Академичната среда ме убива - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121160)
 Любов и изневяра (29697)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21892)
 Семейство (6471)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Академичната среда ме убива
преди: 2 години, 7 месеца, прочетена 2099 пъти
От както се помня съм влюбен в науката История, имам голям ентусиазъм да уча и да се развивам в тази посока, НО по-голямата част от преподавателите ми са много зле. Реално те трябва да ти показват какъв трябва да станеш, когато завършиш, да са един пример, който те вдъхновява, да искаш и ти да станеш като тях. А просто по-голямата част са абсолютни сдуханяци (особенно археолозите). Честно казано се замислям, защо тези хора са такива.
Тази наука ли ги е направила такива? Науката ли привлича такива хора? Или академичната среда ги пречупва? Чудя се къде е целият проблем. Реално академичната среда трябва да те вдъхновява, да е на високо ниво, с колегите си да се дърпате нагоре, да си помагате. Преподавателите да са вдъхновяващи, готини. Да, но не е така. И от полезна, академичната среда се е превърнала във вредна. Аз реално се боря с нея и с цялата и бюрокрация и липса на ентусиазъм, който преобладава. Боря се да запазя ентусиазма си, в една пропаднала среда, да намирам смисъл да продължавам да уча. И този смисъл го намирам извън тази среда. От книгите, от световните книги, от световните историци. Това ли е българското образование? Нещо, което трябва преодоляваш, за да не те унищожи.. само и само за да вземеш някакъв документ..

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 7 месеца
hash: 4374cb59e6
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

1.   Това е проблем с всички акадамии по света. Чувал съм го от доста учени, предприемачи и професионалисти. Отиваш в академията, имаш идеи, имаш желание, но тъй като си прекалено ниско в йерархията, отгоре ти се казва, да се кротнеш, да го караш бавно, по техните изисквания, а когато стигнеш до докторантури и прочие, трябва да си им приятен иначе, ако ще и Айнщан да си, не те ли харесват, нямаш шансове, т.е. трябва да си каот тях. Може би, 10-15 години, след като си започнал академичното си пътешествие, ще имаш възможността, да правиш каквото желаеш, но работата е, че си минал половината си съзнателен живот, в това да следваш едни и същи порядки и си се нагодил.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 0563682bf6
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

2.   Спри да идеализираш академичната среда (или която и да е друга), защото само ще се разочароваш, както вече е станало. Няма такъв филм, че ако си сред учени, интелигентни и прочее хора, ще пребъдеш, ще те мотивират и надъхват, ще яздите еднорози към залеза и прочее. В крайна сметка това са хора като всички останали, имат чувства, имат характери, имат негативни и позитивни качества, низки страсти, проблеми и какво ли не. Малко звучи като "красивите жени са тъпи" - няма такова нещо.
В цялата катедра, ако намериш 2-3 читави, трябва да си благодарен. Майка ми е доцент в столично ВУЗ, бившият ми приятел е асистент и огромен процент от живота ми е минал сред академици - много претенции, много помпане, но същото поведение като сред нискоквалифицираните работници... просто по-рафинирано и заобиколено от тежки томове литература. И аз бях страшно изненадана в началото, но това е - масово тегави характери, интриги като във всеки скапан офис, безразборен секс с колеги, изневери, алкохол и наркотици (при по-младите). Нищо, абсолютно нищо, човешко не им е чуждо. Гледай си личния интерес, намери най-малкото зло и работи за себе си. Ако разчиташ на някой друг, си изгубен. Да намериш сродна душа, където и да е, си е чист късмет и не се надявай на това. Малко са на тия позиции по призвание, а още по-малко са тези, запазили ентусиазма си през годините. Може би, ако си някакъв вундеркинд, ще имат по-различно отношение...

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: fffbf0e199
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Пич, 10 години бях в тази среда. Историк съм. Издокторих се в Англия, на три места правих пост-докторантури. Е, честно да ти кажа, НАВСЯКЪДЕ академичната среда е дебилна. Не е в България проблемът. При историята е може би най-зле, но е така дори при точните науки. Имам чувството, че сред бакалаврите има страшно много читави и умни хора. После за магистър продължават предимно по-тъпите, а в академията на постоянен договор взимат на границата на дебили. Именити професори, световни имена, са ПЪЛНИ ИДИОТИ. Направо е шокиращо, когато специалист по европейски малцинства дойде да те пита буквално "татарите мюсюлмани ли са?". Мъж съм, ама щях да се разрева, когато ръководителят на една от програмите ми каза в очите на пияна глава, че няма да ме вземат, защото ми завиждали за уменията и търсили по-глупавичка жена за асистент.

За фалшификациите да не говорим. От това, което съм видял, вече не вярвам на нито една историческа разработка. Тука български професор, минаващ за велик в Средновековието, ми обясняваше как ще си измисли какво пише в документа, защото така му се връзвали.

Кофтито е, че няма по-готино нещо на света от това да си на постоянен договор в университет. Яд ме е, че направих някои кофти компромиси (написах книгата на един професор) и пак не ме огря.

Съветът ми е да бягаш от академичните среди и да не си мислиш, че в чужбина е по-добре. В континентална Европа са яко плагиати, а при англосаксите трябва да си едноок негър педераст, ако искаш да пробиеш.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 7 месеца
hash: fffbf0e199
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   №1 - Айнщайн буквално е гладувал, защото са му завиждали и не са го взели в академичните среди. С 300 зора си е намерил работа като деловодител.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 0a2d41d909
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Представителите на новото успяват едва когато представителите на старото измрат до крак.

 
  ...


...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 3111060625
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Академиците са боклуци, ако още не си го разбрал. И аз имах големи идеи, големи идеали, големи глупости. И толкова. Няма място за такива работи сред академиците, особено пък българските. То в развитите страни си е болка, не ми се мисли какви са историците. Завърши и следвай желанията си, не съветвам да е сред академиците. Там трябва всекиму да се подпичкваш, на всеки да му лижеш задника, белким някой някой ден ти хвърли някой кокал.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 7 месеца
hash: d1943362d1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Погледни по-реално на нещата. Преподавателите не гледат на това, което правят като на мисия да вдъхновяват, служат за пример, да се харесват на студентите, да възпитават и пр. За тях това е работа, с която се издържат и гонят собственото си кариерно израстване и материален интерес. Когато аз следвах имахме един куп гастрольори, които обикаляха ВУЗ-овете, четяха от години едни и същи лекции, гледаха как да си пробутват учебниците, всеки ги знае тези неща...Както ти казва и №2 не ги идеализирай, това, че са в сферата на науката и образованието, не ги прави някаква особена порода хора. Колкото повече очаквания, толкова повече разочарование.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 6bb2e88837
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Номер 8, нямам кой знае какви очаквания. Имам очакване просто предмета, който преподават, на самите тях да им е интересен. Всичко друго е психически тормоз. Трябва да слушаш отегчителни хора, които още малко ще заспят докато преподават. Просто трябва да се промени това нещо. Трябва да се протестира и да се направи образователна реформа, а не да се примиряваме. Има достатъчно добри модели от чужбина. Примерно вместо да им увеличават популистки заплатите, преди избори, не е ли по-добре държавата да изисква някакъв резултат от тях преди това? При положение, че по-голямата част от учениците в България имат среден успех (3) на матурите, на кое отгоре им увеличават заплатите? В същото време учител като Теодосий Теодосиев, който е възпитал 7 златни медалиста (от общо 11) на олимпиадите по физика и е взимал някакви си 600-700 лв заплата за това.. просто е подигравка

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker