалко, че не го знаех по-рано, ами изкарах 4 години в зубрене на някакви безполезни тъпизми. Сега работя в съвсем различна сфера, никой не ме пита за диплома, а само за реални умения в професията.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker