Заслужава ли си да следвам в Германия? Моля за мнения, след два месеца завършвам. - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121167)
 Любов и изневяра (29701)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6471)
 Здраве (9597)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Заслужава ли си да следвам в Германия? Моля за мнения, след два месеца завършвам.
преди: 3 години, 2 месеца, прочетена 2093 пъти
12 клас съм. Имах намерение да следвам в Германия, но вече нямам интерес. Нито страната ми харесва, нито специалността е нещо особено. Всичко се усложнява и от това, че немският ми не е на нужното ниво. Тоест ще ми се наложи да кандидатствам с подготвителна /езикова/ година. За мен това е загуба на време (нима не е?). Притеснявам се и от факта, колко много учене ме очаквало. Специалността ми се води от сложните, а в Германия не прощават. А и финансовото натоварване ще е много по-голямо, ако ще съм в чужбина.

Е, какво да правя? Вече от дни се измъчвам от мисли. Питах родителите си, сякаш им е все тая. Все едно няма те да плащат сметките. Та въпросът ми е, наистина ли си заслужава в Германията? Аз просто няма от къде да знам, не съм бил студент нито в България, нито в Германия.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 2 месеца
hash: 1e9f8f20be
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

1.   Ами завърши един малоумен университет в България и после помисли заслужавало ли си е да губиш 4-5г. И се сети, че си мислил за Германия. Ще се биеш по главата колко кух си бил да се откажеш.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: f62550bbb7
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

2.   Когато човек иска да направи нещо ще го направи, а когато не иска ще намери безброй причини за да не го направи.
Аз ако имах, твоята възможност, когато бях на твоите години, нищо, ама нямаше да ме спре. Не че не получих добро образование и в България, но щях да съм постигнал много повече в живота след това, ако бях завършил в Германия. Имах възможност да прекарам в края на следването си 6 месеца за изготвяне на дипломна работа в Германия и тогава разбрах разликата в нивата - голяма е (поне при инженерните специалности). Студентите там карат стажове в BASF, Bayer, WV, Daimler, Bosch, ... и след това остават да работят в тези компании и реализират знанията си на най-високо ниво. Имам колега (немец), с когото работех заедно в лабораторията, когато бях там, след това защити докторантура и започна в екологията на BASF, сега е в R&D отдела им и там участва в разработването на новo поколение средства за растителна защита, които да заместят сегашните. Аз това с българската диплома трудно щях да го постигна. Колегите ми работят от България, като търговски представители на фирми, като изброените или технолози в заводите им в България (доколкото има такива). Разликата е че едните правят супер интересни неща (тези в R&D отделите в Германия), а другите са просто търговци (т.е. нещо което може да го върши всеки завършил или дори не УНСС).
Доводите ти ме се виждат смешни. Да, ще се наложи една подготвителна година само с немски, ама това не е загубено, а спечелено време - ще се запознаеш с хора от цял свят и това ще промени до неузнаваемост мирогледа ти; ще научиш немски (при това на място и на супер приемлива цена); ще станеш самостоятелен, като се адаптираш в абсолютно чужда за тебе обстановка; ще се адаптираш към немската система на учене и това ще е плюс в последствие в реалното следване; може да започнеш някаква почасова работа с която да се подпомагаш.
Да, ще е по-трудно с ученето, защото нивото е много високо и съответно изискванията са много по-високи от тези в България. Но това е плюс, колкото нещо е по-трудно, толкова по-значимо е. Когато завършиш ще имаш самочувствие на професионалист, което ще е много по-високо от това на колегите ти тук и най-важното ще е подплатено с реални знания. Освен това ще си изградил много по-сериозна мрежа от професионални контакти. Ще имаш колеги от Индия, Иран, Пакистан, Китай, Виетнам, Русия, Украйна, Германия, Полша, Чехия, България, САЩ, Бразилия, Мексико..., които ще се разпръснат по света и ще работят в известни или стартиращи фирми и когато има някъде възможност за работа ти ще бъдеш в този кръг и ще знаеш за тези възможности.
Това, че ще е по-скъпо не е много сигурно (може и да е така, може и да не е). В момента семестриалните такси в Германия са по-малки от тези в България. Например сега един семестър в Магдебург (където бях) е 130 евро, а в България в ТУ София е 350 лева. Цените на храните в магазините, са малко по-скъпи от тези в България, като цяло. Някои неща са по-скъпи, други са по-евтини. Единственото голямо перо в бюджета е жилището. Едно средно общежитие струва около 250-300 евро/месец. Но ако, се намери някаква работа, нещата стават много по-добри.

Изборът си е твой. Лесното и сигурно винаги изглежда по-добре, но пък и най-вероятно ще се отплати вероятно по-малко в бъдеще

P.S. За един работодател в България един кадър с опит в чужбина ще е по-ценен от такъв без, защото показва по-голям характер (и евентуално професионални качества). Това дали ще бъде оценено и финансово вече е друг въпрос.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 6bcc3555c4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Ако ще ходиш там да учиш, гледай наистина да учиш сериозно, да си старателен и след това да си намериш работа там или в друга развита европейска страна. Ако мислиш след това да се върнеш си е абсолютна загуба на време и пари. Ако ще работим тук е без абсолютно никакво значение, дали си завършил някой от силните немски университети или ЮЗУ или БСУ или който и да е български университет. Защото българското образование е пред тотален разпад и под всякаква критика. Аз самият съм учил в България, въпреки че съм с перфектен английски език, но бях категорично спрян от родителите си - сакън да не избягам от България и от малкия ми роден град. Е, от града избягах, защото няма какво да работя там, но от България не успях и доста съжалявам.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 2 месеца
hash: d57f565940
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

4.   След два месеца завършваш и се чудиш още дали да ходиш в чужбина да учиш?! Че ти си изпуснал всякакви срокове. Приемът е още в средата на 11 клас.
Ж22

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: a914f5909c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Аз те разбирам, уплашил си се дали ще се справиш, не ти стиска и си търсиш причини и се убеждаваш, че всъност бг образованието не е чак толкова зле. Няма какво да се лъжем, зле е и тук трудно ще живееш като бял човек след него, а може и изобщо да не работиш по специалността.

Едно време и аз така като теб се шашнах и си казах голям праз, ще си завърша тук, ще съм амбиоциозен, ще работя здраво и пак ще живея добре. Ами нищо подобно.

Да, в Германия ще е трудно, но ще е трудно 5 г. После ще живееш като бял човек, с нормален стандарт, в нормална среда, при нормални условия. В България ще ти е лесно 4 г. Обучението ще го изкараш всякак - по чалготеки, без да учиш много много, но после цял живот ще си търпиш последиците. Нямаш си на идея как ми е писнало да бачкам за 600-700 евро и да нямам никаква мотивация, как ми е писнало от ганьовския манталитет на бг работодателя, как ми е писнало все да посрещам с огромен стрес всеки мой извънреден разход като ремонт за кола например. Искам един път завинаги да не се притеснявам дали зимата тока ми няма да е прекалено много и дали ще ми се счупи колата. Сега не можеш да го разбереш, но след време като дойдеш на моите години ще разбереш, че не си е заслужавало да страдаш цял живот заради това, че 5 г. те е мързяло или не ти е стискало. Сега моите съученици, които са учили в чужбина, взимат 3000 евро заплата, а аз 600. Те обикалят света и си живеят живота, а аз се занимавам с битовизми като плащане на ток и как да отгледам децата, без да се лишавам от неща от първа необходимост и всякакви такива глупости.

Но като те гледам нямаш мотивацията и си се дръпнал. При това положение не виждам и смисъл за теб, защото най-вероятно няма да го изкараш, там не е като тук да се изкарва висше с ходене по чалготеки. Да не говорим, че подготовката започва доста преди да си завършил средното. Може би още от 9, най-късно 10. клас. Така че кютай си тука висшето, изкарай си по чалготеките, пък като завършиш, ще се хванеш за някой чорбаджия да му бачкаш за 600 евра, че и извънредни часове и цял живот ще си живееш от заплата до заплата, като последните дни преди заплата, ще се чудиш от какво да спестиш. Ама поне ще си спокоен и няма да мислиш аджеба ще научиш ли немски, ще се справиш ли, ще те скъсат ли, ще го завършиш ли.

Между другото има вариант да завършиш и в България някоя конвертируема специалност и пак да бачкаш в Германия, но докато следваш трябва да учиш и яко немски. Примерно стани програмист или мед. брат. Последното може да звучи смешно на пръв поглед, но с такава специалност лесно се заминава, а и са доста по-търсени от сестрите. Само един сертификат трябва да изкараш допълнително на място и си готов. Ще взимаш 2500-2800 евра чисти. Дори да плащаш 1000 евро наем, ти остават 1800 за харчене, а цените са същите като тук. Тук и в собствено жилище да живееш, пак не можеш да изкараш 1800 евра, а макс. 500.

 
  ...


...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 96021ae3e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Висшето образование в България е посредствено. Казва ти го човек, който завърши специалност, която обича с отличие-бакалавър и магистратура. Повечето преподаватели са апатични, не са добре подготвени и ги мързи. Даже и да имаш силна мотивация и желание да се развиваш в български ВУЗ, ще ти го угасят. Родителите ми не ми дадоха твоята възможност иначе щях да се възползвам, завърших в Пловдив. Образованието в ПУ е пълна пародия, а голяма част от преподавателите са ограничени и на махленско ниво. Ако родителите ми не ми бяха отказали (винаги са мислели повече за себе си), щях да съм си подредила живота различно. В България, ако искаш развитие и учиш, няма място за теб. Масовата ограниченост на хората е смачкваща и неминуемо изоставаш. Никой не иска способни хора тук и честно казано все повече ме отвращава държавата ни.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 2 месеца
hash: a914f5909c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   Има хора през трупове биха минали, за да имат възможността да учат в чужбина и да се измъкнат от мизерията, а ти имаш тази възможност и си риташ късмета. Но пак на твоя гъз ще се пише. След време като побачкаш, колкото да не умреш от глад, ще го осъзнаеш, ама късно, чадо, за китка.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 35785cbf33
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Ако не искаш в Германия, може да отидеш в някоя друга страна, като Австрия или Швейцария! Ако имаш проблем с немския, можеш да си намериш университет, който преподава с английска програма. Това ще рече, че хем ще научиш езика, хем ще разбереш по лесно преподавателя!

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: e640d1eae1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   4, изпуснал е срока за ТАЗИ година, не завинаги.


ДС,21

 
  ... горе^
преди: 3 години, 2 месеца
hash: cb4d21ef33
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

10.   Авторе щом не си сигурен и си разколебан, значи това не е твоето нещо и аз бих те посъветвала да си останеш тук. Не слушай хейтърите и неудачниците от по горните коментари. И тук можеш да се реализираш, особено ако учиш някоя медицинска специалност. Така, че ако не си сигурен, че това ще те направи щатлив по - добре си остани тук! Най-важното в този живот е здравето (и психическото също) и щастието, ако тук ще бъдеш по щастлив сред бликите си хора, Остани! Каквото и да избереш ти пожелавам успех и бъди здрав!

 
  ...

...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 5b2cb33349
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Номер 4 и 9, за Германия никакъв скрок не е изпуснал. Кандидаства се след завършено средно образование и срокът обикновено е до 15 юли. Миналата година беше удължен до 20 август. Само обърквате човека.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: c842e6efaa
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   "Притеснявам се и от факта, колко много учене ме очаквало. Специалността ми се води от сложните, а в Германия не прощават."

Стегни се малко!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 2 месеца
hash: a914f5909c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   10, къде видя пък хейт ти? Аз само в твоя коментар виждам хейт. "Не слушай хейтърите и неудачниците от по горните коментари" не е хейт, така ли? Ако щеш заради такива като теб не си заслужава да остане тук. Знаеш ли колко ми е писнало от злобари и псевдопатриоти като теб?

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: bd485fd0be
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   "Притеснявам се и от факта, колко много учене ме очаквало"

Не ходи, Германия не е за теб. Там трябва всъщност да се постараеш, няма за две ракии да ти ксерокопират някоя диплома. А и ако възможността да учиш език е загуба на време за теб, ти явно ще си загуба на пари за родителите ти. Ни специалност, ни страна ти харесват, ни език искаш да учиш.

Аз съм бил студент в Австрия (Германия, ама в бюджетен размер) и в България. Разликата е нечовешка. В Австрия ни казваха с месеци напред на коя дата ще имаме изпит, на коя дата няма да има занятия. Тук професорчета и асистентчета трябва да ги гониш и с часове чакаш, за да дойдат в залата. Буквално ми слагаха задължителни предмети по едно и също време, преебаха ни дата на защита, а и арогантно се държаха навсякъде. Самото обучение (не живота) струваше повече в България (да, България), отколкото в Австрия. В Австрия като гражданин на ЕС ме накараха само да си платя някои задължителни документи и символичната такса от тридесетина евро. В България плащах за държавна поръчка 250 лева на семестър, 900 ако си в платена форма. Нещо друго да кажа?

Не знам каква специалност те дърпа, но не си за Германия или Австрия. Само ще похабиш пари.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: d518dc4ada
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Аз завърших бакалвър и магистър в Германия, с два Еразъм семестъра в други европейски държави. И се върнах в България и изобщо не съжалявам. Има предостатъчно добре платени работни места за квалифициран персонал, особено с немски език. А работодателите много добре знаят каква е разликата в качеството на образованието и почти винаги биха предпочели кадър от диплома от чужбина. Всичките ми познати от Германия, които се върнаха, го потвърждават и се развиват чудесно в България.
Образованието в Германия и немския език са ми най-добрата инвестиция. Но трябва мотивация и здрава работа, определено не е за всеки.
Автора - защо не помислиш за 1 година пауза, тоест да поработиш 1 година и да му мислиш догодина? Може да ти хрумнат други идеи или да успееш да се мотивираш за нещо :)

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 7419711a42
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   В Германия всичко е направено в полза на студента, от стипендии до заеми.. от градски транспорт до посещения на музеи и галерии.. от работа до съчетаване на работа с униветситет. Ако искаш наистина това, което някога си се замислил, че можеш да направиш, тогава давай, ще намериш начин. Давам ти личен пример. Завърших гимназия преди 2 години и не записах веднага университет, защото нямах финансова въможност, а не защото съм кандидатствала и не са ме приели. Никой от близките ми не помогна финансово поради простата причина, че никой от тях не разполагаше с такава. Първата ми сериозна работа беше на 17. Тогава се научих какво е реално да работиш и да зависиш сам от себе си. Затова след училище заминах за столицата, работих една година, спестявах, получих подкрепа от приятели и познати без да съм очаквала изобщо. Имах възможност да посетя и български университет, за да се убедя наистина, че не си струва да си губя времето тук. Получих и доста отзиви от познати. И кандидатствах отново. Този път в Германия (първия път беше в друга европейска страна, където също ме приеха). През тази година бях проучила в дълбочина специалността, страната, възможностите, плюсовете и минусите. Впрочем програмата ми е изцяло на английски в един от двата най-добри учиверситета в Германия (както и в света). Резултата е очевиден. Не съжалявам изобщо. Образованието на ниво, хората са точни и ясни. Всичко, което е включено в програмата е нещо полезно, нужно за бъдещата ти кариера. Отделно, ако имаш неясноти, проблеми, никой няма да ти откаже помощ, от професор, състудент до някой от екипа на университета дори.
Затова освен да опиташ да работиш над мечтите и желанията си, не знам какво по-подходящо мога да те посъветвам. Успех!!

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: cb4d21ef33
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   Номер 16 и тук ако помолиш някой преподавател няма да ти откаже, повярвай ми даже напротив ще се отзове веднага и ще ти помогне. Говоря от опит от университет в средно голям град в (серозападна) България. Номер 15 съгласна съм с теб,че и тук в България човек може да се реализира и да изкарва добри пари и да живее дори по добре от много държави в западна Европа. Това не е псевдопатриотизъм а самата истината. От номер 10

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: c07712f60d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   Ако завършиш университет в Германия и се върнеш в България, то чуждестранните фирми веднаага ще те наемат на работа със заплата примерно 1500 лв. Като завършиш български университет чуждестранните фирми няма да те искат. Ще попаднаш на българска фирма, която ще ти плаща примерно 800 лв. И така ще си караш цял живот - в бедност и в мисълта как да си платиш елементарни неща като тока или парното. Ти си избираш.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 2 месеца
hash: c0fd65034d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   Номер 18, 1500 лв също не са много. Горе- долу да свързваш двата края без много големи лишения.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: e114dfa1db
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

20.   Ако сърцето или слънчевия ти сплит ти казват не значи Германия не е твоето място. Може да е много хубава, но не за теб.

 
  ...

...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: e32210aabb
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

21.   Пълен мит е, че в Германия се учи. Поголовна преписвация и гледат да избуташ. Не се притеснявай и за езика. Бас държа, че половината ще го знаят по-зле от теб. Ако ти е за образованието - не се занимавай. Следването в чужбина има друг смисъл - създаване на сериозни връзки, промушване на крак и аклиматизиране в друга среда... едно е да останеш да живееш в Германия, след четири години следване и да имаш множество познати в твоята сфера, съвсем друго е да дигнеш куфарите и да отидеш на голо.

Накратко - ако не искаш да живееш в Германия или някоя друга северозападна европейска държава, няма смисъл да ходиш да учиш там. Ако пък искаш да ставаш "еврогеец", най-добре се започва с университетско образование на място.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker