Молекулярна биология - заслужава ли си? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121141)
 Любов и изневяра (29694)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21890)
 Семейство (6468)
 Здраве (9595)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18507)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Молекулярна биология - заслужава ли си?
преди: 3 години, 2 месеца, прочетена 1329 пъти
Здравейте, първа година студентка съм в Пловдивски университет (ПУ), специалност Молекулярна биология. Записах тази специалност, защото ме впечатли колко широк диапазон от области, в които може да се развива човек, покрива. Обожавам природните науки и въпреки че понякога ученето може да е тромаво и бавно, то е и вълнуващо и забавно.
Останах с впечатлението, че повечето работодатели изискват медицинско образование, а с биологическо образоване можеш да станеш медицински представител, но мен ме вълнува развие в научно-изследовстелската дейност.
Потърсих информация, но тя е малко, затова се обръщам към вас. Ще се радвам ако има завършили и/или реализирали се да споделят опита си?
Въпросът ми е дали тази специалност си заслужава в България? А в чужбина дали ще приемат дипломата ми? Също така каква е заплатата, защото в крайна сметка е важен фактор? Би било чудесно, ако споделите и съвети, които смятате че са полезни.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 2 месеца
hash: f9a382888c
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   За работа в чужбина после, ще трябва да приравняваш диплома, не е голяма философия това.
Добре ще е от сега да търсиш възможности за стаж в чужди клиники например. Контактувай от сега с бъдещи колего от цял свят- в социални мрежи, във форуми. Също с биоинженери.
Най- добрият съвет който мога да ти дам от сега е: никога не продавай етиката и морала си! Ще разбереш чак след няколко години съвета, просто го имай в предвид! Когато започнеш да разбираш правилно този съвет, разрови в миналото документи, особено по време на втората световна война, виж също разсекретени документи по темата на ЦРУ, а после сравни с последствията в актуалността... сама ще стигнеш до изводи които ще ти напомнят и защо някога съм те посъветвала това именно!

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: b842fae213
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

2.   Ако си подготвена след десетина/двайсет години да се отвратиш от това за което са те използвали...

На тези години нещата сигурно ти изглеждат интересни, и гледаш с идеализъм да работиш в някаква област... Но реалността е че всички сме просто наемници и работим за този който дава парите. Замисли се добре, чия "черна работа" искаш да вършиш, и в различните области - колко е "черна".

Ако станеш примерно преподавател, работодателят ти ще са родителите, а "черната работа" - неграмотните им и невъзпитани деца, които гледат да изпратят в някоя забавачница. И при все това, има и по-"черни" работодатели.

Ако искаш да разбереш как нещата работят отвъртре, прочети примерно тази книга на микробиолог: Plague of Corruption: Restoring Faith in the Promise of Science

Прочети и как са описали авторката в нещото "wikipedia". За нарицание на всички които посмеят да говорят...

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 7a65de5939
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Благодаря ви за изчерпателните отговори, изключително полезни са!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 203a6de140
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   Зависи какви възможности имаш. Винаги можеш да търсиш академична кариера, но знай че дори в чужбина такива позиции плащат малко. Не е немотия, но не е за завист. А и ще ти кажа от личен опит с университети (в България поне), академичният път е грапав, неотъпкан и неприятен. За да имаш какъвто и да е шанс за напредък ти трябва поне докторантура. Ще видиш, че невинаги компетентните хора преподават, а доста от "професорите" са там от чист непотизъм, връзки и др. Ще се бориш с други хора за малък брой места, които едвам ти дават нормална заплатица, ще се мъчиш да обучаваш студенти, на които дори не им идва да се направят, че им пука.

Идеалистично е да мислиш, че ще развиваш науката, но реалността е друга: науката изисква пари и ако проектът ти не решава някакви релевантни проблеми на някоя индустрия, то кинти няма да видиш. Сега, ако не те интересува това и искаш да поемеш научен път, няма лошо. Но знай какво следва, за да имаш адекватно решение.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 8a5a41d8ef
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Здравей, понеже и аз съм се насочила към ПУ, но в химическия факултет, ще се радвам да ми споделиш мнение за унито. Изчетох много и има главно негативни мнения, зя това ще се радвам няко, който наистина се обучава там да сподели

 
  ...


...
преди: 3 години, 25 дни
hash: 7a65de5939
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Здравей,
Честно не мога да ти дам подробно мнение, защото съм едва първи курс и по-голямата част от обучението беше онлайн. Мога да ти кажа със сигурност, че организацията е много зле, университета не е подготвен за електронно обучение, като някои от преподавателите дори не влизаха в лекции, а просто изпращаха презентации а много картинки, от които ние трябваше да учим, естествено без учебници. Разбира се не всички два такива, има професори които изнасят подробни лекции и предоставят куп материали на теб ти трябва само желание. Относно организацията поне за биологическият факултет мога да кажа, че всички се съобщава в последния момент и ти седиш и се чудиш какво се случва. Все пак учебната програма поне за мен е добре балансирана между лекции и практически упражнения, в отношение 50:50, което е много важно за специалността. Не смятам че базата на университета е и много богата на учебни ресурси като лекции, учебници и т. н, защото наличните са доста стари издания, а молекулярна биология в частност е наука което се развия доста бързо. Ако искаш повече информация можеш лесно да откриеш в чуждестранна литература и т. н лично а съм леко разочарована, но мисля че е защото имах твърде високи очаквания. Моят съвет е да се допиташ и до други хора и да помислиш внимателно какво искаш да учиш.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker