Заслужава ли си да учиш висше? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120670)
 Любов и изневяра (29587)
 Секс и интимност (14308)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18389)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Заслужава ли си да учиш висше?
преди: 2 години, 10 месеца, прочетена 1950 пъти
Искам да видя и мненията на другите.

Моето лично мнение е, че не си заслужава. Голяма част от приятелите ми завършиха и сега не са доволни от животите си. 4ма от тях завършиха Американския в Благоевград - плащаха по 10 000 на семестър и сега се чудят какво да правят. Други пък завършиха ПУ - няма да коментирам университета, за да няма обидени, но тези хора едвам завършиха училище и с по-малко усилия завършиха университета.

Жена ми и нейните колеги са завършили СУ - много труд, учене и нерви, които според повечето от тях не са си заслужавали.

За УНСС дори не смятам да отварям дума :D.

Брат ми иска да учи право, но семейството ми не разполага с връзки и познати, които да го уредят, а докато се издигне сам и започне да взима пари животът му ще мине. Неговата приятелка учи медицина и няма време да излезнат, камо ли пък да отидат на почивка.

Аз завърших ТУ преди 5 години и сега съжалявам, че не оползотворих това време по друг начин. Вече имам сериозни проблеми с кръста от постоянното седене на стол, ако не нося лещи зрението ми е като на 70-годишен човек.

Не приемайте темата като антиреклама на българските ВУЗ-ове. Целта ѝ е всеки да изкаже мнението си и ако иска да сподели личен опит. Какъв съвет бихте дали на децата си ако ви зададат този въпрос?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 10 месеца
hash: 1fc374b817
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

1.   Няма еднозначен отговор.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 1c4c1654b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

2.   В общия случай за мъж без връзки висшето е загуба на ценно време. В тези четири години можеш едновременно да усвоиш професия и да бъдеш с половин апартамент напред. Льольовците, които се подпичкосват до 25 години в университетите, могат само да дишат прахта на един работлив и амбициозен човек, който се развива и печели от 19-годишен. Един пестелив електротехник до 30 години спокойно да е направил първия милион.

За жените обаче висшето е важно. За тях е хубаво да си намерят нископлатена, но стабилна и по-малко стресова работа в община, държавна администрация, където да нямат проблем с майчинството и не ги гърчат с работното време. А пък тези позиции искат някаква диплома за висше, често без значение специалността.

И не, не е проблемът само висшето в България. Нямаш идея каква комедия е дори в държави като Холандия и Англия, а в Италия и Испания е почти 1 към едно като у нас. Навсякъде гимназията е на по-високо ниво и по-трудна за завършване, отколкото е висшето.

И друго забелязвам - в бакалавърска степен има бая умни момчета. После магистратура карат най-големите пъпеши, които не е трябвало да завършат дори средно.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 610ae01d46
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Зависи много.

Ако имаш намерение сериозно да се захванеш с ученето и да завършиш сериозна специалност, която ще ти е наистина полезна в живота, тогава си заслужава.

Ако просто искаш да имаш диплома за висше с каквато и да е малоумна специалност, от която няма никаква полза и възможност за професионална реализация, а ще ти служи само за хвалба пред останалите как и ти си много образован...ако търсиш лесния живот и 5г. да харчиш парите на родителите си без особена полза, тогава отговора е НЕ!

Но да, в България дори човек със сериозно образование, ако не е нахален и няма връзки, е трудно да се оправи...

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 50e9326d96
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Питаш дали си заслужава да се учи висше. Зависи. Зависи каква ти е специалността, къде си я записал, какъв тип личност си, какви връзки имаш и много други. Проблемът е, че една много голяма част от хората са глупаци. За простите хора е типично това, че те се интересуват от мнението на другите и че правят това, което прави мнозинството. Според много българи, ако нямаш висше, значи не ставаш. Заради груповия натиск много хора записват някаква специалност, колкото да казват, че са студенти, и да не изглеждат лошо в очите на другите. Затова има това много хора, които не работят по специалността си.
За много професии би помогнало или дори е задължително да имаш висше. Освен това, като учиш, си развиваш мозъка и ставаш по-умен. В университета срещаш доста хора.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 8c315e2d05
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   В момента, в който прочетох заглавието помирисах дима от протриващия ръце Чингис Хан. Даже има 3 коментара, чакащи одобрение и съм сигурен, че поне един е негов.

Това в кръга на шегата разбира се. По темата, аз мисля, че висше си заслужава само ако е професия с реализация. А за реализацията вече си правиш рисърч-а и си преценяш риска.

 
  ...


...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 0e82525863
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   За приятелите ти, които са плащали американци цени, на американски колеж, без да са в САЩ ли? Не, не си е заслужавало. Искрено не схващам защо въобще някой би посетил онази дупка. Навремето правеха презентации в гимназията ни, колко страхотно било. Представителят им разправяше как ще те научат бизнесмен да ставаш (каквото и да значи това). Личеше отдалече, че са въздух под налягане.

За останалите ти коментари не знам какво да кажа. В СУ освен ако не следваш твърда наука (физика, математика, сходни), то няма как да ти е сложно. С ръка на сърце го казвам, защото съм видял дереджето и на философския, и на математическия, и на стопанския факултет. Само на едно място реално се изисква учене, познай кое. Хората, които в другите дисциплини се проваляха са просто тъпи.

Не знам какво си завършил ти, авторе, но не виждам как кръстът ти има нещо общо с ТУ или дисциплината ти. Ставай на всеки кръгъл час за няколко минути? Носи очила, които да те предпазват от синя светлина? Изисквай елементарни паузи на всеки два часа за очите ти?

Образованието не е за всеки, факт. Най-малкото за твоите познати, които са се вкарали в дълг за едното нищо.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 2a7dcce61a
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

7.   НЕ не си заслужава.Да изгубиш още 4 години от живота си за една хартийка която ще събира прах в вкъщи.Жалко и за найвните родители които се лишават за да плащат семестрите на децата си и хранят напразни надежди за тяхната Реализация.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 584c576b39
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Виж темата "Какво работите и каква заплата получавате?" и ще се увериш, че сервитьори и бензинджии взимат колкото че и повече от образовани хора със сериозни професии, учили 10 г. Така че в 90% от случаите не си заслужава, освен ако не отидеш да учиш в чужбина. Стани един тираджия за 3 месеца и ще взимаш 4-6 к чисти. Дори лекарите много много рядко взимат подобни пари и то ако ги взимат, започват да ги взимат пред пенсия. А ти на 50 с тираджийство вече ще си реститут и няма да ти се налга изобщо да работиш. Това е суровата истина за съжаление.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 3427a3f14d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Вероятно не, но аз съм доволна за себе си. Първо работих по специалността си, после благодарение на висшето ми се уредих на държавна работа с добра заплата и лека работа. Но съм единичен случай и вероятно повечето хора не са доволни от образованието си.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 09e5e1c606
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   До 8,
Чакай сега професиите "тираджия", "моряк" и всички производни са добре платени, защото там трябва да жертваш личният си живот, свободното си време, приятели, развлечения и т.н. Затова са толкова платени, а не защото изискват кой знае какво. Капитана на един кораб не случайно взима х3/5 на лекарите. Пробвай ти да стоиш някъде в морето или по пътищата 3-6 месеца.

 
  ...

...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 584c576b39
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   10, аз не съм и казал друго. Казвам, че поне си заслужава от финансова гл. т. Ако не си тираджия, е все едно дали ще си барман или инженер, защото най-вероятно ще взимаш същото, но поне няма да си блъсакш главата 4 г. и няма да рискуваш да не си намериш работа по специалността и да си обършеш гъза с тази диплома. В България абсолютно не си заслужава висшето и го казвам като висшист. За мен вариантите са или да учиш в чужбина и да забравиш за Кенефистан, или да станеш тираджия, или да се примириш, че цял живот ще живееш от заплата до заплата и всеки извънреден разход ще те стресира, защото ще излизаш на червено. Изключения са висшите в България, за които наистина да си е заслужавало от финансова гл. т. Ако ти е важно да работиш на климатик в офис, да, това си е предимство, стига да си намериш работа по специалността, но за един климатик струва ли да си кълвеш 4 г.?

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 09e5e1c606
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Не съм съгласен. Ти като висшист не може да не си усетил още в първият ден в университета разликата със средното образование, въпреки състоянието и нивото на обучение там, ако искаш да научиш нещо ще го научиш. За да получаваш и добра заплата после трябва и малко акъл преди да запишеш "маркетинг" или "стопанско управление"(нищо лично към тези специалности). Естествено познавам инженери( не ИТ), които взимат 1200 лева, но познавам и такива, които взимат 5000 лева. Познавам и чужденстранни инженери с петцифрени заплати в евро. Може би и малко късмет ти трябва, за да попаднеш на точното място. Но за да взимаш такава заплата СЪС СИГУРНОСТ ти трябват знания и образование, без тях на бензиностанцията дет се вика!!!

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 584c576b39
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   "трябват знания и образование, без тях на бензиностанцията"

И пак ще взимаш същите пари и то без да си се занимавал с глупости.

Не знам какви са ти познатите, но от 300 души в нашето предприятие, само главния инженер взима 4 к и изпълнителния директор 7 к. Всичко друго 1, а ръководител на цех евентуално 2. И между другото в цеховете масово са със средно, че и с основно има и взимат повече от администрацията, които са висшисти. Вкл. и главния счетоводител взима 1,4 - колкото един цехаджия с 8-ми клас, а булдозеристите и багеристите даже взимат и повече с един курс и пак не могат да ги задържат, защото в чужбина им дават 2 к евро и те масово бягат. Ама нали счетоводството не може да се бачка в чужбина и си им в кърпа вързан и си бачкаш за 1 к и си траеш, нищо че си завършил голямото вишу, а онзи с един курс взима 2 х повече от теб. Е, да, ние бачкаме на климатик и цехаджиите не спират да скърцат със зъби как разбираш ли, той бачка в праха, а ние сме с чистите дрехи и на хладно лятото. Ама за едното хладно аз съм учил 4 г. Ако това му се вижда несправедливо...

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 09e5e1c606
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   За счетоводителите не съм писал, защото 90% от жените и 40% от мъжете записват това и щеше да има много обидени...Как да плащаш 2 000 лева, примерно на някой като всяка година завършват сигурно 50-60% в повече от необходимото счетоводители? Конкуренция има колкото искаш...В предишната ми фирма бяха взели тримка току-що завършили Свищов за стаж, ама не знам и минимална дали им плащаха. 6 месеца и аут - и те доволни и фирмата доволна. Една, която беше "гл. инженер" ми каза преди години като ме преместиха от обект в администрацията, че в производството по-принцип се взима повече отколкото в администрацията. И накрая, за да ми разбереш мисълта ще ти кажа, че този "багериста" цял живот ще си е багерист, но ти ако имаш желание да се развиваш със сигурност можеш да го направиш. Може да не е в тази фирма, може да е в друга и там да плащат повече на гл. счетоводител...

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 584c576b39
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

15.   14, остави това развитие. В провинцията няма развитие. В София пък не искам да се бутам като всеки втори, не ми понася добре този град на нервната система, а и я се развия, я не. По-скоро бих отишъл в чужбина да мия чинии и пак ще взимам същите пари, че и повече.

Между другото един състудент работеше в TBI, беше мениджър на североизточна България и взимаше 1400 лв. Обиколи всички банки в Русе като кредитен инспектор, но там дори и толкова не даваха. Отделно няма развитие, отделно непосилни таргети и постоянно ги вдигат и все мрънкат. Мъчи се, мъчи се години наред. И на края толкова му писна, че си стегна багажа и замина за Франкфурт. Там си бачка кетъринг човека и само пдорежда бутлки и вилици на масата и взима същите пари, ама в евро. И е спокоен, никой не му вика, дрехи му се полагат, храна му се полага и това между другото. Отделно не работи до по нощите за без пари, защото често оставаше след работа и не му се плащаше допълнително, а там си работи на 6 ч и си разполага с времето. Плаща си 600 евро за самостоятелна квартира с включение сметки, храната му осигурена, дрехите осигурени и остатъка кажи-речи го спестява. Купи си малка кола на изплащане и вече я изплатил. И казва, че с работа на почти минимална заплата живее 100 пъти по-добре от България и то с много по-малко часове и с много по-малко стрес и без да го навикват всеки ден и при положение че в Бг живееше в собствен апартамент и не плащаше наем. И това с почти минимална заплата. А ако искаш да се развиваш в Германия, ехеее, може и давземаш и х2 или х3.

Предложиха му да работи и там в банка на гише, но той отказа, защото заплата е 2000 евро, но ще го гъзят повече и той вече има някакъв стрес от банки и толкова тормоз от Бг и си предпочита да живее спокойно и да не се товари. Защото той дори с 1400 евра пак си живее доволно добре и на почивка си ходи всяка година.

Ще уча аз 4 г., ще бачкам още 20 и то за подаяния, ще уча допълнително, за да се "развивам" и ще чакам ЕВЕНТУАЛНО на някой да му хрумен да ме оцени след още 20 г., когато вече ще се пенсионирам. Ама само евентуално, защото има и връзкари на опашката. Абе я си ебете майката, просто работодатели и скапана държава. Няма да отида аз в чужбина и с дори с елеменарна и лека работа да си живея като бял човек още от първия ден, ами ще чакам 50 г. да се "развия", да уча, да бачкам за без пари, че евнтуално някой някога да ме оцени. Не, мерси.

Авторче, изобщо недей да учиш, моето момче. Научи език и бягай. В чужбина и кенефи да чистиш, пак ще живееш по-добре от висшист тук и то без да учиш 4 г. Ако ще учиш, да е в нормална държава, а не в Тоалетналандия.

 
  ... горе^

...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 66089b4221
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Така сега...има ли смисъл от висше или не.Зависи,ако искате да практикувате определена професия(адвокат,лекар,инженер,геолог и други подобни)ще трябва да учите за да имате необходимата квалификация,друг е въпросът колко добре ще се реализирате в избраната от вас област.Ако искате просто да изкарвате пари може и без да учите в днешно време могат да се изкарат няколко месечни курсове за най-различни професии от които се печели прилично дори в България.Сега тук идва личният момент,всеки трябва да реши за себе си има ли смисъл да се учи или не,все пак е добре да се пробва в най-лошият вариант ще прекъсне,един съвет за всички колебаещи се хора дали да учат:не разчитайте само на дипломата от университета която евентуално ще изкарате,защото тя е едно нищо ако нямате стаж по нея това много ще ви помогне стажувайте още от 1 курс,по възможност се надграждайте и в други сфери изкарайте някакви странични курсове,на прост език казано овладейте няколко занаята,научете повече от 1 чужд език и това ще намали драстично шансовете ви да останете безработни.Това е от мен,бъдете здрави и трупайте опит,това е най-добрият учител взима скъпо но обяснява разбираемо ;)

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 0e82525863
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   №2, милион зимбабвийски долара или марки от играта Монополи? Преглед на заплатите за електротехник друга снимка показват. Значи за 4 години (4*12 = 48 заплати) можеш да купиш половин апартамент? Апартаментите в София се въртят около 90, 000 евро (зависи къде), ако не искаш някоя кибритена кутия баш на самолетната писта. Значи за 48 заплати ще спестиш 45, 000 евро? Само малко под 1000 евро или 2000 лева на месец ще заделяш, това след сметки, храна и други разноски? Да, окей. По-добре търси ламята и златната ябълка, по-правдоподобно е.

До 30 ще си направил милион? Добре, да смятаме в лева. 30 - 18 = 12 години (ако веднага почнеш след средно и имаш вече ноухау). 12*12 = 144 заплати. 1,000,000/144 = 6944.44. Кой е този електротехник, изкарващ повече от депутат на месец? Или да пробваме с инвестиции: почваме с начална инвестиция от 5,000, вкарваме всеки месец пак по толкова, 4% годишна сложна лихва, срок от 12 години. Стигаме до 909, 553.49, пак под милион. Пак, кой е този майстор, който по пет бона месечно заделя?

Не знам какви льольовци си срещал, но аз поне бих научил математиката от основното преди да коментирам висшето образование. Разправяй си бабините деветини другаде.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 8c315e2d05
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   Номер 18

Просто Топ коментар. И аз видях коментара за "първия милион", но просто нямах желание да напиша колко смешно звучи отстрани. Браво

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: cc3754531e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   Само ако ти се живее в голям град и ти се работи в офис, най-често кол център.
Ако не, търси си пшрофесия - електротехник, водопроводчик т.н. Ще имаш занаят в ръцете си, ще си живееш в малкото градче, ще имаш парички и няма да ти се налага да ходиш в офис от 9-18 и да плащаш цял живот ипотека.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker