Спортен журналист - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121359)
 Любов и изневяра (29750)
 Секс и интимност (14382)
 Тинейджърски (21904)
 Семейство (6482)
 Здраве (9609)
 Спорт и красота (4704)
 На работното място (3186)
 Образование (7309)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18570)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Спортен журналист
преди: 2 години, 3 месеца, прочетена 1156 пъти
Здравейте на всички и се надявам да получа отговори от вас.
Искам да уча за спортен журналист ( знам,че първо трябва журналистика и след това квалификация за спортен журналист)
Въпросът ми е мога ли да запиша да уча,дори и да знам малко английски. Такива бяха обстоятелсвата в училище,че не се учеше и наблягаше много,започнах да го уча сама в вкъщи и засега е добре,горе-долу знам и разбирам някои неща. Много искам да се занимавам с това,влече ме най-вече баскетбола. Благодаря на всеки от вас и дано го одобрят модераторите.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 3 месеца
hash: 0344901f78
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

1.   Тази специалност(спортна журналистика)се изучава в НСА,за повече информация провери в сайта на академията!!!

 
  ...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 6eaac2734a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

2.   Здравей, в сферата вече съм вече доста време. Няма нищо по-хубаво да работиш това, което харесваш. Аз не съм завършил журналистика просто нещата се получиха с доста мъка, труд стигнах бих казал доста добро ниво. Относно ученето не то е най-важното. Там ще ви учат на основни неща, но и на някои доста остарели неща и да помните някакви безумни определения. Естествено квалификацията не е лоша да я имаш, но моят съвет когато стажуваш е да се бориш да те вземат веднага. Мисля, че още в първи курс имаш стаж. Журналистиката преди се влизаше с изпит, но сега май е само по матура, трябва да провериш. Има само в София, Бургас и Велико Търново, но може и да има и на други места. Относно английския той май си е в програмата, но не нещо сложно мисля, че не и нивото не е много високо. Баскетболните журналисти в България са доста, доста повече от волейболните, които са 2-3 например. Има голяма интерес към баскетбола и имаме три сайта, които са само баскетболни без да броим и сайта на федерацията. Като цяло като парите не си мисли, че са големи. Големите пари ги взимаш само ако можеш да лижеш, аз не мога и затова опитвам да го комбинирам с други неща свързани със спорта. Като цяло се бори да бъдеш човек, който е и на място и отразява от място, защото не мисля, че ти е приятно да си само пред компа и да пишеш. Поне за мен основата винаги е била да бъда на спортните събития и заряда е по-друг и винаги чакаш особено ако е по-голям мач с нетърпение.
Иначе само спортна журналистика мисля, че няма никъде като бакалавър. Единствено след това като магистър има мисля в НСА, но трябва да проверяваш програмите, защото се менят постоянно най-вече заради липса на хора някои специалности отпадат. Не е лесно, но е хиляда пъти по-добре да работиш това, което искаш, а не това, което трябва според някои. Успех!

 
  ...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: cad8a36305
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Здравей от мен! Мисля, че мога да ти бъда от полза с мнението си, тъй като самият аз съм спортен журналист. В момента следвам и понастоящем все още не мога да се похваля с висше образование, но още от 10-ти клас започнах да пиша статии за един сайт без пари... просто любителски и така няколко години по-късно мечтата ми се сбъдна, а именно - да бъда журналист и то в сферата на спорта. Мога да те посъветвам да учиш задължително след завършване на средно образование, защото почти всички журналисти са с висше (без мен за момента, хаха, но аз към днешна дата следвам и ми остава още година). Един от колегите, с които пишем, тъй като в сайта не са само журналисти, а и IT-специалисти, координатори, хора, които се занимават с реклама и т.н., не е завършил конкретно профил с "Журналистика", така че може да бъдеш журналист и без да си следвал конкретно за това, НО трябва да имаш висше! Английският определено ще ти трябва, но може да го знаеш на едно средно ниво. Няма да издавам сайта, в който работя, ала там ми се налага да го ползвам в деня, в който съм на смяна - най-вече за създаването на новини от авторитетни чужди медии. За пример - Валери Божинов отива в Реал Мадрид (което вече няма как да стане)... и информацията е на "Гадзета дело Спорт". От тази медия ти трябва да преведеш текста и с твои думи да го напишеш в самата статия. Но това ти го давам като пример защо би ти бил нужен английският, НО отново подчертавам, че не е необходимо да го знаеш на професионално ниво. Спортната журналистика е призвание, това е подобно на учителската професия. Ако не го чувстваш на сърце, нещата няма да се получат. Мога да ти дам още много съвети, но просто сега самият аз съм изморен, тъй като преди 3 часа свърших дълга смяна в сайта и в момента не се чувствам в добра умствена форма, но ще следя темата и ще опитам да отговоря на още някой от въпросите ти, ако, разбира се, искаш да ме попиташ нещо, което е свързано с това.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 3 месеца
hash: b25a320fb3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   Осъзнай се овреме. Няма по-долно нещо от "журналист". Заплатите често са под минималните, шефовете се гаврят с теб, хората ти се смеят...

 
  ...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 38ed38fcab
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Успех! Но се приготви да те мачкат и да взимаш малко пари. Да не говорим, че трябва да слугинстваш на някой "бизнесмен" за няколко левчета повече. Поне в голяма част са точно такива тия "журналисти". Аз исках да работя нещо сходно и колкото и да не съм на кеф от някои неща в момента, се радвам, че не се забих с това. Не те отказвам, но положението в България е "ТОП" и за тази професия :)

 
  ...


...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: cc321dd149
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Вече сме 2022.

Тези дипломи и прочие в дигиталната ера нямат абсолютно никаква креденция. Колко български канала има и колко кандидата точно пък за спортен журналист има? На английски ако е - същото, включително и конкуренция от други хора.

Ако говориш за работа по старият начин и намиране на работа в телевизията, гледа се къде си учил. Хора с образование от вън са винаги с приоритет. Защо? Защото в България може човек да си купи и диплома и да му ги вкарат оценките в системата даже. Чак толкова много корупция има. Другото нещо е че дипломата дори няма такава тежест каквато имат контактите.

Кой и кого познава е цялата работа за намиране на работа и особено по големите позиции. На страни остава и това че зависи персонажа ти какъв е. Или има интерес човек във спорта или няма. И интереса ти и въпросите ти и езика на тялото ти и интонацията ти и всичкото ти би се (и ще сe) показва на зрителя. За тези неща не ти трябва 3-4 години учене и академия.

За щастие късметлия си - имаш 21-ви век и вече не е 2000-та година или може би ако ще 2010-та година където зависиш от старата система, дипломи и контакти. Имаш youtube, имаш tiktok. На какъв език ще говориш и каква аудитория ще привличаш и как си е твоя работа. Можеш да правиш пари от там. Там вече не зависиш от други а от себе си и това какво правиш и как го правиш за да привличаш аудитория.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 0d8dba4cc8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Нека когато модераторите имат време да одобрят комемтарите. Мерси

 
  ...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 5ba1652f4c
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   НСА имат магиструтура Продължителност на обучението:
За студенти, притежаващи образователно-квалификационната степен „бакалавър” по професионалните направления 7. 6 „Спорт” и 1. 3 „Педагогика на обучението по физическо възпитание” обучението е два семестъра, в обем от 62 ECTS кредита.
За студенти, притежаващи образователно-квалификационната степен „бакалавър” или „магистър” по други професионални направления обучението е три семестъра. През първия семестър студентите получават допълнителна широко профилна спортно ориентирана подготовка.

Това означава, че може да учиш каквото и да е друго и после за 3 семестъра ще имаш това, което искаш. За мен лично може да направиш спортна журналистика в комбинация спнещо друго по-хубаво от журналиттика.

Стискам палци.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker