Каква е целта на Гимназията? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121190)
 Любов и изневяра (29709)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3179)
 Образование (7302)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18521)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Каква е целта на Гимназията?
преди: 2 години, 11 месеца, прочетена 1452 пъти
Отдавна завърших ( Мъж на 30), но и до ден днешен не мога да определя каква е ролята на Гимназията.

Имам братовчед, който тази година завърша. Той и всичките му връстници, мразят да ходят на даскало. Не трябва ли да е точно обратното? Гимназията(главно) учи, че ако не си отличник, нищо няма да стане с тебе в живота. По мое време беше така и сега е така. Никой не учи децата, че провалът е част от успеха!

Да, трябва да се ходи на училище, там се научаваме да пишем, четем, да смятаме. НО това промиване, че високите оценките ще ти осигурят по-добър живот са само мит. Какъв е смисълът да те влече Историята, но да влагаш и усилия в Математиката примерно, само и само да имаш добра диплома?

Защо вместо да вложиш цялата си енергия в предмета, който ти харесва, намираш за интересен и си талантлив, ти тръгваш да зубриш и по другите науки? Каква е тази логика с история да влизаш в Университет по Икономика? Пълни глупости!

Повечето интелигенти хора, са пълни калпазани на даскало, но отличници в живота. Имах съученик, който всеки му се подиграваше (аз включително), че по всичко имал тройки и само по физика отличен(60). Но пича в момента е най-успял от нашият Випуск.

Помня го като ми казваше: " За к'во ми е да зубря това стихотворение, като след месец ще го забравя и к'во ще ми допринесе т'ва в живота".

Мнозинството от учениците не могат примерно да изкажат собствено мнение или да напишат Есе. Това не е нормално!

Какъв е смисълът пример, да учиш в Езикова Гимназия и след това да следваш Икономика, защото било модерно?
А после да се чудим, що нямало експерти...

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 11 месеца
hash: 50dc7dbf2a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

1.   За мен смисълът на гимназията се изразява в следните неща:

-Изграждане на мисленето
-Сформиране на приятелства и запознанства
-Дисциплина и изграждане на личностни качества
-Възможност за учене на неща, от които се интересуваш и които евентуално ще ти трябват в бъдещата ти професия. Ако ще ставаш историк учиш професия, ако ще ставаш математик учиш математика и т.н.

Оценките не показват реално кой какво знае. Аз в предпочетох да си изкарам ученическите години в игри, забавления, с приятели, с момичета и не наблягах толкова на ученето, но в никакъв случай не съм прост. По английски 11 клас можех да си говоря свободно с всеки, стига да знае английски. По История и География винаги съм бил добър и никога не съм отварял учебник да уча, дължеше се на това че играх много такива стратегически игри като по-малък. Имаше един зубър отличник, който нищо не знае и може а просто зубри наред, като го изкараха на дъската казваше всичко точно както е в учебниците. В последствие разбрах какво искам да правя с живота си и седнах да уча нещата, които ще ми трябват за това а именно математика и информатика. Какво ме интересува колко съединения има един химичен елемент или какви са хигиенните норми в заводите...

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 62bbfce1b7
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

2.   Смисълът на гимназията и училището изобщо не е толкова в учебния материал, а в социализирането. Свикването с други хора, норми, правила и някакъв ритъм. Оценките в идеалния случай показват познания в някаква област, но никой не може да гарантира "успех в живота". Последното е 90% късмет 9% смелост. Със сигурност обаче знанията и уменията не пречат, а даже помагат за успеха. В училище най-много трябва да се внимава в часовете по история. Не колко е велика била България, а какви са закономерностите в развитието.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 70825e52be
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   "не мога да определя каква е ролята на Гимназията"
" там се научаваме да пишем, четем, да смятаме"
- Бинго, каза целта.

"високите оценките ще ти осигурят по-добър живот са само мит"
- Шестицата в бележника не ти е гаранция за висока заплата, а израз на няколко неща: дисциплина, интелект, устременост и вложен труд. Може да не гарантира успех, но пробвай да влезеш в Харвард (например) с тройка. Пак, зависи от амбицията ти. В студентските ми години МВР имаха програма за стаж/обучение на кадри от моята специалност, изискванията бяха 5. 50 и нагоре за среден успех. Това важи и за места, където надпреварата е изявена: съзтезават се по оценки, по престиж на ВУЗ, по стаж, по резюме, по кое ли не. Иначе ако целта ти е (както на моя позната) да си отвориш локална бакалия и да си бъркаш в носа, няма кахър. Това и без средно го можеш.

"Какъв е смисълът да те влече Историята, но да влагаш и усилия в Математиката"
https://theconversation. com/maths-is-revolutionising-the-study-of-history-heres-how-85710

Защото светът започва да зависи все повече и повече от нея. Статията в линка показва това. Дори историците могат да извадят полза от машинния интелект, статистическия анализ на данни и др. Това всичко има един общ знаменател - математика. Смисъл винаги има, наложителност по-малко. Няма да споменавам ползите на ученето на математика, есета достатъчно има. Логическо мислене, толкова.

"Защо вместо да вложиш цялата си енергия в предмета, който ти харесва, намираш за интересен и си талантлив, ти тръгваш да зубриш и по другите науки"
- Ми а, де? Защо не си се записал в специализирана гимназия, каквито има бол? Езикова, класическа, математическа, стопанска, все там? Има си и ЗИП - я история, я география, я БЕЛ, я друго. Има и извънкласни дейности. Има и обучение извън даскало, имаш и очи за четене и себеобучение. Къде си блял? Ако не си казал предварително, не реви как е трябвало да учиш всичко. А и на 14 ти колко дисциплини познаваш, че да знаеш в коя ти е бъдещето? Това става с опит, 14-годишните още пубертет не са минали. А ако на 22 решиш (след бакалавъра), че не е за теб, че си сгрешил? Тогава какво правим, нали само в това си се специализирал?

"Повечето интелигенти хора, са пълни калпазани на даскало"
- Fake news. Това твърдение е малко като "Бил Гейтс/Стийв Джобс е напуснал даскало". Да отпаднеш от Харвард е едно, да те мързи числа да събираш е друго. Това за съученика ти физик с тройка по математика също ме съмнява. "Т'ва" за стихотоворенията (например) зависи от човека. Аз полза от монолога на Хамлет нямам, но има не две или три поеми/стихотворения, които в моментите на депресия и корона криза ме държаха в изправност. Интелигентните хора (каквото и да значи това за теб) не са сноби, те могат да извадят полза от почти всички сфери на знание. Отново, освен ако не виждаш бъдещето, няма как да знаеш кое ще ти потрябва. Ако го, то само ти трябва да знаеш числата от лотарията.

"Мнозинството от учениците не могат примерно да изкажат собствено мнение или да напишат Есе"
- Звучи като лоша подготовка по БЕЛ. Това не е вина на историята, математиката или др.

"Какъв е смисълът пример, да учиш в Езикова Гимназия и след това да следваш Икономика"
-... За езика? С един български ще ти е трудно в този свят, за икономист ептен. Ако не можеш да извадиш полза от език като английския, не си за икономика, не си и за академията. А и кой е казал, че трябва задължително филолог да ставаш? Аз завърших езикова, езикът ми е пътят към знанието: всичко се намира на английски, световният език е.

Какво да ти кажа, авторчо? Разпокъсана тирадка имаш. Ако за три десетилетия не си разбрал за какво му е на човек разнообразно знание, ако още умуваш защо си ходил в гимназия... лошичко. Антиинтелектуализмът е защо нямаме експерти, не друго. То не може да снижаваш летвата постоянно, за да угодиш на мързеливите лигльовци, а после да умуваш защо кадрите ни бягат по чужбина или липсват. Защото няма какво да правят в България. Не може всеки да е програмист или меринджей.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 1f49335447
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   Тази година срещата на класа ще се проведе я Яхтата на Гошо двойкаджията.
На година завършват по 60 хиляди или повече ученици тука. Все на някой ще му трябва история. На някой друг биология, на някой математика. Затова в училище се учи всичко. Пък после всеки да прави каквото си иска с живота си. Но за много университети, дори и за тези в чужбина, ще е добре да се гледат само оценките по предметите, които ти трябват. Като ще учи някой Медицина да гледат Биология и Химия. Какво от това че дипломата ще му е 4, защото по някой други предмети има 3-ки.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 1f0199e2a9
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Да си чувал за нещо наречено обща култура?
Да, може никога да не ти се налага да рецитираш стихотворение на Ботев, нито да пишеш есе за Под игото, но най-малко ще знаеш кои са Ботев и Вазов, а не като някои известни ВИП да ставаш за смях с "феноменалните" си знания.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker