Следване в Софийски университет - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121138)
 Любов и изневяра (29693)
 Секс и интимност (14355)
 Тинейджърски (21890)
 Семейство (6468)
 Здраве (9595)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3176)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18507)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Следване в Софийски университет
преди: 2 години, 6 месеца, прочетена 2203 пъти
Здравейте,
тази година ми предстои кандидатстване за университет, спрял съм се на СУ (да, само заради дипломата, родителите и "престижа"). Та, в СУ съм се спрял върху Международни отношения, География.
Ако има някой, който е следвал в тези факултети (ГГФ, ЮФ) или най-добре тези специалности, дали може да сподели изчерпателно своето мнение? Според вас какви кариерни перспективи отварят и двете специалности? Като се има предвид, че мразя правото, Юридически факултет ми звучи доста тегаво. А географията си я харесвам още от училище, но за нея не слушам особено приятни неща по отношение на работата.

Много ще съм ви благодарен, ако отделите някакво време, за да ми помогнете! :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 6 месеца
hash: 0259a6fa15
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

1.   Ако те мързи да работиш и искаш цял живот да опяваш по формите как никой не ти оценява образованието, давай смело. Изброените специалности са единствено загуба на време и пари. Лудост е да ги "учиш", освен ако не си с богати родители, които могат да ти осигурят живота.

 
  ...
преди: 2 години, 6 месеца
hash: 6d7442a1d4
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

2.   И какво ще бачкаш с тия специалности? Най-много даскал по география да станеш. А с международни отношения ще си вечно безработен. Влез в джобса и си представи, че си завършил и си търсиш работа. Има ли обяви за такива?

 
  ...
преди: 2 години, 6 месеца
hash: 3168a1b741
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Не е ли по-добре първо да помислиш какво ТИ искаш да работиш и след това на база какво искаш да работиш да се ориентираш към специалност?

 
  ... горе^
преди: 2 години, 6 месеца
hash: 18a9bdf6ec
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   До 1 - тогава какво си заслужава да се учи, щом това е загуба на пари и време?

 
  ...
преди: 2 години, 6 месеца
hash: 8245f6dfee
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   С география без проблем можеш да влезеш в УНСС, изкарваш какво си избереш и работиш за много пари после. Просто с география ше си обикновен учител или асистент без особено бъдеще. Имах приятели, които учеха География и биология и не бяха доволни изобщо -страшно много учене, тормоз и заяждане от преподавателите.

 
  ...


...
преди: 2 години, 6 месеца
hash: 0259a6fa15
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

7.   От №1 до №5:

Ако си мъж университетът е 100% загуба на време. Повече пари, уважение и личностно удовлетворение ще си докараш с някакво реално умение. Достатъчен е курс половин година и после работа.

Ако си жена - специалност, с която може държавна работа: счетоводство например, дори юрист, медицинска сестра.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 6 месеца
hash: f66889bc59
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

8.   Номер 7, по-голяма простотия отдавна не бях чел.

 
  ...
преди: 2 години, 6 месеца
hash: 0259a6fa15
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

9.   Номер 8, да разбирам ли, че си се прецакал с "образование" и сега се чудиш защо автомонтьорът ти има къща на три ката, а ти изплащаш кредит за апартамент.

 
  ...
преди: 2 години, 6 месеца
hash: 40fc7edb7e
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Образованието е много хипотетичен въпрос. Специалностите, които си си избрал са хипотетична загуба на време, ако нямаш необходимите връзки в областта за да ги използваш за работа. Наистина, с тях можеш или много да просперираш или силно да се провалиш и да свършиш като преподавател в някоя гимназия. Номер 7 написа една огромна простотия, която няма да коментирам, защото е просто скандално малоумна. Нека те информирам какво точно се случва с хората, които разсъждават по този начин в масовия случай. Без висше образование на практика си загубен, защото влизайки в JOBS.BG това, което ще ти се случи е, че ще се натъкнеш на една серия от работни места в хранителните вериги, хамалството, монтьорството. Това са места, на които ще взимаш около 1000-2000 лв, но не се даблуждавай защото това са професии до време. Ще работиш като сервитьор едни 10-15 години и накрая ще свършиш на пазара на труда, ще работиш като автомонтьор 10 години и развитието ти ще стигне до там (да не говорим, че за автомонтьор висше пак ще ти трябва за да си вършиш работата много добре). В 90% от случаите разсъждаващите с тази логика като господина в 7 свършват като работници в някаква фирма за фиксирана месечна заплата, ако имат късмет отварят свой бизнес, ако нямат цял живот си живеят с тия 1000-2000 лв и си умират без да са оставили нищо съществено на тоя свят. Като избираш специалност много трябва да в имаш дали работата, до която води можеш да я работиш. Ако избереш “право” примерно (много близо до МО) трябва много сериозно да си помислиш дали се виждаш да работиш като юрист и как ще се издигнеш в професията. Аз примерно съм завършиш “Икономика” в СУ и сега работя като главен изпълнителен директор със заплата, която сам си продуцирам, възлизаща на 20% от това, което произвежда фирмата, която съм създал благодарение на някакви знания, които съм получил в университета (да под 10% от тях, но все пак незаменими знания). Дори и фирмата ми да пропадне утре, мога да се хвана на работа като финансов консултант, само благодарение на моето образование и това да бъде работа за 3000 лв месечен оборот. В практиката съм се сблъсквал с манталитета на номер 7, такива индивиди прилагат тая логика, когато са достатъчно ограничени за да не могат да осмислят това дето се учи в университета и да го приложат. За това се справям с тях като активно се съгласявам с тяхната хипотеза и ги оставям да си живеят в свой собствен свят.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 6 месеца
hash: 1419374642
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   До 9 - Съгласен съм, че има много успешни автомонтьори! Ще се радвам, да разбера, къде дават най-големите заплати, защото предполагам, че са успешни професионалисти и може да им стана клиент. Ако могат да ми поправят колата, без проблеми, на честна и добра цена, то напълно са си заслужили всеки един кат от къщите.

Но не мисля, че това важи за всички? Според теб, няма ли много хора, кито НЕ стават за автомонтьори?
И според теб, няма ли прекално много професии, които задължително изискват образование? Адвокати, архитекти, лекари, финансити, прихиатри - все професии, в които е задължително, да имаш образование!

Разбирай каквото си искаш, но лично аз, без образование, щях да съм бездомен или много, ама много нещастен, на гадна работа. И да, 90% от уменията, които позлвам, съм ги придобил, извън учебната програма, но голямата част от тези умения, бяха покрай университета, кариерата и връзките, които изградих. От сега ти казвам, че щях да съм много жалък автомонтьор и не мисля, че има "ръчна работа", както и такава, която би ме направила щаствив(а и нека си го кажем - и заможен), както сегашната ми.

 
  ...

...
преди: 2 години, 5 месеца
hash: e747e9f981
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   До 9 - Прости съмнението ми, но къщите, особено триетажните къщи, освен ако не говоримза отдалечени села, където просот няма да има бизнес за автомонтьори, не са ли прекалено скъпи, за да си позволи автомонтор, да си ги купи, при това в кеш (казвам го, защото правиш намека, че едва ли не, някой плащал на креди).

Та в град като Стара Загора, една такава къща е пон 350 000 лева. В София са минават милион лева.
Ако сравнявам по себе си, не познавам нито един автомонтьор, на 29 години, който да генерирал и спестил подобни средства, така че ще изисквам допълнителна информация. Ако това е вярно, още утре ще подам молба за напускане и ще изостава топлия си хубавото си офис място, ще забравя за двете си дипломи и 1000 прочетени книги за рачличните неща, с които се занимавам, за да стана и аз автомонтьор.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker