Неравенство в образованието - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120688)
 Любов и изневяра (29591)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9554)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7286)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1731)
 Други (18392)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Неравенство в образованието
преди: 3 години, 14 дни, прочетена 1724 пъти
Здравейте! На 17 съм и уча в т. н "елитна" гимназия. Тук натоварването е доста голямо в сравнение с другите гимназии. Според мненията, които си набавям от приятели от други "елитни" гимназии-разбирам, че и при тях натоварването е страшно голямо, в срванение с приятелите ми от обикновените гимназии, чието мнение е, че в техните училища няма натоварване и оценките им се "подаряват".
Повечето "елитни" гимназии в града имат различна скала за оценяване, която е ощетяваща. При това на всикчо в тези училищни институции след 12 клас излизаме с дипломи, без никакви квалификации-било то от изучаване на езици и др. А натоварването е ужасно голямо- изучават се 16 предмета, като всеки учител си има свои изисквания и не се съобразява с отделното натоварване от другите предмети. Буквално в седмицата се изпитва по над 5 пъти и трябвад а се подготвяме за всяко изпитване, което разбира се ни коства доста от времето. Отделно домашните са обемни и се дават всеки ден, като това още ни запълва времето и така времето ни за личностно развитие и хобита ни се изпарява и средно времето, което прекарваме в извънкласно учене е над 8-9 часа. И най-лошото нещо, което ме накара да се замисля над въпроса-Има ли неравенство в образованието в България-е това, че докато аз и връсниците ми от т. н "елитни" гимназии и училища учат, другите се разкарват с приятелите си, викат, забавляват се, спортуват и още куп забавни неща. И това не им ощетява успеха и реализацията в училище. След това друго, което ми направи впечатление е това, че си качват контролните с отлични оценки и ми се иска и аз да имам такива елементарни тестове и да бъда оценяван по тези скали. В същото време мен ме е срам да си кача теста със слабите бележки, които не съм изкарал от незнание, а съм изкарал от учители с високи изисквания, подготвящи ни постоянно за състезания и олимпиади. А за тези слаби оценки отделям цялото си свободно време, докато някои си развяват шапките на всякъде и си правят кефа-това според мен прави неравенството в образованието и не ни дава никакви предимства, с които да се отличим от другата неука младеж, която от наличие на доста свободно време се занимава с глупости-като наркотици, побоища и т. н. Допитвайки се доа максимално голям брой хора от "елитните " училища, изведох, че искането им за свободно време е, за да се реализират в сфера, която им харесва-било то спорт, наука, културни инициативи и друге дейнсоти, които не биха били в излишък на фона на углупяващото общество.
Та пиша тук, във връзка, че искам да събера мнения в по-глобален мащам и да разбера, дали мисленото на мен и приятелите ми е правилно и дали има възможно решаване на проблема.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 14 дни
hash: a627cba536
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

1.   Не разбрах от написаното - хвалиш ли се, оплакваш ли се..., но все пак ще ти обърна внимание по някои точки от написаното.
Не знам защо винаги пишеш определението елитни в кавички - сам се съмняваш в качеството на образователната институция, която си избрал/а?
Гледайки нивото на правопис, граматика, стилистика на текста ти - напълно неоснователно посещаваш елитна гимназия - много си зле с писането, очевидно и не четеш много, защото речникът ти е беден, а изразяването ти - плоско. Надявам се по другите учебни дисциплини да си по-добре.
Слабите оценки от тестовете... Аз съм дългогодишен учител и доколкото ми е ясно, тестовете се оценяват точково - там субективизъм от страна на учителя, няма как да има - ако ще академик да го оценява, ако ще и селския идиот - точката си е точка - или я има, или я няма - тъй че не е основателно да се оправдаваш със завишените изисквания на учителите.
И още много недотам лицеприятни исти лъхат от изложението ти, за което лично аз, бих те посъветвала да зарежеш "елитната" си гимназия и да се преместиш в някоя ПГ - образователният ти коефициент ще е същият. И ще имаш свободно време. За спорт.
Но няма да се заяждам - друга ми беше мисълта.
Преди много години, аз завърших средно образование в СПТУ - нямах друга възможност. От малък град съм, тук има само такова училище, родителите ми нямаха средства да ме изпратят да уча другаде.
Въпреки това бях отличничка - е, според теб отличникът от СПТУ е по-малко отличник от този от "елитната" гимназия, но...
После нещата се промениха. Нашите се видяха с пари, аз започнах да работя и имах възможност да кандидатствам в университет.
На приемните изпити бях ужасно комплексирана, защото докато чакахме да ни поканят, с другите кандидати си говорихме и всеки споделяше, коя "елитна" гимназия е завършил, при кой частен учител се е обучавал и колко месеца е бил на уроци.
Комплексирах се - мислех си, как ще се меря с тия хора - аз с моето селско СПТУ?!
Изкарах отличен резултат, приеха ме на първо класиране, първо желание. Отново безпокойство - мислех си, че всички ще знаят всичко, а аз само ще се излагам. Ами не, не беше така - имах не по-лоши знания от състудентите си. Завърших, записах магистратура, после още една. Допълнителни квалификации, работя по специалността си, постоянно се дообразовам с курсове, семинари и прочее. Уважаван и ценен специалист в областта си съм.
Без да съм учила в "елитна" гимназия.
Сега ще обединя първата и втората част от изложението си:
Държавните образователни изисквания са едни - от най-най-най-елитната гимназия, до най-простата ПГ. Всеки ученик трябва да покрива определени критерии, за да достигне дадено ниво на оценяване - не става така, както ти си го мислиш - аз уча в елитна гимназия и съм умен, а ти учиш в обикновена и си прост. Мога да се съглася, че обикновено в елитни гимназии кандидатстват по-мотивирани ученици, но това не значи, че всеки който е там, задължително е интелигентен, а който не е - е глупак. Когато човек е мотивиран и амбициозен - не е от голямо значение, в кое училище учи. И бездруго, в днешно време образователните институции са толкова опорочени, че няма повече накъде.
Затова и матуритетните изпити са тестови - за да няма субективен фактор, а да се покаже реалното ниво на знанията.
И много още други доводи мога да Ви приведа. Но първо осмислете това.

 
  ...
преди: 3 години, 13 дни
hash: e94d4a84ea
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

2.   Това е така навсякъде по света, младежо. В България, в САЩ, Германия, където и да е.

В Америка неравенството се усеща, при това зверски. Съпругата ми работи с деца, които имат увреждания и организацията ѝ предоставя помощ при училищните въпроси. На едно от децата нивото на четене ѝ е като на второкласник, а е в девети клас. Смятай, защото тя и това не може. Друго дете се нуждае буквално от някой, който вместо него да му чете тестовете. А е в пети клас. Тук куцо, кьораво и сакато излиза от гимназията. Кой ги пуска, един Господ знае.

В Германия познавам едни родители, които се мъчеха по всякакъв начин децата им да имат добри оценки, защото те са достъп до по-добри гимназии, а не някой западнал техникум.

В България и аз учих в една от елитните гимназии, но там се наблягаше повече на чуждия език. Буквално учихме история, химия, физика, география и биология на английски, както и двата отделни часа по английски (1 и 2). В елитна гимназия, сред по-добри учители хората се напъват да учат същите предмети като другите, но на чужд език. И пак някои ученици не струваха. Смятай дали оценките са на едно ниво.

Знам, че в момента нещата ти изглеждат черни. Знам, защото и на мен ми бе писнало от постоянни изисквания и мрънкания. Беше ми напълно омръзнало от това да слушам как аз постоянно пиша съчинения разсъждения по теми от матурата, а някакъв простак се хвали как не докосвал и един учебник. Помня как буквално ми се доповръща, когато чух как някои евтини тарикати от класа се хвалеха, че ще купят отговорите от матурата по английски.

Но помни, че тези твои приятелчета няма да са в евтината гимназия вечно. Гимназията минава бързо. И скоро идва моментът, в който вече никой няма да го е грижа за теб или образованието ти. Който свиква на лесно, дири лесното. Посредствената гимназия води до посредствени университети, посредствени дисциплини, посредствени кариери и заплати. Един от гореспоменатите тарикатчета щеше голямата работа в САЩ да става, а 10 години по-късно още не е завършил и дълг мъкне. Така че не се жалвай, защото време за глупости имаш. Време обаче да поставиш основите на живота си нямаш в изобилие.

"Корените на образованието са горчиви, но плодът е сладък. "
- Аристотел

 
  ...
преди: 3 години, 13 дни
hash: 541c130f6a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Миличък, съжалявам за чувствата ти, но има доста какво да желаеш за добър успех и хубави контролни. Провери си историята - допускаш елементарни правописни грешки.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 13 дни
hash: b25cbd0c7f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Първо уточни какво имаш предвид под "елитни"... Просто езикови гимназии или например "Математическа" Ако си от "елитна" езикова гимназия, просто си хващаш пътя след 12 клас и отиваш в страната, какъвто език учиш(над 80% правят това). Ако учиш в "математическа" усилията си заслужават, само да знаеш как и къде да се насочиш след това.

 
  ...
преди: 3 години, 13 дни
hash: c5f20fe85d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Разбирам те, и аз бях в елитна гимназия. Там само ниски оценки получавах- 3, най много 4, изключително рядко 5. Преместих се в обикновено училище и какво стана, по всичко 6 винаги, даже и по математика, а нищо не разбирах. И това се случи с два пъти по-малко учене. За съжаление реалността е такава в училищата. Не е честно, но няма какво да се направи. Ти се гордей със себе си все пак, след като успяваш да се справяш в елитната гимназия.

 
  ...


...
преди: 3 години, 11 дни
hash: 7332c8ea89
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Зависи от твоите очаквания и намерения, ако искаш да продължиш към академично обучение (университет/висше), тогава е добре да си подготвена, колкото повече умения имаш от среднотo, толкова по-лесно ще ти бъде и ще се затрудняваш пп-малко. Ако научиш чужди езици, това е голямо предимство за теб, ще може да имаш по-добра работа и ако не завършиш висше, или преди още да завършиш, може да работиш на работа с чужди езици докато учиш. Ако нямаш намерение да учиш висше, тогава може да няма смисъл да си даваш зор в училище. За физическите работи, или за да работиш в завод, цех или склад, не изискват висше, поне засега. Въпреки че, колкото повече научваш и знаеш, толкова по-добре, каквото и да правиш или имаш намерение да правиш. Но да знаеш, че висшето образование е наизустияване и запаметяване на факти и текстове. Натоварването е голямо. В училище те подготвят за това. Иначе книги за удоволствие, всеки може да чете. Гледай да изкараш отлични оценки на матурите, учи езици и ако родителите ти те подкрепят, бъди доволна и благодарна и не мисли за друго. Моите и това не правят. Ако искаш добро бъдеще, значи си добре така и си на правилния път. Останалото са глупости. А слабите оценки, ще ги компенсираш с матурите.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 10 дни
hash: ef1cba7041
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   Здравейте,
позволете ми да се включа в темата.

До Автора:
От позицията на възпитаник на ЕГ изразявам пълното си съгласие с теб.
Бъди горд и въобще не съжалявай за старанието и покриването на по-високи изисквания. Това е една от най-рентабилните инвестиции в бъдещето ти.

До коментар 1:
Много повърхностно изложение.
Жалко е, че масовият преподавател мисли като Вас!
Винаги ще си личи, че нито сте била възпитаник на елитна гимназия, нито преподавате в такава. Иначе щеше да сте запозната с основните разлики, а именно:
1. В елитната гимназия не просто се покриват държавни образователни изисквания. Там се възпитават и изграждат фундаментални личностни качества. Затова, както и авторът написа. Изискванията са сериозни. Оценяването отчита много повече критерии от масово използваните. Един от най-ярките ми спомени е свързан с първата ми(и единствена) 3-ка по любимия ми предмет Биология. Трябваше писмено да отговорим на два въпроса.
Бях подготвена и не очаквах тази ниска оценка. Когато си видях работата, се разплаках пред целия клас. Оценката ми беше толкова ниска, заради четири липсващи запетаи, два-три объркани падежи и една-две правописни грешки и един неправилен глагол. С една дума, Биология на немски! За съдържание имах поставена 5. 50, но въпреки това крайната оценка беше 3-ка. :-) С 0. 25 се намаляше оценката за всяка една пропусната запетая, а за грешен падеж, правописна грешка и т. н да не говорим. За една грешна дума отнемаха до 1. 0.
Темата ме върна 15-тина години назад. Тогава беше същото.
Случвало ми се е в един учебен ден да ме изпитат по 6-7 предмета. Къде устно, къде писмено.
Контролните по История се правеха на три модула: 1-ви шест исторически дати: пишеш всичко, което знаеш за тях. Ако дадеш пълни отговори само за 3 от тях - 3-ка, за 4 дати - 4-ка и т. н. ; 2-ри модул: шест исторически личности, по аналогичен начин на историческите дати; 3-ти модул: Историческо събитие, включващ пълен анализ и изброяване на исторически източници. На немски език!
Математика: ръководството беше решило, че ние ще учим по учебника за профилирана подготовка. За справка, само МГ учеха по него. В 10-ти клас си дадох сметка какво значи това, когато случайно видях на мои познати от СОУ-тата учебника по Математика. Същото издателство, но беше един изтънен вариант с толкова леки задачки.
Въпреки това намирахме време и за спорт, и за участие в различни клубове. Аз в 11-ти клас открих любовта си по физика, а с химията не се разбирах. Събирахме се в часовете със съученици в празните учебни стаи. Единия ден аз обяснявам задачи по Физика на другите, на другия - някой по Химия.

Завърших отдавна елитна гимназия. Гордея се с това!
Искрено се надявам ЕГ и МГ да съумеят да запазят точно тези неща, които ги отличават и до днес.

Успешно се реализирам в частния сектор. Работя с много хора, по важни международни проекти и последно ще ви споделя и аз на свой ред: един възпитаник на елитна гимназия винаги се откроява. Не само по знания, но и по култура, възпитание, увереност и устойчивост на характера.

До Автора и всички ученици:
Дерзайте, не спирайте да се учите и да се самоосъвършенствате през целия си живот. А това, което ви даде училищната среда е вашата основа. Затова изисквайте и вземете максимума. Не се сравнявайте само на база държавни общообразователни норми и критерии. Тяхната цел е да усредвяват и никога не са можели да отразяват реалните усилия и знания.
За тъй наречените подарени оценки дори дума няма да отварям. Защото нищетата и мизерията е посевместна, особено по малките общини и села, където децата не са нито ученици, камо ли възпитаници. Те са просто нужната бюджетна бройка.

 
  ...
преди: 3 години, 8 дни
hash: 84bf51d162
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Неравенство в образованието има и в България и навсякъде по света. От една страна има различни образователни системи (във всяка страна), от втора има разлика между частно и държавно образование, както и от трета това колко се залага на институциите за образование (тук говорим за семейна среда и образование идващо не от външни фактори).

Частното образование се различава от държавното в това че не следва държавната рамка от държавните училища. Пак ги има разбира се предметите както в държавните училища, със разлика включително във избора на учебници и часове по образование по даден предмет. Групите са и по-малки. Много хора със възможности предпочитат частно образование поради конкретно тази причина, защото се обръща повече внимание върху детето. Едно е да има 30 човека, друго е да са 10 да речеч. Във България в много случаи ако става въпрос за частно образование се говори за частни уроци които обикновено са добавка извън часовете в държавно училище. Обикновено се наемат преподаватели конкретно и ако детето изпитва затруднение по даден предмет. Частните уроци не винаги са и продължителни а по-скоро за него момент. Частното образование във България (институционалното частно) се различава и от частното образование във друга страна като Нидерландия да речем. Имай в предвид че аз осъзнах че съм израстнал в гето когато след години ми дойде на ум че аз в часовете по биология един път не съм видял що е то клетка. Говоря за това че училището (държавното) де факто (и страната) е било толкова бедно че не е предоставяло оборудване като микроспоки. Това да се учи суха материя и да се гледа картинка от учебник не е достатъчен мотиватор и образование за индивидите, камо ли за масите хора (в случая голям клас от 30 човека да речем). Частното образование също не е критерий и в качество. То може да предостави по-фокусирано върху детето време поради малки групи, но определено едно частно образование (институционално) се различава и от друго частно (институционално) в отношение възможности и достъп до оборудване. Всичко опира до възможности и финанси обаче.

Също важен фактор е и семейната среда. Колко образовани са родителите и какво правят. Родителите също в много от случаите като цяло обръщат внимание на детето си при уроци, но не постоянно. Всеки родител се стреми да даде добри възможности на детето си. Само дето знанието което може да даде се ограничава до различни неща. Колкото по-образован е родителя и ако съзнателно и целенасочено дава информацията, както и при възможност опита си - еми детето би имало много по-добри възможности.

Ако родител е да речем мед сестра може да даде директно обучение във къщи на детето си по биология, химия, математика, здраве (видове лекарства, видове болести, лечение). Неща допълнение на часовете прекарани в училище или изобщо не свързани с тогавашното образование. Елекрическа инсталация на къща ако ще да е - пак може да се научи от родител ако знае как, и ако родителя съзнателно реши да научи детето си. Не му трябва курс на човек тогава. Детето обаче незнаейки какво става не може да зададе докато е малко и въпросите за да навигира образование от страна на родителите си също. Родителите от друга страна пък виждането за образование, защото те също са не-достатъчно образовани. Тук това се отнася особено за семейства от работническа класа. Във България повечето население е необразовано. Това рефлектира и в икономически аспект, разбира се. Нашата страна е едно голямо гето.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker