НПМГ - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121169)
 Любов и изневяра (29702)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6472)
 Здраве (9597)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

НПМГ
преди: 2 години, 9 месеца, прочетена 1638 пъти
Здравейте, аз съм момиче на 13 години и от есента ще бъда 7-ми клас. Уча в гимназия в град Елин Пелин, но не ми харесват профилите там след 7-ми клас.
Много искам да продължа образуванието си с профил Математика. Много пъти съм отваряла дума пред майка ми за НПМГ (НАЦИОНАЛНА ПРИРОДОМАТЕМАТИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ), обаче тя е в София, а аз от Елин Пелин и затова мама не иска да ме пусне да кандидатствам. А аз съм най-добрата по Математика в класа ми. Всяк година завършвам с шестица за годишна оценка. Ходя и на олимпиади и съм се класирала за следващи кръгове. Мама я безпокои много пътуването, но родителите на една приятелка, която живее близо до нас биха могли да ме закарват и прибират. Притеснява я и ранното ставане, но то не е проблем за мен. Всички ми казват, че там няма да е моето място, че си нямам на представа колко ще е трудно, но грешат. Знам, че ако ме приемат ще трябва да уча по цял ден да съм съсредоточена всяка минута да схващам брзо и да запомням много и куп други неща, но съм сигурна че ще се справя.
И до някъде не ги разбирам, защото целият ни род са все отлични математици, а баба ми даже също е учила в Природоматическа гимназия. Аз искам също моят шанс да се докажа и да уча каквото аз искам. Моля Ви дайте ми идеи ка да убедя мама да ме пусне да кандидатствам. Благодаря предварително!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 9 месеца
hash: a122dc71aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

1.   Ами ние имахме в класа една Вавя от Евин Певин (Валя от Елин Пелин).

бивш НПМГ-ец

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 847fd622ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   Давай. Това, че имаш желание е най-важното. Само вземи под внимание това, че едва ли родителите на тази приятелка, ще те карат и взимат. Може да помислиш и проучиш ако има общежития за ученици. Или погледни транспорта, защото е далече и доста ще трябва да пътуваш.

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 72a2d06db9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Имах съученик, който всеки учебен ден, от 5-ти до 12-ти клас пътуваше от Елин Пелин до София. След като той може едно 7-8 години да го прави, и ти някак си ще оцелееш. Можеш да кажеш на мамето да не се лигави, когато става дума за образованието ти.

Иначе НПМГ е добър вариант, поне математиката знам, че им бе на ниво. Друг вариант е СМГ (софийската математическа).

 
  ... горе^
преди: 2 години, 9 месеца
hash: e097f86ea4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Дерзай. Подготви се и влизай в най-доброто даскало ;). Само желание да имаш, другото е лесно. Имат си общежитие, но може да си на квартира или да пътуваш всеки ден. Общежитието е най-на далавера. Самото обучение също е доста лесно (то човек като влезе в ритъм и има желание е супер лесно)
Бивш НПМГец от Казанлък.

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: fa142fdd7d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   До авторката

Аз тази година завърших НПМГ. Имахме хора от класа, които идваха от доста далеч с влака. Преподавателите са изключително добри (разбира се има 1-2 изключения). Атмосферата е супер мотивираща, има много клубове по интереси (природни науки, математика, хуманитарни науки, дори рисуване и музика). Също така ако не можеш да пътуваш има и общежитие. Лично аз смятам, че си заслужава и няма да съжаляваш.

 
  ...


...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 49ff6ef389
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Пробвай се! Задължително се подготви добре и кандидатствай!!! Заслужава си! Освен това НПМГ има и общежитие за децата, които не са от София. Познавам доста хора, които са завършили това училище и са много доволни. Аз съм учила в друга ПМГ но също съм много доволна от обучението си там. Говори с учителката си по математика или класния си ръководител да говори с родителите ти и да ги убеди.
ПМГ и особено националната отварят вратите към всички университети!

 
  ... горе^
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 419181c8aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Въобще не е толкова трудно, колкото всички обясняват. Училище като училище е, не ти вадят душата зли демони. Разликите с обикновено квартално училище са главно 2:
1. Средата. За да влезеш в НПМГ реално трябва да си положил някакво усилие, не просто да имаш 3. 50 на матура и да се запишеш. От това следва, че и хората вътре са едно ниво над тези в обикновените училища. Това може да ти звучи маловажно, но всъщност е от огромно значение за изграждането ти като интелигентен и зрял човек. Няма да навлизам в специфики, но го имай предвид.

2. Учителите. Зависи от паралелката естествено, аз бях химия биология (с мат и ае) и лично съм доста доволен от болшинството учители. Не са зверове, просто искат да учиш.

Не си мисли, все пак, че там влизат само нърдове и математици - в моя клас имаше хора, които едва разбираха математиката или химията. Имаше както национални олимпиици, така и 4ка-джии, които пушеха през междучасията.
Нормално училище е, но може да ти даде доста над средното ниво, НО си зависи от теб. Ако си ученолюбив ученик, тестовете ще са нещо недостойно за притеснение, но пък с преписване и подсказване пак ще добуташ 4ка-5ца (в случай, че не ти се занимава с дадения предмет или си по охолния живот). Някои учители могат да дават трудни тестове през годината, но пък накрая са доста щедри при оформянето на годишния преговор.
Естествено, не целя да развалям името и престижа на гимназията, но ти казвам нещата от личен опит.
Като човек, завършил тази година с успех на дипломата за средно образовение над 5. 80, мога само да се гордея, че съм завършил именно това даскало ;)
Само остава да проучиш точно как се влиза сега, защото смениха учебните програми и следователно начина на прием в НПМГ. Ако имаш приятели, които учат там, разпитай.

P. S. Реално, като се замисля, наистина ти го препоръчвам. Не след много дълго ще дойде заветния 12 клас, а след него - университет, където често се влиза с приемни изпити. НПМГ дава изключително сериозна основа, даже нива над основното, по математика, физика, химия и биология, че даже и по български (сериозно, изкарах почти 5. 70 на матура БЕЛ само със слушане в час). Ще усетиш сериозна разлика между себе си, завършила НПМГ, изучавала допълнителен материал, и твоя приятелка, завършила някое си квартално су, когато си сравните знанията. Подготовката ти през 12 клас за приемните изпити ще бъде мнооооооооого по-облекчена, тъй като нещата ще са били учени 9/10/11 клас (и само ще ги попреговориш), а не тепърва да учиш тотално нови неща. Каквото и да избереш след 12 клас, ще бъдеш благодарна, гарантирам (в случай че си била сериозна през годините, разбира се, иначе кел файда кое даскало си завършила).

P. S. 2 Друго. НЕ ОТСТЪПВАЙ пред родителите ти. Това е ТВОЕТО бъдеще. Това че те са чули нещо за НПМГ преди 10-15г или пък някой го мързи да проучи и казва "а то много математика значи трудно" нищо не значи, нещата се менят ежегодно. Има хора, които реално пътуват десетки километри, наемат общежития, делят джобни и т. н. само за да се доберат до шанса да имат добър живот. Бъди разумна. Знам, че си малка, но каквото посееш сега, това ще жънеш след 5 години, като станеш 12 клас.

 
  ...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 927bc0b8f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Аз завърших НПМГ преди няколко години. Завърших го с профил биология и не бях много доволен, честно казано. Дали защото биологията не ме влечеше и не ми се занимаваше с нея, дали заради някакви други фактори, не мога да ти кажа. Гимназията е над средностатистическото ниво, но пак не е на достатъчно добро ниво. Аз бих те посъветвал да избереш СМГ или да влезеш в НПМГ с математика. Като цяло НПМГ е по-лесната версия за математика от СМГ. Откакто са с нов директор съм чувал, че е много по-добре положението.

 
  ...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 5e615a10f9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Моят съвет от сърце е забрави за НПМГ ако обичаш математиката, а не химията или биологията. Твоето място е СМГ- най-добрата гимназия в България- ти си до София, за да учат в СМГ дори се местят деца от Русе на стотици километри от тук. Ако те приемат не пропускай шанса си- макар че в момента за едно място се борят десетина деца от цялата страна. Аз завърших преди 20тина година и бях там от 5ти клас, защото тогава имаше такива експериментални паралелки след 4ти. По мое време над половината отидохме да учим на запад, състезателите с пълна стипендия в Айви лигата. Аз бях слаб за СМГ нивото по математика, следвах в Германия-там ми лепнаха прякора math freak и се издържах от уроци по математика. Състезателите (топ кадрите) бяха светлинни години по добри от мен. С математика, физика и информатика следващите още поне 25 години няма да останеш бедна, а в София най-бързо преминаваш психологическата граница от 5000лв чисти заплата...

 
  ... горе^
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 5e615a10f9
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Иначе как да накараш вашите да те пуснат в София за СМГ и да се подготвяш по математика и информатика. Кажи им дали искат да те видят сервитьорка по кръчмите на Елин Пелин или на 25 години да взимаш заплатата на депутат от ИТ сектора, а като момиче имаш шанс и за Калифорния долината-имат w квоти. Там началната годишна заплата е 150000 хиляди долари преди данъци и квартира обаче...
От бившия семегеец

 
  ...

...
преди: 6 месеца, 13 дни
hash: 8574a84875
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Е, къде влезна да учиш и какво стана?

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker