Пловдив - университет, специалност, общежитие, всичко - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121155)
 Любов и изневяра (29696)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21892)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18513)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Пловдив - университет, специалност, общежитие, всичко
преди: 2 години, 10 месеца, прочетена 2179 пъти
Ще бъда максимално кратка. Другата година ми престои да кандидатствам. Не съм си избрала специалност (спестете ли факта, че трябва да реша по-бързо).. Специалността даже ми е най-малкия проблем. Но ме мъчат доста неща. Аз съм от много малък град и буквално никога не съм живяла в Пловдив. Не знам нищо за града, освен, че има богата култура и престъпността е по-малка от тази в София. Попринцип исках да уча в София, но 99% от класа ми ще учи в Пловдив... Поне няма да съм сама, ще се виждам с някой. Няма къде да живея. Апартамент нямам, квартирите знам, че са скъпи... И ми остава надеждата - общежитие. Чела съм плюс са ми казвали, че самите общежития са ужасно и, че самите условия са отвратителни. Ама като няма къде, ще рискувам.. И общо взето искам да попитам всички от Пловдив... Хора обяснете ми максимално добре - как е в университета. Пределно сложно ли е, за да се влезне... Например българска филология. (Давам ви пример, няма да уча това). И да, в общежитията чак такъв кошмар ли е. И мога ли да запиша няколко неща в един университет, по всички ли специалности, които съм записала, ще държа изпит. Имам предвид една приятелка се е записала за цели 13 неща, за да може да я приемат някъде. Ако направя същото 13 изпита ли ще държа? Въпросите ми са глупави, но съм прекалено объркана. Не знам какво искам, как да го направя. От прекалено малък град съм, буквално нямаме светофари тука хах и сега някакво след година ще съм в друг град. + В Пловдив спокойно ли е? Знам, че няма само един университет, спокойно. + четох всичко от университета (Паисий Хилендарски главно ме влече)но сякаш ми е на китайски. С една дума си нямам идея нито кога да се запиша нито кога да кандидатствам. Дори не знам дали е едно и също. Пък за общежитие да не говоря. Тотално не знам как да се запиша за него. Дайте ми някакви насоки, моля.. че ще изперкам тотално

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 10 месеца
hash: 7a21c15fc1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

1.   1. Може да влезнеш с оценка от матурите/дипломата или с изпит(по твой избор).

2. Избираш 5 специалности примерно и където те приемат. Ако имаш отлични оценки, ще влезнеш навсякъде където искаш. да. Обикновено хората имат за цел сходни специалности и държат 1 или 2 изпита а някои даже не държат, а само с оценките от матурата или дипломата.

3. В унито е ок, на общежития аз не съм бил. Много внимателно избери специалност с която после ЩЕ МОЖЕШ ДА СИ НАМЕРИШ РАБОТА. Има също така много стипендии и за чужбина и бригади и всичко. Много възможности. Тъй че идвай вместо да седиш на място без възможности.
Гледай да се ориентираш за стипендии за чужбина. Аз докопах една за Азия. Много доволен останах. Вече съм завършил.

4. Аз кандидатствах след като завърших 12 клас. Но преди това е добре да проучиш нещата и да се подготвиш за изпити ако има такива.


5. За всяка специалност има различен брой желаещи и различен праг за оценките, примерно за право ще ти трябва 5.80 примерно, а за психология може и с 4.00 ... виждаш какво е огромна разликата. Зависи от специалността. Айде успех..

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 43ce328851
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

2.   В Пловдив не е много спокойно, все пак е вторият по големина град. Помисли си какво те влече в училище, по кои предмети си добра и кандидатствай специалност, в която се изучават подобни неща. Аз така бих направил. Реализацията също е важна, ако си харесаш някоя специалност, виж какво може да работиш след това.
Това мога да ти кажа, съжалявам ако не съм ти помогнал с отговора си.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: d9481957d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   А защо трябва да бъдеш максимално кратка? Не разбирам...

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 9854195502
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   Ако имам грешки, съжалявам. Повярвайте ми, пиша прекалено бързо.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 42d37f09fc
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Държиш отделен изпит за всеки университет според оценката от който ти се образува бала. В сайта на всеки ВУЗ пише какви са условията им. Някои мой съученици (завърших тази година) ще държат доста изпити, други по-малко. Зависи към какво и къде са се насочили. Ако ще кандидатстваш няколко специалности в един университет (не знам дали има ограничения за тяхната бройка) няма нужда да държиш отделен изпит за всичко. Тоест изпита по български (примерно) можеш да го използваш за кандидатстване във всяка специалност, която го изисква. Ако някъде искат изпит по математика ще трябва да държиш и него. Но тези кандидат студентски изпити важът само за университета, който ги е организирал. Поправете ме ако бъркам. Може да ти се наложи няколко пъти да ходиш да ги държиш (по твое желание), защото има предварителни, които са преди редовните. За тези неща спокойно можеш да питаш в интернет форумите. Навсякъде би трябвало да ти обяснят. Има много по-запознати от мен хора.

Виждам, че си доста объркана. Повтори няколко пъти, че си от малък град, но да си го кажем честно - в България всеки град е малък на фона на София и Пловдив. Аз също нямаше откъде да ги знам тези неща. Важното е сега да използваш лятото, за учене и да се информираш за всичко това, което попита. Защото, повярвай ми, лятната ваканция преди 12 клас е голяма възможност.

 
  ...


...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 15285478c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   София е истина,беби

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: c4d568f7cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Виж сама за общежитията на ПУ (Пловдивски университет)
https://uni-plovdiv.bg/pages/index/1611/
Нови, чисти, обзаведени, в непосредствена близост до Нова сграда на ПУ (бул. България 236). Ще ти е много удобно, ако ще учиш специалност в някой от двата факултета, които се помещават изцяло в Нова сграда - Факултет по математика и информатика и Педагогически факултет.

Първо си избери специалност (специалности). Най-вероятно повечето специалности, които те влекат, са сродни и ще бъдат в един факултет и най-вероятно ще можеш да кандидатстваш за тях с един изпит (или най-много два изпита). В доста специалности може да се кандидатства с оценката от матурата по български език (не във всички обаче се взимат 100% от нея). Оценките от другите матури също се признават за прием.

Кандидат-студентска информация на ПУ за тазгодишната кампания
https://uni-plovdiv.bg/pages/index/1184/

Успех!

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 6b7aacbc01
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   6 аз съм от София и не е така, Пловдив има много по-запазена стара част, за античния театър да не говорим! Не бъркай София с Атина моля те, тя е по-красива като столица - има планини, но и море, тук имаме само планини, без море, дори нямаме голяма река. За антични разкопки какво да говорим - акропола в Атина ти взима дъха!

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 5cee59a151
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   А защо не в Русе? По-малък и по-спокоен град от Пловдив. Има доста специалности в Русенски университет, в които можете да кандидатствате само с оценките от матурите.
Уникална за България специалност е Финансова математика, за нея можете да кандидатствате още преди да сте завършили 12 клас, защото има и предварително записване.
https://www.uni-ruse.bg/Departments/PMS/finansovamatematika
Предварителното записване в Русенски университет започва още през януари-февруари, за много специалности има предварителни изпити т.е. можете да знаете дали сте приети още преди да са минали матурите и да сте по-спокойна.
Има студетски общежития в добро състояние, дори в момента ремонтират и напълно обновяват едно от общежитията. Градът е тих и сравнително спокоен, а студентските общежития са на по-малко от 10 минути пеша от Русенски университет.
Дискотеки също има наблизо, естествено :)

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: b9b7077b6b
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Така, от това което чета искаш нещо като урок по "Студент в ПУ за начинаещи"
Сега ще ти отговоря на въпросите до колкото е възможно.
1. Специалности:
Така, лично за мен топ най-лесни специалности са Психология, БГ филология, Руска филология (турбо лесно имала съм в общежитията съквартиранти учещи това), Бизнес Информационни Технологии, Екология, Социални дейности(мега лесно), повечето икономически специалности.
2. Ако кандидатствам по много специалности трябва ли да полагам изпити по всички - Не, не е задължително по повечето можеш и само с оценки от диплома и матура. Това ти го казват на място в центъра, където ще подадеш документи за кандидатстудент.
3. Общежития (или общаци)
Нови общежития - мега яки, но скъпи и на края на града.
Царевец (или още медицински) - абсолютна тишина защото там учат все пак медицина повечето.
Мариците - евтини, шумни и мноого мизерни. Блок 3 е с обща баня и тоалетна, а блок 5 има в стаите. Ако обичаш парти до без край е най-добрия вариант. Ако искаш да учиш трябва да имаш здрави нерви. Топ локация в централен квартал са.
Чайките - намират се в тракия и зависи в кой блок си, някои са мизерни.
Като цяло масово първокурсници са в мариците, просто така работи класирането. А най-хубавите общежития са само за връзкари.
4. В Пловдив спокойно ли е? - Много глупав въпрос. Там има ужасно много хора много е натоварено, а инфраструктурата е на много ниско ниво. Автобусите от градския са пълна скръб. Паркове почти няма и всичко е затънало в боклук. Но това сама ще го видиш.
Айде успех дано се успокои малко.

 
  ...

...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: c023e93086
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Аз бях в София. Тука в общежитията е ужас. За Пловдив не знам, но едва ли е по-различно. А за специалности ако искаш и всички подред ги напиши при кандидатстване няма значение. С матурата по български например ще можеш да влезеш в много от тях. В сайта на ПУ си пише в коя специалност как се влиза. Но ако например не си била на изпит или матура по Биология няма смисъл да попълваш медицински специалности.
https://uni-plovdiv.bg/pages/index/1874/
Влез в този линк там пише балообразуване в коя специалност как се влиза.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 9fd357cbad
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   До номер 10
Не знам от кого си чул, че филологиите в ПУ са лесни специалности, но от личен опит мога да кажа, че българска филология е една от най-трудните за завършване в ректората, много се подлъгвате, че е българска, та си мислите, че е лесна.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker