Студент в Оксфорд (AMA) - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120985)
 Любов и изневяра (29664)
 Секс и интимност (14342)
 Тинейджърски (21869)
 Семейство (6458)
 Здраве (9582)
 Спорт и красота (4693)
 На работното място (3164)
 Образование (7292)
 В чужбина (1649)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18468)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Студент в Оксфорд (AMA)
преди: 1 година, 10 месеца, прочетена 1482 пъти
Здравейте, студент съм в Оксфордския университет. Реших че мога да бъда полезен на сънародници които се интересуват от учене в елитни университети в чужбина (или ако някой иска да пита нещо) с нещо подобно на Ask Me Anything в Reddit. Ще следя темата и ще отговарям на въпроси :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 10 месеца
hash: 8c465b4a7b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

1.   Колко плащат родителите ти?

 
  ...
преди: 1 година, 10 месеца
hash: 76964ab093
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   В Оскфорд биха ме приели. Така казаха те. Проблемът е, че защото не съм британец, ще трябва да плаща потчти 70 000 лева такси на година, всяка година.

Въпросът ми е, откъде да си намеря пари, за тези такси? И да, работя и взимам 4 пъти над средната за Бъглария и пак не виждам начин ...

 
  ...
преди: 1 година, 10 месеца
hash: e20ddad8e4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   Явно си супер умен. Мога ли и аз да стана умен като теб или трябва да си го имаш и по рождение? Защото аз съм прост като гъбено семе. Ей го 13 г. работя нормална работа само за 3 к и успях да се издигна само едно ниво нагоре и управлявам само един човек, не можах да завъртя бизнес, въпреки че доста се поинтересувах от подобна литература, нито в инвестициите ми провървя, а не е като да не съм положил усилия. Даже и по професия съм финансист.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 10 месеца
hash: 3a0cce9295
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Вярно ли е, че там има предмети в които ви наливат феминизъм и либерализъм? Защото в моя университет в Холандия действително имаше такава нотка. И като споменаваш редит и там съм чел такива неща. Последно прочетох, че жените се интересували от астрология за да имат хоби в безопасна среда от мъжете. И че в група мъжете винаги се налагали, говорели повече и други глупости, които въобще не са така, защото аз съм 1 мъж в женски колектив и те дори не ме изслушват, а винаги 1-2 поемат разговора и се налагат.

 
  ...
преди: 1 година, 10 месеца
hash: 17f4805bd8
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   До автора, вероятно таксите ти се покриват чрез student finance или scholarship ? Вероятно си сред мнжго богаташи на британския елит или на хора от други държави. Как се отнасят с теб хората и намери ли си приятели? Имяш ли възможност да изградиш социална среда? Чувал съм че се учи нон стоп по 12 часа на ден?

До коментар номер 5 - точно заради тоя либерализъм на Теб са ти дали да учиш във Холандия. Феминшзма пък е за да има равенство на работните места и позиции а не предимно мъже да ги заемат позициите както може да се види по парламентите, често. Точно заради такива като теб си тръгнах. Егоист дето иска толерантност за себе си а не дава на другите. Абсолютно взима всичко и очаква другите да са толерантни към него но си избива комплексите над други спрямо своите сш вярвания идващи от ограничение.

В прочем като тикаш Нидерландията на хората и говориш за либерализъм, и като си избрал именно там да учиш знаейки че явно нещо има щом да са по-добри, защо не минеш курс по Равенство и Разнообразие? Как може толкова много местни да го минават на запад а такива като теб дето сами се тикат не могат да се интегрират и си мъкнат всикото от което бягат...

 
  ...


...
преди: 1 година, 10 месеца
hash: 5fb674ac93
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   от автора:

1: Влезнах преди Brexit да се случи, и за таксата за университета взех заем. Родителите ми ми дават около 300лв на месец (~4000 за цяла година). Останалото си покривам от 1) университета дава малко над 3000 паунда на година на студенти с ниски доходи - практически всеки българин е с ниски доходи за тях 2) стипендии 3) стажове

3: Така е, сега таксите са много високи и според мен е спорно дали си струва (не си струва за наученото, което ще е еднакво навсякъде, струва си за връзките и контактите). За самото учене, други места в Европа може да са по-разумни . Въпреки че е скъпо, дават стипендии, и познавам немалко хора на пълна стипендия (обаче може би главно за магистър/докторантура). Впрочем стипендиите в Англия са изцяло на база академични успехи, няма "спортни стипендии" като в Америка

5: Уча предмет в който феминизмът няма значение (занимавам се с числа, не думи :) ). Каква е истината относно наливането на главите на хората с феминизъм не съм сигурен - имам приятели които са яко либерални, и се оплакват как професорите са много консервативни и затова ги режат. Консервативните се оплакват от обратното - не им давали да си изразят мнението. Истината може би е някъде посредата. Това за астрологията за пръв път го чувам. За това че мъжете се налагат може би го има донякъде, но като че ли се обръщат везните.

6. Да, таксите ми се покриват от student finance. Богаташи много има около мен, да - азиатци с над 10 прислуги в домовете си, англичани от стари фамилии, деца на политици. Трудно е да изградиш приятелство с такива хора, когато не може да излезнеш на ресторант с тях, или ваканцията не може да отидеш с тях на почивка. Хубавото е че има много безплатни социални събития и студентски общества , където може да се социализирам сред такива хора - отнасят се много добре с мен, но може би няма да остана приятел за живот с нито един от тях. Прекарвайки време с такива хора обаче определено е променило начина по който гледам на парите и живота като цяло - за добро или лошо. Социална среда повечето хора си изграждат. Има тенденция хората от други държави да са приятели помежду си по-често отколкото с англичани. Другата тенденция е хора от България / Румъния / Полша / Китай да общуват главно с хора от държавата от която са и това да е главния им социален кръг. Западноевопейците като че ли имат повече общо помежду си. Относно ученето - има такива които хич не учат и може би биха били изгонени ако нямаше такава подкрепа за всеки който каже че има "mental health issues", има и такива които учат много. Лично за мен може би 8-10 часа на ден, двата месеца преди изпити по 12-16. Българите (заедно със сърби, румънци) са от учещите, и от по-успешните студенти като цяло

 
  ... горе^
преди: 1 година, 10 месеца
hash: e20ddad8e4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   от номер 4

благодаря, че единствено мен удостои с отговор. Схванах намека, че поста ми е тъп. Можеше поне от куртоазия да напишеш нещичко.

 
  ...
преди: 1 година, 10 месеца
hash: e20ddad8e4
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Един въпрос, на който този път се надявам да отговориш. Смяташ ли да се върнеш, като завършиш и ако да, би ли захванал с политика? И ако станеш политик, ще продадш ли интересите на България като Кирчо или ще си гледаш работата съвестно? Ама честно. И дори да искаш да си я гледаш, ако световния политически елит те принуди да защитаваш неговите интереси във вреда на България, какво би направил? Вероятно няма да ми отговориш на малоумните въпроси, но благодаря.

 
  ...
преди: 1 година, 10 месеца
hash: 597d6f078f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

10.   от автора:

4, 8: Извинявай ако си се засегнал. Вярвам че и ти можеш :)

9: Повечето българи тук много ни влече България, и съм убеден че ще се върна. Какво смятам за Киро, и българската политическа среда като цяло, ще задържа за себе си. Истината е че бих се занимавал с политика, но не като завърша, а години след това - мисля че ентусиазъма ми вмомента ще дойде и с много наивност. Силно вярвам че всеки влиза в политиката искайки да брани интересите на България, но малко по малко се изкушава. Може би и затова бих изчакал да дойде момента в който няма да има какво да ме изкуши, и всякакъв вид рекет/репресия над близките ми би бил незначителен. Сигурен съм и че нещата са много по-трудни отколото изглеждат предвид факта че България е малка и силно зависи от останалите, и не може да се развива без тях - това означава че техния интерес е отчасти и наш интерес. Но не мисля че политическия елит може да ме накара да направя нещо в ущърб на държавата.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 10 месеца
hash: 3a0cce9295
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   "За това че мъжете се налагат може би го има донякъде, но като че ли се обръщат везните." Значи почти са успели да те направят селф-хейтър. Доказателството е как точно западните жени карат мъжете си да пикаят седнали, поне в Германия, говорят разни феминистки неща, но ходят да се такова с негри и араби защото последните са по-доминантни. Жената много глупости ще твърди, пише и казва, но я гледай какво прави - търси доминантни мъжкари, а не лигави пикаещи седнали мъжленца.

 
  ...

...
преди: 1 година, 10 месеца
hash: 70d4a982a2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

12.   от автора:

11: Не съм селф-хейтър и не съм съгласен с доста от опорните точки на феминизма. Това че мъжете се налагат е факт, точно защото са доминанти мъжкари - не смятам че е нещо лошо, а че е биология. Това че се обръщат взените също е факт, защото жените на запад опитват да вземат по-доминатна позиция в много ситуации. Феминистките тук по свои думи намират мъже феминисти за много секси (може и да си прав за това което наистина търсят), и познавам много момчета които го играят феминисти защото така повече им пускат :)

 
  ...
преди: 1 година, 10 месеца
hash: 707e66cb78
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   До автора, във връзка с отговора на №9:
Влече ви, защото сте в държави с някаква законност. В момента, в който се върнете - след 2-3 седмици точно ще ви е минал "ентусиазма"...
Хубаво е, че осъзнаваш наивността си - щеше да е добре и хората, вземащи решения на държавно ниво да могат да се похвалят с това. Хора ли са, винаги ще намерят начин да те натискат. Това не важи само за политиката, а и за всекидневни взаимоотношения - било "приятелства", "връзки", "семейство", на работното място и т.н. Въпроса е колко си готов да загубиш и в името на какво - като теглиш чертата, струвало ли си е? Забелязъл съм, че в държавите с някаква законност (т.е. страх на населението от държавния апарат) хората не гледат да те минат толкова брутално като в банановите републики (т.е. у нас).
България НЕ е малка - били сме 8-ма икономика в света! България е пълна с МАЛКИ хора, защото всички можещи нещичко полезно за обществото се изнесоха на 90%, а останалите търсят начин да го направят в най-скоро време. Пример: в Гърция потрошиха Атина при новината, че няма да им бъдат УВЕЛИЧЕНИ пенсиите за справяне с двукратно по-ниска инфлация от при нас (пенсиите им са 3х по-високи). Друг пример: във Франция подпалиха 2-3 квартала на Париж и по подобие на протестите в Америка, разграбиха всичко от магазините след като преизбрания им президент им съобщи, че щели да се пенсионират с 3 години по-късно. Тук, хляба може и да стане 10лв. на парче, но овцете са доволни от "промяната". Може би, защото всички чопват европейски средства от тук-там и не ги засяга. Пример в подкрепа на твърдението: автопарк като в София, няма дори в Швейцария - световната офшорка. Само тук може да видиш ламбо и каруца спрели сфетофар. Такива скъпи коли не карат така масово нито в Германия, нито в Швейцария, предполагам не и в Англия - отговорете си сами как и от къде.
Прав си за това дали си струва да се учи в "престижен" университет. В общи линии, дори в държавните университети тук, а и навсякъде другаде се учи едно и също. Разликата е в "класата", около която после връзваш контакти за да си улесниш прехода към бачкаторството. Да не казвам нещо лошо за Великобритания, но с оглед на световното "разбиране", образованието следва да си остава в рамките на държавата, в която е придобито. Пример: в Канада, Щатите, Австралия, че даже и в ЕС (последното само негласно, при останалите и официално) нашето образование НЕ се признава. Докато ОК беше част от ЕС, само те ни признаваха образованието, за което съм им изключително благодарен. Дипломиран инженер тук получих две възможности за интервю в рамките на 1 месец за инженерна позиция там - нещо, което не съм получавал от 2 години за целия деградирал ЕС. Друг пример - на бензиностанцията до нас има работник с видим произход от Арабския свят или Северна Африка, с изключително високо ниво на Английски език (знам, защото и аз съм със сертификат за ниво С2, както и с 5 други за преподаване на езика) и стряскащо учтив - личи си, че и той е някакъв вишист, но работи като бензиджия... В този ред на мисли се чудя, смяташ ли, че поради политическа коректност висшето образование трябва да се потъпква по такъв начин и защо тогава България "признава" образование от "елитни" университети, при положение, че нашето там не важи?

 
  ... горе^
преди: 1 година, 10 месеца
hash: 54a9d09bf2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   от автора

13: Относно "разбирането" образованието да си остава в рамките на държавата - за това въобще не съм съгласен, и тук, поне в университета, много ценят хора дошли от други образователни системи, заради различните гледни точки и като цяло различните неща на които се набляга в различните държави.
Не разбирам какво е общото на политическата коректност с това за което говориш (признавание на образование)? За зачитането на образование от чужбина - мисля че главното препятствие е за шепа професии които имат строги изисквания за да бъдат практикувани (медицина, право, инженерство) - знам поне за UK че има изпит за правоспособност, след който всяка диплома се зачита. За всяка друга професия, от която не зависи публичното здраве да кажем, според мен изискването за диплома е напълно безсмислено (и нещата вървят натам - Google, Tesla, и други малко по малко махат изискванията за формално образование и търсят умения).
Жалко е че в ЕС не признават българска инженерна диплома, не знаех че е така... Не съм чувал за мои познати да са имали проблем след бакалавър в България да направят магистър в ЕС - това означава незачитането на диплома е на ниво работодател, и е по-скоро стигма отколкото някакво законодателно изискване. Това може да се дължи на "усещането за корупция" което западноевропейците имат за България - всички тук са наясно че европарите не отиват по предназначение, чуха за фалшивите ковид сертификати, и не им е много далече от мисълта че една диплома може да бъде купена или изкарана с много преписване, и от там ниското доверие...
Въпреки че не е честно, всяка държава (и работодател) има интерес да привлича хора които са 'над средното' за държавата - например Австралийската 'skilled visa', сега ще има и Английска виза за 'skilled professionals'. Затова и българските работодатели може би ще продължат да признават западно образование, въпреки че на запад може да са скептични към нашето

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker