На 32 късно ли е да запиша медицина? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121155)
 Любов и изневяра (29696)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21892)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18513)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

На 32 късно ли е да запиша медицина?
преди: 3 години, 1 ден, прочетена 2818 пъти
Завърших безперспективната специалност Стопанско управление. От години все работя из разни фирми и разбрах, че не е за мен да вися постоянно пред компютъра. Но на една работа обработвахме медицинските на хора от чужбина, връщахме им парите и видях, че докторите им там доста добри такси получават, дори и остеопатите и хомеопатите. Искам да попитам на моята възраст вече късно ли е за това да запиша медицина?

И ако да, дали е възможно по някакъв начин да уча нещо подобно, например за диетолог, физиотерапевт, ортопед, зъботехник? До колкото разбрах там се учи по-малко години, 3 до 4. Има и дентален асистент, но това било гадно казват.

Кое от тези са по-добре платени и търсени ли са? Страх ме е хомеопатията и остеопатията да не се търси в България, но до колкото знам в Германия и Франция са търсени. Малко ми идват алтернативни, дали ортопедия или физиотерапия ще е по-добре? А може би диетология? Като ученик много ми вървеше биологията, химията не толкова, пък математиката изобщо, но на - завърших УНСС. :) Сега искам да уча нещо, което действително ми допада и не е само работа на компютър. В краен случай бих работил като администратор в здравно заведение, но аз предпочитам да работя с пациенти и да правя нещо с ръцете си, да разговарям с хората, а не цялата работа да е на 100% на компютъра.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 1 ден
hash: faf7e5d411
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

1.   Първо да късно ти е за медицина, но има ли желание има и начин! Обаче при теб желание не виждам. Колко малко си чел, за да не знаеш, че ортопедията е специализация към медицината. И това, че докторите вземат огромни пари е мит. Лекаря ми физеотерапевт каза, че започва стартово с 1200 лева в Русе. А ако запишеш обикновена физеотерапия и не се на частно, не се надявай на повече от 1000 лева. Изпитите за влизане медицина са супер трудни. Къмет ти пожелавам, но наистина не знам как ще стане.

 
  ...
преди: 3 години, 1 ден
hash: 6078cbba8b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

2.   Ако има кой да те издържа в следващите 10 години - да, иначе няма смисъл. Ако имаш връзки после да те уредят на хубаво място - пак да, защото в противен случай ще работиш още дълги години след 40-те, на много ниска заплата. Тенденцията в България няма да се промени. Та, сам можеш да си отговориш на тези въпроси.

 
  ...
преди: 3 години, 1 ден
hash: 8d43c8f0bf
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Може би не е толкова късно. Но се касае за убийствено учене. Като завършиш и започнеш работа, може веднага да намериш място за специализация, може и няколко години да работиш без да специализираш. И през всичкото това време ти предстои постоянна работа, отново страшно много учене и липса на време за каквото и да било. А понякога няма да имаш и време да четеш, защото ще си преуморен от работа. Отделно заплатите на лекарите са изключително ниски. В прав текст - едни от най-ниските в страната. Пари изкарват лекарите с по-дълъг стаж и то не всички и пак на базата на много работа или някои мошеници. Да, на запад пък са с едни от най-високите заплати. Но най-важното е, дали те влече, дали си готов да се жертваш и дали обичаш хората. Ако го правиш за да ставаш богат, просто недей. Аз съм лекар с 6 години стаж. Не мога да си представя да работя друго, чувствам дълг към страдащите и родината. Но, ако трябва да бъда честен, ако отново трябваше да избирам, за нищо на света не бих избрал медицината, защото в личен план ми отне адски много. Ако някога имам семейство и деца, не бих ги насочвал към тази професия. Дооооста неблагодарна е, поне в България. В развитите страни не е точно така.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 ден
hash: a6e7ec7f8f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Не мисля, че трябва да запишеш медицина, само защото ще ти плащат повече, иначе човек може да запише каквато пожелае специалност стига да го иска. Най-лесно, ако има нещо лесно с медицината според мен ще ти бъде като физиотерапевт. Мисля, че физиотерапията /рехабилитацията се кандидатства с изпит по етика както и за медицинска сестра, но трябва да видиш за конкретния университет. Надявам се да съм ти била полезна и късмет!

 
  ...
преди: 3 години, 1 ден
hash: 4c7859631d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Може медицинска сестра, зъботехник, рентгенов лаборант. За доктор са много години и много учене. Трудно се влиза и пари трябват щом си на 32г. Но не е късно.

 
  ...


...
преди: 3 години, 1 ден
hash: 26885fc520
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Ти си писал и друг път, може би преди около година.

За мен не си заслужава медицина тепърва на тази възраст, защото обучението трае 10 г., а ако не намериш веднага специализация, може да отиде и 15 г., т.е. ще си лекар на близо 50. Отделно ти трябват още доста години стаж, за да взимаш прилични пари, отначало ще взимаш 1200-1500. Общо взето, докато започнеш да взимаш хубави пари, ще трябва да се пенсионираш вече. Да не говорим, че през всичките тия години на обучение някой ще трябва да те издържа.

По-скоро има смисъл зъботехника, мед. брат (търсят се повече от сестри), фелдшер. С последното може да работиш на линейките и да взимаш същите пари като лекар специализант, но само с 4 г. учене. Ако научиш език, може да работиш и в чужбина като брат/парамедик и може да взимаш 2000-3000 евро чисти. Особено в Германия се търсят много. Има и курсове за парамедици към болниците, мисля, че 1.5 г. беше, но за момента не е регламентирано и този курс на практика не ти върши работа поне за момента.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 ден
hash: 29b85f6b12
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   6 а колко пари взимат зъботехниците? При тях минуса е, че не общуват с пациентите. Поне имат ли общуване със зъболекарите? За парамедик не ставам, защото е голям стрес. Аз искам да помагам на хората, но не на такива обороти и спешна работа, затова ми допадат диетология, физиотерапия и дентална медицина. Не ми е толкова за парите, но дано е повече от на типичния офис служител. По-силната причина ми е, че ми е интересна биологията, органичната химия, билки, устройство на челюст, зъбно здраве... И ми трябва професия, с която да мога да живея навсякъде, която се търси и в чужбина, тук в София е от пусто в празно и не е хубаво място нито за живот, нито за създаване на семейство. В училище само биологията, музиката, литературата и спортната гимнастика ми вървяха. Опитах да стана преподавател по английски и researcher и не ме допуснаха. Сега пак си намерих работа обработка на медицински документи. Според мен за да не стане с преподаването значи не е било моето, а медицината сякаш ме зове. Ясно е, че само кратките 3-4 годишни специалности ми остават. Искам да помагам на обществото и да работя с ръцете си, не да цъкам по цял ден с мишка пред екрана.

 
  ...
преди: 3 години, 1 ден
hash: 26885fc520
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   7, в такъв случай за мен най-добре да се ориентираш към физиотерапевт/кинезитерапевт/ерготерапевт, нещо от сорта. Можеш да изкараш и курс за Боуен терапия. 2 г. е обучението и напоследък придобива популярност дори в България. Аз самия в момента мисля да посетя такъв терапевт в Русе (Гюнай Мехмедов) и има доста клиенти и го хвалят. Дори аз самия се замислям да мина такъв курс. Като диетолог е трудно от към работа. А за зъболекар ти трябва доста години практика и доста пари за оборудване на кабинет, за да започнеш да работиш за себе си и да изкарваш. Ти сега щом си на 32, кога ще завършиш, кога ще трупаш опит по зъболекарските кабинети като асистент, кога ще събереш пари и име за собствено кабинет, че кога ще изкарваш пари. Ако те утройва на 50-60 тепърва да си истински зъболекар - ОК.

 
  ...
преди: 3 години, 1 ден
hash: 4c7859631d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Ставай сестра, ще те вземат и с двойка, щом си мъж. Ще имаш работа, може и на две места, в операционна. Ще те мислят за лекар. И в чужбина може.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 22 часа
hash: 8653c51dbf
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   А защо не учиш за мед. сестра? Добре заплатена професия в чужбина, а и там има много възможности за развитие и специализиране.
Това е страхотна професия, ако искаш да помагаш на хора.

 
  ...

...
преди: 3 години, 19 часа
hash: aacedd3e22
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   По принцип никога не е късно да се образоваш, ако щеш на 60 да си. Дали можеш кариера да изградиш е съвсем друг въпрос.

Ето какво казва сайтът на медицинския университет:
"Обучението на студентите по медицина е организирано в три етапа.

Първи етап – предклинично обучение /две години/ дава на студентите необходимите биологични и медицински знания, които представляват основа за клиничното им обучение като лекари.

Втори етап – клинично обучение /четири години/, което има за цел придобиване на познания за диагностициране и лечение на болния. След ІІІ курс обучението се извършва по циклична система, при която изпитите се полагат перманентно през учебната година, след приключване на занятията по съответната дисциплина.

Трети етап – преддипломен стаж, който се провежда в университетските болници и болнични бази и има за цел прилагането на усвоените знания при леглото на болния и в приемния кабинет. "

За другите работи не знам колко се учи, сам си прави проучването. Медицината е специалност, която изисква учене, при това сериозно. И това е само за приема. Не виждам как ще можеш над 6 години да учиш без някой буквално да те издържа. И чак тогава да почнеш работа. Докога ще бачкаш? Докато станеш на 90?

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 52786b465d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

12.   Да станеш доктор, уж лекар, за да печелиш и забогатяваш от нещастието на другите. Да искаш да стане доктор, уж лекар, за да станеш богат, не за да помагаш на хората.
И после защо лекарите били такива.
Неолиберален капитализъм, как да не го обичаш.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: a3280a693d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Слушай ся. За 32 годишен си много неориентиран. Трябва на тия години да си много по-фокусиран, информиран и адекватен.
По същество. На 28г. съм. Когато бях на 27 вече бях минал една голяма част от чиновническите работи в "най-добрите" международни фирми в България. След смяна на много работни места и позиции стигнах до заключението, че в административната работа независимо къде и каква няма абсолютно никакво реално развитие, най - много малко повече пари за 10000% повече задължения. Напрежението колкото повече отиваш нагоре е по-голямо, злоупотребата с труда ти все повече расте докато стане нетърпима. Работата, въпреки изключително сложна на някои позиции е абсолютно безсмислена, изнервяща и неудовлетворяваща.
Така стигнах до доста трудния избор, че трябва да предприема колосална промяна абсолютно сам. И тя не беше просто да сменя отново работното място. Замислих се доста с какво искам да се занимавам, какви са разходите, колко време ще отнеме, каква е перспективата както в България, така и в чужбина. Избрах Зъботехниката. Намерих си работа, която мога да съчетавам почасово с ученето, подготвих се за изпитите, разпитвах хора, които учат и такива, които са завършили и такива, които работят това. Събрах мнения преди да започна всичко и си създадох мое. Вече 1г. работя и уча зъботехника, имам отлични оценки основно и за момента се справям доста добре със всичко. За пръв път се занимавам с нещо, което ми е интересно. Като зъботехник основно и постоянно обшуващ със зъболекарите, понякога и с пациентите. Ти си медико-техническо лице. Учат се доста глупости особено първата година, но има и засилена практика още от началото. Тъй като и аз бях със завършено вече икономическо образование, трябваше да запиша зъботехника платено обучение. Имай предвид че в такъв случай, трябва да имаш спестени за трите години обучение 13000лв, зависи в кой колеж ще си, е някои е повече. Тия пари трябва да си ги спестил до момента и да са част от спестяванията ти, а не всички. Максимум с тази специалност ще можеш отделно да работиш на 4ч,с много мъка и никво време евентуално 6 можеш. Трябва да си направиш добре сметката с какво ще се захванеш. Това са 3г. от живота ти на много високи обороти. Аз лично сега се чувствам по-добре от колкото като работих безсмислена работа от 9 до 5, въпреки че сега съм зает поне по 12 часа 5 дена в седмицата, като дойдат изпити и повече.
Трябва да събереш колкото се може повече информация преди да предприемеш стъпката. Най - важното е че вече първата стъпка си я направил и си осъзнал, че се занимаваш в момента с глупости, които не ти харесват. Повечето българи никога не го осъзнават или не искат да го осъзнаят и не правят нищо по въпроса. Най - лошото е да си на 40-50 да се обърнеш назад и да осъзнаеш, че цял живот си се занимавал с глупости и не си доволен от себе си и само да мрънкаш. Познавам прекалено много такива, особено в България.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 62dd02218b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Аз съм студент по история. В моя курс има 2ма на възраст 47 и 40 години, ако на тебе е късно за тях не знам. Ако си решил действай, чети, интересувай се. И да не е медицина си създай цели, по които да се бориш. Запомни ако не се бориш за мечтите си ще съжаляваш цял живот. Пожелавам ти успех.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 73f6ba1d77
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   6 години обща медицина още 4 години специалност, освен ако няма хирургия в нея - тогава ще е 5!

Нека направим сметката:

32 6=38, след което идва специализацията още 4 примерно = 42 и ще си лекар способен да си отвори собствен кабинет.

Успех!

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker