Какво да правя с живота си - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120670)
 Любов и изневяра (29587)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6437)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1643)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18389)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Какво да правя с живота си
преди: 2 години, 11 месеца, прочетена 2331 пъти
Здрваейте. Скоро ще ми се наложи да взема живота си в ръце и да започна да уча или работя, но съм много объркан. През по-голямата част от живота си съм имал по 5 приятеля най-много. Никога не съм имал тези хубави тийн години и тн. Имам вариант да отида да уча или работя във Франция и дали да го направя? Защото аз не искам да оставам в България. Не че не ми харесва. България си е много хубва страна, но просто аз ви взех моето време тук, но кой знае някой ден може да се върна пак. Така, въпросът ми е дали някой знае как да разбера какво искам да уча, защото не искам да оставам без образование, но в същото време си нямам и на идея какво да запиша. Със сигурност, ако уча ще искам да е във Франция, защото взех сертификат за езика миналата година и тази мога да отида там при мой приятел и той учи там. Другият ми проблем е че каквото и да правя с живота си аз никога не се чувствам щастлив. Без значение от моите успехи, постижение или цели, аз винаги имам чувството, че нещо не е наред, нещо не е както трябва, че изпускам нещо. Тези мисли ми пречат най-много и доста често изпадам в депресивни състояние и се изолирам за по 2-3 дена и не знам просто. Ако някой някога е бил объркат и не е знаел какво иска да прави с живота си като цяло ще се радвам да отговори и да даде някакъв съвет

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 11 месеца
hash: ad1f763fa0
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

1.   Иди да учиш програмиране

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 0038d7c52c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

2.   Според мен е може би най-добре да послушаш интуицията си, защото ти си човека който знае най-добре какво да направи със живота си. Но според мен хубави професии според мен ще са: 1. Програмиране (която е може би най-добрата професия поради причината, че бъдещето ще е компютрите), 2. Икономист (също не е лоша професия) и 3. Медицината (една от най-хуманните професии).


Успех! :)



М. 14г.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 51a562cd4f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Номер 1, стига вече с това програмиране, не всеки става или това иска да прави.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 8acf41b950
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   задай си следните въпроси и може би ще намерип отговорите

1- ако имаш пари и не ти се налага да работиш с какво би се занимавал?
2- ако знаеш че ти остават няколко месеца живот с какво би се занимавал?

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 972215bd27
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   И аз ако владеех езика (учих го в гимназията, не е за мен), то щях да си поиграя във Франция. Навремето и аз не знаех какво искам от живота си, затова тръгнах по един път, който не ме доведе доникъде. Смених го първи, та и втори път. Въпросът не е дали ще си без образование, а дали ще искаш след 2-3 години да продължиш това. Не споменаваш предметите, които ти се отдават или интересуват, така че съвети особени не мога да ти дам.

Франция е известна не само с кухнята и виното, но и в науките. Конкретно, френският принос към математиката е ненадминат - Поасон, Коши, Лаплас, Фурие, списъкът е дълъг. Аз бих се пробвал да уча математика там, вероятно в Сорбоната. Първо, няма по-сложна и по-интелектуална дисциплина. Достойнството да завършиш математика, па и в Сорбоната, в една от великите математически страни - великолепно. Второ, винаги можеш да се пренасочиш в друга професия (ако не искаш да преподаваш) - икономика, финанси, анализ на данни, конкретен вид програмиране, актюерство и т.н. Тези дисциплини най-много отблъскват лигльовците с математика, а тя ще е детска игра за завършил математик. Трето, винаги пак можеш даскал да станеш, което не е безхлебно (пак по-добре от общ работник).

Тааааа, да. Пробвай нещо, това е моят съвет. Касиер в Карфур винаги можеш да си, но допир с интелектуален елит рядко се достига.

 
  ...


...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 3b6730e09f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Въпросът ти колкото е лесен, толкова е и труден. Отговора можеш да потърсиш във въпроса "Какво да правя с живота си?" Помисли с какво искаш да се занимаваш в този живот и как образованието може да ти помогне и да ти даде необходимите знания. Успех!

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: b8669d27bb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   2, може ли да ми обясниш какво прави един економист? Че много интересно ми стана, какво е това икономист.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 972215bd27
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   №8, икономист е общ термин. Това е специалист, обучен в икономическата наука. Икономиката изучава производството, разпределението и употребата на икономическите блага. Под "благо" разбирай всяко едно нещо (предмет, полезно изкопаемо, услуга), което може да бъде произведено и притежава някаква стойност. Казано иначе, икономиката изучава богатството, неговите различни форми и начините, по които да се увеличава и използва. Икономиката е широка дисциплина, която има връзки с математиката, правото, политиката, социологията, историята и горе-долу всичко, което засяга парите или ресурсите.

Икономиката се дели (грубо) на два сектора: макро и микроикономика. Макроикономиката изучава икономическите процеси и механизми на голямо, социално, държавно или ако трябва на международно ниво. Всичко, което касае богатсвото на едно голямо общество или общност, това е от някакъв интерес на макроикономиката. Тя се сблъсква с въпроси като кой икономически механизъм е по-добър (регулиран капитализъм, анархокапитализъм, социализъм), изчисляване на БВП, кой сектор трябва да се развива в дадена страна и др. Обща е, абстрактна е.

Микроикономиката се касае с делата на отделни индивиди/фирми, какви решения те взимат относно разполагаемите блага. Изучава пазарните механизми, които определят цените на благата, как данъците влияят на решенията им, какви последици имат харченето и пестенето на пари и т.н. Както виждаш, и двете категории са доста широки. Макро е по-тясно свързана с политиката и международните отношения, защото касае държави и политически съюзи. Микроикономиката е често срещана в частния сектор, защото е по-свързана с делата на отделните индивиди.

Като икономист ще се сблъскаш с изучаването на финансии (ролята на парите, видовете валута, какво са акции/облигации), психологически механизми при вземането на икономически решения, отделни подходи (направо философии) при изграждането на една икономическа система и много подобни. Ако искаш да си горе-долу качествен икономист, то ще трябва сериозно да се подготвиш по математика. Неща като описателна статистика, теория на игрите, това са само част от икономиката (иконометрията, по-конкретно).

Плюсовете да си икономист:
- ще можеш да работиш във финансовия сектор, в зависимост от специализацията и опита ти;
- ще можеш да работиш като аналитик на данни донякъде;
- можеш да преподаваш;
- можеш да претендираш, че разбираш от пари.

Минусите:
- всеки втори вече се има за икономист;
- икономиката е като психологията - широк обзор, но няма полза без специализация;
- води се сред онези дисциплини, които са обект на подигравки от другите академици;

Източници:
Магистър по икономика

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: b8669d27bb
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   От №8: Въпросът ми беше по-скоро ироничен, защото "икономист" е много обширно понятие, но все пак благодаря за изчерпателния отговор. А ти каква работа си намери с това образование?

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 1be73d1ce4
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   10, самият факт, че питаш и то иронично говори, че си доста ограничен. Невежеството не е порок, защото се пита и се научава, но да си преднамерено ироничен, без да си запознат си е ограниченост.

Дори устройството, от което пишеш, за да се произвежда има един човек, който всеки месец му смята себестойност и казва дали е рентабилно производството му и каква е минимално допустимата му надценка. Така производителят знае дали е на печалба от производсотвот на точно този артикул и съответно далид а продължава да го произвежда в този му вид или да търси други начини за производство или направо производство на друг артикул. Освен това ако дойде клиент и го оферира с цена, производителят трябва да знае каква точно му е себестойността и дали тази цена му е изгодна. Всичко това за да го знае собственика трябва ад има една маймунка, която по цял ден смята за всички артикули.

Освен това икономиста прави и бюджетирането в компанията. Както държавата си има държавен бюджет, който се гласува предварително, така и големите компании си имат бюджети по отдели и решават колко ад се инвестира в реклама, колко в ноу хау, колко в проучвания, изследвания, научна дейност и т.н. Всичко това пак икопномиста го смята и разпределя или поне помага на собствениците.

Също и смята показатели като ликвидност, задлъжнялост, разпределя разходите по срок, приоритет и така помага на собственика да вземе решение кои разходи да плати днес и кои да почакат. Следи и вземанията и спрямо кои да се предприемат мерки за събиране и кои още не са просрочени. Показателите а ликвидност и задлъжнялост пък са предварителни индикации, ако нещо във фримата не е наред и така сатва възможно в ранен етап да се обърне внимание на симптомите за нездраво управление.

Ако цял живот си брал пипер или сиработил като хамалин е нормално да не разбираш нуждата от икономист. Ако си собственик на малка фирмичка, вероятно няма да ти трябва икономист и може всичко това и сам да го правиш. Но ако си собственик на голяма корпорация и има хиляди заводи в цял свят, ти няма как да знаеш във всеки завод и всеки град за всеки артикул дали си рентабилен и каква ти е себестойността, ако нямаш поне един отдел, който да ти ги прави тия сметки.

Как според теб собственика на Мерцедес ще знае дали точно модела C220 с еди какъв си двигател, произвеждан еди къде си по света на 15 000 км от него и продаван еди къде си, му е рентабилен и каква му е себестойността, ако няма някой, който да следи разходите и да смята?

 
  ...

...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: b8669d27bb
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Много знаеш какво съм работил. Студент по икономика съм и още се чудя от какъв акъл ми беше да го записвам това.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: d6accdb75c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   12, ами така кажи. Това, че ти си сбъркал професията, не онзачава, че икономиката не съществува и че трябва да си избиваш комплексите за сметка на икономистите.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 972215bd27
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   №8/10/12,

Не виждам защо се заяждаш с други потребители, а иронията не се долавя през текст. След като учиш икономика, то добре знаеш за какво става дума. Ако си недоволен от избора ти, смени дисциплината. Аз така направих, защото ми писна от глупостите на философския факултет. Икономистите могат (със специализация) да обработват статистически данни. Това е де факто целта на иконометрията, която трябва да си учил - математическо моделиране на икономически величини. СУ в стопанския факултет предлага такива специалности. Бих казал, че по-добрата е на английски - приложна иконометрия, партнирана с Experian. Ако си грамотен в анализа на данни и не си паниран от работа с уравнения, това е една алтернативна специализация. А недоволството от българското образование е изначално ясно. По тази причина обаче човек трябва сам да се образова, защото и в чужбина не е много по-добре. Иначе аз работех (преди COVID) като аналитик на данни.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker