Философия - къде, кога, с какво и как? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121155)
 Любов и изневяра (29696)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21892)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18513)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Философия - къде, кога, с какво и как?
преди: 2 години, 11 месеца, прочетена 1614 пъти
От както се помня философията е единствения предмет, в който виждам смисъл и мога с часове да ви го говоря...Но не това е идеята на тази статия...Питам тези, които СЪС СИГУРНОСТ знаят..Софийския университет ли е единствения, в който ще получа добро образование? Второ, ако има други университети с тази специалност какви ми са кандидатстудентските изпити и последно..Има ли бъдеще философията според вас? В България всеки иска да кандидатства с медицина, програмиране и педагогика, знам това...Но именно от философията е потръгнало всичко. И да просто искам да направя нещо като ПРОМЯНА в България...Всеки като чуе философия си казва: оф за кво ми е...Искам да променя това. И да просто нуждая се от отговорите на горните въпроси.


На 17години съм..

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 11 месеца
hash: 23aa7c503a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

1.   В ЮЗУ Благоевград също има. А преподавателите са далеч по-добри от тези в прехваления Софийски. Поне така съм чувал от познати.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 26d3cd7cec
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   А не трябва ли най-вече да се питаш "защо"?

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 5431fcaa00
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Това е наистина страхотна специалност! Давай смело напред! Можеш да станеш учител по философия и да преподаваш в някое училище. Нашата образователна система се нуждае от нови учители.

Ако нямаш желание да се занимаваш с преподаване можеш да си намериш друго място в живота: журналист, общински съветник, политик, писател радиоводещ, телевизионен водещ, блогър, научен работник и т. н.

Има доста известни хора, които са завършили философия. Например: Томислав Дончев - политик, Юлия Кръстева - писател и обществена личност, Лана Дел Рей - певица, Иво Христов - социолог, Уди Алън - режисьор и т. н. Аз познавам философ, който се е занимавал с преподаване, с журналистика. Бил е също и общински съветник дълго време.

Не съм философ по образование, а любител. Харесвам философията поради следните причини: развива логическото и критическото мислене; запознава те с различни идеи, системи; научава те да се говориш, да пишеш. Запознаваш се с философи и техните идеи от различни исторически времена и по какъв начин оказват влияние в най-различни области.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: e871d10481
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   Философията (донякъде) и историята са основата на абсолютно всички и са абсолютно задължителни за човек, който се надява на нещо повече от късмет в живота. ОБАЧЕ философията като висше образование е АБСОЛЮТНО БЕЗСМИСЛЕНА загуба на време и финанси. Да не говорим, че повечето професионални философи са тъпи. С други думи - в никакъв случай не "учи" философия; задължително се занимавай с нея (но с нищо, което е написано преди по-малко от 50 години)

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: ab5698e3fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   "Питам тези, които СЪС СИГУРНОСТ знаят.. Софийския университет ли е единствения, в който ще получа добро образование? "

СЪС СИГУРНОСТ мога да кажа, че в чужбина ще получиш по-добро образование. Знам, защото съм бивш кадър на ФФ в СУ. Доколкото самото ти образование е засегнато, то зависи изцяло от теб. Можеш сам в библиотеката да се образоваш, можеш и в Станфорд да блееш без напредък. Аз мога да ти кажа какво съм видял от ФФ, но в друга програма:

- отсъстващи лектори
- отменени занятия без предупреждение
- посредствено преподаване на ниво Уикипедия
- безпочвена арогантност
- липса на какъвто и да е ентусиазъм от студенти и обучаващи
- липса на кариерно развитие извън университета (че и там е спорно)

Моя учителка по английски преподаваше два предмета в гимназията ми (английски и философски цикъл), както и нещо друго в университета. Смятай на колко места трябваше да се мъчи, за да свърже двата края. Как е финансово, не знам. Дали има развитие в България? Младеж, философите в Западна Европа гладуват, ти за тукашните питаш.

Не казвам, че не можеш да се реализираш кариерно с философия. Можеш, но ще е трудно и ще е благодарение на други твои качества (езиково познание, ораторство, увереност в общуването), не на дипломата философска. Можеш да преподаваш в университет, да следваш пътя на въпросната преподавателка, да се развиваш в някоя офисна работа.

Ако въпросът ти е коя част от философията има развитие в бъдещето, това е спорно. Аз бих се ориентирал към епистемологията и логиката, защото дисциплини като математиката все повече навлизат в ежедневието. Статистиката, която до голяма степен е приложна математика, е основата на много от съвременните методи за изкуствен интелект и научни изследвания. Самата статистика е тясно свързана с т. нар. философия на науката. Не говоря в момента за виенския кръжок, Карл Попър и фалшифицируемостта - те са известни познати. Говоря за спора в статистическите кръгове относно методиката, относно самата идея за вероятност, какво точно се разбира под това. Ако искаш виж спора между т. нар. NHST (null hypothesis significance testing или frequentist statistics) и Бейсовата статистика (Bayesian statistics). Това е релевантен спор, който не е затихвал десетилетия наред, няма и мегдан скоро да стихне. По мое мнение, няма да е зле да запишеш философията паралелно с нещо (като например статистика), за да се допълват.

Аз сериозно бих гледал поне в Гърция за философско образование, поне този престиж да си придадеш на дипломата. Ако не можеш или ти е скъпо, пак можеш да се реализираш в СУ. Знай предварително обаче, че е сложно. Влизането е лесно, после е зле.

 
  ...


...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 364d219226
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

7.   От авторката: много съм кратка в историята, защото няма смисъл да говоря за това защо харесвам философията и т. н. Ако смятате, че не съм добра, не ми е никакъв проблем. Знам си знанията, не са много, още много имам да уча, но и знам какво чувствам и мисля. Дайте ми тема и до утре ще съм написала роман. И да, философията не е да пишеш, но просто ви казвам, че съм добра и го знам.. Нека да позная... Понеже още не са качени отговорите ще предположа.. * философията няма да ти донесе пари*. Ама естествено, то в 21 век се управляваме от пари. Термини като душа, съзнание, учудване, време, мъдрост и най-вече съмнение ви са все тая.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: b85bcffc21
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Сестра ми завърши тази специалност в Софийския университет преди три години и е много доволна от преподавателите там. Изпита ѝ, до колкото си спомням, беше под формата на тест и есе, но, разбира се, в съответния сайт на всеки университет би трябвало да има подробна информация по този въпрос.
ЮЗУ НЕ го препоръчвам! Не само за тази специалност, ами въобще!! Аз направих грешката да се запиша там след като завърших гимназия и изобщо не съм доволна. Нивото е изключително ниско! Една година- абсолютна загуба на време...
Относно реализацията впоследствие... Един от преподавателите на сестра ми се бил пошегувал, че подготвят бъдещи сервитьори и магазинерки. ;-) И действително, почти никой от познатите на сестра ми, завършили тази специалност, не работят по нея, а и тя самата в момента работи като продавачка. Но, дано да имате късмет и при Вас да е по-различно. Успех!

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 40dfeeba24
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Истината е, че Софийският университет бълва всяка година най-много философи, защото приемът там е най-голям по бройка от всички ВУЗ-ове, в които се изучава философия.
Да речем, ако завършват 60 философи годишно, от тях 5-6 се реализират и то главно в учителската професия и академичната кариера. Останалите кучета ги яли, в най-добрия случай да си намериш място в някоя библиотека, но и там изискват филологическо образование.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 4a63dd9822
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Като човек на достатъчно години и с достатъчно опит мога да кажа, че хабер си нямаш с какво искаш да се захванеш, просто няма как да го знаеш, не се заяждам, много си млада. Твърдението, че само тема ти трябва изобщо няма да го коментирам, то трябва човек да има какво да каже и да знае как да го каже, че и да го докаже. А защо просто не попрочитваш нещичко за собствен кеф, нещо като хоби, за релакс така? Съветът ми е да си избереш професия, истинска, а философстването да остане за свободното време, успех!

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: bb22b24f88
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Номер 10 права си. Не знам какво искам. Как да разбера. На 17 съм и си нямам ама никаква идея, разбираш ли.. Никаква. Не знам в какво съм добра. Не знам какво искам. А времето не спира да си върви

 
  ...

...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 4a63dd9822
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Спокойно, миличка, не се притеснявай! То тук всяка втора тема е като твоята. Имаш още време, ще го измислиш. Ако учиш в професионална гимназия, съветът ми е да продължиш в същата специалност. Ако си в обикновена гимназия- разгледай кандидатстудентските справочници, виж какво ще ти хареса, но не избирай примерно Икономика, щото ще има завършили средно с тази специалност и те ще справят много по-добре от теб. Избери добър университет, огледай се за успешни хора около теб, дано родителите ти са такива, да имаш добър пример. Все в един момент ще ти се избистрят нещата. Успех!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker