Какво е да си първи курс онлайн? Ще бъдат ли университетите пак дистанционно? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Какво е да си първи курс онлайн? Ще бъдат ли университетите пак дистанционно?
преди: 2 години, 8 месеца, прочетена 1623 пъти
Тази година ще съм първи курс и се притеснявам да не ни затворят пак. Бих искал да разбера от студенти, които тази година бяха първи курс как е било. Чух, че много дори не си познавали колегите. Помня, че зимата доста се бяха върнали по домовете си в родните си градове. Което ми се струва много тъпо. Как бяха нещата при вас и смятатели, че сте били прецакани? Щото както се очертават нещата и ние май ще сме онлайн :/

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 8 месеца
hash: 217c5d52af
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

1.   Аз бях онлайн втория срок в училище и първата година в университета с изключение на първия месец. Доволна съм.
Зависи за какво ставаш студентка, ако е за купоните, няма да ти е толкова приятно онлайн, но пак ще си се събирате.
За който е отишъл да учи, е много удобно - записване на лекциите, че да си ги гледате по-късно, така ще може да чуете обясненията колкото пъти ви е необходимо. По време на лекции, когато студентите активно участват в разговора, е много по лесно да се запомни кои са сериозните хора и аз и колегите ми така си завързахме добри контакти, пък и тези, които се интересуват само от дискотеките постоянно се уговаряха в чатовете кога ще пият, та и те са се Запознали.
В самото начало бяхме недоволни, че плащаме и за квартири, но после видяхме колко по приятно е да сме онлайн, че е и по лесно и даже се надяваме повече време да си останем онлайн. Като гледам наистина натам отиват нещата,но от рано, трябва да забавят малко бройката, че да ни затворят точно навреме за началото на новата учебна година. Бях чела, че СЗО очаква определен процент да се ваксинират до март 2022 и да се върнем към старото нормално до края на 2022, пък колко ще се отложи ваксинирането, ще видим. Някой от българските учени пък беше казвал, че трябва всички преподаватели и студенти да се ваксинират, за да бъдем присъствено. Но както виждаме имунитетът от ваксините с времето намалява, та най вероятно и това няма да е достатъчно. Радвайте му се на онлайна, докато го има, че иначе после ще е тежичко. Според един колега даже ще си завършим онлайн висшето образование :D ще е голям късмет, но ми се вижда все по възможно. Освен делтата чакаме и Ламбда вариантът да дойде(който е резистентен на ваксините). България е подписала договор, ако през 2022 и 2023 има нови варианти, да получим обновените ваксини. Това лично за мен означава, че ще си продължим пандемията до 2023 поне. Видя се, че стаден имунитет е невъзможно да се постигне, ще чакаме да предприемат нещо.
Не сме прецакани, привилегировани сме! Радвайте се и вие бъдещите студенти и ако има анкети искате ли да сте онлайн, отговаряйте, че искате. Нека и ние намажем от пандемията, даже и след нея

 
  ...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 6b425b6863
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

2.   Няма как да се даде точен, изчерпателен и еднозначен отговор, защото дали дистанционното обучение е било добро, зависи от множество фактори - специалност, университет, държава, лична мотивация и други по-специфични особености.

За специалностите, които нямат практики по време на обучението - филологии, икономики, журналистики, пиари и т.н., не пречи да се изучават от вкъщи. Но за медицинските специалности онлайн обучението е пагубно и това ще се усети след едно 10-15 години, когато нашето поколение навлезе на работния пазар. Едно е да се учиш присъствено как да оперираш, да се докоснеш до болния, до макетите на човешкото тяло, съвсем друго е да висиш вкъщи от екрана и да се мъчиш наслуки - я уцелиш, я не. Медицинските сестри как да учат грижи за болните, когато не са присъствено? Как да научат как да слагат инжекции?

Относно нощния живот и дискотеките - не си мислете, че ако пуснат университетите присъствено ще има отворени барове, кръчми и дискотеки. Всичко ще е или затворено, или със супер намален капацитет в най-добрия случай.

Да, дистанционното обучение е по-приятно от гледна точка на това, че не ти се налага да се сблъскваш с всички битовизми на вече зрелия извънучилищен живот - прескачаш адаптацията в новия град, прескачаш навлизането в академичната среда и живот, прескачаш висенето на спирките и големите разстояния (ако си в София или в Пловдив). Вместо да мръзнеш като куче през зимата си правиш кафенце вкъщи и си ставаш тогава, когато ти е приятно. Но по този начин реално не се научаваме на нищо и един ден, когато вирусът си отиде, ще ни бъде по-трудно да се адаптираме към старото нормално, ако изобщо то някога се върне.

Друг недостатък на онлайн обучението е прекомерното стоене пред екрана на лаптопа или на телефона. Очите се изморяват страшно много. Аз бях първи курс и имах лекции някои дни от 8 сутринта до 8 вечерта. Тази година ще съм втори курс и се очертава повечето ми дни да са с 12-часови лекции и упражнения. Не ми се мисли, ако всичко е онлайн, как ще се случат нещата.

Не ме разбирайте погрешно, не съм недоволна от дистанционното обучение, просто се старая да бъда реалист и да виждам както плюсовете, така и минусите, които то предлага. Иначе и аз го виждам, че ще бъдем пак дистанционно през 90% от времето.

Ивета

 
  ...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 1eec206a29
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Аз бях точно първи курс изминалата учебна година. Бяхме около 1 месец присъствено, после ни пуснаха онлайн. Наистина зависи кой за какво е станал студент. Мен не ме интересуваха купоните, дискотеките и прочие. Да, исках приятели, за да е по-приятно и да си помагаме, но основен приоритет си ми беше образованието. Уча филология и само 1 месец беше голямо предизвикателство за мен. Делях стая с 2 момичета, които доста често си водеха гаджетата или просто искаха да разпускат, а аз уморена след цял ден лекции/упражнения трябваше да уча допълнително нова лексика, която се проверяваше, през 2 дни правехме тестове. Е, излишно е да ти казвам колко трудно ми беше особено като първокурсничка-заек. Не можех да запомням и най-елементарните неща от стрес докато бяхме присъствено. Откакто ни пуснаха онлайн, се преродих. Вкъщи освен, че наваксах с пропуснатото за отрицателно врвме, имах възможност да уча допълнително, за да не ми е толкова трудно за сесиите. Наспивах се, никой не ми пречеше, справях се отлично с ученето. Записвах си лекциите с програма и си глесах, слушах, докато не ги схвана. Също, ако нещо не ми беше ясно, лесно се свързвах с преподавателите. Освен, че винаги питаха за въпроси, бяха на линия за питанки и по имейл. Който казва, че онлайн не се научава нищо, всъщност му е досадно, че си седи вкъщи с техните. Имам много колежки от селата, умираха си да се върнат в големия град заради студентския живот.
Затова зависи ти как си настроена и за какво отиваш.
Успех!

 
  ... горе^
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 46e2c9e7c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   "ако от септември има още една вълна на COVID-19, това означава, че пак ще бъдем на онлайн обучение" - 15 юли 2021
http://www. bta. bg/bg/c/SK/id/2449468

Щели да ни карат да се ваксинираме.. Аз като знам голяма част от българските преподаватели в университетите как им е крайно време да се пенсионират и какви са консервативни, не вярвам да изявят голямо желание да се ваксинират. Ние пък младите защо да се боцкаме, като макар и минимален, си го има шансът да умрем от иглата. Мен няма да ме накарат да го направя, колкото и да ни агитират. В другите страни, като се боцна голям процент от населението, пак си има много заразени и пак ще си бъдат онлайн университетите. Да сме си онлайн и толкоз. Такава е ситуацията просто, каквото и да направят, ще сме си онлайн.

 
  ...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 46e2c9e7c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Авторе, ти в каква специалност искаш да учиш, че те притеснява дали ще е онлайн или не?
С някои изключения за практическите специалности, който каквото иска да прави като студент, ще си намери начин да го свърши, макар и онлайн.

Хранете се здравословно, тренирайте и си набавяйте качествен сън и витамин Д и ще сте здрави, та след 10 години, като започне да практикува медицинския персонал, който се обучава сега, да не ви се налага да им ползвате услугите

 
  ...


...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: c826eb97c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Истина е, че масово колегите не се познаваме, или поне в моята специалност е така. Истина е също, че хората си бяха масово по родните градове. Реално погледнато, софиянците, които ходеха редовно на дискотеки, се опознаха доста добре. Тези, които са от един град, също. Аз обаче се запознах с много малко хора и то едва сега покрай изпитите, когато се върнахме и присъствено. Та от тази гледна точка-абсолютно се чувствам прецакан.
Онлайн часовете са благословия и проклятие едновременно, номер 2 го е обяснила прекрасно. Все пак искам да кажа, че ако учиш сериозно и съвестно, не би трябвало да имаш проблеми.
Не съм против технологиите, но многото часове, които прекарваме и ще прекарваме пред компютрите, определено ни се отразяват зле и на зрението, и на гръбнака, и на социализацията, че дори на тонуса. А пък гадже как се хваща в тия времена...

 
  ... горе^
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 6c98ee5a96
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

7.   Онлайн обучението страшна простотия, казвам го като човек обичащт да не ходи много на училище, да това е чисто субективно усещане, но според мен това е пародия на учене.

 
  ...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 0c9f5bb6b9
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   3 е много права - човек вкъщи на спокойствие много по добре може да се подготви, да отдели колкото време му е нужно, пък даже и да свърши някоя домашна задача като готвене и чистене, докато слуша лекцията или докато чака преподавателя да започне да води лекцията.
Контролните пак са си стресиращи, но някакси по-малко.
Когато нещо не разбираме, според мен, е много по удобно да пишем един имейл на преподавателя, и той като ни върне имейл, този имейл се пази, изречение по изречение. Така разбираш каквото трябва не само в момента когато ти обяснява преподавателя, а остава и за после да си го препрочиташ. Така могат да ти обърнат внимание лично на теб, да те запомнят, че се интересуваш от предмета също ;)
Във фейсбук има група, която се казва "матури 2021", там пускате един пост "някой в су с право? " И все ще се намерите, останалото са извинения.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker