Мнение за Уча.се? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121155)
 Любов и изневяра (29696)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21892)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18513)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Мнение за Уча.се?
преди: 2 години, 2 месеца, прочетена 2352 пъти
Имам по-малък брат, 11 клас е. Има доста пропуски тъй като акъла му беше другаде като по-малък и е изтървал основите. Добрата новина е, че твърдо е решил да навакса всичко и иска да учи Математика, БЕЛ, История и География (общо взето то няма смисъл и от другите, но както и да е. Това ми се виждат най-важните предмети. Да вметна, че Английски език знае на доста добро ниво покрай игрите и филмите). Той е доста умен, аналитичен и разсъждава добре, просто е изтървал основите и няма как да смогне сега. Реших да му помогна и тук идва въпроса.

Може ли да навакса нещата от последните 4-5-6 години от платформа като Уча.се? За БЕЛ, истории и географии е ясно, там няма такова мислене и учене а и на него вече са му интересни. Тук въпроса е конкретно за Математиката. Смятате ли, че ако си седне на задника и изгледа всичко от примерно 5 клас нагоре в комбинация с решаването на сборник от всеки клас ще навакса бързо? Все пак това е момче на почти 18 години и акъла му не е като на шестокласник, би трябвало да му е много по-лесно и бързо.
Най-вече ме притеснява математиката, тъй като той иска да се занимава с програмиране и компютри и точно заради това нещо не учеше в училище своите предмети, а учеше как да програмира. В един момент обаче се усети, че математиката може да му помогне с някои неща и реши да я научи.

В какъв срок смятате, че може да навакса математиката от примерно 5 клас включително нагоре.. това са все пак 7 години.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 2 месеца
hash: 431234aa2d
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

1.   Здравейте. За разлика от брат Ви, аз съм 10 клас, но вече съм минал материала за 11 клас и горе-долу знам какво изучава брат Ви. Аз бях горе-долу същия по математика - от 5 клас до 9 клас въобще не учех по математика и изпуснах много години. Аз лично се осъзнах на време - към края на 9 клас разбрах, че трябва да се стегна и че си похабявам потенциала, като постоянно се оправдавам с това, че не знам нищо. И през лятото на 2021 г. седнах и започнах да уча усилено по математика; почти без никакви умения по математика. И всъщност изреших учебника за 3 месеца и нещо - на 1 юли почнах и на 10 септември го приключих. Тази учебна година изреших целия учебник по математика за 10 клас - отне ми 1 месец, а за учебника за 11 клас - месец и половина. Почти приключих и с учебника за 12 клас и се готвя за прием във ФМИ на СУ. Намекът е, че докато брат Ви не седне сам да решава и ако сам не прояви ЖЕЛАНИЕ, той няма как да навакса толкова много материал. До материала за 5 клас - 7 клас (прогимназиална математика) - той няма да му трябва толкова много за гимназиалната математика. Оттам му трябват му най-основните неща за алгебрата:
-дроби, пропорции, степени, смятане на числа с различни знаци (- и ) и още някои основни неща, които засега не ми идват на ум.

И не на последно място, геометрията (това е най-важната част, защото знанията по геометрия до 7 клас се използват до завършването):

-Теореми, познание на геометричните фигури, ъгли, аксиоми и т.н.

Не съм склонен да изредя всичко, защото аз реално не ги преговарях.
С жалките си знания по време на процеса на решаване, чрез интернет търсех определенията и обясненията при нужда. Естествено, имало е моменти, в които не съм разбирал нищо. Обаче математиката е практика и с практика всичко се схваща. Стига да има желание и най-вече ПРОШКА! Защото ако човек не може да си прости затова, че не знае определено нещо, той се отказва мигновено от поставеното начинание и евентуално спира.

Сега до въпроса с уча.се; имайте на предвид, че уча.се са просто видеа. Просто видеа. Тоест само ги гледаш, но големия въпрос е - ще разбереш ли нещо от урока? Има и тестове към уроците, но по мои впечатления много от задачите (в зависимост от предмета) на тестовете не са базирани върху гледания урок (и не само аз съм с такова впечатление). Имам абонамент в уча.се; платформата е страхотна и парите си струват, само ако се използва РАЗУМНО! Сега ако брат Ви започне да гледа хилядите видеа в уча.се, той ще се пукне психически; опитвал съм това. Според мен би било най-добре брат Ви да си хване няколко учебника по математика и да решава от тях. А ако евентуално брат Ви не разбира нещо - може да се обърне към уча.се, има и безплатни ресурси като Khan Academy. Уча.се си има и учители, които предлагат помощ в секцията за коментиране, ако детето не разбира нещо от урока. Има си и форуми по математика, които аз лично и до днес използвам (но вече за да помагам на ученици със задачи, които не разбират).

Приликата между мен и брат Ви е тази, че и аз седнах да уча математика, заради програмирането. Уча програмиране като специалност в гимназията, и ако искам да се развивам като програмист, трябва да ми се повръща от математика (но това е, защото се целя към по-елитните университети).

Ако опитът ми не Ви е от помощ и ако няма ефект, тогава ще ви съветвам да се консултирате с частен учител по математика.

При въпроси - питайте...

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: b46d42c948
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

2.   Като цяло математиката се научава с решаване на много задачи. Да почне от по-лесните, да види как се решават, а после по-трудните. Препоръчително от сборник. Уча се е по-добре за разказвателните предмети, но за обяснението на някоя задача може да послужи. Има и нещо като безплатна версия на Уча се - Khan Academy. Там има доста видеа по математика. Успех!

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: d359c506af
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Уча.се би бил полезен с наваксването на материала от разказвателните предмети. Като цяло ми се е налагало да използвам сайта и имам доста критики към него, на всичкото отгоре си вдигат и цените ежегодно. Няма видеа по История, География, Билогия, Химия и тн. след 10-ти клас. Видеата по Литература са интересни. Ако цената ви устройва може да пробвате.

 
  ... горе^
преди: 4 месеца, 15 дни
hash: 4a4edea014
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   Идеята на "Уча се" е добра и ни хареса, но още от регистрацията ми направи лошо впечатление, че още малко ще питат колко пломби имам (необходимо ли е детайлна информация за адреса например), бях избрал месечен абонамент (за по-голяма гъвкавост ако не ни хареса да се откажем) - обадиха ми се по телефон и ми казаха, че въпреки месечния абонамент, ако се откажем - 3 месеца неустойка трябва да се плаща. Та какъв е смисъла от месечен абонамент в такъв случай, поне да ги направят на 3 месечни абонаменти.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker