Рентгенов лаборант? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121180)
 Любов и изневяра (29703)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21895)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3179)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18519)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Рентгенов лаборант?
преди: 2 години, 4 месеца, прочетена 2044 пъти
Здравейте на всички! Ще карам директно, тази година завършвам средното си образование и съм се насочил към МУ Варна. Проблема е, че съм в дилема коя специалност да избера. Интересна ми е професията на рентгеновия лаборант, но както знаете радиацията причинява тумори и теми подобни и това малко ме притеснява... Искам да попитам дали тук има случайно рентгенови лаборанти или да имате познати, които са, за да ми дадат повечко информация за професията си. Дали са доволни от работата, заплащането и т. н. Другата алтернатива е да запиша инспектор по обществено здраве, но това по-малко ме влече.Благодаря предварително!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 4 месеца
hash: 9aa6d40464
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

1.   Аз в момента уча по гтази специалност, въобще нямай никакви притеснения относно радиацията, колкото до самото учене - скучноват е материала, но пък като професия е много добро, така че давай, въобще няма да сбъркаш!

 
  ...
преди: 2 години, 4 месеца
hash: aead208334
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

2.   На мен ми беше мечта по едно време да следвам за рентгенов лаборант. Според мен, пробвай да кандидатстваш за тази специалност, тя е много интересна, хубава е. Мисля, че е три години обучението по тази специалност, но виж в сайта на МУ Варна, не съм сигурен.

 
  ...
преди: 2 години, 4 месеца
hash: 64eabe1669
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Голям страх от тия ренгени. Астронафтите на ден получават радиация колкото стотици ренгенови снимки и се връщат живи и здрави. Даже миришат на скара и си мислят, че космосът имал тази миризма моля ви се. А медицинските лаборанти са и защитени зад специални прегради. Ония дето разчистваха покривът на Чернобил още са живи и здрави, а там радиацията беше толкова силна, че повреждаше роботите. И това не е мижавият ренген, а гама лъчи. Разликата в силата между първият и вторият е като между лека кола и тир. Даже сега живеят хора в изолираната зона там, където радиацията е значителна. Опасно е да се погълне радиоактивен елемент или да се излагаш на лъчение преди да имаш деца защото това може да даде отражения на потомството. Раковите заболявания са от мръсотиите с които ни тъпчат с храната.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 4 месеца
hash: 51abdad3a6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   Здравей, не съм рентгенов лаборант, но работя в тази сфера над 20 години, като включително и преподавам на рентгенови лаборанти. Бих казал, че изборът ти е много добър. През последните години има търсене на лаборанти, особено на добри:) Заплатите са прилични, като повечето от тях работят на две места.
Относно радиацията: всеки който работи в такава среда, носи индивидуален дозиметър и задължително преминава ежегоден медицински преглед. Съвременната техника е доста по-добра от тази от миналото, като дигиталните технологии намаляват в пъти облъчването. Ако се спазват изискванията за работа, мога да кажа, че няма от какво да се притесняваш. Както казах, работя в тази сфера над 20 години и не познавам човек, пострадал по такъв начин.
Алтернативен вариант също е да работиш на магнитен резонанс (MRI), като там изобщо няма рентгеново лъчение
Късмет!

 
  ...
преди: 2 години, 4 месеца
hash: 086d4560ff
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Рентгенов лаборант е чудесна професия. Имаш избор къде и какво да работиш, напр. би могъл да работиш само лицево-челюстна област (зъби, стави, нос и синуси, жлези), може в болнична или доболнична помощ - там разнообразието е по- голямо, може и в много по- тежки отделения (онко напр. ). Имаш възможности. Хубавото е, че има дефицит на лаборанти и се търсят, заплащането е бих казала много добро, като си в по- голям град с конкурентноспособна среда.
Относно лъчението: 1. Работи се с дозиметри има закони и изисквания за допустимо облъчване годишно, но съвременната техника не е толкова натоварваща.
2. Винаги се използват защитни средства, не съм виждал до сега лаборатория, където това да се неглижира.
Друг бонус на професията е, че според мен не е физически много натоварваща.
Психически ненатоварваща професия просто няма

 
  ...


...
преди: 2 години, 4 месеца
hash: b1a6509700
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Студент съм по медицина в МУ-София и работя в Александровска болница. Ежедневно работя с рентгенови лаборанти. По мое мнение, тази професия е рискова за здравето, в нея няма особено поле за развитие и е свързана с една и съща монотонна дейност. Просто я намирам за безперспективна. Каквото и да решиш ти пожелавам успех!

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker