Какъв език да уча - немски, шведски, португалски? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121022)
 Любов и изневяра (29665)
 Секс и интимност (14345)
 Тинейджърски (21876)
 Семейство (6461)
 Здраве (9586)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7294)
 В чужбина (1649)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18482)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Какъв език да уча - немски, шведски, португалски?
преди: 3 години, 1 месец, прочетена 1272 пъти
Здравейте! Имайте предвид, че знам английски на ниво С1, а френския въпреки, че 4 години го учих в гимназията и после на курсове едвам го говоря. Иначе като чета разбирам много.

Учил съм Испански но не харесвам страната Испания. Искам да пътувам до Португалия, Полша, Швеция, Финландия, Германия, Унгария и евентуално да ходя на гурбет в някоя от тях.

Полша и Унгария са само малко по-добре от нас та май ще е излишно да им уча езика, а и там е като при нас - ако не си в ИТ сектора си броиш стотинките или работиш в кол център. Искам да работя като преподавател или в рекламния бизнес като копирайтър, за това ми трябва език. Може и като дентален хигиенист или зъботехник, но и за да уча това ми трябва местния език!

Най-много ми допадат като среда Бавария, Швеция, Финландия, Унгария и Португалия. Португалския и шведския са с трудно произношение, но пък шведите нямат спрежение и падежи. Унгарския и финландския са трудни. Кой език да уча според вас?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 1 месец
hash: 6fcdb21955
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

1.   От изброените езици съм за португалски. Много искам да го науча. Сред най-говорените езици в света е, португалците са много топли хора, страната им също, уникални красоти можеш да видиш, климатът е супер, отворени са към чужденци и им се радват. В този случай и френският, и испанският ще ти помогнат доста, защото са от една група с португалския, така че с граматиката няма да имаш проблем. Произношението за българи не е трудно. Останалите езици не ми допадат. Мога да ти кажа само за унгарския, че ще ти е най-труден със сигурност.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 6a057eb450
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

2.   1 благодаря,
Знам, че са топли, в чужбина имах съквартиранти португалци. Но и те горките са зле с парите, в Лисабон наем на апартамент е 1000 Евро, а заплатите масово са по 1500 Евро, е как се изкарва с 500 Евро за сметки и храна?! Затова като нас масово живеят с родителите си в наследствени имоти. От друга страна като учител или служител в рекламна агенция няма да ми плащат добре и там сякаш. Особено моите любими части - Мадейра и Азорите разчитат само на туризъм и селско стопанство. Докторат там на английски е изключено да изкарам, камо ли да преподавам на английски, в Мадейра уж има университет, но си преподават всичко на португалски, докато го науча... НЕ всичко е пари, но ми трябва да плащам 410 лева месечно лизинг на кола, отделно да помагам на нашите и да събирам за жилище.

Относно езика, на мен ми се струва трудно произношението, в смисъл О-то един път се чете О като е ударено, друг път звучи като У когато е накрая и не е ударено. За Е да не говоря - ту е Е, ту нямо като във френския, ту го четат като И. Иначе е красив език, определено и много звучен, като песен звучи, но много трудно се разграначива една дума от друга, за разлика от немския и испанския. Много трудно им се разбира, докато за четене е лесен.

Аз заради това, че при френския изписването е съвсем различно от произношението не успях да го науча много хубаво да го говоря и разбирам, макар, че като чета разбирам почти всичко. B1-B2 съм някъде в писане и четене, но при слушане и особено говорене най-много да съм А2 при Фр. Докато немския ми се струва точно обратното - лесно може да го науча да го говоря и пиша, но с разни термини и дълги думи е труден за четене на по-сложен текст.

От автора

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 28724b1fbe
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Авторе, в първата си тема ни питаше къде да емигрираш, във втората- какво да учиш и/или работиш, сега ни питаш какъв език да учиш? Крайно време е да избереш как да продължи животът ти, на 32 си, казахме каквото можахме, защо продължаваш да питаш нас, в анонимен сайт? Попитай себе си, опитай нещо, все ще се насочиш нанякъде. Кой език още ще учиш е последният ти проблем, преди това намери отговорите на по-важните неща- какво искам?, къде го искам?, как го искам?, как се виждам след няколко години? Отговорите не зависят от нас, а от твоите действия или бездействия...Намери се, синко, бъди смел. Успех!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: 4ee89ec1cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Аз съм момче на 19 години.

Аз те съветвам по добре е да започне да изучаваш немски защото е много популарен и много използван език навсякъде, между впрочем германският език е един от официалните езици в Европа и ако го знаеш можеш да го говориш в много срани от съюза като Унгария, Дания, Италия, Швеция и Финландия и може в Нидерландия, но като цяло може да се говори навсякъде в много страни от съюза, но не мога да ги изредя всички също можеш да го говориш извън европа защото това е много изучаван език и много хора емигрират в Германия както знаеш, но съветвам те, по подходящият език е Германски, даже и аз го знам.

ЧАО

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: ecead93701
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Попринцип ако знаеш английски друг език не ти трябва. От там нататък трябва да се запиташ защо искаш да учиш даден език.

Моето мнение за езиците е следното, като изключим английсия естествено.

1) Немски- Най-много си струва да бъде научен след английския, доста фирми го считат като плюс или го имат като изискване. Една идея по-престижен, приложим и търсен е от френския

2) Френски/Руски - Може да са ти от полза, но пак ако не живееш в съответната държава не знам къде ще ги приложиш. Може би руския ще ти е доста по-ценен.

3) Испански - лесен език, обаче няма да ти помогне с нищо освен ако не си се ориентирал към Испания/Южна Америка. Иначе се говори изключително много, може би на 2ро място в света (Китай и Индия си говорят на стотици диалекти, така че там няма универсален език)

За мен учи или немски или руски, но първо си задай въпроса защо :)

 
  ...


...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 83fbd4c16b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Май първо трябва да решиш какво искаш да правиш и къде. Езикът идва после. Между копирайтър и зъботехник разликата е колосална.

Немският важи за Германия (Бавария), Австрия и Швейцария. Португалският ти е за Португалия и Бразилия. Не съветвам да хукнеш в Бразилия без план, защото си е дупка. Без майтап, кътуните в България са нещо често там. Шведският си е за Швеция, толкова. Ако го научиш, той може да послужи за опора на друг скандивански език - те всичките са с един корен: староскандинавския. Но това е вече отделен въпрос. Немският ти дава най-голямата гъвкавост до момента, а и достъп до най-развитата европейска икономика. В Португалия или Швеция толкова опции няма да имаш.

Учи немски. Аз го учих бая време и не мога да кажа, че го владея, но е разбираем. Произношението е по-лесно от английското, правописът е много по-лесен. Падежите са досадни, защото на английски имаш едно the и толкова, род на съществителното име няма (освен ако не е удошевен предмет). В немския си имаш един тон таблици:
der, das, die, die - Nominativ
den, das, die, die - Akkusativ
dem, dem, dr, den - Dativ
des, des, der, der - Genitiv

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: 6a057eb450
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   5 трябва си друг език ако искаш да живееш някъде и да имаш местни приятели. Няма заради един човек група от местни да говори все на английски.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 6a057eb450
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   6 четири падежа са нищо, в някои славянски са 7 или 8.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker