Учителка по литература или медицинска сестра - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121155)
 Любов и изневяра (29696)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21892)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18513)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Учителка по литература или медицинска сестра
преди: 2 години, 7 месеца, прочетена 1423 пъти
Здравейте! Предстои ми последна година в училище и в момента се колебая какво да запиша след като завърша. Уча в професионално танцово училище, но в следствие на травма започвам да преосмислям мечтите и целите си. От една страна, българският език винаги ми е бил сила, обичам да чета, покрай балета съм работила и с деца. Виждам почва за развитие в тази сфера, както и други възможности след завършена българска филология.
Мед. сестра като професия ме привлича отново с възможността, макар и по съвсем различен начин, да помагам на хората.
Доколкото съм наясно, глад има и за двете професии, а минуси - навсякъде. Все пак ще ми е интересно да чуя вашето мнение по въпроса:)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 7 месеца
hash: 295d895369
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

1.   Акушерка, имаш възможност и да си акушерка, сестра, в детски ясли. Литература не ти трябва.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 8fd53098f8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

2.   Запиши медицина или фармация. Вече няма много желаещи да кандидатстват у нас. Няма голяма конкуренция, загиване е нужно да се ограничаваш с мед. сестра. От медицина се профилиран в Дерматология, стани естетичен дерматолог. Печелят много добри пари. Фармацевтите също са много добре, ако се хванеш на работа в някои от чуждите фирми у нас. Печелят над 5000 стартова заплата, а после може и да отидеш да работиш в чужбина.
Не се подценявай, имаш цяла година да се подготвиш. Потърси курсове за кандидатстудентски изпити. Готви се за конкретните предмети, преди бяха биология и химия. Сега не знам какви са. Обади се в медицинския факултет към СУ и попитай или ако е в друг университет, се обади там
Забрави за българска филология, нали не искаш да свършиш като стара мома даскалица.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 1b5d7a0906
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Много, много трудно ще намериш работа като учител по български в нециганско училище. За обявено място в добро училище идват по 20 кандидата. Глад за учители няма и дилемата ти се решава от само себе си.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 39822caf52
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Медицинска сестра/акушерка може да работиш и в чужбина.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: d89a298dd0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Ако те мързи и не искаш да си даваш много зор, стани учителка. Ще си кюташ спокойно - там ако не искаш, не е нужно да се раздаваш. Лятна ваканция, повечко свободно време. И заплатата е по-добра от средната заплата на медицинска сестра. Минусите са, че ще се занимаваш по цял ден с невъзпитаните деца на хората, но пак от теб зависи, доколко ще даваш зор и ще си го слагаш на сърце. Ежедневието ти определено няма да е особено напрегнато. Ако си добра, винаги можеш да започнеш да даваш частни уроци и да си докарваш хубави допълнителни доходи. Но и да си посредствена, заплатата пак ще ти стига. Така или иначе и с двете професии няма да се очаква от теб нито да правиш кариера, нито да издържаш семейство. За жена това е уважавана, спокойна професия. Но пък не е добра среда училището за запознаване с подходящ партньор и бъдещ съпруг. Колегите - семейство от двама учители никога няма да е добре с финансите. Запознанства с родители на ученицци - ами това са или семейни или разведени по някакава причина, не е много добра идея.

Ако станеш медицинска сестра, ще имаш доста повече стрес, работа на смени, включително и нощни. Дежурства, контакт с изнервени колеги, изнервени пациенти, лоши условия. За рисковете също ясно. Общуването с болни хора натоварва психически и е трудно да не си пренасяш проблемите от работата вкъщи. Заплащането е ниско и ако проявиш претенции си лесно заменяема. Възможностите да срещнеш подходящ мъж обаче са по-добри отколкото при учителстването.

 
  ...


...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 14116b031c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Има глад сза сестри, определено. Особено за кадърни такива. Заплащанеро зависи отнболницата и отделвнието -ако имаш късмет и връзки и попаднеш в леко отделение (УНГ, дерматологично) или на кабинет, работата ти ще е лека и приятна. За да си сестра обаче освен остър ум и бързи реакции трябва да харесваш адреналина, да си наясно, че може да не сядаш по 12 часа. Много е важно работата да ти харесва! Ако имаш непоносимост към кръв, значи просто не е за теб. И все пак, за да си знаеш, "сестринството е слугинска работа". Но аз го бих предпочела пред това да съм учителка. Да се занимавам с разни лигльовци не е моето :D. От друга страна сестрите все работят с болни и мрънкащи хора, които тъкмо се оправят и идва следващата партида. Докато при учениците си поне виждаш как растат пред очите ти. (Но е готино и като пациентът ти се излекува ;)
Може би акушерството не е лошо, но там има и доста екшън.
И друго хубаво нещо на сестрите/акушерките - веднъж завършваш и после си работиш. Може да изкараш някой допълнителен курс, но не ти е задължителна специализацията и не трябва да си търсиш такова място за да работиш за без пари още време, за разлика от лекарите.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 7 месеца
hash: fd72af51e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   5 Зависи, аз съм мед. сестра, работата ми харесва, в момента не ми е толкова натоварваща, стрес има разбира се. По-скоро докторите са изнервената част, но въпрос на характер
Определено ще има много ползи. Макар, че се работи и по празници.
За лесното заменяне, има голям глад, навсякъде е недостиг. Но ако има желание, най-добре за лекар да учи, но и това не е за всеки. Лесно се намира работа.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 47443e98a2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   До номер 6 - По тази логика има глад и за учители особено за тези по чуждите езици и природните науки. Добрите учители са на изчезване вече - това е факт. Старата школа си е старата школа.

До номер 5 - Да ти стои отворена устата в продължение на 7 часа и повече и въпреки положения труд някакви лигльовци да те гледат пренебрежително и надменно - никак не е изморяващо психически. Да не говорим, че отделно има учители, които си зачитат професията и са готови да поемат нейните рискове. Майка ми например подготвяше цяла група деца за изпит, за матура, взимаше и отделно частни уроци. Най-големият проблем е, че един учител трябва да заслужи уважението си според някои ученици, иначе в повечето случаи бива унижаван, мачкан, недооценен. Това определено не си е професия за подценяване.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 4c2dd7df0e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   По-добре за начална учителка. Децата са по-малки, ще те гледат в очите, а и се работи по-лесно с тях. Материала не е труден. Имат много ваканции. Скоро пак им увеличиха заплатите. Не са кой знае какво, но си е добре. А и си на уважение. За жена е добра професия. Но трябва и да ти идва отвътре, да обичаш децата и да имаш желание да работиш и да се занимаваш с тях, да си креативен и с подход към тях. Професията е донякъде призвание и е удовлетворяваща.

Мед. сестра не ти препоръчвам при сегашните условия на труд и заплащане в БГ. Лошо заплащане, на дълги смени, а като естество на работа е прислужническа и мръсна работа в болниците(болни хора, кръв, урина, повърни, екскременти и сърдити и изнервени пациенти).
Акушерка-почти същото като по-горе плюс уплашени бременни, крещящи родилки, ревящи бебета и стресови ситуации при раждане и доста кръв.
Тия двете само ако това наистина толкова ти е на сърце и нищо друго не искаш да работиш.
Сега здравните заведения като са търговско дружество и парите основно отиват за администрацията, а за мед. специалисти е зле. Заплащането е ниско. Често работят на по две места, за да свържат двата края.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 8d49966f67
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Следвай това, което ти казва сърцето! С филология не излизаш просто учител, а имаш още много възможности за реализация. Аз уча българска филология и мога да ти кажа, че е от трудните специалности, не се завършва никак лесно, не знам как е в медицината, но от страничните ми наблюдения и хора с не толкова голям умствен капацитет завършват и стават медицински сестри, акушерки, лаборанти и т. н. Не казвам, че е лесно, но в моята специалност се изисква адски много четене, за изпит по една литература в конспекта освен основните лекции се четат около 20, 30 книги художествена литература в рамките на един семестър. Накрая не излизаш, , просто учител''-любимата ми фраза, а филолог, специалист по език.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker