Право или Икономика в СУ или ПУ - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121144)
 Любов и изневяра (29694)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9595)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18508)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Право или Икономика в СУ или ПУ
преди: 3 години, 2 дни, прочетена 2014 пъти
Здравейте, завършвам 12 клас в професионална икономическа гимназия и приятелите ми ще продължават висшето си образование в ПУ със счетоводство. Родителите ми също ме съветват да продължа със счетоводство, тъй като е перспективна и стабилна професия, но лично мен не ме влече толкова.
Правото е специалност, която от малка харесвам, но проблемът е, че нямам познати прависти т.е връзки в тази сфера липсват.

Според вас да поема ли риск да уча право, от което може да няма реализация след това или да продължа с икономика/счетоводство?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 1 ден
hash: 34d131a1aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

1.   Навремето правото беше най-търсената специалност, после психологията я измести. Аз завърших икономическа специалност като магистър в СУ и мога да кажа с ръка на гърдите, че само тапията ми остана от нея. Образованието е на много лошо ниво, организацията им е нулева. Буквално имах задължителни предмети по едно и също време, в отделни стаи. Ако искаш това, давай, но предполагам, че не искаш такава пародия.

Не знам за ПУ, предполагам, че не са на много по-добро ниво. Аз бих следвал (на твое място) по-стабилна програма, която поне ще ти докара прехрана. Другото може да се учи и самостоятелно.

 
  ...
преди: 3 години, 1 ден
hash: 76e54f03af
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   Последните 3-4 години всеки учи или право или икономика. Ако ти се седи без работи. Да давай и учи едно от двете. Само се огледай около себе си колко икономисти и прависти има. Да може да се престижни професии но всеки втори ги учи.

 
  ...
преди: 3 години, 1 ден
hash: 9178ce1167
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Здравей! Ако те влече наистина толкова правото се опитай а и като цяло интуицията ти може да ти подскаже какво да направиш. Доколкото съм чувал СУ е доста добър университет семейството много иска след като завърша средното ми образование там да отида, но в момента говорим за твоя случай не моя според мен ако мислиш, че във СУ е добре да запишеш запиши ако си решила във ПУ запиши там. Икономиката не знам какво точно да кажа за нея тъй като, не я уча тази специалност, но доколкото знам е добра и тя но щом не те влече то не виждам как ще искаш да се реализираш с тази професия а и удоволствие няма да ти носи, но ти решаваш вече.



Успех!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 ден
hash: e448d3fcb5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   Право в ПУ. А в ПУ сами си казват, че в СУ е по-добре, то самите преподаватели го казват.

 
  ...
преди: 3 години, 19 часа
hash: 8a67057f9d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   С Право или икономика след 4 години ще обясняваш тука как работодателите не те оценяват, как тираджиите изкарват повече пари и т. н.

С други думи, ако не ти се работи, има по-добри начини да прахосаш четири години от живота си.

 
  ...


...
преди: 3 години, 17 часа
hash: 5dba2e816c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Предполагам завършваш пловдивския иконом, който е на многоо високо ниво. Учила си 4 години счетоводство и би трябвало да имаш ясна преценка за това дали е твоето нещо. Спомни си думите на госпожата ти по математика: "Ако усетите, че не е вашето нещо и 1 година да е минала - прекъснете". Имаше и друг такъв подобен случай с момче, което нямаше олимпиада, на която да не е бил на 1во място. В последствие продължи право в ПУ и преди 2 месеца прекъсна и догодина ще си продължи счеговодство. Разбираш ли? Трябва да си сигурна, че това искаш да правиш в следващите години. Ако предположенията са ми верни (по-горе), има какво да си кажем. В общи линии няма почти как да ти помогна освен да те насърча да продължаваш с търсенето на информация от всякакви източници ии не само от приятелите ти, разпитай съучениците си (дори да не сте много задружен клас) :) пиши какво си решила.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 10 часа
hash: 65765855ea
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   "Последните 3-4 години всеки учи или право или икономика. "

Грешка, бате... последните 30 е. Има хора с по 35 години стаж, дето ще бачкат за малко пари.

 
  ...
преди: 3 години, 4 часа
hash: b728e39f60
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Аз съм номер 4, май обърках имах предвид, че по-добре в СУ, не ПУ

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 347bf14853
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   С "Право", ако успееш да завършиш, особено в СУ, защото изисква доста четене, доста логика - правото е логика, особено Наказателното право, и успееш да въртиш схеми, ще изкарваш доста пари. Каквото и да ти говорят, Правото си остава доходоносно поприще, защото всичко е "Правни норми" в живота, стига обаче да можеш да ги владееш и да умееш да правиш схеми, няма да се отървеш от пари.
УСПЕХ!

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 9274f15305
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Поредната бъдеща безработна точно като мен.
П. С. С право съм

 
  ...

...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: d7c5c5adfe
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Много време се чудех какво да ви отговоря. Първо, Ви благодаря за отговорите, но не получих това, което търся и се обърках още повече. Казвате ми, че няма реализация от нито една от специалностите, които искам да запиша (визирам номер 1) и да кандидатствам за по-стабилна програма. Не знам под това дали имате предвид програмиране или медицина, но тези неща не ме влечат. Бих искала да чуя какво точно имате предвид.
Здраво стъпила съм на земята и знам, че това са специалности, които се записват от почти всеки, но съм обмисляла и доста други, от които съвсем няма реализацията - съответно съм се отказала и се чудя между тези.
Не искам да прозвуча сякаш искам да се заяждам, защото не ми е това целта. С две думи - не съм човек, който се стряска от учене и не искам да запиша специалност само заради самата диплома. Искам да се реализирам с това.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 964f6ebef3
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   11, какво има за разбиране? Аз съм икономист по професия и реализация няма, та се принудих да съм счетоводител. А те ако изобщо си намерят работа изкарват пари, колкото да не умрат.

А за юристите какво да кажа. Имам доста познати юристи, а и леля ми е в системата. Ами в града ни има максимум 10 адвоката, няколко съдии и прокурори, 5-6 нотариуса и тук-таме в някое предприятие има по 2-3 юрист-консулта, които се издържат с това. Колко юристи си мислиш, че са необходими на 150 хил души население? Да има, да има 50 юриста в 150 хиляден град, които се издържат с това. А на година в града завършват право пак горе-долу толкова, ама всяка година. Ти смятай какъв процент от завършилите работят това.

Дори онзи ден имах консултация при една от вървежни адвокатки, а тя от доста години е такава и дори тя ми разказва, че оборота ѝ паднал доста и сега покрай коронавируса се налага да си прави сериозно сметката какво да харчи, защото и стигали само за най-необходимото.

И то като се замислиш, тя взима 60 лв на час, от които 10 са ДДС. Да не мислиш, че има опашка пред вратата? Я дойдат 2-3 души днес, я не. Това са 100 лв на ден. Демек 2 бона на месец. Ама от тия 2 бона тепърва плаща наем, сметки, счетоводство. От останалото плаща още 1/3 аднъци и осигуровки като самоосигуряващо се лице и на края остава с 1000 лв чисти. Айде да има още 2-3 дела в месеца и да вземе и от там 1000 лв. Та 2 бона и това за утвърден дългогодишен адвокат. А какво да кажат новобранците?

Дори и в София да си, пак старите юристи са си заели местата и кой ще ходи на толкова адвокати, нотариуси ине знам си какви? Всяка година сума ти университети бълват нови и нови. А колко от утвръдените юристи се пенсионират, за да освободят места?

Не знам, ама за мен помисли за друга професия с повече реализация. Не е казано да е медицина или IT. Ако питаш мен, най-добре в чужбина, защото тук каквото и да работиш, не е особено по-различно.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: d7c5c5adfe
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   12, разбирам ви напълно. Получих подобни доводи от юристи, което ме накара да се откажа от правото. За сега не мисля че ще отида да уча навън, но не съм го отхвърлила като опция магистратурата да си я карам навън.
Ако мога да попитам каква икономическа специалност сте завършили и къде?
От много хора чувам че счетоводството е единствената икономическа специалност, която си заслужава, но както казах не ми е много на сърце. Имате ли мнение за специалности като финанси или бизнес?

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: b5112a3d3f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   13, аз завърших финанси в ИУ Варна. Но реализация във Варна няма, защото университета всяка година бълва. Няма и за счетоводители. Преместих се в Русе и там започнах като Експерт финансови и стопански анализи малко с късмет, впоследствие се наложи да се преквалифицирам на счетоводител. Бизнес не си заслужава, няма реализация. С финанси има общо взето в банките, предимно в София, за провинцията си трябват връзки за там. Счетоводството има реализация, но рядко е добре платено. Вероятно ще изкарваш колкото сервитьорка, ако не и по-малко, което е тъжно, но това е друга тема.

Колкото до магистратурата в чужбина, забрави. Започнеш ли веднъж бакалавър в България, ти гарантирам, че няма да отидеш в чужбина за магистратура. Познавам много хора, които имаха такива планове, вкл. и аз самия. Казвам ти, никой не изпълни плана си. Просто влизаш в един коловоз и после не ти се излиза само за магистратура, а и не е толкова елементарно, трябва ти език на много високо, който в България няма как да научиш.

За мен учи в чужбина директно бакалавър, ако имаш възможност. Живота в България си има предимства и ако ти се живее тук, си завърши тук, но не очаквай висока заплата и вероятно ще изкарваш колкото да живееш криво-ляво, но няма да разполагаш и няма да си свободна да правиш, каквото искаш. Жилище също трудно ще си купиш, ако нямаш помощ от родители. В чужбина пък вероятно ще се адаптираш, ако отидеш след средното, защото ще си млада и още няма да си изграден характер. Ще ти е трудно само първата година и ще свикнеш. Има страни, в които образованието е почти безплатно, ще ти трябват пари само за живот и общежитие. Може би едни 500-600 евро, ако вашите могат да си го позволят, супер. А и можеш да работиш на половин ден и дори няма да имаш нужда от тях.

Аз ако можех да върна времето, това щях да направя. Не че тук живея зле, аз съм от малкото добре платени счетоводители, защото съм главен, но все пак не разполагам свободно. Има строители, които изкарват и повече от мен. Но разбира се, не всичко е заплата, така че ти си прецени. Ако смяташ, че да си си у дома си струва тази жертва, остани.

Все пак не може всички да сме IT, както каза.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 032f1042f6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Голямо предимство за бъдещата ти реализация, ако завършиш специалност Счетоводство, ще бъде това, че си учила в професионална гимназия по икономика. Във фирмата на съпруга ми напоследък наеха доста счетоводители, като критерият за подбор беше този. Смята се, че имат по-добра подготовка.
Успех с избора и пиши какво си решила.

 
  ... горе^

...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: d7c5c5adfe
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Здравейте, така и не Ви казах какво съм решила. Правото ми беше по на сърце и го записах и в ПУ и в СУ и стана така че ме приеха и в двата университета. Тъй като живея в Пловдив по-удобно би ми било да си остана тук, но може би си заслужава да уча в София поради качеството на образованието. Вие какво мислите?

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 936cf16cba
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Аз съм завършил право. В тази специалност няма реализация. Който и университет да избереш, няма значение.
Учи специалност, която предварително разучиш дали има реализация, иначе си губиш времето, по добре не учи нищо. Звучи неприятно, но това е истината. Сигурно това което пиша ще го осъзнаеш края на първата или втората година

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 5b64611b64
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   Мислиш ли дали би се справила в София? Ако си по-затворен човек, дали наистина това ще е твоята среда? Ами приятелите ти? Качеството на образованието е важно, но дали ти ще можеш да си на друго място?

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker