Матурата- преписвачите, нечестността и разочарованието - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121120)
 Любов и изневяра (29688)
 Секс и интимност (14354)
 Тинейджърски (21889)
 Семейство (6466)
 Здраве (9593)
 Спорт и красота (4696)
 На работното място (3174)
 Образование (7299)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18505)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Матурата- преписвачите, нечестността и разочарованието
преди: 2 години, 11 месеца, прочетена 2092 пъти
Днес имах ДЗИ по БЕЛ. Имаше известено
притеснение, разбира се, въпреки че се бях подготвила доста добре. Задачите от първи модул бяха доста подвеждащи и там със сигурност имам грешки, надявам се, че във втори модул всичко е наред, тук-там 1-2 грешки. Темата за есето беше сравнително интересна, но е много субективно и зависи много от проверяващите дали на тях ще им хареса. Та в нашата зала беше много строго, изобщо никой не преписваше, защото всички се страхуваха. Знаеха за какво са там и разчитаха единствено на себе си, така както трябва да бъде. Но доколкото разбрах един тройкаджия от класа ми, се хвали, че всичко са му издиктували чрез някакво устройство, не знам какво, но не е телефон. През цялата година има 2 и 3 и сега на матурата ще вземе да изкара 5- 6. Има и други хора от класа ми, с посредствени възможности, които са преписвали. Аз, която на пробната матура имах 5.70, сигурно сега ще имам по-малко от тези, които пръста не се мръднаха цяла година, които бягаха системно от часовете и ходеха да пушат зад оградата на училището. Друг пък ми се хвали по фейсбук, че квесторката му помагала. Моя бивша съученичка ( до 7 клас), не можеше да чете(тя все още срича, но какво и да е), цял живот разчита на преписване така оцелява, и не само това, ами влезе и в много по-престижна гимназия от мен! Чудя се защо това го има това. Сега подобни “индивиди” ще запишат и висше и родителите им ще се “гордеят” с тях. Чудя се, пред себе си какво оправдание намират и как изглеждат в техните очи? О, да- не им пука. Защо само тук във България това е възможно. Защото само тук допускаме подобни хора да заемат местата на умни, талантливи и способни млади хора... Пращи от посредсвеност във България!
Разочарованието ми е безкрайно, все повече губя мотивацията си... Чудя се, струва ли си изобщо да си интелигентен, начетен и мислещ в днешно време, като виждаш, че “овцете” живеят по-спокойно и добре от теб? Има ли смисъл да си образован изобщо???

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 11 месеца
hash: e226c7d36b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

1.   Гледай себе си, разбери, че не можеш да оправиш света и в крайна сметка ако тук са преписвачи, всеки в живота си намира майстора.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: b4e10f5b49
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

2.   Здравей.

Преписвачите са хората, които се оправят в живота, а не примерните и послушни отличници. Преписвачите са хората, които намират решения на проблемите. Преписвачите поемат рискове и не изпускат възможности. Това са целеустремени хора, които не се спират пред нищо, нито правила, нито норми, за да постигнат своето. Към тях няма големи очаквания от страна на родители и учители и те не са притиснати да оправдават чужди претенции. Те си измислят и следват свои цели. Те са по-нахални, непукисти и тарикати. Затова успяват и те са шефове на фирми, те са хората с пари, те са хората с коли и възможности, те взимат най-готините гаджета, те дават работа на отличниците с две висши и ги карат да работят в извън работно време, за да имат пари и къщи с басейни. Не си мисли, че като са двойкаджии и преписвачи, те не са интелигентни. Напротив. Тяхната интелигетност е развита не в това да назубрят някакъв материал в училище, за да са доволни даскали и родители. Тя е насочена към това да решават проблеми в живота и да получават това, което искат.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: e2bc4316ad
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

4.   Номер 3
Сигурно ти или си бивш или настоящ преписвач, друго обяснение не намирам, да ги хвали нещо толкова нелепо. Недей да обобщаваш, че са богати и ''успешно", защото именно преписвачите стоят на улицата безработни, защото никой не ги иска на работа - безотговорни и неможещи с нищо да се справят. Няма да описвам техните личностни характеристики и съмнителен морал, но това са хора без никакъв потенциал и ако един интелигентен човек има досег с такъв човек, на момента би го разкарал. Плюс това, ако си малко хитър, можеш лесно да ги манипулираш (аз като четяща много психология, съм го правила, само за да видя дали ще се вършат) - АМИ ДА, можеш да си правиш с тях, каквото си поискаш. И темата тук беше друга- дали изобщо си струва това да се старае човек и да се развива интелектуално. Нали се сещаш, че всеки може да я кара така? Аз също можеше да не уча и за в бъдеще да се възползвам от труда на другите(които ще са глупави да ми помагат). И това, което ти описваш не е никаква целеустременост - това е подлост, хитрост и БОЛНА АМБИЦИЯ.

Забравих да спомена,че съм родена в заможно семейство, с големи финансови възможности... Спокойно мога дори да не работя, а да си живея охолно, да ходя по почивки и молове и да се фукам с хубави снимки в соц.мрежи, но не съм такъв характер, за съжаление...обичам постигам всичко сама и да се трудя (по честен път)...но то представите за честност на всеки са различни...

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: dbcd26fa6f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   При мен никой не преписваше. Все пак те следят с камера и двама квестори те гледат. Това което мен ме възмути е колко пренебрежително беше отношението. Инструктажа бе доста небрежен. Например като дойде вторият модул един човек попита, как да редактираме на беловата. Отговорът беше - четете инструкциите. А в тях не пишеше. Или аз примерно почнах да попълвам името си ръкописно - първите няколко букви. Сетих се, че трябва печатно и вдигнах ръка. Аз исках нова бланка, но веднага ме отрязаха. На въпроса какво да правя - сам си преценявай.
Другото което ме издразни беше колко ни омаловажаваха. Буквално ни "успокояваха", че сме щели да си вземем матурата, а ако не, то следващата сесия била след няколко месеца. И всякакви такива. Едва ли не, аз 12 години уча за една тройка на матурата.
Просто осъзнаваш калко сериозно е пропаднало образованието ни. Аз това не го осъзнавах, защото бях в друго училище в друга среда, но сега видях каква е реалността.
И да, голяма част от зрелостниците имаха една единствена цел - да вземат матурата. Докато чакахме отвън чух как другите обсъждаха, как им било важно да имат тройка.

Що се отнася до изпита, то аз съм със смесени чувства. Разчитах на втори модул да имам макс точки, но се затрудних сериозно на няколко места. Темата беше лесна, но там не зависи какво ти мислиш. Всъщност това беше най-лесната тема в последните 2 години.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 7b9eac85bf
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

7.   Не защитавам преписвачите, но за да препишеш на ДЗИ и да не те хванат се изискват доста качества като хитрост, съобразителност и адаптивност към ситуацията. Ако бяха толкова тъпи, щяха да бъдат хванати. Пак казвам, не подкрепям подобни действия, но никак не е лесно да препишеш на контролно...камоли пък на изпит с камери. В крайна сметка, важни са знанията. Един ден като ги наемат на работа и като шефът им види, че не знаят нищо и са полуграмотни, ще си носят кръста. Ти гледай себе си!

 
  ...


...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 893b3a37e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   В живота успяват посредствените - факт - тарикати, преписвачи, хитреци на дребно - това са пробивните хора, които се справят с живота много по-добре от зубрачите, отличниците и все в тоя ред - "наша гордост".
А специално относно авторката - открих в текста ти доста правописни, пунктуационни и стилистични грешки - не знам, как си постигнала отличен резултат на пробната матура, но има още много, какво да се желае от дискурсивните ти умения.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 604d5b0c97
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Номер 3 и 7:
Брей, тия преписвачи колко били интелигентни! Вече знам защо Бил Гейтс, Стив Джобс и Илон Мъск са толкова успешни! Ми преписвали са и са били находчиви! :)
Па който не знае да преписва, рови по кофите и те така....... :))))

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 6f0f7eec8e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Тия са някакви майстори на преписването, аз правих матура миналата година и си спомням, квесторките стояха в единия ъгъл на стаята до прозореца където камерите не ги виждат, че да си говорят на спокойствие и дойде една да им каже да се преместят, защото не се виждали на камерите.

ако не ме разбра, искам да кажа, че камерите реално се гледат и, ако успееш да препишеш в такава ситуация трябва да си много хитър

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: d4c2536bce
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Ако си българин и нямаш друг произход, то няма какво да преписваш на матурата по Бел.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 2d3faeb7cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Живея извън България и мога да ти кажа, че това не е само българско явление. В САЩ случаи като твоята сричаща седмокласничка са редовни. Има такива, защото буквално учителите не се интересуват и оставят всеки полуграмотен "кадър" да завърши. Защо го правят? Зависи - на едни им е омръзнало, на други буквално не им е присъщо да са учители. Чувал съм за случай от едно местно училище, в който учителят буквално показва средния на ученик. Но като цяло не искат да се занимават с поправки и пак да преподават на същите ученици. Тъжно, но факт. Буквално гимназисти можеш да намериш, които още не могат и едносрични думи да прочетат. Така че не е само в България това. Почти убеден съм, че българското ти образование ще е на по-високо ниво от масовото тукашно. Поне в България се учи и чужд език.

Преди години в класа ни имаше едно момче, което беше особен случай. Просто не учеше, ама въобще. Защо? Не знам, никой не знаеше. Учителката ни го пускаше по милост, камо ли зацепи един ден да учи. Опитвахме се: събрахме пари от класа, купихме му учебници и всичко нужно, йок. Най-накрая тя му каза "Съжалявам, но не мога да те пусна в пети клас". И не го. За последен път го видях да продава вехтории на една сергия.

Когато аз се подготвях за матурите, мои познати ми се хвалеха как нищо не докосват и ще хванат поне 4. От класа ми пък за ДЗИ по английски ми предлагаха да вкараме по 50 лева и да си купим отговорите. Не го направих, пак изкарах безупречно. А те? Един от тях сега е в чужбина, така и една дисциплина не завърши, тъне в дългове.

Мисълта ми, авторке, е че тарикатите хитруват до някакъв момент. Рано или късно или вече няма кой да ги носи на гръб, или сами се закопават. Ако си принц или богаташко леке, може и да мине. Но е изключение, не правило. Оценките не са само за едната хартия, те са и белег на вложеното усилие, на трудовата етика и дисциплина. А хитреците да си лъжат, то проличава в даден момент.

 
  ...

...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 2d3faeb7cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Номер 2/7,

Повтаряй си това, може един ден и някой от нищото да ти подари фирмичка. "Брат'чед, нищо в живота си не си направил, едно контролно без пищов не можеш да изкараш, но на: стани изпълнителен директор!" Я кажи коя фирма ти ръководиш, да те проверя. Тези приказки за лека нощ ги разправяй на друг. По-големи сладури от двойкаджиите с претенции няма.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: e1899ad3e8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Аз имам сертификат CAE от Кеймбридж, но на изпита по английски в СУ ме порязаха за да пуснат вътрешен човек.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 08e43c88fb
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   10, сериозно ли излизаш с тези клишета? За първите двама е ясно, че са откраднали идеи на техни приятели, а третият е имал баща притежател на мина. На всичкото отгоре сума ти неизплатени заеми от държавата. Т'ва като на Скалата историята за 7-те долара. Нищо, че баща му е бил световноизвестен wrestler. Стига тъпотии, случайни хора няма. Всеки е бил побутван от някого и е крайно време да го разберете и да слезете на земята.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 5fc133004b
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

19.   До 18

Слушах дълги години историите на хора, точно като теб, слушах и съветите им. Накрая научих едно - че вие винаги имате извинение, особено ако някой е постигнал нещо, което е можело и вие да направите, ама е имало много зор и мързел.

"Всеки е бил побутван от някого и е крайно време да го разберете и да слезете на земята. "

Би ли пояснил? Какво означава "слез на земята"? Да се откажеш? Да не полагаш труд, да не се учиш, да не се опитваш, ами да се съгласиш със скапаното си положение, все едно си придворен роб от преди 800 години? Приятен живот, на теб и на децата ти.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 032fb33ddf
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

21.   Преписвачите управляват света.Запомни тази максима,казвам ти я от позицията на големия си житейски опит наблюдавайки бившите си съученици.Номер 2 го е казал брилянтно,няма какво друго да добавя,освен да го аплодирам безапелационно!

 
  ... горе^

...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 1b9893ae0d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   То повечето не преписват в стаята, а в тоалетната. През 2016-та на матурата ми по БЕЛ повечето от стаята един по един се изредиха да ходят до тоалетната. А на втората тези които бяха по биология след матурата като излязаха отговорите викат "Е как можах да платя на тоя, отговорите не са верни" Ама поне минаха с 3 някак. Аз бях по математика и един от математическа паралелка го хванаха да преписва от този под него и го изгониха. Слушала съм, че на изпити в СУ си слагат нещо на ухото и им диктуват какво да пишат.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: fb01d80703
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

25.   18 съм.


19, не познаваш хората, а в същото време раздаваш определения.

След завършването ми на средно образование започнах работа, за да спестя пари и да уча извън България. 1 година работих за смешни пари, защото родителите ми нямаха възможност да ми помогнат, както при 95% от приятелите и познатите ми. Както и да е, събрах ги и заминах. Там работих нощни смени, плащайки наем, сметки, храна и страничните ми хобита (фитнес). Изкарах и лиценза им за охрана, който е скъп и сравнително труден.
Вече университетът е онлайн и съм си в България. Но въпреки това си намерих работа и работя, докато remote learning спомага за ситуацията.


Къде съм казал да не полагаш труд? Къде съм казал да не се стремиш да се развиваш? Споменах, че хората, които бяха за пример в предния коментар, далеч не са self-made. А слизането на земята е във връзка с това, че случайни хора наистина няма. Или искаш да ми кажеш, че има? Че рано или късно няма да се стигне до ситуацията човек на по-горен пост да избере някой друг за повишение? Или, че бизнес-партньорът, без когото няма да успееш да започнеш бизнесът, за който си си заложил задника и си събирал/теглил пари внезапно се отказва, а ти нямаш други връзки и варианти? Повярвай ми, случва се... и то доста често.

Намесваш и потенциалните ми деца? Не знам как да реагирам. Мога да направя корелация с родителите на един от най-близките ми приятели, че щом моите родители били такива, аз също съм. Предразсъдъци, батко. :)

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 7296dcb95c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

26.   В училище и в университета можеш да препишеш, в живота-не!
Така, че рано или късно ще им лъсне цялата измама.
Моя позната беше така, учеше филология в университета и къде с преписване, къде с късмет успя да завърши. До тук добре, намери си работа в чуждестранна фирма със съответния език и всичко беше ок... Докато не дойде големият шеф и не се очакваше тя да му превежда. И тогава лъсна цялата истина! Че изхвърча от работа, изхвърча, ама и срамът беше голям, защото тя на всички се хвалеше какъв голям специалист е, как го знае езикът едва ли не като роден и т. н.
Така, че да не ти пука. Рано или късно и тези тарикати ще се издънят и то много лошо.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 810b731199
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

27.   Д0 25

О аз не познавам хората, а госпожица "не ме познаваш" започва да шикалкави, за да се измъкне от тъпизмите, които каза. Давал си бил пример с тези хора. Ами дай примери според контектста, бе!!!

Не познавам теб, но много добре познавам масата от недоразумения, която все се си повтаря, колко мизе

"Там работих нощни смени, плащайки наем, сметки, храна и страничните ми хобита (фитнес). "
Бууу-хуууу работил бил, плащал наем. Ти и 80% от населенеието на северното полукълбо! А да ме прощаваш, но хобито ти е малоумно.

"Намесваш и потенциалните ми деца? Не знам как да реагирам. "

Ами да се стегнеш и да станеш по-добър, а не да хленчиш, че си работил на нощна смяна. 40% от наборите ми са депресирани на по 28 години, на които някой им е обещал, че ако направят минималното, ще получат всичко от живота, а като се сбълскат с реалността, че дори инещата, който са даром, не ти помагат особено, ако не се трудиш, направо се разпадат.
"

" Мога да направя корелация с родителите на един от най-близките ми приятели, че щом моите родители били такива, аз също съм. Предразсъдъци, батко. :) "

Ако родителите ти са бедни и дебели нещастници, надяващи се на помощи, то вероятността да си дебел нещастник, надяващ се на помощи е огромна. Ако си се се измъкнал от шибаната си среда - то ти си изключение, а не правило и трябва да се гордееш с това.


Животът е борба. Ако искаш да постигнеш нещо в него, трбява да се бориш. За съжаление, съвременната ни култура ни учи на мързел.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 92e225efa1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

28.   25 съм

27,

Моля да си оправиш пунктуационните грешки.

Това първо, второ - защо такава агресия , бе , пич? Имам чувството , че изобщо не си човека, за когото се представяш.
Кой си ти да съдиш за хобитата на хората? Обичам да тренирам, и ?

Къде шикалкавя? От кои "глупости" да се измъквам? Щом съм го казал, значи го мисля. А самият факт, че ги наричаш "глупости" ми и достатъчен да заключа, че не си запознат със случаите им.

Относно нощните смени. Отиди в друга държава, запиши се на университет, като в същото време работиш нощни смени и ходи на лекции след смените. Да видим.

Ако родителите..., ама акото цапа и смърди. Всъщност, мисля, че в реалния живот си дебеличък, иначе защо ще вкарваш темата "бедни и дебели". Защо и ще критикуваш фитнесът толкова сериозно - защото не ходиш, не спортуваш. Дори не е нужно да ходиш в зала. Но ти не го правиш. Затова и имаш комплекс. Някои хора сте елементарни до такава степен, че като пишете се издавате.


До Мод:

Предният коментар е срам за сайта. По мое мнение подобни агресивни индивиди не трябва да бъдат толерирани.

Благодаря.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker