Историята повод за гордост или срам; Нравствената красота на българката. - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120678)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9550)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Историята повод за гордост или срам; Нравствената красота на българката.
преди: 2 години, 11 месеца, прочетена 2064 пъти
Здравейте! Днес госпожата ми ми зададе да направя есе по две теми. Първата е - Историята повод за гордост или срам, а втората - Нравственага красота на българката. Ще се радвам, всеки който чете това да ми помогне с тези или някакви аргументи, ако има по една от темите. Благодаря Ви!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 11 месеца
hash: 594bfda1fa
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

1.   Аз бих лансирал тезата, че исорията НЕ е повод на гордост, ако не знаем как да се учим от нея и няма с какво да гордеем в настоящето. Голям праз, че например Чингис Хан е владял половината свят преди амнайсе века, като сега монголците са сред най-бедните, най-лошо живеещите и най-оскотели хора на света. Същото можех да го кажа и за България, но не го направих, че ще ми сеанхвърлят псевдопатриотите.

Колкото до нравствеността на българката там теза и агрументи нямам, а само смях. Явно даскалката иска да си докаже нещо, което знае, че не е така.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: f4ad3d89c9
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

2.   Номер 1, в 95% от случаите темите за есета ги има под текста в учебника по литература/христоматия и т.н. Не си ги измисля даскалката. Не говори глупости.
От една скоро излязла от образователната система

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 4b90003079
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   2, т.е. няма избор от няколко теми? Съмнейшън.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 1c7e3fda0f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   Есето по какъв предмет е? За българската история ли трябва да се пише? Или най-общо? Можеш да разтягаш локуми за царете ни, битките, освобождението . Като започнеш от хановете чак до Освобождението- все има постижения. Народ, който се срамува от историята си, не е народ. Хубава, лоша, тя е миналото ни. Можеш да наблегнеш на това.
За втората тема не ми стана ясно в какъв смисъл е казано. Ако предметът е литература, можеш да използваш героини от произведения. Сещам се първоначално за Изворът на белоногата-Гергана, Една българка-баба Илийца, Под игото-Рада. Може и да има други силни женски образи, но тези ми идват наум. Сещам се и за Две хубави очи на Яворов, но май не е много по темата. Иначе в историята ни има жени като баба Тонка,Райна княгиня, Сирма войвода и т.н.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: bdcc9bce07
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Историята, сама по себе си, изучава миналото. Тя търси връзката между събитията, дава им контекст, работи взаимно с ред други дисциплини - икономика, право, генетика, география, лингвистика, какво ли не. Всяка една дисциплина си има своята история, така че историята е (спорно казано) най-обемната академична дисциплина.

Въпросът е как се интерпретира. На Балканите историята редовно се примесва с политическа пропаганда. Идеален (но далеч не единствен и далеч не най-лошият) пример е българската история. Отвори учебник по история, чети: кои сме българите? Ми имало там някакви траки (нещо им тракало), после се домъкнали едни славяни, там после някакви прабългари, готово!

Глупости. Над 100 различни етноса са формирали българската нация, както казваше моят учител по история: траки, славяни, прабългари, кумани, печенеги, власи, гръцки етноси и т.н. Това е тривиален факт, по света вече "чисти" групи няма, освен ако не са някакви островни аборигени. И въпреки този познат на историята факт, това се игнорира. В България сме ту траки, ту славяни, ту прабългари, зависи кого питаш и в какъв момент. Хитлер ни имаше за турчуля, Сталин и компания ни писа чисти славяни, някои отчаяни историци искат баш траки да ни пишат, петнадесети ни имат за иранци или бактрийци. Въпросът за прабългарите също е отворен: тюркски, ирански, смесен произход? Това са неща, които не се учат адекватно в училище и (знаейки колко грамотен е средният Ганьо) това вреди.

Така че историята не е до гордост или срам. Това не е нейната цел, тя не се интересува от личните комплекси на когото и да е. Тя е академична дисциплина, която търси знание, разбиране и контекст.

 
  ...


...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 1c7e3fda0f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   За първото -История славянобългарска, ако става въпрос за литература и българска история.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: e8dd0bf151
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

7.   Кажи на госпожата,че и двете са повод за Шселенски срам и ти гарантирам пълна шестица.Дано само не се разпознае във втората тема.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: f4ad3d89c9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Да, номер 3, обикновено са 2-3 темите, много рядко 4-5. :)))
Вземи един учебник и ще се увериш, че съм права. :)))

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: e86ffd03c4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Единствено личната история може да е основание за гордост или срам – и то частите от нея, когато сме имали свободата и капацитета да действаме.
Всякакви други отговори са глупост. Такива са и понятията „национална гордост“ и „национален срам“.
Аман от колективистично мислене! Същото личи и в другата тема: нравствеността е нещо, присъщо единствено за индивиди, за индивидуални умове. „Българката“ – в смисъл БЪЛГАРКИТЕ – не съществува метафизически (във физическата реалност); метафизически съществуват единствено индивиди българки, всяка със своята уникална нравственост. Едни са серийни убийци, други и на мравката гледат път да сторят. Едни са гении, други са идиоти (в буквалния смисъл на думата). Преподавателката ти също е от последните (но в преносния смисъл).
„Българките“ е понятие/концепт/универсалия и съществува единствено епистемологически, в съзнанието, не метафизически. Ето до какви каши се стига, когато хората нямат елементарна философска подготовка...

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 594bfda1fa
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Упс, май нещо засегнах някои жени и българи в номер 1. Пак истината не се харесва.

 
  ...

...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: d6943e8967
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Ква нравствена красота при българките? Няма какво да се напише нито за нравствената, нито за физическата красота. Всъщност може, ама няма да е нищо хубаво.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 768b8f63b9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

12.   Ми ние не си знаем истинската история. И честно казано се радвам, че не съм напълно българка. Проучила съм рода си по бащина линия до 11 век къде са живеели какви са били. Живели са в Анадола после Халкидики и засега България и са клон на източно римска династия (Комнини). Но това няма значение идеята е, че няма как да определиш историята дали на народа си или на рода си е повод за гордост или срам ако не я знаеш. Силните държави знаят истинската си история и те спокойно могат да я определят. Ние няма как да го направим.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker