Разкажете за любимите ви учители - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121144)
 Любов и изневяра (29694)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9595)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18508)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Разкажете за любимите ви учители
преди: 2 години, 11 месеца, прочетена 1151 пъти
Наближава празник, международен при това. За момент да изоставим простащината, да си припомним добри моменти от обучението ни. Кой учител повдигна духа на всеки един от вас? По кой предмет? С какъв подход си извърши дълга? Ще започна аз.

Учителка по английски. Моят клас: говеда. Викове, рев, блъскане. И това в "елитна" гимназия, моля ви се. Тя влиза. Реовете не спират. Тя изревава. Спират. "Така ли се поздравява учител? ". Няма отговор. "Вляза ли, тишина! Аз ще ви питам как сте, вие ще ми отговорите. Аз ще ви отговря и тогава ще седнете. Има ли несъгласие? ". Нямаше. Желязна дисциплина. По едно време един мухльо искаше да преписва. Спечели си място на предния чин, сам, завинаги. По-добър преподавател, толкова отдаден на предмета... не съм виждал. Да чуем други пример.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 11 месеца
hash: 411be687c4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

1.   Преподавателката ми Български език и Литература в гимназията. Дойде на работа в нашето училище, когато бях 11ти клас. Преди това нямах интерес към този предмет, но откакто се появи тази жена успя да ме докосне и да ме накара да заобичам този предмет, дори в 12ти клас се бях записал на СИП по нейния предмет. Поклон пред тази жена, дано да е жива и здрава!

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 60326d76f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

2.   Интересно и аз мога да кажа, че учителите, които са ми оставили дълбока следа са били строги, но справедливи. Това, което даваш за пример е готино. Имах една такава учителка, която всички мълчаха щом влезеше и я слушаха. Беше строга, но готина. Пускаше ни записи от касетофон с касетки, да слушаме литература. И всички слушаха, въпреки че литературата никога не ме е влечала при нея слушах и ми беше интересно. Якото беше при нея, че при цялата си строгост и респект, който вдъхваше, беше известна с това, че за 20 години стаж не е оставила никой на поправка. Имала е само един случай на едно момче, което е заслужавало двойка и тя е ходила да го търси къде живее, за да го надъха да учи и да премине, само и само за да не му пише двойка.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: e066c299cc
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Това е пуснато или от начинаещ учител, или от начинаещ журналист.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 0032d8beac
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Аз съм завършил СОУ, има две учителки, които много харесвам като преподавателки. Едната преподаваше по музика, а другата по БЕЛ.
По музика, беше по-възрастна, но добра като човек, помня че ни обясняваше за епохите в музиката, за жанровете и от време на време пеехме песни. Много ми беше приятно в нейните часове. До 9 клас имахме този предмет, после учихме други неща. По БЕЛ, госпожата беше на годините на майка ми, бях активен в нейните часове, винаги съм обичал литературата. Макар и да не беше харесвана от някои мои съученици, аз имам много добро мнение за нея.
Мисля, че няма учител, от който да съм разочарован, всеки го помня с добро.

М22

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 36bb134bfe
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Аз тези строги учители, изобщо не ги харесвам. Те са и по-възрастни, хора с желязна дисциплина, но и скучни и за съжаление, живеят в още миналото. Един учител трябва да се променя спрямо времето, е което живее.. Например учителката ми по математика почти всеки час ни говори за това какво е било през комунизма, как учениците едва ли не са изпитвали страхопочитание към учителя, което разбира се в днешно време е нелепо да изчисляваш подобно поведение и поклон до земята. Целият клас й се подиграва, защото има ненормални изисквания към нашето поколение. Но не е само от възрастта това, защото пък имам друга учителка, с която горе-долу са на една възраст и тя има супер модерно мислене, говорим си като приятели и равни, точно както трябва да е според мен лично.

 
  ...


...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: ef7c18cd7c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   5, така е, и аз преди 20 г. мразех даскали тип Киро Брейка да ни обясняват как било по бай Тошо, пък сега как било. Хубаво, не споря, може наистина по бай Тошово време от чешмите да е капел мед, но каквото и да е било тогава, сега вече това е в миналото и в момента времената са други и е редно да живеем сега, защото само сега е реалното и актуалното време. Каквото и да е сега, бай Тошо никога повече няма да стане от гроба и да върне комунизма. Не че известна строгост пречи, но някои даскали не могат да разберат, че времената се менят и си живеят още в младините. Дали от носталгия, дали от безсилие, дали от неразбиране, не знам.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 17bd6912de
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   Аз имам няколко кратки анекдота. :)

В гимназията: учителят по английска литература беше англичанин от някакъв затънтен край на Великобритания, и като резултат говореше с толкова странен акцент (не Шотландски), че ни трябваха 1-2 месеца докато въобще разберем какво ни приказва. :) Ей тоя човек ще го уважавам до края на живота си, пожелавам му да доживее до 105 години и да се радва на правнуци и праправнуци, защото... тогава се раздавах като писател и поет. А той ме окуражаваше да пиша и да развивам таланта си, накрая се записах в СИП-а му по творческо писане, а на последната родителска среща преди завършването ми специално се обърнал към родителите ми с предложение да ми напише препоръчително писмо - което само по себе си е огромен жест, защото практиката иначе е тъкмо обратното, учениците да гонят учителите и да ги молят за такива писма.

Той беше може би единствения учител в цялото даскало, който като че ли видя нещо в мен и ми помогна да си превъзмогна смачканото самочувствие, и да не се чувствам като пълен задръстеняк.

В университета обаче: леле-мале. :D

Един лектор въобще не се вясваше на собствените си лекции. Към края на годината се пръкна от нищото, събра ни и ни каза... - Ами колеги.... сами си решете каква оценка искате да ви пиша! Аз не го бях разбрал и сам си написах оценката (6, естествено) на което леко ме смъмри, той трябвало да я напише и ала-бала, но все пак ми се подписа. :)

Преподавателят по Теория на Философията пък ни беше накарал да пишем курсова работа по някаква книга, след което устно ни изпитва. Тези които минаха преди мен им се накара едно хубаво, защото не бяха цитирали никакви източници. То и аз не го бях направил, де... но когато дойде моят ред, си имах вече изградена стратегия. :D Извъртях го така че да излезе, че НАРОЧНО не съм гледал други източници, че нали целта била да анализирам книгата от собствената си гледна точка... пълни алабализми, но въпреки това се защитих храбро. Накрая тоя ме погледна, и ми каза:
- Колега, не мога да ви пиша повече от 3.
- Ми хубаво, по-добре е от двойка - аз свих рамене. Хич не ми пукаше. Докато му поднеса студентската си книжка, той явно размисли.
- Абе айде от мен да мине, четворка. - Пак помисли, след което написа нещо в книжката и ми я върна. А когато погледнах в нея по-късно, какво да видя? Пичът в крайна сметка ми написал 5. :D

От университета най ще запомня обаче лекторката по Естетика. Първо че беше голяма ексцентричка като облекло и държание, второ си личеше отвсякъде, че имаше силно изразена творческа, но и също нежна личност. Доста ме кефеше по принцип. Възмущаваше се за авангардното изкуство например, как през 60-те имало някакъв художник (Пиеро Манцони), който решил да направи "творба", наречена "Лайното на художника" - и състояща се от запечатани консервени кутии с мистериозно (вероятно кафеникаво, никой не знае защото ако се отворят се разваля "композицията") съдържание, които той продавал (успешно, вярвайте ми или не) на парче, на цена теглото им в злато. :)

Та изпитът при нея се състоеше от писмена част, където сам си избираш тема (свързана с изкуството) и си пишеш по нея, а също и устен изпит където вече трябваше да знаеш материята. Бях се подготвил донякъде по първата част, но не знаех БЪКЕЛ за предмета и съответно се бях настроил да се моля за тройка. Кое му е толкова интересното тук? Това, че написах големи глупости НО в същото време в увода развих една аналогия, която днес дори не помня, но беше свързана с... пчелички. :) Нещо от рода на това, че както цветята са еволюирали да са ароматни и красиви за да привличат пчелите, така и човешката душа е развила усет и привличане към красивото. Нещо такова.

Една-единствена аналогия ама се оказа удар в десятката. Защото докато я чакахме всички отвън, докато тя прочете писанията ни и започне да ни вика един по един, тя бързичко първо извика... мен. Влизам и я гледам такава, въодушевена, абе направо възхитена! Големи хвалби за аналогията, след което, с поглед на човек очакващ да знам вся и всьо за Естетиката, започна да ме изпитва... :) Още след първия въпрос разбра жената, вече с донякъде разочаровано изражение, че ако ме изпита обстойно ще й се наложи да ме скъса, и затова... спря. Направо поиска книжката ми и ми писа.. отличен. Заради едната аналогия. Какво нещо е човека само...

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: ced93052a2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Авторът съм. Номер 3,

Не, не съм нито журналист, нито учител. Нито имам такива намерения. В ежедневието ми се налага да се сблъсквам с част от училищната действителност в чужбина. Темата я пуснах, защото поведението на някои учители тук е недопустимо и това показва защо нивото на образованост е толкова лошо. Ако някой помни случая с преподавателката по статистика от ВТУ (преди няколко години, Господари на ефира), за нещо сходно говорим. Интересни изводи си водиш за мен, а дори не ме познаваш.

Към номер 5,

Старанието е двупосочно. Учител не може да те научи, ако ти не искаш да учиш. Не знам твоят клас какъв е, но аз вече описах моите бивши съученици що за хора бяха. Нямаше да има нужда от строгост, ако имаше изначална дисциплина.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 20369089d6
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   "Това е пуснато или от начинаещ учител, или от начинаещ журналист. "

И?

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: d19c22ee1b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Имам хубави спомени от гимназията. Като цяло смятам, че това са ми най- готините години, защото завързах невероятни приятелства. Макар че със съучениците ми се пръснахме, всички ги чувствам много близки и смятам, че е заради учителите. Те ни сплотиха много. Отделно, че учехме в музикална паралелка и бяхме нон стоп заедно. Подготовка за концерти, рецитали...Наскоро една от учителките ни почина и се почувствах все едно и част от мен си е отишла. Имах и една учителка по история- влезе ли в кабинета, всичко живо млъква и слуша с интерес. С такава жар разказваше урока, че те въвлича и теб. На никой не му и хрумваше да се прави на интересен.
В университета никой не ме впечатли. Напротив, имах чувството, че всички са на антидепресанти ( и не си ги пият).

 
  ...

...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: da88a17198
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Учителката ми до 4-ти клас. Това клише, което някой учители казват, че учителката е като 2-ра майка при нас се превърна в истина. Тя за 4 години направи класът ни едно семейство. В 1-ви клас някой се карахме и се биехме, а после станахме като братя и сестри. Даже затова след 7-ми клас се уговорихме да отидем в една гимназия повечето и 13 човека пак бяхме в един клас.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker