Връщат ли се стипендии от докторантура? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121173)
 Любов и изневяра (29702)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18518)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Връщат ли се стипендии от докторантура?
преди: 2 години, 11 месеца, прочетена 3526 пъти
Здравейте! Надявам се да получа тук отговор от хора, които са се сблъсквали с подобен казус. Моля ви, съвети от типа "Консултирай се с адвокат" губят и вашето, и моето време.
Пред защита на докторска дисертация съм. След тригодишна редовна форма на обучение съм отчислена с право на защита, т.е. в срок до една година се очаква да се явя на защита. Здравето ми обаче много се влоши и усещам как няма да успея да завърша в този срок работата си. Вече съм се примирила с трите години загубено време, но въпросът ми е дали при редовна докторантура докторантът трябва да върне вече получените стипендии, ако не се яви на защита?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 11 месеца
hash: 5bc81aca00
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

1.   Консултирай се с адвокат

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: cb74747f58
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

2.   Предполагам млко хора от сайта е са попадали в подобна ситуация, за да са наясно. Щом не искаш да се консултираш с адвокат, винаги има рискове. Можеш да потърсиш в група във фейсбук, в някой сайт като pravatami или да пишеш в бг мама. Адвокатът е най-добър вариант.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 062b48879c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Номер 1, това подигравка ли беше?

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 20c1dca247
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   По принцип в закона за висшето образование и в закона за развитие на акедемичния състав никъде не пише, че връщат стипендиите, но админстраторите в университетите така са научени да казват от ректорите, деканите и академичните съвети. Ако в устава на някой университет е записано, че трябва да се върне някаква част или цялата стипендия, то това означава че устава противоречи на двата посочени закона. Съответно, ако официално те накарат (а не просто някакви слухове или устни предупреждения) да върнеш парите, се свържи с адвокат и заведете дело. Дори и да го правят само за сплашване, това може да го използват, като аргумент, когато прекратиш докторантурата преди да си отчислена с право на защита. След като вече си отчислена с право на защита, дори не би трябвало да се споменава въобще за връщане.
В моя университет мисля, че ако след отчислението имаш максимум две години за защита без да си платиш, а ако са изминали две години (и естествено ако се стигне до втора защита, защото първата е била неуспешна), тогава си заплащаш защитата. Презумцията, най-вероятно е, че след като вече си работил над две години вече имаш доста събрани пари едно и второ явно научната кариера не те влече чак толкова щом не си си дал зор.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 684c736bd7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Не, щом си отчислена с право на защита, не се връщат. В интерес на истината, ако решиш да прекъснеш, но си си взел/а вътрешните изпити (изпитите по времето на докрорантурата), прекъсваш без да връщаш стипендии.
Но ако защитиш в срока от 1 година, може да кандидатстваш за едни 1000 лв. еднократна стипендия.
Свали си правилник на докторанта в твоя уни и се запознай обстойно с правата си. Успех и не се шашкай, годините не са изгубени, здравето е важно.

 
  ...


...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 9b4caac3dd
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Чакай сега. Защитата се определя след като докторантът е готов. Т.е. пишеш, предаваш на ръководителя, вътрешното звено на университета/института я разглежда, предлагат корекции и едва след това се стартира процедура по защита. Самата процедура трае минимум 6 месеца.Обикновено е достатъчно да се задвижи тази процедура в рамките на 1 г. Доскоро даваха еднократен финансов стимул, ако защитиш до 1г. А срокът за защита се определя от университета/института и е до 5 г. Виж при теб как е, но се съмнявам да има срок под 2 г.
Стипендиите се дават от държавата, но никъде в закона не е записано да се връщат. Т. к. университета/института не е давал тези пари от собствения си бюджет, реално няма как да те накарат да ги връщаш. Заплахи вероятно ще има, но са абсолютен блъф. По-вероятното е след като изтече предвидения в правилника на университета /института срок, да откажат да ти поемат разходите за по-късна защита (които вече са от собствения бюджет) или да загубиш право на защита. Но за връщане на стипендии... никакъв шанс, няма как от правна гледна точка да искат да връщаш пари, които не са дадени от тях. Съветът ми е да не се пяникьосваш на тая тема,а да провериш дали е възможно предвид здравословното ти състояние да ти удължат срока за право на защита.
Успех!

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 500c3a7c32
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Много съм ви благодарна за отговорите! Желая здраве на всички ви!

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 891fbab98b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   А когато докторантът отчислява БЕЗ право на защита, дължи ли се връщане на стипендиите?

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker