Болните амбиции на майка ми за брат ми. - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121141)
 Любов и изневяра (29694)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21890)
 Семейство (6468)
 Здраве (9595)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18507)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Болните амбиции на майка ми за брат ми.
преди: 2 години, 3 месеца, прочетена 1568 пъти
Здравейте,
Ще бъда сравнително лаконичен. Брат ми има дислексия и дисграфия. Справя се изключително зле в училище и няма никаква мотивация за учене. Майка ми има болната амбиция да го вкарва в медицинския университет и да го прави лекар. Аз смятам, че това ѝ искане е просто абсурдно, но в контекста на брат ми може и да провърви като идея, което ме притеснява.
Мислете си за брат ми като за един изключително безхарактерен човек, с почти никакви интереси и без никакви хобита. Още е в гимназия, но си няма приятели, изкарва доста ниски оценки в училище и в общи линии не съществува предмет, който да го влече. Според мен, той просто не е за медицина и смятам, че амбициите на майка ми в това отношение са болни и не съответстват на реалността. Притеснявам се, че ако запише медицина (надали ще го приемат на първо време, но дори и да го приемат), не мисля, че ще се справи и не мисля, че ще успее да избута годините в университета. Ясно е, че е естественият подбор ще си свърши работата, но ме притеснява повече това, че майка ми се възползва от неговата безхарактерност и липса на каквато и да била позиция за да си проектира жалките професионални идеи върху него. Според нея, ако завършите медицина автоматично ще станете супер богати и на практика ''без работа никога няма да бъдете'', което според мен не е така, защото медицината е една безкрайно отговорна професия, с много рискове и не мисля, че комерсиалният фактор трябва да участва в нашата представа за това защо искаме да се занимаваме с нея.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 3 месеца
hash: 3ffa68979c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

1.   Има нещо такова. Но не може да помогнеш на някого, който сам не желае това.Най-добрата помощ ще бъде да говориш с него, да бъдеш до него. Да бъдете близки, да пожелае сам да има автономност. Липсата на приятели може да значи и други неща, може нещо за самият него да не му е ясно...

Второто - ако ги оставиш, вместо да помагаш почовинчато, ще предизвикаш в него, ако има сили, отговор на егото, ако наистина е плячкосвано от майка му. Често се случва, може дори да доведе до хомосексуални наклонности. Къде е баща му, да му каже това, което ти казваш? За жалост не е твоя работа, ако влизаш в ролята на баща, може да му притъпишнуждата да се откъсне от майка си.Ще му действаш като местна упойка, докатоне стане твърде късно.

facetious

 
  ...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: bb0425f2fc
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

2.   Моля те, накарай я да не ни го причинява! Говоря ти като лекар. Може и да избута от 10то явяване на изпити, но не ни трябват още "колеги", които не стават за нищо. А и медицината е сигурен начин да му съсипе живота. И не, не ставаш богат. Оставяш на минимална заолата докато нв вземеш специалност, а после продължаваш да работиш за никакви пари, защото трябва да връщаш на болницата или държавата че са ти платили специализацията.
Да го пише ако толкова държи фармация - да си продава в аптеката, да н му дреме за нищо и да си взима високата заплата. Момчета и без това влизат фармация и с тройки, защото няма желаещи.

 
  ...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: cc53f0b00a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Искам да ти кажа нещо. Не се притеснявай дали ще се справи а по-скоро го бутай и ти защото има нужда от теб и майка ти. На майка ти страха й най-големият знаеш ли какъв е? Какво ще стане с вас двамата ако нея я няма, или баща ви. Причината е че в момента те се грижат за вас но ако не дай си боже изчезнат какво става с вас? Това което иска за вас е най-доброто. Ще дойде ден в който родителите ни (и моите) няма да ги има. Брат ти какво ще работи тогава и как ще се издържа това се притеснява майка ти. Какво ще яде? Как ще си плаща сметките и къде ще живее? Кой ще му е социална и емоционална опора? Пазара не е толкова хубав и не е нито толкова сигурен, нито толкова добре платен. Това което казва е вярно за медицината че работа все ще има. Това че има проблеми като дислекция и диграфия е голямо предизвикателство като цяло, защото това му пречи и да говори и да чете и произнася, най-вероятно и да пише в резултат на тези трудности. Инфармацията може да не бъде добре разбрана в писмен вариянт и това го знаеш. Проблема не е интелектуален при брат ти и възвожностите му а проблема е във конкретни функции които са му ограничени въз основа на биология. Той иначе е умен просто това са бариери и изискват търпение а понякога и други методи на учене.

Все едно да имаш лаптоп който да иска интернет ама кабела да го няма и да трябва да търсиш wifi. Той пак ще си работи компютъра щом намериш wifi просто ще отнеме време да намериш wifi. Хич не е бавно развиващ се брат ти също защото той може да учи.

Предизвикателство са мо точно просто дадени афектирани части. Теменният лоб например участва в анализа и декодирането на думи, докато тилната част е свързана повече със способността за автономен достъп до цели думи и четене умело и гладко. Аз пък като бях малък също ходех на лугопед защото не можех да говоря и произнасям думи. До ден днешен говоря странно - хич не ми пука. Важното е да ме разбират хората.

Бутай и себе си и брат си и си помагайте защото имате нужда един от друг завинаги.

Ще се справите всички заедно!

 
  ... горе^
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 6722064477
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Има истински случай за един крайно некадърен неврохирург в щатите. Осакатил десетки хора, и осъден на затвор. Потърси Christopher Duntsch в уикипедия и ѝ изпрати линк.

 
  ...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: cc53f0b00a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   От 3 до останалите коментари,

Не режите на птица крилата й само защото са й оплетени! Вие съвети давате, ами като сте уж толкова добре защо сте все само добре на приказки и то некомпетентни! Не е нужно брат ти да стана хирург авторе но може да влезе във здравният сектор включително. Това дето тези необразовани хора из коментарите говорят, особено наричайки хората 'некадърни' говори доста за тях самите.

https://www.nursingtimes.net/students/are-students-with-dyslexia-supported-in-their-nurse-training-20-05-2014/


Ето ти статия на Nursing times

https://www.nursingtimes.net/opinion/we-cant-afford-not-to-support-registered-nurses-with-dyslexia-01-07-2019/

Ето и втора статия да речем. Има и доста Journals по тази тема а и не само.

Законите също задължават хора със форма на disability и по БГ закон и по ЕС дакон да бъдат дискриминирани на база disability. Не само това че биха били нямерили особено във здравният сектор методи с които да подпомагат човека но и например може човек със дислекция да трябва повече време да се подготвя за ако ще да иде в университет или рък университетски изпити. При всички положения не значи че човек не може да стане здравен работник или пък да бъде и добър в това което върши. Не е задължително да е лекар или и медицинска сестра може да е здравен асистент ако ще да е или санитар даже.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker