Що за глупак трябва да си, за да избереш да следваш в България? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121147)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9595)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18510)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Що за глупак трябва да си, за да избереш да следваш в България?
преди: 2 години, 7 месеца, прочетена 2544 пъти
Чудя се на хората, които имат възможността, но все пак решително решават да учат в България. Въобще това е често срещано. В моя клас има много, които избраха да следват в София. А голяма част от тях са реално хем умни, хем от заможни семейства. И това е абсурдно. Преди месец бях в София, но този път решихме да се разходим из центъра и да ви кажа, това е ужасен град. Откъдето и да го погледнеш. Чувал съм приказки също така колко елитен бил Софийски (например), колко хубаво било там. Аз пък не вярвам. И най-странното е, че бяха много горди с това, че ще са в София. Видиш ли, ще са в студентски. И това са все образовани хора, някои със 6. 00 на едната матура. Други със сертификати за език (английски, немски). А то даже вече разходите за следване в България догонват тези за чужбина, особено за страни като Германия, където образованието е безплатно.

Наистина се извинявам ако съм засегнал някого. Просто нямаше как иначе да задам въпроса си.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 7 месеца
hash: de9381212b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

1.   Да, ами причините могат да бъдат най-различни например като си останат в България първо ще им бъде по-евтино, ще са близо до приятели и роднини, завършването няма да им е проблем щом са били отлични ученици така или иначе това може да са само плюсове по друг начин не си го обяснявам. Сега останалите които остават да учат в БГ просто или нямат достатъчно средства да учат навън или просто успеха не им достига, защото каквото и да си говорим в чуждите университети си иска учене и не става с пищови и подкупи на преподавателите, докато тук това си е нещо нормално поне аз така виждам нещата

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 0f237da48e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   Може да искат да си поживеят. Животът в Студентски град е голям купон, особено ако разполагаш с достатъчно пари за харчене. Може родителите им да имат стабилен местен бизнес и западното образование просто да не им е нужно. А може и да не разполагат чак с толкова много средства, колкото ти си мислиш. Някои родители се притесняват да пуснат детето си само в чужбина и предпочитат да завърши тук, а после да завърши 2-2.5 г магистратура извън страната.
Всеки сам си решава. Но не ми давай за пример Германия, ако не си живял там. Германия е последното място, където бих изпратила детето си да учи или да живее. Живях достатъчно време там и не бих повторила.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 76a9f7c6d6
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

3.   Друго си е в Харвард, Йейл, Кембридж... Чакай малко, а пари за там откъде? Ех, тия богаташки синчета все забравят, че хората са на минималната шега, пардон, заплата, така че само България могат да си позволят.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 65019cf840
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

4.   Нямат пари, не знаят английски, искат купон, тука приемат всички. Всеки влиза, всеки излиза. В чужбина няма мързелуване. Някой пък искат при приятелите да си останат.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 5ac8d6f189
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   Гледай себе си. А знаеш ли, че има хора - отличници, които поради една или друга причина изобщо не отиват в университет. Ще ти споделя и една тайна. Когато запишеш в университет, освен ако специалността не е свързана с медицина, после ще се наложи да живееш в големия град. Това означава да плащаш и скъпо жилище. Ако ти не желаеш да живееш в гоялм град, ако е БГ, то е София, по - добре научи занаят. Ще изкарваш повече пари, можеш да си предлагаш услугите и да работиш за себе си. Това важи за цял свят.

 
  ...


...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 17957c4987
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   До 3 - Има доста стипендии ипрограми за пдопомагане. Вече не сме 1990-а, когато само чедата на бившите партийни величия имаха достъп до образование в чужбина.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 7 месеца
hash: b988099dd5
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

7.   Забелязал съм, че хората, които използват лесно и лекомислено думата "Глупак", обикновено се отнася за самите тях. Та.. човек може да получи добро образование дори само в библиотеката и може да настигне много учени. Много зависи от личната мотивация. Не всеки има паричната възможност да отиде да учи в елитен университет в чужбина, нито капацитета. Аз лично съм обиколил целият свят и реших да уча в България. Един ден, живот и здраве ще стана учител в България.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 3bdad301de
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   От отличниците съм.

Ще бъда директна: истината е, че предпочетох да следвам в България, за да мога да живея спокойно в собствено жилище. По друг начин казано: парите за скъпото тамошно образование бяха вложени в апартамент.

Личното ми мнение е следното — в западните университети таксите са безбожно високи, повечето студенти са изключително зависими от кредити, които трябва все някога да бъдат изплатени. В един момент се събуждаш на 23 с поне 40 000 за връщане, а тогава вече не е удачно да се чудиш какво да правиш — започваш период, в който търсиш реализация, искаш да живееш спокойно отделно и да намериш сериозен партньор за семейство. Кредит ли ще изплащаш, наем ли, апартамент ли? Как ще се издържаш, ако не си с достатъчно доходоносна работа?

Повечето мои съученици и набори масово се отказаха от образованието в чужбина — огромна конкуренция, невъзможност да се издържат или да се впишат в социума. В добавка с пандемичната обстановка абсолютно се демотивираха, защото финансите „потеглиха“ за онлайн обучение, а цената според тях не отговаряла на идеята за това каква ще бъде точно предоставената услуга. Няма да си кривя душата де — английският им език не бе на кой знае каква висота, но бяха твърдоглави и вярваха прекомерно във възможностите си. Докато аз съм със сертификат CPE с отличие (С2 ниво), те цялостно едва покриваха B2 или много ниско С1 на IELTS. Накрая изгубиха не само пари, но и ценно време, тъй като реално така и не завършиха. Към момента са изключително зависими от финансите на родителите си и не могат да направят една самостоятелна крачка без тях, което за зрял индивид изобщо не е приемливо. Страдат, че не могат спокойно да се изнесат на квартира, защото имат пари за връщане, а родителите им са вдигнали ръце, обидени, че дъщерите/синовете им „нямат капацитета“ да завършат едно висше; тревожно им е, пожелават си да им стане по-широко около врата. Затова човек трябва да преценява добре какво е по-значимо за него спрямо обстоятелствата — далечното неизвестно, което няма никаква гаранция, че ще „опитомиш“, или близкото известно, в което можеш поне временно да се установиш на спокойствие, докато не покажеш характер, качества и не убедиш и себе си, и другите, че си можещ, а не просто поредният, завършил си нещо си там заради едната диплома.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 8c509c7455
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   София като град е много мръсен и задушаващ, но най-престижните университети в Б-я са в столицата.

Относно чужбина, там много зависи какво следваш и там има много излишни специалности като Маркетинг, Бизнес администрация и пр.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 7 месеца
hash: e800061ad2
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   До 5 - Хубаво, но на колко мест амога да взима по 5000 лева, дето са извън София?

 
  ...

...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 768ab511bd
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   Може би не искат да са длъжници на родителите си. Безплатен обяд няма. Образованието в Германия е безплатно, ама не баш. Административни такси - 2000 евро/година и живота още поне 10 000. Общо взето 50 000 евро в крайна сметка ще ти е образованието.
Ако си наистина умен и като типичния българин тарикат оставаш си тук, инвестираш парите, учиш, конкуренцията не е голяма, стажове колкото искаш. Ако си компютърен маниак толкова по-добре, на програмистите не им е нужен университет. Ти си ставаш милионер и плащаш данъци на страната дето те е отгледала, а нека други да хранят немците. Какво да се прави не всички са способни да разсъждават.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: f1bae51788
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Защо не гледаш себе си вместо другите? Толкова ли си нямаш собствен живот, че трябва да поучаваш другите?
А това за София и Софийския ме разби. Колко време живя в София, колко семестъра учи в СУ? Или чу от приятел на братовчеда на някой си, че животът в София е еди си какъв?
А защо хората избират едно или друго, ами сигурно си имат причини. А и СУ може и да не е най-елитният университет в света, но е на по-добро ниво от някой забутан университет в чужбина. Така, че ако изборът ти е между СУ и най-неизвестния и с най-нисък рейтинг университет в Германия... това, че дадено учебно заведение е в Германия, Великобритания или Франция не гарантира автоматично, че ще получиш добро образование там. Или ти си от тези за които няма значение къде точно ще учиш, стига родата да може да се гордее, че "детето учи у Германията", нищо, че дори не могат да запомнят в кое градче си и нямат представа какво точно учиш.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 76a679ff5f
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

13.   Ужасен град е София, ама всички рано или късно свършвате или там, или на ягодобер в Англия. Сполай ти - на твоята възраст е редно вече да знаеш, че не всичко, което лети, се яде.

 
  ...
преди: 2 години, 6 месеца
hash: 8381faa8e2
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   Все ми е тая за хората. Защо ми е изобщо да мисля за тях при положение, че трябва да мисля за своето бъдеще. Относно коментара, че всички свършвали в София само го съжалявам за нещастния му живот. Това, че той не е успял не означава, че никой не може. Преди 3 години леля ми замина за САЩ и вече има своя къща без кредит и няма бизнес. Просто е специалист в своята област. Кажете ми дали щеше да успее в бг? Много ме съмнява. Докато беше в милата ни родина живееше в панелка. И не харесвам на САЩ външната политика спрямо Европа, но факт е че имаш повече възможности.

 
  ...
преди: 2 години, 6 месеца
hash: a0491d0d42
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Аз не съм чак от отличниците, но съм от заможно семейство. Моите родители ми казаха, че мога да отида където искам по света, без значение такси и т. н. Аз избрах да си остана в София, защото открих тук специалността, в която буквално се влюбих и успях да "надникна" още преди да се запиша. Най-доброто решение в живота ми. Вече завърших и работя по специалността, а що се отнася до "чужбина" - мога по всяко време да отида, не виждам проблем. Както и мога по всяко време да запиша магистър в държава, която ми харесва. Но по принцип обичам да обикалям доста по света и не ме вълнува в коя точно държава се води, че живея.

 
  ... горе^

...
преди: 2 години, 6 месеца
hash: d41ed6dca9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Ами както ти обясниха вече авторе, има различни фактори и всичко е индивидуално. Аз много исках да уча в чужбина, но нямах финансова възможност и не можах да намеря университет, който да ми предложи стипендия. А, за магистратура, нямах проблеми, намерих няколко университета в Канада и САЩ, които ми предлагаха стипендия и се възползвах. Но, сега с тази коронна криза и онлайн обучение в много университети в Англия, Канада и САЩ, много хора се отказват от обучение там и ги разбирам. Онлайн обучението си е пълна пародия.
Има и хора, които са доста привързани към семейството си, приятелите, гаджето си. Все пак говорим за много млади хора, които току-що са навършили пълнолетие. Имам две братовчедки, които едва се навиха да идат да учат във Велико Търново, защото е на над 200 км от родния им град и след завършването и двете се върна в родния си град, имат семейство и деца и постоянно се виждат с леля ми, тяхната майка.
Освен това, ако искаш да се реализираш после професионално в България, понякога чуждите дипломи са голямо главоболие и трябват преводи, апостили, приравняване и т.н., особено ако са от страна извън ЕС.
Така че, авторе, недей да съдиш и обиждаш хората, всеки сам си решава и си има своите причини за избора си.

 
  ...
преди: 2 години, 6 месеца
hash: 76a679ff5f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   От 13.
Искрени благодарности на номер 14 за просветлението - сега разбрах, че животът ми е нещастен :D Евала правя на леля ти, уважавам успели и амбициозни хора, но нека се съгласим, че тя е изключение, аз нямам подобни примери на успели в чужбина в своето обкръжение, не знам дали ти имаш други. Масово хората, с които някога съм имала някакъв досег, си останаха в София, където са родени, израснали и завършили образованието си. Говоря за млади хора, които имат успешни кариери без да са мениджъри на водопади, и които са доволни от живота си, не се лишават от нищо и не съжаляват за избора си, аз се включвам също в това число. От друга страна познатите ми, заминали да учат и да се развиват в чужбина, срещат огромни трудности и определено животът им не върви по плана, който са си съставили в горните класове на гимназията. Може би коментарът ми е прозвучал по-рязко, ама хич не харесвам 18 годишни парвенюта като автора, който, както отбелязах, си мисли, че всичко, което лети, се яде.

 
  ...
преди: 2 години, 5 месеца
hash: 07a5edc2bf
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

19.   Е, не можем всички да сме умни като авторът на темата "Обмислям да прося"!
Така, де. Нали учи в Лондон, нищо, че още 1 година са го скъсали поне на няколко изпита и сега е свършил парите и ще проси пред гей баровете, но без да прави други неща.
Ама ние сме глупави, защото сме завършили с отличие накакъв си измислен университет като Софийският.
Друго си е да си в Лондон...

 
  ... горе^
преди: 2 години, 5 месеца
hash: a0db94b919
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   До 19 - Да, определено си е друго в Лондон, но не значи, че в София е "зле". Ако нямаш желание, амбиция и попаднеш на лоша среда или останеш без подкрепа, ще е скапано в София и в Лондон. В София определено е по-лесно, ако си родом от София и семейстовто ти има средства. Освен ако нямаш мноог спефични цели, които са по-трудно постижими в София, отколкото в Лондон, то орпеделено не си струва емиграцията, а дори и да имаш такива цели, поевчевто хора чакат, да стигнат до магистратура.

Сега, ако имаш връзки и познати навън, запознат си с ситуацията и знаеш какво да очакваш, може би си струва. Друият момент, в който си струва е, когато искаш да избегнеш корупцията в България.

 
  ...
преди: 2 години, 5 месеца
hash: 9a6e655315
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

21.   Който има пари за чубина и се забие в София наистина е заблудено теле. Е, някои се надяват, че ще чукат повече и долу горе това им е по-важно от следването. Сякаш в Германия няма да има полякини.

 
  ...

...
преди: 2 години, 25 дни
hash: 7d9e8e7b5e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

22.   Колко тъп трябва да си да се забиеш в някой долнопробен треторазряден холандски университет, колкото да кажеш уча в чужбина? Пълно с напушалки, материалите им са под всякаква критика. За сравнение неща дето ние учим в 10 клас те ги учат в 12. Както разбираш имам опит с това :)

 
  ... горе^
преди: 2 години, 21 дни
hash: 36af5d9a22
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

24.   Софийският университет се води много по-елитен от някои университети в Холандия, в които повечето се набутват. И съм съгласна с мнението на номер 22.

 
  ...
преди: 2 години, 21 дни
hash: 81aebd70ea
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

25.   НОмер 22 поздравления за мнението,омръзнало ми е от ''прогресивни'' свободно мислещи хорица,дето мислят че щом е в чужбина е по-добре,нищо че може да си девета дупка на кавала там но това си е въпрос на приоритети и правилни решения!!!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker